Måndagen den 29 augusti 2005

Två gånger varje vecka, utom under sommarmånaderna, levereras det en låda frukt till Obygdens tingsrätt. Fruktreglerna är hårda men enkla – två frukter per person och vecka och först till kvarn får först välja ut sin banan eller sina vindruvor (sju vindruvor motsvarar en frukt). Jag antar att frukten skall bidra till att öka trivseln på tingsrätten, men det är mycket tveksamt om så är fallet. Glädjen över denna enda personalförmån överskuggas nämligen allt som oftast av tillrop i stil med ”Nu har någon tagit den sista bananen, folk är som korpar” och ”Det är som vanligt, bara några bruna äpplen kvar när jag kommer, att folk inte kan lämna något ätbart”. Och naturligtvis är "folk" i detta sammanhang synonymt med "notarierna".

Redan efter den första fruktleveransen efter sommaruppehållet började det cirkulera rykten om att Mikael hade smugglat med sig en extra banan till sitt tjänsterum. Surtanterna, som höll på att gå i taket av förfasan, promenerade gemensamt till Mikaels tjänsterum för att kräva tillbaka den förkomna bananen. Mikael, som inte alls hade tagit någon extra banan, fick tillbringa tio minuter med att bedyra sin oskuld (kärringarna tittade till och med i papperskorgen efter bananskalet) innan de gick därifrån. Personligen misstänker jag att det var Förstenotarien som låg bakom bananstölden, för den fule fan satt och mumsade i fikarummet samtidigt som Mikael försökte undvika att bli lynchad av fruktgardet.


Incidenten föranledde att Surtanterna lade fram ett nytt förslag till fruktregler hos Lagmannen. Hur detta såg ut känner jag inte till, men det hela utmynnade i att Lagmannen enväldigt ändrade fruktreglerna så att domarna numera har förtur till fruktlådan när den kommer. Efter att domarna har valt sina frukter får Surtanterna välja, och föga förvånande får notarierna vänta till sist. Fiskalen trodde initialt att han hörde till fruktkategorin ”Domare”, men när han skulle gå och ta sin eländiga banan från veckans andra fruktleverans blev han av Lagmannen upplyst om att det blev mest rättvist om han tog frukt tillsammans med notarierna. Eftersom jag fortfarande känner mig vansinnigt uppkäftig efter Fiskalens fyllesnack, kunde jag inte låta bli att påpeka att det nog skulle dröja en sisådär 20 år till dess att han blev ordinarie rådman och därmed behörig att smita före notarierna i fruktkön.

Torsdagen den 18 augusti 2005

Den här veckan träder det nya rotelschemat i kraft. Det betyder att jag, iallafall om allt går som planerat, slipper genomlida fler förhandlingar med Fetto. Baksidan på myntet är att jag i stället kommer tvingas utstå en rad förhandlingar tillsammans med Rassen. Tvillingarna har placerats på Järnladyns och Fettos respektive rotlar, medan Mårten har hamnat hos vår andra kvinnliga rådman. Mikael, som i egenskap av förstenotarie egentligen skall sitta på Lagmannens rotel, blev åter blåst på den visserligen bittra konfekten. Istället för att sitta på lagmansroteln, skall Mikael placeras hos en nu i veckan nytillkommen fiskal. Fiskalen skall ersätta en rådman som har sjukskrivit sig på obestämd tid (det går obestämda rykten om att han under flera års tid har tittat väl djupt i flaskan), och har på direkten fått en hela dennes rotel att sköta om. Av den anledningen fann Lagmannen och Förstenotarien det lämpligt att placera Mikael där, eftersom han är den mest erfarna av notarierna.  


Fiskalen verkade till en början vara väldigt trevlig. Jag, Mikael och Mårten bjöd därför med honom att ta en onsdagsöl på den lokala puben, Den Gyldne Giraffen, eller i folkmun DGG. Förkortningen är så pass vedertagen att Kammaråklagaren brukar använda den i sina gärningsbeskrivningar när det har varit krogslagsmål på puben, och uppskattningsvis kommer en tiondel av våra brottmål därifrån. Vi bjöd även med Tvillingarna och Förstenotarien, men alla tre tackade nej. Väl på puben började Fiskalen beställa in drinkar, och han blev snabbt rejält på läsken. För varje tiondels promille som tillkom i hans späda kropp verkade ett uns ödmjukhet och folkvett försvinna ut ur skallen på honom, och till slut satt han och brölade över hur oerhört "cooooolt det är att han får döma folk till fängelse trots att han inte ens fyllt tjuåtta å att han fan ska bli den tuffaste domaren i tingsrättens historia och att notarier ska veta sin plats och hur håård han ska vara i rättssalen och att han inte gillar uppkäfftja notaarier och att notarier bör hålla sig på mattan". Zzzz. Brölandet pågick ända till dess att Mikael fann det nödvändigt att påminna honom om att det faktiskt bara var ett år sedan han själv satt ting, och jag var orolig för att det skulle börja blöda från skavsåren i mina hörselgångar när jag till slut gick hem från puben.


Idag ser Fiskalen faktiskt varken tuff eller hård ut, utan verkar snarare vara iförd cementkeps. Eftersom jag är just en sådan uppkäftig notarie som Fiskalen ogillar, kände jag mig naturligvis manad att påpeka detta för honom. Fiskalen såg väldigt skamsen ut, och bad om ursäkt för sitt otrevliga beteende under pubbesöket. Jag uppskattar verkligen ursäkten, men eftersom man enligt talesättet får höra sanningen från barn och fyllon, så misstänker jag att han ändå hyser de åsikter som uttrycktes igår. Så nu ska jag gå och hålla mig på mattan och veta min plats resten av dagen.


Måndagen den 15 augusti 2005

Nu är notariekollektivet fulltaligt igen. Även Mårten har kommit tillbaka från sin semester, som han har tillbringat i sin hemstad i Värmland. Han har jobbat hårt hela dagen på att återfå sin tjusiga östermalmsaccent, men värmländskan tycks iallafall för tillfället ha slagit klorna i honom. Under förra veckan verkade Förstenotarien rätt så osäker på sin roll på tingsrätten, eftersom Mikael numera är förstenotarie, och han själv beredningsjurist. Lagmannen rätade dock ut frågetecknet genom att på frukostmötet i fredags deklarera att Förstenotarien skulle fortsätta handha de uppgifter som åligger en förstenotarie, eftersom han "besitter en förmåga att på ett effektivt sätt upprätthålla ordning och struktur i notariernas arbete". När nyheten levererades tittade Förstenotarien så beskäftigt och uppnäst på Mikael att det nära nog fastnade snorkråkor i taket i fikarummet. Mikael, som i och för sig inte sett fram emot de extra administrativa göromålen, såg lika plågad ut som om han just fått reda på att han egentligen var adopterad och att Fetto var hans biologiska pappa. Tvillingarna verkade inte reagera alls, och Mårten höjde förvånat på ögonbrynen men sade ingenting. Efter mötet gick Förstenotarien fram till Lagmannen och utlovade samma goda resultat i arbetet som tidigare. Lagmannen klappade honom på axeln och sade att han inte tvivlade på detta en sekund, utan räknade med att den goda arbetsmoralen skulle upprätthållas. Sedan gick de tillsammans in på Lagmannens tjänsterum för att planera höstens arbete, och hade jag inte haft femtioelva protokoll att färdigställa hade jag definitivt tjuvlyssnat.

 

Idag har jag till råga på allt elände fått verbalt smisk av en Surtant. Jag hade skrivit ett föreläggande som skulle skickas ut till en part. Jag tryckte ut föreläggandet i två exemplar (ett till parten och ett till akten) och skrev under dem. Efter några timmar kom Surtanten in till min tjänsteskrubb (där jag tydligen kommer att husera så länge det inte kommer en ny notarie till Obygden) med händerna i sidorna. Hon såg mycket barsk ut. -Vad är det här? frågade hon surt, och lade fram aktexemplaret av föreläggandet framför mig på bordet. -Ehh, svarade jag, och började förklara vad föreläggandet avsåg. Surtanten suckade ljudligt och himlade med ögonen. -Nej, det här, sade hon och pekade irriterat på min namnteckning. Jag måste ha sett mycket oförstående ut, för Surtanten suckade än ljudligare, och förklarade förargat att man endast skriver sin signatur på det exemplar som läggs i akten, och hela namnteckningen på det exemplar som skickas ut till parten. Hon stack sedan ett nytt exemplar av föreläggandet under näsan på mig och sade åt mig att skriva dit "den första bokstaven i mitt förnamn och den första bokstaven i mitt efternamn, så att allt blir rätt". Med en uppretad Surtant bredvid sig vid skrivbordet var det bara att lyda, och efteråt funderade jag på vilken fantastisk tur jag måste ha haft som varken har blivit JO-anmäld eller fått sparken, trots att jag har undertecknat varenda aktexemplar med hela min namnteckning sedan jag började på tingsrätten. Herregud.


Lördagen den 6 augusti 2005

Den här veckan har varit rena skräckfilmen ur fikarastsynpunkt. Med bara Fetto, Rassen och Tvillingarna närvarande har stämningen varit allt annat än munter (Surtanterna vägrar märkligt nog att fika med oss). Att helt enkelt hoppa över fikarasterna som tilldrar sig två gånger per dag är bara ursäktat om man sitter i förhandling. Lyckligtvis (nåja) så jag har sluppit undan de allra flesta, eftersom jag har haft brottmålsting med Fetto hela veckan (som vänligt nog har upplyst mig om hur svårt det är att få arbete som jurist, att han är uppriktigt orolig för min framtid och att jag borde skärpa mig och tänka mer på betygen). Vid de tillfällen jag har hunnit fika har Tvillingarna suttit och glott med halvöppna munnar som om de befann sig i ett tillstånd av koma, och jag känner ibland lust att helt enkelt klappa till dem för att få dem att vakna till liv.

 

Fetto och Rassen har dessutom under veckan fulländat konsten att få en att känna sig som ett barn som bör synas men absolut inte höras. -Vad har du gjort på semestern, frågade Rassen rakt ut i luften utan att rikta blicken mot någon särskild. För en utomstående skulle frågan kunnat vara riktad till vem som helst i rummet, men för mig stod det klart att jag ännu inte var tilltalad, och därmed borde fortsätta vara tyst. Tvillingarna såg ut som två fån och Fetto svarade att han hade varit och hälsat på en systerson i dennes stuga. Även om jag naturligtvis borde ha begripit bättre, så försökte jag att komma med i konversationen genom att nämna min egen vistelse vid mina föräldrars sommarhus. Jag fick några avmätta blickar och ett ointresserat "jaha" till svar.  

 

Vid ett annat tillfälle satt Tvillingarna och jag själv ensamma i fikarummet vid rastens början. Rassen gick förbi utanför och stannade upp i dörrhålet för att kika in. -Nähä, ingen här, konstaterade han och vände på klacken. Bara för några månader sedan skulle jag ha tappat hakan av förvåning, men nu sökte jag istället Tvillingarnas blickar för att kunna skratta åt det absurda i situationen. Jag kunde lika gärna ha låtit bli, för de satt som vanligt och stirrade rakt framför sig utan att säga ett pip. Jag oroar mig för att deras tid vid Obygdens tingsrätt har gjort dem till lydiga, lobotomerade marionettdockor. Fast då lär de iallafall få jävligt bra betyg, så jag ska nog ringa vårdcentralen och fråga om de inte kan lobotomera mig också.


Onsdagen den 3 augusti 2005

Jaha. Imorse fick jag besked om vilken rotel jag kommer att sitta på under hösten, och det blev minsann inte Järnladyns. Jag skall sitta på en rotel som innehas av en rådman som med flit talar med fejkade Carl Bildt-"R" och tilltalar sina notarier "Notaaaarrien", trots att varje notarie som hittills har arbetat vid tingsrätten säkerligen har haft ett eget förnamn. Han är ohyggligt uppblåst och pompös till sättet, vilket är föga förvånande, eftersom dessa egenskaper verkar vara ett absolut krav från tjänsteförslagsnämndens sida då de föreslår rådmän till Obygdens tingsrätt. Han drar sig dessutom inte för att slänga ur sig saker som att "det måste ha varrrit en invandrrrare som gjorde det" när det har skett något våldsbrott i byn, och man kan ana att den afrikanska städtjejen på tingsrätten inte uppskattade att han tog upp en flaska Klorin från hennes städvagn och frågade henne om hon brukade bada i medlet.

 

Den aktuella rådmannen ger inte heller intrycket av att vara någon särskilt bra jurist, vilket i kombination med rasseskämten gör att man hoppas på att hastigt drabbas av någon sjukdom som man inte dör av, men som gör en så pass dålig att man blir sjukskriven ett par månader. Fast det bästa vore ju om Rassen själv drabbades av åkomman, och kom på fötter lagom till dess att jag var färdig med notarietjänstgöringen. Det hela skulle förstås bli ännu bättre om samtliga rådmän smittades av sjukdomen, gärna tillsammans med Förstenotarien, eftersom det tydligen nu är bestämt att Förstenotarien skall stanna kvar som beredningsjurist på tingsrätten. Han kommer tillbaka från semestern nästa vecka, så jag hoppas att sjukdomen slår till på momangen, och att man får fula bölder i ansiktet av den. Moahahaha.


Måndagen den 1 augusti 2005

Då var man tillbaka i Obygden. Jag har haft en lugn och skön semester, som jag huvudsakligen har tillbringat på mina föräldrars landställe. När jag inte har varit där har jag ägnat tid åt öldrickande på stans (när jag skriver stan menar jag ALLTID Stockholm) uteserveringar. Känslan av att vara hemma har varit obeskrivligt skön. För varje tågstation jag färdades mot Obygden igår byttes dock denna känsla ut mot ett stadigt ökande illamående och jag kände att den bittra smaken av vantrivsel och söndagsångest stegrade sig för varje tillryggalagd mil.


En bidragande orsak till mitt tilltagande illamående kan ha varit att jag på tåget började att bläddra i ett gammalt nummer av Domstolsverkets tidning Domkretsen. En artikel i tidningen hade rubriken "Vardagen för notarien ger perspektiv på juridiken", och man hade intervjuat två notarier vid två olika tingsrätter i landet. Det stod klart redan från början att de inte kan ha satt sin fot i närheten av Obygden, för de såg väldigt glada och nöjda ut båda två. På en bild står exempelvis en av notarierna och skrattar i fikarummet tillsammans med några som kan misstänkas vara rådmän. Skulle samma bild tas på på mig tillsammans med en av Obygdens domare skulle jag troligen mest likna ett av offren i Scream precis innan jag blev mördad och bakom mig skulle man kunna skymta en arg Surtant med diskschemat i högsta hugg, färdigt att köras ner i halsen på mig.  Undrar hur lång tid det tog för Domkretsen att lokalisera dessa två nöjda notarier? Det måste ha tagit år av letande, eller så avsatte man helt enkelt en hel avdelning på redaktionen för att gräva fram dem. En annan möjlighet är förstås att hela artikeln  är påhittad från början till slut, och att personerna på bilderna är inhyrda fotomodeller. När jag läste att "det inte alls är stelt och hierarkiskt, utan ett bra samarbete mellan domare, notarier och sekreterare och att man kan knacka på hos dem närsomhelst" mådde jag särskilt illa, och jag vet inte om den gröna färgen i mitt ansikte berodde på illamåendet eller på gammal hederlig avundsjuka.


Den här veckan arbetar jag själv, Fetto, ytterligare en rådman, några Surtanter och Tvillingarna. Alla andra har fortfarande semester. Jag tänker hålla mig på min tjänsteskrubb hela dagen eftersom jag har brottmålsting att förbereda till varje dag hela veckan. Väldigt roligt. Nu ska jag gå och kopiera upp papper till nämnden, och under tiden jag gör det har jag för avsikt att fundera över för- och nackdelar med att säga upp sig från tingsrätten. Man kan ju alltid söka någon tjänst som provrumpa på en febertermometerfabrik, menar jag.