Fredagen den 2 december 2005

Efter festen har allt varit precis som vanligt. Fetto verkar inte skämmas ett dugg inför Tvillingen eller oss, och Rassen skorrar vidare på sin fejk-snobbiga dialekt. Han ska dock ha kredd för att han behåller sina överklass- "R" även i onyktert tillstånd, till skillnad från Mårten, som börjar sjunga på värmländska efter bara några få stadiga groggar.

Veckans stora nyhet på tingsrätten är naturligtvis att Förstenotarien har börjat på hovrätten. Självklart är jag mycket nöjd med att äntligen ha blivit av med honom, men jag är av den absoluta uppfattningen att hovrätten omgående bör anställa en personalvetare. Han arbetade sista dagen i onsdags, och enligt en inbjudan som via mail skickades ut till alla på tingsrätten skulle han bjuda på tårta i fikarummet klockan tre. Fem i tre passerade Fetto mitt rum, och stack in huvudet. -Du vet väl att det är tårta klockan tre, sade han och slickade sig om munnen.

Vi gick i samlad tropp mot fikarummet, och när vi kom dit hade Förstenotarien dukat upp med tingsrättens porslin och bryggt riktigt kaffe i kaffebryggare. Han hade till och med köpt mjölk (i vanliga fall brukar den snåle fan snylta på min och Mikaels mjölk när han tror att vi inte ser). Bredvid den nästan till absurdum prydliga dukningen stod en tårtkartong. Förstenotarien såg pillemarisk ut, och man behövde inte vara tankeläsare för att lista ut att han hade en räv bakom örat.

När hela tingsrättens personal var samlad harklade han sig, och såg mer beskäftig ut än jag någonsin har sett honom tidigare. Sedan öppnade han tårtkartongen, och jag trodde inledningsvis att jag hade fått hallucinationer. Tårtfan föreställde ett porträtt av Lagmannen. Jag har aldrig i mitt liv tidigare haft så svårt att hålla mig för skratt, och mina ögon tårades av ansträngingen. -Varsågoda, sade Förstenotarien. Ingen vågade börja. Efter femton sekunders pinsam tystnad stegade Fetto fram emot tårtan. -Eftersom ingen annan börjar får väl jag göra det, sade han och satte tårtspaden rakt i Lagmannens öga. Lagmannen såg måttligt road ut, både på tårtan och i verkligheten. Jag bestämde mig genast för att hålla mig till det bryggda kaffet. Tur var väl det, för det enda som återstod efter tårtkalaset var delar av Lagmannens öra.


Kommentarer
Postat av: christofer

Vill du ha en tårtspade i ögat, eller nåt.

Postat av: Thomas

Alla som tror att förstenotarien är gay, hand upp!
*Hand upp*
Det börjar osa fiktion om detta, men om det stämmer borde nog förstenotarien uppsöka en psykolog eller psykiater. Han verkar ha outredda känslor för sin farsa...

(Först igen) =)

2005-12-02 @ 15:54:43
Postat av: Thomas

Äh, vafan... Jag visste väl att någon skulle hinna för bara för att jag skrev så där... =P

2005-12-02 @ 15:55:33
Postat av: Anonym

äh... vilken nörd du är Thomas som säger så.
Vad får dig tro att förstenotarien går till sängs med hans gelikar?

2005-12-02 @ 16:01:37
Postat av: vera

JAG VET!

För att Thomas själv gärna hade haft en förstenotarien-typ som potentiell PV...
;)

2005-12-02 @ 16:03:34
Postat av: Vera

allright, goddamnit, min dator hängde sig. Förlåt!

2005-12-02 @ 16:04:26
Postat av: Förvaltningsjuristen

Fiktion? Verkligen överträffar ofta dikten. Förstenotarien gay? Nja, det behöver han inte vara (och vad spelar det för roll?). Sannolikt bakade han inte tårtan själv, utan beställde från något lokalt kondis. Porträtt på en tårta är numera inte alltför svårt att fixa på bagerierna/konditorierna, man ger dem en digital bild och så sköter de resten.
Fetto börjar visa lite mänskliga drag, omtanke rentav, eftersom han påminde vår hjälte om fikat.

2005-12-02 @ 16:10:39
Postat av: Atkins

Fetton är ofta snälla, innerst inne liksom.

2005-12-02 @ 16:19:26
Postat av: G.Bobby

För förstenotariens skull hoppas jag verkligen att det är fiktion. Otroligt roligt dock.
Nästan varje gång jag läser ett nytt blogg-inlägg börjar jag att spåna om en svensk The Office-variant från en tingsrätt. Frågan är bara hur man ska få in Sten Sture? Är han Finchy? Troligen. Förstenotarien borde väl då vara Gareth. Och Tingsnotarien blir Tim alternativt Tina för jag har inte bestämt mig för vilket kön Tingsnotarien har än. Några andra förslag på karaktärer eller kanske en annan serie?

2005-12-02 @ 16:47:37
Postat av: Karro på Glamourbloggen

Nu finns intervjun med den hemliga tingsnotarien att läsa som pdf:

http://www.juridiskaforeningen.com/pj.pdf

2005-12-02 @ 17:59:16
URL: http://karolinalassbo.blogspot.com
Postat av: Thomas

Nu kanske jag är blind, men inte fan finns den med vad jag kan se... Var är den?

2005-12-02 @ 18:33:37
Postat av: Faruk

Menar glamourmamsellen att det är den bildsköne herr Roos som är tingsnotarien?

2005-12-02 @ 19:28:20
Postat av: 30-årskrisen

Nej den fanns inte med. Verkar vara en gammal upplaga av PJ.

2005-12-02 @ 19:36:41
Postat av: äsch

Den där Karro-kvinnan ville bara att vi andra skulla läsa den där Press-Judicata-blaskan i onödan!
tala om bad-will...

2005-12-02 @ 19:57:56
Postat av: XXL

Att skriva på bloggen är som att kladda på en toalettvägg. På universitetstoaletter finns samma sorts kladd som Sten Sture åstadkommer här, dvs anonyma lärda utläggningar om olika filosofer, djupsinniga citat, angrep m.m. Snart vet alla allt om Sten Sture, de senaste turerna har rört de djupa sår som hans själ fått av den ljuva men hårda kärleken.

2005-12-02 @ 22:14:15
Postat av: Dr. Jones von Fitzenstrahl

Eftersom alla människor är lika mycket värda så är feta människor mindre värda per kilo. Värt att tänka på.

2005-12-03 @ 02:51:07
Postat av: Kristofer

Denna blogg har nu definitivt tappat sin charm. Det som gjorde den rolig var inte bara att den var välskriven utan att man även kunde tro på att det som skrevs var någorlunda sant. Författaren började spåra ur när hon skrev om festen i förra inlägget och nu är det ju bara löjligt. Bloggen borde istället heta "tingsnotariens fantasier". Hennes ultra cyniska och pessimistika inställning börjar även bli tröttsam att läsa. /K

2005-12-03 @ 09:52:26
Postat av: ----> Kristoffer

Jo, men det finns ett behov av många att liksom skriva av sig och berätta om sina absurda erfarenheter från denna märkliga värld. Jag tror att en och annan psykolog blir av med klienter genom denna blogg.

2005-12-03 @ 10:39:49
Postat av: Sthlmsnotarien

Kristofer -
Alltså, tro mig, det tragiska är att det hela är "någorlunda sant". Jag är övertygad om att allt det som skrivits hitills har hänt någonstans, någongång på någon tingsrätt i Sverige. Tyvärr kan man inte annat än att bli cynisk och pessimistiskt inställd till den psykiska våldtäkt man utsätts för som notarie.

Alla -
Jag kanske har missat något. Men varför har jag sett flera inlägg om att författaren skulle vara en tjej? Personligen förutsätter jag att det är en kille. Har svårt att tro att någon kvinnlig tingsnotarie skulle vara så ironisk och uppriktig i en blogg (om än annonym). Samtliga de tjejer som jag stött på under min notarietid har varit tysta och leende uppåt och bitit ihop inom sig.

2005-12-03 @ 10:42:33
Postat av: 30-årskrisen

Sthlmsnotarien: Har du läst deras bloggar då? Tysta tjejer har också tankar.

2005-12-03 @ 10:51:34
Postat av: Sthlmsnotarien

30-årskrisen - Jovisst, men det förklarar inte varför flera inlägg refererar till en kvinnlig författare.

Vidare får jag än känsla av att språket är manligt ironiskt och raljerande. (Även om tjejer kan skriva på samma sätt, är jag övertygande om att fler killar har den förmågan att skriva.)

2005-12-03 @ 11:22:26
Postat av: Jur stud Sthlm

Vet inte hur noggrant folk surfar på denna sida, men bredvid själva bloggtexten finns en länk som heter "Om tingsnotarien". Med ett musklick får man följande information: "Kön: Man Ålder: 25 Från: Stockholm" Ta-da!

2005-12-03 @ 12:13:31
Postat av: G.Bobby

Åh! Jag som tyckte det var roligare om det var en tjej med lite krut i. Så jag håller nog faktiskt fast i att fortsätta tro det för vem vet, kan ju vara ett villospår... :)

2005-12-03 @ 12:33:59
Postat av: Snart ting

Karro, jag hittar inte intervjun i pdf:en som du lankade till... Ar den kanske i ett tidigare nummer av PJ?

2005-12-03 @ 13:40:40
Postat av: Käre Sthlmsnotarien

Du är riktigt motbjudande. "manligt ironiskt och raljerande"? Vill gärna meddela dig att jag läst precis lika många "manligt ironiska och raljerande" texter skrivna av kvinnor som av män. Av dina inlägg att döma tycker du att män är mer uppriktiga än kvinnor, och har en större förmåga att uttrycka ironi. Grundat på? Kanske på de undersökningar som visat att det är en ren myt att män skulle vara mer raka än kvinnor? Man behöver förstås inte bry sig så mycket om sådant...Du är verkligen precis det juristmaterial vårt älskade lilla land behöver - speciellt kvinnorna.

2005-12-03 @ 13:50:33
Postat av: Anonym

Jag tycker absolut inte att bloggen förlorat sin charm, den är fortfarande vansinnigt rolig och välskriven. Fortsätt skriva snälla tingsnotarien!

Och till jur stud Sthlm, jag tror nog att alla läst "Kön: Man Ålder: 25 Från: Stockholm". Men stämmer det? Och ligger obygdens tingsrätt verkligen i Norrland?

2005-12-03 @ 13:55:54
Postat av: Anders

Jag har ätit tårta med bild på tingsrätten, så jag tycker inte att det låter helt orimligt att förstenotarien bjöd på en lagmanstårta.

2005-12-03 @ 14:11:20
Postat av: Ylva Maria T

Jag får också en känsla av att det är en kille som skriver bloggen. Inte för att tjejer inte skulle kunna vara ironiska, vassa eller raljerande (Mein Gott, se bara kommentarerna till många av dagboksinläggen) utan för att språket känns manligt på något sätt.

Några andra indikationer:
- En tjej hade inte stört sig grön på den (i och för sig) retliga förstenotarien. Hon hade aldrig jämfört sig med honom på samma sätt.
- En tjej hade kunnat se skillnad på tvillingarna (tjejer har grym koll på andra tjejers kläder)
- En tjej hade blivit hårt uppraggad av Fetto på efterfesten och kanske själv försökt hångla upp Mikael.
- En tjej hade skrivit om samtliga inblandades civilstånd - är Mårten t.ex. särbo?

Annars tycker jag att dramaturgin i detta avsnitt påminner lite om Pelle Svanslös äventyr.

2005-12-03 @ 14:27:14
Postat av: Sten Sture

XXL: "Snart vet alla allt om Sten Sture, de senaste turerna har rört de djupa sår som hans själ fått av den ljuva men hårda kärleken."

Vad spelar det för roll att alla vet allt om Sten Sture, om det nu faktiskt är så? Jag trodde att vi var överens om att Sten Sture är fiktion.

Det enda jag försökte få fram med med medelklassprinsesse-inbillade casanova-diskussionen var vad Norman Mailer sammanfattade redan 1968: en kvinna kan behandla en man som skit så länge som mannen står ut med det. Den dag som mannen får nog, kanske efter flera års terroriserande, och till slut slår kvinnan i vad som närmast får betraktas som desperation, kan kvinnan paradera runt med sin fläskläpp och få alla sympatier som förtryckt kvinno-offer. Kvinnor som vet att utnyttja kvinno-offer-myten är inte mycket värda. That's it. Om folk väljer att se mig som kvinnohatare eller ett dumpat och bittert juristmiffo så är det väl deras problem. Det betyder kanske bara att de är inskränkta särartsfeminister, något som endast är en gradskillnad från fascism.

Om du upprörs tillräckligt mycket av mitt "toalettklotter" för att bemöda dig om att skriva ett inlägg om det så har jag uppnått precis det som jag försöker uppnå. För att inte tala om att du skälv alltså skriver toalettklotter. Det hoppas jag att du inser? Om du trodde att du fått slut på diskussionen hade du alltså fel...

Kolla in följande debattartikel av Bo Rothstein från 2002 om kvinnosakshyckleriet. Tänkvärd, även om han naturligtvis endast var ute efter att provocera.

Postat av: Sten Sture

Länken funkade visst inte. Den här bör fungera. Jag vet förresten av "själv" stavas med "sj-" och inte "sk-", k och j sitter brevid varandra på tangentbordet...

2005-12-03 @ 14:44:30
URL: http://www.stina-thorin.se/103.html
Postat av: Stuen Sture

Liksom att "att" stasas med två t:n och inte med ett v.

2005-12-03 @ 14:45:18
Postat av: Sten Sture

Och att Sten inte stavas "Stuen". OK, that's it.

2005-12-03 @ 14:45:57
Postat av: Sten Sture

Nä, förresten. "Stavas" ska det vara. hade kanske varit bäst att lämna att slarvfel som de var från början...

2005-12-03 @ 14:46:53
Postat av: Konrad

Till Kristofer: Jag vet inte vart du satt ting eller om du har gjort det. Jag kan dock försäkra dig om att fester liknande den som beskrevs i föregående avsnitt ägde rum flera gånger på den tingsrätt där jag satt ting. Vad gäller tårtincidenten så är det ett alldeles lysande skämt att göra en tårta med chefens bild på, och även detta händer på juristarbetsplatser runt om i vårt avlånga land. Dock har jag inte hört om någon som gjort det "på allvar" för att göra chefen stolt och glad...

På min arbetsplats har jag och mina kollegor också kommit fram till att tingsnotarien måste vara kille, med samma argument som de Ylva Maria radar upp.

2005-12-03 @ 16:08:49
Postat av: Jan

Jag har hötr en historia där chefen bjöds på tårta med laxermedel i på julfesten. Hans jultal inleddes sålunda: "jag ska fatta mig kort i år".

2005-12-03 @ 16:34:24
Postat av: Anonym

Jezz vilka stereotypa uppfattningar om könen ni har här. Det är omöjligt att veta om det är en man eller kvinna. Jag för min del tror att det är en tjej. Trots att hon inet har skrivit ett ord om Mårtens civilstånd. Varför skulle hon göra det bara för att hon är tjej?

2005-12-03 @ 19:31:17
Postat av: Anonym

Det kan ju också vara en ovanligt ful kvinna som skriver och att fetto därför inte ville ragga på henne och väntade till tvillingen dök upp. Hon kanske fattar att hon aldrig skulle få hångla m mikael även om hon skulle försöka.

2005-12-03 @ 23:27:05
Postat av: Sthlmsnotarien

Givetvis så måste folk missuppfatta inlägg som rör kön. Jag har aldrig skrivit att kvinnor helt saknar förmågan att skriva ironiskt och raljerande. Men, eftersom jag har stött på detta skrivsätt i en betydligt högre grad hos män, så förmodar jag att det är en man som skriver bloggen. Givetvis kan man inte utesluta att det är en kvinna, men jag tror att oddsen är högre för att det är en man.

Ylva Maria T:s uppräkning var vettig, hon har helt klart en poäng där.

Märkligt dock att inte samma person ("Käre Sthlmsnotarien", vem nu det är) anklagade henne för att vara "riktigt motbjudande". Hela inlägget var märkligt. Uppenbart skrivet av en medleklassflicka under sin menstruationsperiod.

2005-12-03 @ 23:29:00
Postat av: Karro på Glamourbloggen

Sorry, det var fel länk till PJ. Fel nummer. Men ni fick ju läsa om Douglas Roos istället! =) Vänta så ska jag hämta rätt länk.

2005-12-04 @ 00:50:15
URL: http://karolinalassbo.blogspot.com
Postat av: Käre Sthlmsnotarien

Jag hade tänkt göra det, men du hann före.

2005-12-04 @ 11:16:02
Postat av: Anonym

Jag är helt säker på att tingsnotarien är en tjej. Och att hon är väldigt snygg.

2005-12-04 @ 13:46:29
Postat av: Thomas

Om det är en väldigt snygg och så rolig tjej vill jag definitivt träffa henne.

2005-12-04 @ 14:00:55
Postat av: Sthlmsnotarien

Jag skulle absolut inte ha något emot att det var en tjej. Tvärtom. Men tyvärr så är det nog en bitter kille som sitter och skriver av sin ångest genom att raljera.

Trots allt, killar är i grunden bittrare en tjejer, och tenderar att bli än mer bittra av sin notarietjänstgöring. Och detta är bland det mest bittra jag läst.

2005-12-04 @ 14:22:50
Postat av: Anonym

Thomas... --- försöök inte, vi vet att du egentligen är ute efter förstenotarien... och inte några brudar!!
ha ha ha

:)

2005-12-04 @ 14:23:17
Postat av: fiskal

Till Kristoffer: Att tingsnotarien spetsar till situationerna är bara himla roligt och förtar inte det stundtals sorgliga som sker på våra domstolar i landet. Eftersom jag själv i någon mån sitter med personalansvar har jag en uppriktig fråga: Är det någon här som har en idé om hur domstolen skulle kunna bli en positiv erfarenhet för notarier generellt?

2005-12-04 @ 17:34:52
Postat av: Sthlmsnotarien

fiskal -
hehe... kunde inte låta bli att le litegranna av din fråga, "Är det någon här som har en idé om hur domstolen skulle kunna bli en positiv erfarenhet för notarier generellt?"

Till att börja med så måste det till en tämligen radikal förändring av domarkåren. Även om majoriteten av rådmän är utmärkta jurister, så varken förstår de eller kan hantera det faktum att de har ett personalansvar.

Vidare, de prioriteringar som de flesta chefsrådmän har är, i prioritetsordning, (1) balanserna, (2) att budgeten hålls, (3)sin egen karriär, (4) att saker och ting fungerar som det alltid har gjort, (5) att sekreterarna är nöjda, (6) att fikat serveras i tid, (7) att den årliga personalresan blir lyckat och inte utlöser allt för många konflikter, (8) att blommorna är välvatnnade, (9) att notarierna utvecklas och känner sig berörda/tillfredsställda med sin arbetssituation.

Det finns givetvis lysnade individuella undantag från detta

2005-12-04 @ 18:19:01
Postat av: Anonym

... men tyvärr är nog huvudreglerna något i den stilen.

2005-12-04 @ 18:19:39
Postat av: kul ylva!

"en tjej skulle aldrig reta upp sig..." tillåt mig skratta, om det är nånting kvinnliga jurister håller på med på arbetet så är det väl att reta upp sig på saker och på andra.

2005-12-04 @ 19:30:42
Postat av: Jur stud Sthlm

2005-dec-03 @ 13:55:54>> Vad finns det för anledning att tvivla på det författaren själv uttryckt? Det råder uppenbarligen delade meningar om författarens kön, vilket är ännu en anledning till att tro på författaren. Ytterst vet han (!) nog bäst själv, right?

2005-12-04 @ 21:37:10
Postat av: Kråkan

Fiskal > Glöm inte att en vansinnigt konservativ notarietid där notarierna blir tuktade av gamla stofiler med vansinniga idéer och militära fasoner är hemskt rolig om man har en smula distans till det hela. På min tingsrätt är rådmännens, gnälltanternas och för att inte tala om administrationens påhitt en evig källa till förtjusning. Notarierna samlas alltid vid eftermiddagsfikat och försöker bräcka varandra med historier om vad som hänt under dagen. Jag skulle aldrig fnissat så mycket varje dag under min tid på tinget om det inte var för den underbart förlegade attityden bland samtliga personalgrupper som Tingsnotarien så förtjusande beskriver. (Jag tror inte alls att han är bitter - bara en jävligt skön kille med självdistans!)

2005-12-04 @ 22:01:53
Postat av: Thomas

Vafaen Thomas, se till att skaffa dig ett eget "nick". Vad sägs om "Thomas2", eller "Lite efter, lite sämre" eller vad som helst...
=P

2005-12-04 @ 22:20:33
Postat av: Anonym

Det ÄR märkligt att tingsnotarien aldrig nämner något om någons civilstånd. Vem som helst kan ju bli tokig av att bli utstationerad till må det vara åker eller tundra i två år utan någon att spana på, än mindre flirta med, under två år (för ja, detta är den bistra sanningen för många notarier som ler som fån vid jul/sommarledighet då de får fly hem till storstaden och ta igen för förlorad tid ;). Och det är inte mer än rimligt att man ironiserar över detta ofrivillga celibat i ett kåseri som tingsnotariens. Men eftersom vår tingsnotarie uppenbarligen undviker ämnet är min teori den här: Tingsnotarien är en tjej och har ihop det med Mårten. Det förklarar allt. Punkt slut.

2005-12-04 @ 22:40:53
Postat av: kmk

Sthlmsnotarien: Höga odds innebär låg sannolikhet. Högoddsare är i spelsammanhang den (travhäst, fotbollslag etc) som har tippats som vinnare minst antal gånger och därför, vid vinst, ger den största utdelningen. Låga odds får den som tippats som vinnare många gånger och därför bara ger drygt "pengarna tillbaka". Ingen jordenruntresa för tipparen den lördagen, alltså. I en allsvensk fotbollsmatch är det låga odds för resultatet 1-0 och höga odds för resultatet 2-17.
Av ditt resonemang att döma tror jag därför att du egentligen menar att oddsen är lägre för att tingsnotarien är en man? ;-)

2005-12-04 @ 22:56:24
Postat av: Sthlmsnotarien

kmk -
jo, det har du rätt i. Fel av mig! Det blev onekligen viss begreppsförvirring där. (Och jag borde veta bättre med tanke på mitt begynnande spelmissbruk.)

2005-12-05 @ 04:05:41
Postat av: En annan notarie

Jag tror det är en tjej av samma anledning som många tror det är en kille, fast tvärtom. Enligt min mening skriver tjejer mer välformulerat än killar...

2005-12-05 @ 08:08:15
Postat av: En kille

Klart det är en tjej. Tjejer skriver mer välformulerat än killar och är minst lika bittra och ironiska...

2005-12-05 @ 08:09:51
Postat av: road fiskal

Jag vet vem tingsnotarien är och kan därför säga, med 100% säkerhet, att det är en tjej.

Och att killar skulle vara bättre på att skriva raljerande och vad det nu var avfärdar jag som trams. Den som tror det har uppgenbarligen inte tillräckligt många kvinnliga vänner.

2005-12-05 @ 08:44:25
Postat av: road fiskal

...och det skall förstås stå "uppenbarligen". Hrm.

2005-12-05 @ 09:12:57
Postat av: Anders

Eller mycket trista kvinnliga bekanta. Skaffa nya!

2005-12-05 @ 10:25:42
Postat av: E

Lite skrämmande att se jurister så fasta i förlegade uppfattningar om könsroller. Vad är det för tjejer ni har träffat egentligen?!? Det kanske helt enkelt är så att man får det man söker... Vill man inte ha en kvinna med humor och egna åsikter så blir det ju gärna en mer formbar typ man fastnar för. Sedan måste jag bara påpeka angående notariens manliga stil - skulle man inte se en del av nicksen på inläggen skulle det vara helt omöjligt att avgöra om det är skrivet av en man eller kvinna. Vi likformas rätt rejält rent stilistiskt under utbildning och yrkesutövning. Och vad är grejen med att skriva in och rätta sina egna stavfel/felskrivningar?!?

2005-12-05 @ 10:26:04
Postat av: Förvaltningsjuristen

Signaturen E har alldeles rätt vad gäller den stilistiska likformigheten bland jurister. Här kan man tala om könsneutralitet! F ö kanske tingsnotarien inte är en person, utan flera och dagboksinläggen kanske utgör kompilat av interiörer från flera tingsrätter.

2005-12-05 @ 10:45:36
Postat av: Sten Sture

Är alla således överens om att tjejer kan skriva minst lika ironiskt raljerande som killar, men att tjejer är mer välformulerade...?

Gammal klassisk jämställdhetsmyt: kvinnor kan göra samma saker som män, kvinnor gör det emellertid prydligare och fredligare.

I ett nummer av The Economist nyligen hävdades att hamnarna i Malmö och Köpenhamn har fler kvinnliga än manliga truckförare eftersom kvinnorna sägs vara prydligare, mer exakta och inblandade i färre olyckor. Normalt är det inte så svårt att avgöra när Economistskribenterna raljerear, i detta fall verkade det emellertid vara fråga om ett rent referat, utan någon som helst ironi.

Könsrollerna är inte döda, kvinnochauvinismen flödar.

2005-12-05 @ 12:29:48
Postat av: Anonym

Man kan bara spekulera i vilket kön tingsnotarien har. Precis som jag spekulerar i om jag har fått jobbet på åklagarmyndigheten i stockholm. Väntar på besked den här veckan.

2005-12-05 @ 12:56:52
Postat av: Cherie

Verkligheten överträffar dikten, sa Bull. Alla jur.studar, vänta bara tills ni sitter där på notariekursen och drar skrönor så öronen fladdrar. Givetvis helt verklighetsbaserade.

2005-12-05 @ 13:06:02
Postat av: HALLÅKARRRRROOOOO

Vafan karro, det är fortfarande den gamla tidningen. Nu får ni se till att byta.

2005-12-05 @ 13:30:08
Postat av: Ylva Maria T

Att skriva in och rätta sina egna stavfel/felskrivningar är säkert något som hänger kvar efter notarietiden. Man är så rädd att få en utskällning att man väljer att förekomma hellre än att förekommas. Analt så det förslår. Man behöver inte tala om att "uppgenbarligen" rätteligen skall vara "uppenbarligen". Vi förstår.

Till signaturen "Kul Ylva" (det ska vara Ylva Maria)vill jag bara säga att jag faktiskt inte skrev att tjejer aldrig retade upp sig på saker, utan att en tjej sannolikt inte hade retat upp sig på förstenotarien i samma utsträckning. Men du såg förstås till att få en anledning att gnälla på tjejer. Kärring!

2005-12-05 @ 13:33:00
Postat av: Till Ylva Maria T

Det vore trevligare om du inte kallade folk för kärring. Det är analt så det förslår, om något.

Jag har aldrig varit inne på en blogg där kommentatorerna är bittrare och elakare.

2005-12-05 @ 13:36:50
Postat av: Bollinger

Åklagare. Antagligen världens coolaste jobb.

2005-12-05 @ 13:41:57
Postat av: Domare

Jag anser att jag kan kräva att notarierna skall köpa cigaretter åt mig, fixa så att mina kläder hämtas från Kem-tvätten, klippa min gräsmatta, putsa mina skor, ställa upp som servitörer när jag har middag för mina vänner, och tvätta min bil. Och de gör de om de vill ha bra betyg.Alternativet är att byta yrkesbana.

2005-12-05 @ 13:48:30
Postat av: Ylva Maria T

Till signaturen "Till Ylva Maria T": Förlåt.

Håller med om att vi är bittra och elaka. Faktum är att jag och mina gamla tingsnotariekollegor var helt andra människor innan vi satt ting. Jag lovar. Den här bloggen väcker så många känslor. All uppdämd vrede kommer fram.

2005-12-05 @ 13:48:42
Postat av: HataDV

Till alla rådmän som resonerar som "Domare": Jag tycker synd om er som inte inser vilket utbyte ni skulle kunna ha av era notarier. Jag känner ömkan. Gå i frid.

2005-12-05 @ 14:01:19
Postat av: Notarien

Haha, den var ganska kul domaren men det märks att du inte ens suttit ting. Ell-er sk-riv-er du allt-id med bi-ndestreck mitt i or-den? (OBS: jag illustrerar just nu varför alla rättar i sina egna inlägg! :)

Hmm. Åklagare må vara världens coolaste jobb men troligen ändå ett av de tråkigare inom juridiken. Om man tycker om juridik alltså!

2005-12-05 @ 14:34:43
Postat av: Notarien

Ha ha ha, fan vad bra! Jag tänkte just skriva ett liknande inlägg angående "Domare"...

:)

2005-12-05 @ 14:37:21
Postat av: John W Harding

Tingsnotarien är jäkligt snygg. Det är ett som är säkert.

2005-12-05 @ 15:26:53
Postat av: Annan domare

Om förkortningar ingår i en sammansättning, sätter man i regel ut bindestreck. (Myndigheternas skrivregler, femte upplagan, Ds 2001:32, avsnitt 7.2 och 8.10)

Exempel: färg-tv, A 4-sida

Dock borde kem-tvätt skrivas med liten begynnelsebokstav.

2005-12-05 @ 15:33:08
Postat av: Anonym

Är det sådana språkliga petitesser du jagar dina stackars notarier med, Annan Domare? Har du funderat på att lägga mer tid på juridiken och mindre på kommatering och placering av bindestreck? Det kan vara nödvändigt för att balanserna på din rotel skall gå ner.

2005-12-05 @ 15:50:54
Postat av: Flagelant

Vet ni vad man får om man korsar DV med en taliban?

2005-12-05 @ 16:23:41
Postat av: Anonym

2005-12-05 @ 16:24:36
Postat av: Anonym

någon rabbiat typ kanske?

2005-12-05 @ 16:25:05
Postat av: Tingeling

Jag tycker att rådmän, inklusive lagmän i allmänhet är ett djävla pack!

2005-12-05 @ 16:25:56
Postat av: Jan

Vet ni var tjejer har krulligast hår?

Svar längre ned:I AFRIKA så klart

2005-12-05 @ 16:42:20
Postat av: Icke-jurist

Angående könet hos tingsnotarien så tycker jag att inlägget från 30 maj (se länk) ger starka indikationer på att det är en tjej. Inlägget berättar om en tydlig rivalitet till en tjej och jag känner inte någon kille som har ett sådant rivalitetsförhållande till en tjej.

Postat av: melindabitchen

hahahah :)

2005-12-05 @ 16:49:03
Postat av: Kråkan

Klart att inläggen är syrliga. Hur många av oss skulle besöka kommentarsidan om den bestod av små uppmuntrande tillrop till varandra? (Ungefär lika många som hade besökt tingsnotariens blogg om den handlade om hur underbart allt var på tingsrätten.) För övrigt tycker jag inte alls att man blir en sämre människa av att sitta ting - bara lite mer hårdhudad än gemene man samt med en himla massa anekdoter i bakfickan. Så fortsätt att klanka ner på varandra, det är ju det som är hela nöjet.

2005-12-05 @ 17:22:55
Postat av: Sthlmsnotarien

Jan - Det där var fanemej det onödigaste inlägget hitills. Du behöver inte skräpa ned kommentarssidan med massa radbrytningar. Nedskräpningen sköts alldeles utmärkt genom de vanliga inläggen (och ja, jag tar på mig visst ansvar där).

2005-12-05 @ 17:44:21
Postat av: Summa Kardemumma

Genom att besöka tingsnotariebloggens kommentarsida har jag erhållit följande information. Kvinnor kan inte skriva raljerande texter men kan trösta sig med att de i vart fall skriver bättre än män. Män är svin och sämre än kvinnor, som alla är rödstrumpefeminister, på allt de gör. Alla jurister lever vidare i celibat någonstans på landet och är tämligen anala, hårdhudade berättarsvin förrutom Melinda som bara är en bitch. Varken manliga eller kvinnliga jurister verkar därför vara något att hänga i granen så här i juletider. Förrutom en och annan blödig själ som sitter och våndas därute älskar alla jurister att kasta skit på varandra varför de besöker tingsnotariens sida och större delen av sin arbetstid. Någon notarie väntar på besked från det coolaste men tråkigaste jobbet i hela världen. Det bor krullhåriga kvinnor i afrika. Jan skräpar ner med på tok för många radbrytnigar. Myndigheter skräpar ner texter med bindestreck titt som tätt. Alla andra skräpar bara ner. Jag likaså.

Ni som börjar nerifrån bland kommentarerna behöver således inte bemöda er med att läsa vad som står ovan.

2005-12-05 @ 18:22:13
Postat av: Fastighetsjuristen

Fast ibland kan det vara ganska bra att iaktta skrivreglerna. Man undrar exempelvis om Tingeling anser att rådmän, inklusive lagmän, i allmänhet är ett pack eller om hon manar att rådmän, inklusive lagmän i allmänhet, är ett pack.

För övrigt måste jag säga att nivån på kommentarerna har sjunkit betydligt på sistone, vilket inte minst Tingelings och Jans inlägg ovan illustrerar. Det är lite synd.

För att höja nivån kommer här en alldeles sann lagmanshistoria. En son till en av sekreterarna, han var kanske dryga tjugo år, var på besök på tingsrätten. Han föreställdes för den myndige lagmannen som presenterade sig med orden "NN, lagman". Den försigkomne sonen svarade då "YY, också lagman". Lagmannen tappade helt koncepterna och sonen fick förklara att han arbetade på en fabrik som tillverkade inlagd gurka. Hängde ni med? En person av manligt kön som lägger gurkor i lag bör rimligen kunna titulera sig lagman.

2005-12-05 @ 18:22:30
Postat av: Kråkan

Postat av: Flagelant "Vet ni vad man får om man korsar DV med en taliban?"

Jag vet jag vet!!! En terrorist som administrerar så jävla mycket att han aldrig kommer till skott. HAha!

2005-12-05 @ 18:47:49
Postat av: bakläxa

Annan domare: Du har ju helt missuppfattat bindestrecksregeln; inte ens myndighetsanställda skriver lek-saker, miss-uppfattning,lag-man,
freds-kämpe, idiot-förklaring m.m. Dock besitter orden som du exemplifierade regeln med vissa egenskaper som påkallar bindestreck.

2005-12-05 @ 18:55:34
Postat av: Jan

Fastighetsjuristen:

Din gurkhistoria påverkade nivån i okänd riktning.

Nu sticker jag hem och äter lite inlagd.

2005-12-05 @ 18:56:45
Postat av: Arthur

Jag håller med Fastighetsjuristen. Det var bättre förr. Ju förr desto bättre.

2005-12-05 @ 19:14:51
Postat av: Ylva Maria T

Till icke-jurist ang könet. På samma sätt kan man ju resonera vad gäller tingsnotariens förhållande till förstenotarien. Jag känner inte till någon tjej som har ett sådant rivalitetsförhållande till en kille.

2005-12-05 @ 19:29:35
Postat av: Anonym

Spelar det någon roll vilket kön tingsnotarien har? Bloggen blir varken bättre eller sämre när man får reda på det. Skall man förresten inte inte behandla alla lika, oavsett kön, hudfärg, religion etc.?

2005-12-05 @ 19:45:25
Postat av: Flagelant

DV korsat med en taliban blir en mördarsnigel.

2005-12-05 @ 19:48:28
Postat av: Ex-notarie

Stavas det inte "flagellant" ?

2005-12-05 @ 19:54:53
Postat av: Tingeling

Tingeling tar åt sig kritiken med följande kommentar. Ibland är det befriande att ta ut svängarna rejält. F.ö, Fastighetsjuristen, är din gurkhistoria så bottenlöst töntig att jag faktiskt började skratta. Tack för ditt fina inlägg!

2005-12-05 @ 20:29:12
Postat av: --fast.jur.

Det som var roligast med gurk-hist-or-ien var att lagmannen HELT tappade koncentrationen.....ööööh

2005-12-05 @ 20:34:39
Postat av: Sthlmsnotarien

Vem det nu var: (Ska det vara så svårt att trycka ditt en annonym liten signatur?)

"Spelar det någon roll vilket kön tingsnotarien har? Bloggen blir varken bättre eller sämre när man får reda på det. Skall man förresten inte inte behandla alla lika, oavsett kön, hudfärg, religion etc.?"

Alltså: Att "spela roll" och "behandla lika" är två helt skilda saker. Hittils har - vilket jag tror alla är överrens om - de flesta uppskattat tingsnotariens små betraktelser. De som inte uppskattar bloggtexterna har knappast fått denna inställning p.g.a. en misstanke om att tingsnotarien skulle vara en taliban eller en zigenare. Ett sådant ogillande grundas med all sanolikhet i att den/dessa inte såg humorn i bloggen.

Att vi spekulerar i om tingsnotarien är en man eller kvinna grundas förmodligen - för de allra flesta - i ren nyfikenhet. Och hittills har jag inte sett något inlägg där någon påstår att denne skulle uppskatta bloggen mindre om det t.ex. visade sig vara en vit, 26-årig överklasskille från Djursholm som sitter och filar på inläggen från ett trevligt hörnrum på Stockholms tingsrätt.

Alltså, du blandar ihop äpplen och päron. Förmodligen av ren välvilja eftersom du är övertygad om vikten av politisk korrekthet och har en brinnande tilltro till FN-systemet.

2005-12-06 @ 05:01:04
Postat av: Stilla fundering

Undrar om inte en del av kommentatorerna skulle må bra av ett karriärbyte? Eller åtminstone ett liv eller en fritidssysselsättning. Märka ord och hacka på er nästa kan nog tyvärr inte kategoriseras som hobby... Hur många har magkatarr?

2005-12-06 @ 09:28:25
Postat av: Exfiskalen

Det var nog det sjukaste och mest bizzarra jag läst i rövslickerigenren (om det nu är sant) att bjuda på en tårta med en bild på sin chef!!! Jag hoppas att någon gång få reda på (i) om förstenotarien med litet f verkligen existerar och (ii) om lagmanstårtehändelsen hänt på riktigt. Existerar förstenotarien och har han bjudit på lagmanstårtan tror jag att jag växlar tillbaka till domarbanan. Tänk att få uppleva honom på riktigt, bättre än att se skäggiga damen på Kiviks marknad.

Tingsnotarien, du inser inte hur lyckligt lottad du är att få ha upplevt förstenotarien live!!!

2005-12-06 @ 09:49:09
Postat av: Sten Sture

Sthlmsnotarien: apropå äpplen och päron, vad menar du med hänvisningarna till pk och FN? Skall de anses tillhöra samma genre, eller är det två olika saker som emellertid har det gemensamt att de bygger på naiv övertygelse (och att FN-hänvisningen således är ett påhäng på pk:et för att öka raljeringseffekten)? Förstår faktiskt inte.

2005-12-06 @ 10:22:27
Postat av: Lycklig exnotarie

Sten Sture: det hela ar enkelt. pk skrivs med sma bokstaver och FN SKRIVS MED VERSALER.

det ar en fraga om tonlage.

2005-12-06 @ 12:00:04
Postat av: Ebba

Jag har varit inne och last pa den har bloggen for forsta gangen. Den ar valdigt valskriven och stundom valdigt underhallande, men jag maste saga att jag inte kanner igen mig alls. Jag minns min notarietid som valdigt lycklig. Det var fantastiskt att fa arbeta med sa kunniga och erfarna personer och nyttigt att fa en god inblick i rattssystemet. Jag har mina radman att tacka for mycket och jag tycker att fler notarier borde uppskatta hur larorik och utvecklande notarietjanstgoringen ar. Jag kan inte forsta att man inte tar vara pa den fina tiden! Det finns sakert undantag, men jag tror att de allra flesta radman ar mycket mana om sina notarier och vill att de ska lara sig sa mycket som mojligt. Det galler att kunna ta emot kritik och att lara sig av den istallet for att sla den ifran sig. Om nu inte alla radman ar perfekta pedagoger, sa glom inte att de trots allt arbetar som domare for att de ar goda jurister. Da gor man klokast i att gora sitt basta for att ta till sig av den kunskap som de besitter istallet for att ge dem pahopp bakom deras ryggar. Jag forstar att den har bloggen och dess kommentarer ar mest till for dem som vill gnalla av sig, men det maste val finnas fler darute som alskade att sitta ting?

2005-12-06 @ 12:23:47
Postat av: -->Emma

Haha, kul skämt! Älska att sitta ting? Ehh...

2005-12-06 @ 12:36:45
Postat av: Ebba

Alskade kanske var ett starkt ord. Jag menar bara att jag tyckte det var valdigt roligt och att det borde finnas fler personer som trivdes under sin tingstjanstgoring.

2005-12-06 @ 12:44:56
Postat av: cho-san

För de som verkligen vill uppleva en trevlig, lärorik miljö där man utför juridiskt kvalificerat hela tiden och har normala arbetstider, dvs 8-16.30, kan jag rekommendera presumtiva notarier att välja länsrätt före tingsrätt. Detta innebär ju iofs att yrken som förutsätter god kännedom om det straffrättsliga domstolsväsendet faller bort men dessa är ju i sammanhanget inte särskilt många. (Ex. åklagare där det ändå är sjukt svårt att komma in...)

2005-12-06 @ 12:47:51
Postat av: Sympatisören

Ebba: Du kanske har missat att väldigt många känner igen sig i det tingsnatarien beskriver i sin vardag?

2005-12-06 @ 13:35:33
Postat av: Jock

Visst känner man igen sig lite i det tingsnotarien beskriver. Men jag känner även igen mig i det Ebba beskriver. Jag t.ex. trivs ganska hyfsat även om allt inte är så bra man skulle kunna önska. Kan det vara så att allt inte är svart eller vitt?

2005-12-06 @ 15:11:56
Postat av: road fiskal

Jag tyckte också det var kul att sitta ting. Annars hade jag inte valt domarbanan. Och jag tyckte att de flesta av rådmännen var vettiga. Dessutom kan jag ärligt säga att jag lärde mig massor. Trots det kan jag känna igen både egna och andras upplevelser i det tingsnotarien skriver och det är det som är så kul och befriande. Det finns ju osannolikt muppiga människor och företeelser i domstolsvärlden och dem måste måste man få skratta åt.

Sedan förundrar det mig att ingen tycks ha noterat att jag redan har skrivit att jag råkar veta tingsnotariens namn och att det ÄR EN TJEJ. Så varför inte sluta älta frågan? Det går inte att komma sanningen närmare än sanningen.

2005-12-06 @ 15:12:03
Postat av: Jan

Men kan det inte vara en kille då?

2005-12-06 @ 15:23:26
Postat av: Anders

Tråkigt att road fiskal inte kunde hålla sig. Vill tingsnotarien verkligen att alla ska veta att det är en tjej? Fast å andra sidan, road fiskal kanske ljuger. Det är det fantastiska med nätet, man har ingen aning om vad som är sant och inte.

2005-12-06 @ 15:26:10
Postat av: Anonym

Äsch, road fiskal har väl hört något rykte cirkulera. Dessutom håller jag med Anders, tycker att det är rätt taskigt mot tingsnotarien.

2005-12-06 @ 15:29:55
Postat av: Rutan

Det är inte bara illojalt mot tingsnotarien, det är dessutom taskigt mot oss läsare som VILL spekulera om könet. Det är ju del av det roliga att få leka lite detektiv. Så road fiskal, gå och muffa lite eller gör nåt annat vettigt på obygden istället för att hänga ut din notarie. Om det är du som är fiskalen på obygden är det väl för övrigt du som oftast är på läsken ;)

2005-12-06 @ 15:56:52
Postat av: Sympatisören

Jag kan heller inte förstå varför man påstår att man vet vem tingsnotarien är? Vad vinner man på det? Antingen har Road fiskal tänkt att hänga ut en viss person oavsett om det är den rätta eller inte (vilket vore grymt om det inte är överenskommet), eller så handlar det om fiskeri efter uppmärksamhet. Båda är lika löjliga.

2005-12-06 @ 16:30:51
Postat av: men EBBA

Kan du inte avslöja vilken TR eller LR du satt vid?
Det har du väl ingenting att förlora på, då du anser att det mer eller mindre var en underbar tid.
Mais non?

2005-12-06 @ 16:36:50
Postat av: A

Sten Sture: Sten Sture = BOB?

2005-12-06 @ 16:41:24
Postat av: Konrad

Ja varför skall vi fortsätta diskutera tingsnotariens kön, road fiskal? Du har ju sagt hur det är, och då måste vi naturligtvis tro på dig. Är det så du resonerar när du bevisvärderar i brottmål också?

"Men nu får ni i nämnden faktiskt sluta älta frågan om Conny slog Sonny. Åklagaren har åberopat ett anonymt inlägg i en blogg, av vilket det klart framgår att Conny har gjort det som lagts honom till last. Det går inte att komma sanningen närmare än sanningen."

2005-12-06 @ 16:50:31
Postat av: Alla får påsar

Ok. Tingsnotarien heter Robert Lind och kommer från Kramfors. Och han är faktiskt lite tjejig av sig.

2005-12-06 @ 17:21:15
Postat av: Anonym

Vänligen tag del av bifogad länk.

Postat av: Anonym

länken funkar ju inte

2005-12-06 @ 17:47:20
Postat av: Sten Sture

A: Vad betyder BOB, är det en akronym? Eller undrar du om jag även skriver under synonymen "Bob"? I så fall är svaret nej. De flesta skoj

Betonar Ofta Bravuren?

Rolig skojakronym av det kursade belgiska flygbolaget Sabena: Such a Bad Experience, Never Again!

2005-12-06 @ 17:57:32
Postat av: Faruk

Älska att sitta ting?? Jag upplevde det som att medverka i en usel pilsnerfilm från 30-talet; dumdryghet, antikverade värderingar, tilltal i tredje person (på 90-talet!!) osv osv. Samtliga surtanter såg ut och lät som Dagmar Ebbesen och Julia Cesar.....

2005-12-06 @ 18:00:10
Postat av: Sten Sture

pseudonymen

2005-12-06 @ 18:11:10
Postat av: road fiskal

Oj vad alla blev provocerade. Det enda jag har utgett mig för att veta är att skribenten är en kvinna. Råkar också av en rätt osannolik slump veta namnet. Det kommer jag aldrig att röja för någon, just för att det vore taskigt. Dessutom vet jag inte något närmare om vem personen är eller om hon överhuvudtaget sitter ting. Delar många andras åsikt att det är rätt osannolikt att så är fallet, även om hon troligen har gjort det. Känns inte som att fältet av tänkbara kandidater har minskats så där väldigt... För övrigt fattar jag inte hur någon som har läst bloggen kan tro att det är en kille, men det är en annan sak. Att jag öht skrev att jag visste att det var en tjej, var för att jag blev trött på de återkommande antagande att det måste vara en kille för att en tjej kan inte vara så där kul, typ. Förlåt om jag har sabbat nöjet för någon. Inte för att jag förstår varför nöjet av att läsa bloggen blir mindre för att man vet att skribenten är en tjej, men ändå. Det kanske var dumt av mig. Men som sagt; ni vet ju inte vem jag är så ni får ta det för vad det är. Jag kanske inte ens är fiskal. Det kanske är jag som är tingsnotarien.

2005-12-06 @ 18:32:01
Postat av: melinda

du har sabbat nöjet för alla oss horny juristtjejer som legat och kramat kudden och drömt om ett shag med tingsnotarien uppe i hans lilla lya i obygden.....

2005-12-06 @ 18:43:11
Postat av: Kråkan spekulerar

Låt oss anta att tingsnotarien faktiskt är med och bråkar på kommentarsidan (vilket väl är ett ganska rimligt antagande om hon sitter i Obygden och inte har så mycket bättre för sig!). Vem av oss är hon då??? :)

Jag skulle inte tippa på fiskalen och inte heller på sten sture även om han är här ofta. Nä, själv tror jag med säkerhet att hon är den som sa:

"Jag är helt säker på att tingsnotarien är en tjej. Och att hon är väldigt snygg."

Jag tror hon sitter där helt fåfängt på sin kammare(med rätta såklart - hon är ju grymt rolig!) och läser alla våra inlägg och så kan hon helt enkelt inte hålla sig ibland. Vem annars skulle fört in ett inlägg som ovan?

2005-12-06 @ 18:48:45
Postat av: Ex-notarie

Jag tyckte inte notarietiden var så illa. Vi hade väldigt roliga fester och några "surtanter" fanns inte på min tingsrätt. Enda problemet var en och annan dryg fiskal med alltför hög uppfattning om sin egen juridiska förträfflighet.

2005-12-06 @ 18:50:11
Postat av: Faruk

Ex-notarie: du gillade lumpen va?

2005-12-06 @ 19:13:50
Postat av: Ex-notarie

Till Faruk: Nej, jag gillade inte lumpen. Erfarenheterna är inte heller jämförbara.

2005-12-06 @ 19:22:48
Postat av: Ex-notarie

Apropå mitt förra inlägg: Även om jag tycker det är svårt att jämföra lumpen med notarietiden så kan jag hålla med om att kan behöva lite av samma anpassningsförmåga, förmåga att hyckla vid lämpliga tillfällen, förmåga att överse med diverse mindre sympatiska egenheter hos cheferna, och annat sådant, om man inte skall bli skadad för livet.

2005-12-06 @ 19:37:14
Postat av: f.d. Kåkfarare

Hörde för en tid sedan på radion om en blogg som verkligen var läsvärd, just denna av tingsnotarien. Eftersom jag tillhör(de) en sorts klientel, som kan säjas ser till att ni på olika rättsinstanser har full sysselsättning, så var jag nyfiken att läsa om lite olika episoder vid div. brottsmål.
Men tji vad jag bedrog mej, för när jag nu har läst ifatt allt vad författaren beskrivit, så kan jag ju konstatera att det hela handlar ju om en massa upplevda episoder och känslor som försigår bakom skrank och väggar som en annan aldrig varit eller kommer att vara. Sen må det vara påhittat eller självupplevt, ganska roande var det, och så pass välskrivet att det kunde locka just mej att fortsätta läsa. Har tidigare aldrig läst en blogg.
Inte förrän idag var jag in för att se vad förslags kommentarer som skrivs in, men blir ju ganska paff av att läsa en massa dravel av sådana som, vad dom påstår åtminstone, ska vara utbildade i juridiska ämnen och kanske t.o.m. blivit mer än notarier.
Kan ni inte ge adresserna till varandra så ni kan chatta istället till varann.

2005-12-06 @ 20:53:15
Postat av: Sthlmsnotarien

Sten Sture - Hänvisningarna till pk och FN var raljerande på det sätt som du påpekade, d.v.s. att man måste vara naiv för att köpa de två koncepten fullstndigt.

Lycklig exnotarie tycks dels ha missuppfattat inlägget helt, dels ha en fullständig okunskap om att skriva en mening med versaler anses vara tämlignen otrevligt och bör undvikas. Men han har rätt i att det är en fråga om tonläge. Tråkigt bara hans tonläge var skrikigt och otrevlig.

2005-12-07 @ 06:14:35
Postat av: Sthlmsnotarien

f.d. Kåkfarare -
förstår ditt inlägg och att du tycker att det är dravel. Men på samma sätt som du och dina homies på kåken säkert snackade av er ibland om plitarna så behövs tydligen landets noatrier och ex-notarier prata av sig lite om arbetsmiljön (som du säkert har förstått vid det här laget inte är den bästa). Ok att det blir något av en offentlig mastrubering av problem och skitsnack, men vill man inte läsa det så behöver man det inte.

Sen, ok att vi är utbildade i juridiska ämnen och kanske har en fin karriär på gång. Men vi är ju knappast mer äm människor för det och måste få ägna oss åt dravel emellanåt.

2005-12-07 @ 06:23:33
Postat av: Bob

Tiotusenkronorsfrågan: Varför var Sthlmsnotariens slutkläm (på kommentaren till fd kåkfarare) typisk för just en sthlmsnotarie?

2005-12-07 @ 08:30:07
Postat av: A

Hela inlägget är väl typiskt för Sthlmsnotarier. Ingen annan notarie behöver stiga upp så tidigt att man hinner nonsenssvara på nonsensinlägg 06.23 på morgonen. Inom några få år ser man säkert samma person maila från sitt kontor på fina byrån vid 03.23, dvs vid arbetsdagens slut.

Vann jag?

2005-12-07 @ 09:01:38
Postat av: Jan

Därför att den bara innehöll ett stavfel?

2005-12-07 @ 09:02:45
Postat av: Pecka

Jag skulle vilja höra mer av f.d. kåkfararen. Hur upplevde du domstolen? Hade du respekt för den?

2005-12-07 @ 09:06:23
Postat av: Anonym

Eller för att han/hon förefaller tveksam kring huruvida han/hon är lite lite mer än en människa nu när han/hon tagit sig igenom juristlinjen och allt.

2005-12-07 @ 09:07:53
Postat av: -Bob

Vad var nu problemet med slutet på sthlmsnotariens kommentar??

2005-12-07 @ 09:12:02
Postat av: Bob

Tyvärr Jan, varken "noatrier", "mastrubering" eller "äm" finns i min ordlista, så ditt svar är fel. Signaturen A tycker jag var nära men inte helt spot on. Nej, rätt svar är naturligtvis att Sthlmsnotarien visar sig vara en sthlmsnotarie IRL genom sitt ödmjuka användande av "..KANSKE ha en fin karriär på gång." (som svar på ...ja, som svar på vaddå egentligen?).

2005-12-07 @ 09:20:53
Postat av: Rosa

Jag tycker att det är jätteviktigt att vi jurister kan ha ett forum där vi kan prata av oss. Men också utvecklas genom att vi för varandra berömmer goda inlägg och korrigerar vissa felaktiga hänvisningar, frekvent förekommande stavfel och ord som används på ett inkorrekt sätt.

2005-12-07 @ 10:18:57
Postat av: Rosa

Kommentera gärna den oful
ofullständiga meningen.

2005-12-07 @ 10:20:48
Postat av: Byråkraten

Vore det inte bättre om ni verkligen hade ett forum då? I stället för att nyttja kommentarfunktionen på en blogg på ett felaktigt sätt?

Jag menar, kommentarfunktionens syfte är ju att just kommentera blogginläggen - inte att vara odräglig, besserwissra, raljera, kasta sand, och bete sig allmänt omoget?!

Nej, någon driftig person med rätt kunskaper borde styra upp just ett sådant forum, där diskussioner kan föras på ett vettigare, mer överskådligt och ändamålsenligt sätt. Jfr. t.ex. Juridiska Föreningen i Stockholms forum.

2005-12-07 @ 10:29:43
URL: http://www.stockholm.se
Postat av: Sthlmsnotarien

Hehe... ja, där fick man för att man försökte ge ett trevligt och balanserat svar till signaturen "kåkfararen". I Karlfeldts anda är jag mån om att prata med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.

Givetvis så var detta tvunget att missuppfattas. Med detta inte sagt att "Bob" skulle prata latin. Snarare verkar han bitter över min ödjmukhet. Var en större människa än så Bob! Jag ville enbart ge ett trevligt svar till en av våra kunder, om du läser in något drygt i slutklämmen så har du fel.

Men det är ok, de tre nidingsinläggen ovan grundar sig förmodligen i en bitterhet över att sitta ting nånstans utanför länet.

- Byråkratens inlägg var dock det bästa på länge. Mer ironiskt än så blir det inte!

2005-12-07 @ 10:56:27
Postat av: El che

Stockholmsnotarien, jag gillade din pk/FN-kommentar, ska använda den om/till folk jag känner.
En liten historia som har hänt: En notarie frågade en gång en intagen på anstalt (kåkfarare) om han ansåg att det svenska rättsväsendet var rättssäkert. Det ansåg inte kåkfararen. Det visade sig nämligen att han var oskyldigt dömd! Herregud Pecka, hur kan du ställa den där frågan om respekt ovan? Har du också en brinnande tilltro till FN-systemet?

2005-12-07 @ 11:07:52
Postat av: Sten Sture

Kåkfararen och Byråkraten verkar ha missuppfattat kommentarsidans funktion helt och hållet och verkar dessutom inte ha speciellt bra koll på det kategoriska imperativet. Jag antar att ni alltså menar att era inlägg är strukturerade, fullkomligt kosmiskt motiverade och i allt helt träffsäkert klarsynta? Eller har jag missat någon slags dubbel- eller trippelironi?

I Karros intervju säger ju Tingsnotarien själv att en av de roligaste oväntade effekterna av bloggen är att kommentarfunktionen lever ett eget liv. Om sedan vissa inlägg inte håller hög nivå är ju en helt annan sak (och en typisk snobbinvändning). Jag tror på idén om en högt hållen yttrandefrihet, "the free market of ideas", där tanken alltså är att för att alla åsikter skall komma upp till ytan för att de som inte håller måttet skall kunna filtreras ut och de "bra" åsikterna skall kunna finjusteras genom det sålunda uppkomna kravet att anstränga sig hårdare för att överbevisa dem med "dåliga" åsikter.

En intressant anekdot i sammanhanget är att en amerikansk HD-domare på 1900-talet påstod i samband med ett mål som rörde sedlighet i rörliga media att han inte kunde definiera vad som skall anses vara sedlighetssårande material men att han "know it when I see it". När han blev till åren försämrade hans syn, och när HD-domarna hade en filmvisningssittning för att avgöra om en porrfilm vad sedlighetssårande fick hans clerk (motsvarande notarie) sitta brevid honom och berätta vad som försegick on the screen...

Åsikter från språkmaffian om bruket av ordet "försegick" välkomnas.

2005-12-07 @ 11:12:30
Postat av: F.d notarie

Bloggen tycks ju ha fått stor spridning, både innanför och utanför domstolsvärlden. Det är väl första gången i domstolens historia detta sker! Denna blogg ger en möjlighet att på sikt påverka en till vissa delar ohälsosam arbetsmiljö till det bättre. Det kan röra sig om så enkla, men viktiga saker som attitydförändringar hos rådmän, sekreterare och även notarier sinsemellan. Men diskussioner om stavning osv är en fortsättning på trista översittarfasoner som man ibland kunnat uppleva som notarie. Ni som håller på med detta uppträder faktiskt ibland t o m värre än dem ni klagar på. Det vore synd om bloggen reduceras till ett forum för "bittra" jurister när nu notarier och exnotarier äntligen har möjlighet att "offentligt" säga det som i princip aldrig annars kan sägas p g a makt och beroendeförhållande.

2005-12-07 @ 11:12:43
Postat av: Sten Sture

Det bör kanske tydliggöras att F.d. notarie naturligtvis inte uppträder värre än dem som hon klagar på.

2005-12-07 @ 11:27:01
Postat av: Anonym

Sten Sture, hur fick du fram artikeln? Nar jag klickar pa senaste numret av Press Judicata far jag fortfarande bara fram det gamla numret.

2005-12-07 @ 11:40:05
Postat av: Bob

Sthlmsnotarien: Ledsen om jag missuppfattat dig! Men jag tror faktiskt inte Fridolin själv skulle, som du, påtala att han talar med bönder på böndernas sätt och med lärde män på latin. Är f.d. kåkfararen bonde i dina ögon?

2005-12-07 @ 12:04:21
Postat av: Jock

Jag tror på att peta in engelska fraser mitt i svensk text! Det är så jävla häftigt! Jag önskar bara att "I dared".

Se på fan, det gick!

2005-12-07 @ 12:45:11
Postat av: ??

Jock, here is something for you then, kiss my ass...

2005-12-07 @ 12:48:21
Postat av: Byråkraten

Sten Sture: Nej, jag har inte missuppfattat kommentarsidans funktion. Huvudregeln när det gäller kommentarfunktioner av detta slag är väl - rätta mig om jag har fel - att man ska få möjlighet kommentera bloggarens diverse inlägg, inte att få möjlighet att driva egna teser, debattera, käbbla och vara allmänt otrevlig? Fast jag är väl medveten om att det inte fungerar så i praktiken, varken här eller annorstädes. Som synes överlappar kommentarfunktioner och Internetforum delvis varandra i verkligheten.

Beträffande det kategoriska imperativet, så ligger det väl till så att det lämpligen diskuteras i andra mer filosofiska sammanhang än i denna blogg? För övrigt avsåg jag inte att min kommentar skulle ses som ett sådant imperativ. Här tjänar det i alla fall inte mycket till att trycka ner den termen i halsen på folk om man inte vill framstå som synnerligen töntig.

Men jag vet också att du vill framstå som en sådan tönt, efter att ha läst kommentarerna här. Dock skall du veta att jag står på din sida mot den mobbande tölphopen som gärna sågar dig jäms med fotknölarna och hånar dig för fulla muggar.

Jag delar vidare din uppfattning om "en högt hållen yttrandefrihet". Men jag anser ändå att man lämpligen bör föra diskussioner som denna i forumform helt enkelt för att det är lättare att överblicka, lättare att söka och hitta gamla inlägg och lättare att följa en viss "debatt". I detta avseende är jag alltså en snobb.

2005-12-07 @ 12:59:33
URL: http://www.stockholm.se
Postat av: Sthlmsnotarien

Bob - Äh, glöm det. Jag var dessutom onödigt dryg i mitt svar. Vad gäller bönder och kåkfarare så tror jag inte att man kan dela in samhället i bönder och latintalade lärde längre.

Fan, är det inte dags för ett nytt blogginlägg snart? Med över 152 nonsenskommentarer på 151 nonsensinlägg måste asbtinensen stiga hos folk.

För övrigt lär tingsnotarien vara en man, detta grundas på hans fantasi att slå förstenotarien "på käften". Kvinnliga notarier är väna varelser och skulle inte drömma och att ge en förstenotarie en rak höger eftersom detta skulle riskera att inverka menligt på hennes manikyr. Så är det.

2005-12-07 @ 13:01:08
Postat av: Byråkraten

Sthlmsnotarien: Angående inläggsabstinensen: Det är ju huvudskälet till varför detta dravel borde malas i ett Internetforum, och inte i bloggkommentarform.

2005-12-07 @ 13:12:45
URL: http://www.stockholm.se
Postat av: Fastighetsjuristen

Jag gör ett nytt försök att höja nivån med ännu en underhållande(?) och alldeles sann historia. Den tilltalade, en välkänd rättshaverist, var åtalad för ofredande som bestod i ett nattligt samtal till en polis. Vid samtalet skulle den tilltalade, enligt gärningsbeskrivningen, bland annat ha "stönat" i luren. Vid huvudförhandlingen åberopade den tilltalade en bandinspelning av samtalet till styrkande av att det inte hade varit fråga om något stönande. Mycket riktigt; något stönande hördes inte på bandet. "Var finns nu stönandet?", frågade den tilltalade retoriskt, "det finns väl bara i åklagarens sjuka huvud". Åklagaren ville då uttrycka att han i någon mening var opartisk mellan måsäganden och den tilltalade, men det bar sig inte bättre än att han uttryckte detta med orden "Nej, i mitt huvud är det tomt". Allmänt jubel i den fullsatta tingssalen förstås och rättshaveristen blev frikänd.

2005-12-07 @ 13:14:24
Postat av: Anonym

Spelar väl ingen roll om detta fungerar som forum. Jag tycker att det är bra att man kan skriva hur mycket man hatar att sitta ting anonymt någonstans.

Det är väl säkert en och annan rådman som har tänkt till efter den här bloggen.

2005-12-07 @ 13:34:23
Postat av: Nnnnnnotarien

Min favorit bland notariehistorier är följande. Vid ett brottmålsting stod en man åtalad för att ha snattat/stulit en behå på ett varuhus. Mannen hade i princip tagits på bar gärning och erkände också brottet vid förhandlingen. När förhöret med den tilltalade nästan var över böjer sig domaren fram över podiet och kompletterar förhöret med den för målet helt irrelevanta frågan: "Var det en spetsbehå?"

2005-12-07 @ 13:45:22
Postat av: Anonym

ååååååhhhhh....

"spetsbehå"

haha...

2005-12-07 @ 14:04:37
Postat av: Fastighetsjuristen

Man kan tänka sig att frågan om spetsbehå hade relevans för tillämpningen av BrB 29:3, att den tilltalade pga sinnesrörelse eller annan orsak haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande ;-)

2005-12-07 @ 14:40:36
Postat av: Sten Sture

Fastighetsjuristen:
Remember this, jurister är jurister för att de gillar undantagen, inte huvudreglerna.

Jag diskuterade inte det kategoriska imperativets innersta väsen, eller ens dess form. Jag konstaterade endast krasst att du inte har koll på det. Sedan är det naturligtvis ditt prerogativ att avgöra vilka imperativ som är är tillämpliga på just dig...

Ytterligare en snobbvarning bör utfärdas för dem som tror sig kunna diskutera formella spörsmål i syfte att undvika de materiella. Foruminvändning, kort sagt... Och det är väl därför som vi medvetet lägger nivån på inläggen så lågt som möjligt.

2005-12-07 @ 16:07:30
Postat av: Cybernamn 1

Sten Sture - foruminvändning, det var kul! Äkta juristhumor.

2005-12-07 @ 16:32:05
Postat av: Sten Sture

Oups, mitt senaste inlägg var riktat till Byråkraten, inte Fastighetsjuristen. Gråskala, iof...

Socialt tolkningsföreträde var också ett försök till juristhumor. En annan rolig är förargelseväckande utseende.

2005-12-07 @ 16:42:11
Postat av: Cybernamn 1

Är det något du lider av, Sten Sture? :-)

2005-12-07 @ 16:47:48
Postat av: Byråkraten

Sten Sture: Du har rätt om huvudregler och deras undantag - jag redogjorde ju för bäggedera, som du säkert noterade. Men undantagsfäbless är inget som särskiljer jurister från andra, du har således fel därvidlag.

Vilken sorts snobbvarning tycker du bör utfärdas för dig, Sten Sture?

2005-12-07 @ 17:10:08
URL: http://www.stockholm.se
Postat av: Cybernamn 1

Prettofilosof kanske? Det är nästan den värsta typen. Snart kommer han sätta det kategoriska imperativet i halsen.

2005-12-07 @ 17:29:09
Postat av: Anonym

Tingsnotarien! Snälla skriv något nytt snart!!

2005-12-07 @ 17:32:45
Postat av: Sten Sture

Byråkraten: jo, du kanske redogjorde för såväl huvudregel som vissa undantag, men du förespråkade väl huvudregeln, eller har jag missförstått dig?

Jo, undantagsfäblessen särskiljer jurister eftersom jurister i allmänhet tror sig känna till undantagen (vilket ditt ursprungliga inlägg bör betraktas som exempel på), medan icke-jurister väl oftast tror sig skapa undantagen.

Jag svarar inte på retoriska frågor. Den sortens frågor är den värsta snobbfasonen.

2005-12-07 @ 18:17:57
Postat av: ??

Vad han lider av?
Nothing, he is "Hung up" !

hahaha

2005-12-07 @ 18:37:57
Postat av: ???

Lider?
Han kanske har ont i ryggen, he is "well hung"!

hohoho

2005-12-07 @ 19:08:50
Postat av: Mamma Mu - världens bästa notarie

Sten Sture
Vet du vad noll gånger noll är? Så mycket bryr jag mig...

2005-12-07 @ 19:18:00
Postat av: Winnie

Nej, tingsnotarien, nu är det bäst att du snarast redogör lite mer för vad som tilldrar sig på Obygdens tingsrätt. Inläggen på denna sida är en alltför dålig ersättning ....

2005-12-07 @ 19:28:41
Postat av: Calle

Instämmer med Winni! Hoppas du inte tappar lusten pga vissa inlägg här.

2005-12-07 @ 21:39:10
Postat av: melinda

karro-girl, be a darling och ta och fixa rätt länk till den där intervjun nu!

2005-12-07 @ 23:38:20
Postat av: Karro på Glamourbloggen

Oj vad mycket kommentarer! Tingsnotarien är nog Svensk Mästare i kommentarer. Kul, även om det spårar ur från själva blogginlägget hela tiden.

2005-12-07 @ 23:39:07
URL: http://karolinalassbo.blogspot.com
Postat av: Mikael, Mårten och Tvillingarna

Tingsnotarien kommer att skriva ett inlägg ikväll som det ryktas.

2005-12-08 @ 07:26:20
Postat av: Sten Sture

Jag är övertygad om att alla ni som gnäller över att detta kommentarforum har spårat ut finner iaf något sätt att skylla det på Utrikesdepartementet.

2005-12-08 @ 09:47:22
Postat av: Jan

Sten Sture är såsse "iaf". That figures.

Nej visst. Kommissionen hade fel. Den var visserligen oberoende och ytterst kompetent, men Göran Persson och du vet säkert mycket bättre.

Provocerad? Visst, men rätt i sak.

2005-12-08 @ 09:49:47
Postat av: Sten Sture

Jag tycker att Persson borde ha avgått redan 1998 då han ledde sossarna till det sämsta valresultatet sedan andra världskriget (eller var det till och med sedan sossarna blivit ett etablerat parti)?

2005-12-08 @ 10:04:02
Postat av: Jan

Sten Såss: Det - om något - är väl ett skäl för att han skall sitta kvar så att såssarna förlorar valet.

2005-12-08 @ 10:06:18
Postat av: Sten Sture

Jag tror ärligt talat att det inte spelar någon roll om han sitter kvar eller inte.

2005-12-08 @ 10:19:13
Postat av: Jan

Men du tycker uppenbarligen att det är fel att kritisera Laila & UD.

2005-12-08 @ 10:20:39
Postat av: Sten Sture

Närå, visst skall de kritiseras för de fel som de gjorde och för vad de underlät att göra. Jag vänder mot bara mot den allmänna drevmentaliteten. Allt skall skyllas på UD och regeringen, trots att alla inblandade gjorde fel. Räddningsverket och hovet verkar minst sagt måna om att framhålla att de gjorde allt de kunde för att hjälpa till men hindrades av regeringskansliet. Visst kan det vara bra att utnämna en syndabock för att underlätta att gå vidare, men i det här fallet tycker jag inte att allting kan skyllas på handläggningen i regeringskansliet. Jag tycker att förslaget om att inleda förundersökningar för att avgöra huruivida enskilda tjänstemän begått tjänstefel. Det kanske kan göra det lättare för folk att inse att det även fanns tjänstemän som gjorde heroiska insatser långt bortom vad tjänsteplikten kräver. Det är lätt att glömma bort i den allmänna mobbmentalitet som nu råder (en variant av "den mobbande tölphopen", som Byråkraten så poetiskt uttryckte det).

Jag tycker att Laila borde ha stannat borta från politiken efter lägenhetsaffären.

Varför förutsätter du att jag är sosse, och om så var fallet, varför skulle det vara en förolämpning? Jag har blivit kallat bög i detta forum tidigare, och jag fattar inte heller hur det, standing alone, kan anses vara en förolämpning. Eller är "socialdemokratisk bög" den värsta förolämpningen bland jurister...?

Jag har ingen partipolitisk anknytning, men om jag skulle försöka mig på en hypotetisk anknytning så skulle det nog närmast bli "oberoende folkpartist", och det är nog så urvattnat fegliberalt som det kan bli, så det skulle nog vara en större politiskt statement att säga att man inte bryr sig om partipolitiken överhuvudtaget...

"Standing alone" och "statement" var naturligtvis my gift till de i tölphopen som retar sig på att jag blandar in English i mina inlägg.

2005-12-08 @ 10:40:53
Postat av: Sten Sture

Förresten sticker det litet i ögonen att Johan Hirschfeldt har satt sitt namn på något som antyder att myndigheter bör anpassa sig till rådande omständigheter och inte nödvändigtvis strikt följa rådande lagstiftning med rättsstatsidén som ledstjärna.

Det är egentligen konstigt att inga journalister letat upp gamla domar som han har skrivit eller undertecknat i vilka han trycker på just the rule of law och lagstiftningsens funktion, mot bakgrund av att de grävde fram att Persson tidigare skrivit i en bok att fler politiker borde avgå för att ta ansvar för fel som begås, när Hirschfeldts hyckleri ju egentligen är värre.

2005-12-08 @ 10:54:53
Postat av: Jan

Någon allmän mobbmentalitet har jag inte märkt av. Däremot att det kommit en rapport som tydligt pekar ut flera statsråd som omdömeslösa och inkompetenta.

Jag förutsätter att du är såsse för att du är korkat stridbar och synnerligen onödig. Det var f.ö. du som sa att det var en förolämpning - men visst så är det.

2005-12-08 @ 10:59:24
Postat av: Sten Sture

Att jag är korkat stridbar förutsätter jag att alla är överens om, och jag har aldrig påstått att jag skulle vara nödvändig. Dessutom är jag varken socialdemokrat eller bög, men om du tycker att det är en förolämpning (som du vill tillskriva mig) så är det väl ditt problem. Jag hoppas att du inte har sitter i någon beslutsfattande position eller utövar myndighetsutövning med sådana flagranta föutfattade meningar.

"Seriousness is the only refuge of the shallow" (Wilde)

2005-12-08 @ 11:14:02
Postat av: Jan

Jag tillskriver inte personen bakom ditt alias. Vem vet vad du är?

Sten Sture har jag däremot erfarenhet av. Jag har aldrig kallat dig bög och anser inte att det är en förolämpning.

Att jag tycker att du är onödig, förutsägbar osv. betyder inte att du har påstått motsatsen. Det är min högst objektiva bedömning av dig.

Om du nu är så förtjust i logik och argumentation - svara då exakt på vad som skrivs. Förvräng inte för det försenar i onödan och är mycket lättupptäckt. Hade du varit ombud hade du fått bära rtg-kosdtnader för vårdslös utförd talan.

Att du underskattar människor är ditt största problem i livet och ett konkret hinder för dig. Du har uppenbarligen läshuvud, verbal kapacitet, humor, mycket tid osv. Men att underskatta är början till slutet på ett lyckligt liv.

Nu måste jag jobba med lite beslutsfattande på hög nivå, men på återskrivande?

2005-12-08 @ 11:27:02
Postat av: Löneslaven

Mellan kl 09.49 och 11.14 har Jan och Sten Sture "arbetat" här på bloggen. Hoppas att det inte är mina skattepengar som betalar deras löner.

2005-12-08 @ 11:28:34
Postat av: Sten Sture

Jag hoppas att det inte är mina skattepengar som betalar Läneslavens lön om hon inte har förmåga att läsa och skriva några korta inlägg på en blogg och samtidigt utföra sina arbetsuppgifter.

2005-12-08 @ 11:33:30
Postat av: Löneslaven...

Inse fakta, Sten S. är antingen 1) jur stud eller 2) arbetslös jur kand

2005-12-08 @ 11:37:34
Postat av: Sten Sture

Eller kanske inte jurist överhuvudtaget...

Det är intressant att många gnäller över hur onödiga och ointressant mina inlägg är, och att de ligger på en låg nivå. Ändå envisas många med att skriva saker som "fakta" och "vårdslöst utförd talan".

Om jag nu är jurist så hoppas jag att jag har mer juridisk erfarenhet och ansvar/uppgifter än löneslaven, som inte ens har vett att upprätthålla det kategoriska imperativet i två korta inlägg på totalt tre meningar.

2005-12-08 @ 11:57:00
Postat av: Anonym

Var blev de senaste kommentarerna av?

2005-12-08 @ 11:58:51
Postat av: Sthlmsnotarien

Löneslaven - Om det är någon tröst så är det skattebetalarnas pengar som betalar notarielönerna. Och av en notaries arbetstid spenderas åtminstone 20-25% till att surfa på nätet, e-maila och dricka kaffe.

2005-12-08 @ 12:01:49
Postat av: Trött på Sten Sture

Sten Sture får mig att tänka på Don Quijote eller möjligtvis Dvärgen (Per Lagerqvist). Får näring av det destruktiva, hugger på allt. Djäkligt trist. Såklart att han är jur.stud elller arbetslös. Hemskt att säga det men med den attityden önskar jag honom inte som framtida kollega. Dessutom tröttar han ut folk som annars kanske hade debatterat men som inte giter, eftersom han hugger på allt. Vill du göra bloggen till din egen Sten Sture, trötta ut alla tills du är ensam kvar på fältet och ingen vill leka med dig? Vad tjänar du på det?

2005-12-08 @ 12:10:44
Postat av: Harkel...

Jag hänger på lynchmobben och tänker på Hjalmar Söderberg (Doktor Glas):

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

2005-12-08 @ 12:31:14
Postat av: -->Karro

Hörru tjejen när kommer den rätta länken ut till intervjun??

2005-12-08 @ 13:19:37
Postat av: Sympatisören

Håller med personen med aliaset "Trött på Sten Sture": Du tycker väldigt mycket och verkar vilja förändra världen så att den passar dig bättre. Men jag lovar att du får inget av det uträttat bland kommentarerna här.

Tycker du sänker "stämningen" på den här bloggen.

Sorry men så verkar det iaf.

2005-12-08 @ 13:38:16
Postat av: Sten Sture

Det finns tydligen inga gränser för hur självrättfärdigande man kan vara. En tröst för dem som har ett behov av att tracka ner på mig är väl att det finns andra som tycker samma sak, antar jag. Den slitna Doktor Glas-dängan lär knappast vara tillämplig här eftersom, och här kommer det igen, Sten Sture är fiktion. För dem som är rabiata supportar av Söderbergs "i brist därpå" rekommenderas Carina Rydbergs "Den högsta kasten". Där hittar ni säkert behövlig inspiration till ert relativismbehov.

Enda sedan jag skrev mitt första inlägg har folk envisats med att försöka förklara för mig hur sorglig jag är, troligen för att ge utlopp för något som är fel i deras egna liv. Jag får utlopp för mitt behov av att raljera, ni får utlopp för ert behov av att uppfostra er omgivning, kanske för att skyla över era egna tillkortakommanden. Win-win, således.

Det finns inget roligare än att driva med självrättfärdigande jurister som inte har grepp om sina storasysterskomplex.

Ett intressant fenomen är "no offence"-folket, nu senast illustrerad av Sympatisören. De som tror att deras pekfingrande trycker på en nerv och därför verkar anta att de först måste säga "inget illa ment" eller "sorry" eller liknande, innan de fyrar av en harang av vad de troligtvis själva tror är klarsynt formulerade objektiva sanningar. Det sociala tolkningsföreträdet drivet till sin spets. Jag undrar om det egentligen inte är det som är sorgligast på den här bloggen.

2005-12-08 @ 14:25:51
Postat av: Anonym

vilken hääärlig stämning det blev! Finns det inte några fler elakheter någon behöver häva ur sig mot Sten Sture? Ni beter er som ett mobbande tjejgäng på högstadiet. Trevligt. Verkligen.

Det finns faktiskt gränser för vad man får säga till folk.

2005-12-08 @ 14:32:43
Postat av: Anonym

Till anonym: Om du hade hängt med från början av kommenterandet på den här bloggen så förstår du vad vi menar. Dessutom är det ingen som mobbar någon här, det har du också missat. Elakheter?!

S.S.: jag säger inte att du är sorglig. Tycker bara att du har långa utlägg titt som tätt om allt och alla. Och klangen på innehållet i din text är ofta ostämd. Negativa vibbar om man säger så. Som jag uppleverdet iaf. Tror inte jag talar för mig själv men jag kan ha fel givetvis.

Det är ju inte särkilt sällan förekommande att du hamnar i konflikt med folk här.

Väntar med stor spänning på nästa del i sagan om Tingsnotarien :)

2005-12-08 @ 14:50:28
Postat av: Byråkraten

Kära mobbare. Vad vore ni om ni inte hade Sten Sture att reta upp er på? Eller, vem skulle ni baktala och konspirera mot i stället? Kanske rent av i verkliga livet?

Hur kan man påstå att Sten Sture vill göra bloggen till sin egen, när ni själva outtröttligen avlossar tirad efter tirad mot en person som bara ägnar sig åt att retas lite?

Om inte Sten Sture fanns, så skulle inte ni finnas heller. Inom ramen för detta kommentarforum förstås...

2005-12-08 @ 14:55:01
URL: http://www.stockholm.se
Postat av: Sympatisören

Ja vi säger väl så då.

2005-12-08 @ 15:05:36
Postat av: Alias

Personligen tycker jag att Sten Sture, oavsett hur mycket fiktion som ligger i ett alias, är en av dem som gör kommentarerna läsvärda. Jag kan inte undgå att dela fiktionens (som jag uppfattar det)fascination av hur lätt människor blir provocerade - inklusive hur lätt jag själv blir provocerad.

Fast jag börjar sakna de kommentarer som handlade om tingstjänstgöring, juristkarriär och domstolsbanan - de var mycket vanligare förr. Det kanske behöver provoceras fram en diskussion om att kraven på juristlinjen är för låga, att lönerna på advokatbyrå behöver höjas eller att effektiviteten inom notariekåren skulle öka - eller något sådant. Kan någon åta sig ett sådant uppdrag.

Alternativt kunde man ju tänka sig lite nytt av tingsnotarien...

2005-12-08 @ 15:11:57
Postat av: Nämen

Gud vad mesiga ni är! Det är väl bara bra att någon (läs Sten Sture) offrar sig och ställer upp med lite knasigheter för att få lite fart på alla dötrista jurister där ute!
Vem hade förresten läst kommentarsidan om det bara stod "Vad rolig du är tingsnotarien" samt "Åh haha lagmannen på en tårta.."

2005-12-08 @ 15:14:48
Postat av: Rosa

Det är så tråkigt när det är samma typ av knasigheter hela tiden bara...

2005-12-08 @ 15:37:22
Postat av: Sten Sture

Byråkraten: "Hur kan man påstå att Sten Sture vill göra bloggen till sin egen, när ni själva outtröttligen avlossar tirad efter tirad mot en person som bara ägnar sig åt att retas lite?"

Bullseye! Det kategoriska imperativet. Den självrättfärdige juristens akilleshäl.

2005-12-08 @ 16:11:26
Postat av: Stulen Stereo

Hela livet är en ändlös upprepning av samma typ av knasigheter.

2005-12-08 @ 16:48:31
Postat av: Anonym

Lagmannen på en tårta, åååh så sött!!

2005-12-08 @ 16:55:45
Postat av: mattias

Håller med alla om ALLT! Det inkluderar även dig Sten Sture! Puss! /den socialdemokratiska bögen

2005-12-08 @ 17:49:24
Postat av: Byråslav

Ok ok, brandfackla önskas,låt oss då göra en usväng och prata om nåt annat. Jag säger: otrohet bland jurister som jobbar på de stora byråerna i stockholm är sju gånger så vanlig som för andra jurister.(Dvs alla är råkar vara otrogna minst nån gång) Ja eller nej? Särskilt är jag nyfiken på kommentarer från alla flickvänner/pojkvänner till byråkillarna/tjejerna som "jobbar sent" hela tiden...

2005-12-08 @ 17:53:37
Postat av: ---Byråslav

Wait-dear...
Då vill jag komplettera resp. utvidga din fråga. Vi inkluderar nu även fiskaler och assessorer. Förändrar detta läget?

2005-12-08 @ 18:27:57
Postat av: Anonym

För att inte tala om alla tingsnotarier som sitter fast i nån håla typ obygden.

2005-12-08 @ 18:34:08
Postat av: jur stud

Ja, men en sak jag funderat på. Som läget ser ut idag, kommer jag slippa besöka obygden. Däremot skall man ju aldrig säga aldrig.

Nå, detta klarlagt, går jag över till frågan: alla tingsnotarier som sitter fast i nån håla typ obygden (se ovan) - vågar man "knulla runt" där?? Jag vet ärligt talat inte om jag skulle göra det, inte p.g.a. det moraliska eller liknande, utan framförallt med tanke på antalet invånare på orten. Någon som har erfarenheter av dylika "dilemman"? hahaha

2005-12-08 @ 18:48:50
Postat av: Anonym

Tja, jag tror att de gör det med varandra. Även om jag inte har någon erfarenhet på området.

2005-12-08 @ 18:52:56
Postat av: Alias

Byråslav - högst tveksamt, med tanke på tidigare diskussion här om icke arbetsrelaterad sysselsättning på domstolarna. Därmed inte sagt att otrohet inte skulle vara vanligt på större byråer i Stockholm.

2005-12-08 @ 19:01:37
Postat av: melinda

sten snure, min lille tråkobert, nu när det en gång för alla står klart att du varken är bög eller såsse kan vi väl ses över en drink...? i just love geeks.....

2005-12-08 @ 20:19:07
Postat av: donatella

mmm.. Melinda, so do I... I swallow the geeks........

2005-12-08 @ 21:24:54
Postat av: haha, jag vet...

...i alla fall att Sten Sture är Uppsala-student. Hur skulle du annars ha kunnat läsa intervjun med Tingsnotarien i Press Judicata, när nu länken inte funkar? Jag hejar på dig. Du rular.

2005-12-08 @ 21:25:18
Postat av: Krakel Schpektakel

Har någon läst dagens urtrista understreckare? Jag undrar om inte vännen Sten Sture kan tänkas vara upphovsman till denna text:
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_11238619.asp

2005-12-08 @ 21:56:53
Postat av: Thomas

Ja, vad fasen hände med länken? Press Judicata var ju ingen höjdare, men intervjun vill man ju läsa ändå!

2005-12-08 @ 22:21:40
Postat av: Ligga i Lund

Sten Sture har pluggat i Lund. Han har diskuterat föreläsare i allmän rättslära någonstans här på bloggen, om jag inte missminner mig.

2005-12-08 @ 23:29:55
Postat av: sankara

Antagligen är Karro-woman och Sten Sture samma person......

2005-12-08 @ 23:33:59
Postat av: Nofsan

Jag säger till Byråslav: Du har fel. Otrohet bland jurister som jobbar på de stora byråerna i stockholm är inte alls sju gånger så vanlig som för andra jurister. Har till min stora sorg sällan fått nys om någon otrohetsskandal. Jag borde veta. Är ändå den största skvallerkärringen av dem alla. Däremot ska det visst gå hett till på Justitie, säger de som vet.

2005-12-08 @ 23:35:50
Postat av: Mäh

Det är ju bara att gå in på Karros blogg och kolla på inlägget som är skrivet fredagen den 25 november 2005. Där ligger ju intervjun. Eller finns det mer?

2005-12-08 @ 23:56:22
Postat av: Malena Ivarsson, leg sexolog

Till jur stud: amorösa äventyr i Sveriges landsortshålor kan vara en rafflande sysselsättning för en ung notarie (manlig som kvinnlig). Tyvärr utnyttjar notarierna sällan de möjligheter som erbjuds, de arbetar 8-23 måndag till torsdag och kastar sig på tåget till Stockholm på fredagseftermiddagarna för att sedan återvända till sitt lilla purgatorium, utfestade, på måndagsmorgonen. Umgänge (hrm) med lokalbefolkningen hjälper dig att lära dig ortens konstiga dialekt, det får du nytta av på förhandlingarna när du ska föra protokoll. Du samlar också på dig en massa roliga anekdoter om infödingarnas bondska uppförande som du kan roa kollegor med. Det är en social asset i juristkretsar att kunna en massa anekdoter om bonnläppar. Givetvis kan det vara en smula riskabelt att knyta alltför många kontakter på en och samma lilla ort, så jag rekommenderar dig att så din vildhavre i de omgivande småstäderna/hålorna. En norarie i Västerås kan med fördel åka till Surahammar och ragga runt där, en Norrköpingsnotarie åker till Söderköping etc etc. Ett spännande alternativ för den lite kinky och äventyrligt lagde är att testa surtanterna. De är ofta frustrerade, frånskilda och ortoligt lättraggade. Kvinnliga notarier kan försöka med vaktmästarna, de är ofta undersysselsatta och även de lättraggade, testa på julfesten och ni får se. Viel Spass!

2005-12-08 @ 23:58:58
Postat av: Frågande

Innebär detta att det sänds ut varningsmail på de stora byråerna?
VARNING! Ytterligare en epedemi av klamydia härjar i våra korridorer. Penecellin utdelas till samtliga anställda i matsalen kl. 13.

2005-12-09 @ 07:48:16
Postat av: Joel

Till Nofsan:

Skvallerkärringar är det värsta som finns. Om du råkar ut för en pinsamhet - vill du då att det snackas om det. Håll käften istället!

2005-12-09 @ 09:30:35
Postat av: jur stud

Fru Ivarsson, jag tackar ödmjukast för det seriösa svaret!

2005-12-09 @ 09:41:41
Postat av: Nofsan

Till Joel:

"Om du råkar ut för en pinsamhet"
....well, darling det är också ett sätt att se på saken.

Otrohet är i min ögon något mer än bara en "pinsamhet" som man "råkar ut för", men som sagt, jag har inte fått reda på något. Så din lilla...eh...pinsamhet...kommer inte att läcka ut från mitt håll iallafall. Nä, gå du hem och berätta själv vad som har hänt, vetja.

Och kom ihåg. ALLA har glömt julfesten efter julledigheten.

2005-12-09 @ 10:41:30
Postat av: Joel

Människors snedsteg för har du inte med att göra. Fyll ditt eget liv med innehåll istället.

2005-12-09 @ 11:09:03
Postat av: Anonym

haha, man kan ha skitkul som notarie i en obygd, i alla fall om man e kille, i varje håla finns gott om unga damer som har högre ambitioner och som inte blir kvar i obygden och som e trött på de infödda bonnläpparna. Tror det är tuffare för notarietjejerna, de kände sig lite billiga om de fick till det med nån lokal lirare och avstod oftast. De ville istället hela tiden ordna sammankomster med notarier från omgivande hålor, undrar varför? Skulle kunna dra massor med anekdoter om mina f.d. notariekollegors bedrifter i obygden men det skulle nog inte gynna deras karriärer i Stockholm

2005-12-09 @ 11:42:30
Postat av: Malin:

En f.d notariekollega flirtade på ett högst utstuderat lolitavis med en ganska motbjudande ogift rådman i 50-årsålder (stackaren), allt för att hon skulle få fina betyg. Och jag lovar, trots sina tillkortakommanden, funkade det. Som straff borde hon få spendera en natt i sängkammaren med rådmannen. Det hade fått henne att köra med straighta metoder resten av livet, jag lovar!!

2005-12-09 @ 12:56:51
Postat av: Sten Sture

I guess everybody enjoys slummin' it once in a while. Den som förutsätter att tjejer inte rullar runt på samma sätt som killar är nog aningen för insnöad på traditionella könsroller, och har troligen gått på "fina flickan"-fasaden full ut. Däremot tror jag som sagt att inaveln bland notarierna på landsortstingsrätterna är nästintill påbjuden. När det gäller Stockholmsbiträderna tror jag att många bland dem är alldeles för upptagna med att posera runt i syfte att undvika att bli avslöjade som "geeks" (som melinda och donatella ovan) för att överhuvudtaget ha tid att leva ytterligare ett dubbelliv i form av otrohet.

Krakel Schpektakel: Jag har inte skrivit understreckaren. Ett enkelt tips till den som inte gillar urtrista texter är att undvika att läsa svenskans understreckare.

Jag har pluggat i Lund, Uppsala, Stockholm, Frankrike och USA, för dem som undrar.

2005-12-09 @ 12:57:22
Postat av: Nix

Det går inte hett till på Justitie kan jag tyvärr avslöja.

2005-12-09 @ 13:15:55
Postat av: Vad tror ni?

Tingsnotarien = Road fiskal?

2005-12-09 @ 13:41:44
Postat av: Jan

Lund: Datorintroduktion, 5p

Uppsala: Facklig kurs MBL, motsv. 10 p

Stockholm: ABF, krokimodell och elev, tog ej alla poäng (5p)

Frankrike: STS språkresa

USA: Distanskurs på Internet, Milwaukee University, business, motsv 10 p

2005-12-09 @ 14:05:03
Postat av: Sten Sture

Totalt 235 svenska högskolepoäng, en termin på franskt universitet och en LL.M. från ett Ivy League-universitet, thank you very much. Inte för att jag tror att det skulle göra mig smartare eller bättre än någon med Jan:s CV ovan, men jag är stolt över mina studiemeriter.

2005-12-09 @ 14:19:27
Postat av: Cybernamn 1

Klart att Sten Sture är stolt över sina studiemeriter. De är de enda man kan få förutom ting utan att genomgå en anställningsintervju. Det måste vara de enda meriterna han har.

2005-12-09 @ 14:22:02
Postat av: Sten Sture

Cybernamn har uppenbarligen aldrig sökt till en Ivy League-LL.M. och vet således inte vilka krav som ställs på icke-amerikaner för att kunna bli antagen.

2005-12-09 @ 14:55:10
Postat av: Jan

Betyder det att Sten Sture är amerikan?

2005-12-09 @ 15:09:21
Postat av: HAHAHAHAHA

Vilka krav som stalls pa en icke-amerikan for att komma in pa en Ivy-League LL.M... Hoho :) Sten Sture, get in touch with reality.

2005-12-09 @ 15:09:42
Postat av: Undrande

En fråga i konsekvensens namn: Är det den påstådda fiktionen Sten Sure eller personen bakom denna som har denna imponerande meritlista?

2005-12-09 @ 15:15:52
Postat av: Sten Sture

Det är exakt det som är det intressanta med fiktionen. Hur ska du kunna veta?

Du som skrattade: mitt inlägg om kraven för icke-amerikaner var ett svar på Jans påstående att jag aldrig genomgått en anställningsintervju. Hur många icke-amerikaner känner du till som blivit antagna utan att ha någon som helst erfarenhet utöver sin nationella juristexamen? "reality"?

2005-12-09 @ 15:20:46
Postat av: Sten Sture

Amerikanska jurister (dvs. dem med en J.D., en extremt liten grupp bland LL.M.-studenterna, som oftast siktar på en akademisk karriär i USA) bedöms alltså för sig, precis som dem från andra länder med common law-examen och dem med civil law-examen. De två senare grupperna tas in i syfte att blanda J.D.-studenterna med yrkesverksamma jurister. Det finns naturligtvis undantag, men detta är utgångspunkten.

Men det kan man ju naturligtvis inte veta om man inte är in touch with this reality, dvs. inte har sökt till eller har en Ivy League-LL.M.

2005-12-09 @ 15:26:10
Postat av: :)

Men, alla har val erfarenhet utover sin nationella juristexamen...Om man inte suttit inlast pa institution hela sitt liv eller sa. Fast det ar ju i och for sig ocksa en erfarenhet...

2005-12-09 @ 15:26:26
Postat av: Sten Sture

OK, juridisk yrkeserfarenhet.

2005-12-09 @ 15:42:11
Postat av: :)

Ah, Sten Sture du ar sa sot. Vilket Ivy League var det?

2005-12-09 @ 15:46:40
Postat av: Sten Sture

Vilket vill du att det ska vara?

2005-12-09 @ 16:02:20
Postat av: Anonym

Brown?

2005-12-09 @ 16:04:29
Postat av: Stig Sture

Skämt åsido,

Det var Milwaukee

2005-12-09 @ 16:16:38
Postat av: Host

Med rätt översättning kan man ju säkert åberopa AMS-ting som merit. Har flera gamla tingskolleger som översatte "tingsnotarie" till "junior judge" när de sökte till Oxbridge/USA's ivy leagueskolor. Och de kom in.

Det är klart att det är Columbia. Det är ju där de flesta svenskar hamnar.....

2005-12-09 @ 16:22:26
Postat av: Sten Sture

Brown har ingen law school så vitt jag vet. Inte Princeton eller Dartmouth heller.

2005-12-09 @ 16:23:41
Postat av: Sten Sture

"junior judge" är fiskal. notarie bör översättas med "assistant judge" enligt DV.

Det hade inte varit dumt att bo i NY i ett år, måste jag säga. Det var väldigt få nordbor överhuvudtaget på det universitet som jag läste vid i USA. Hur många svenskar brukar läsa en LL.M. vid Columbia varje år? Host får det att låta som om det vore horder. 2-3 stycken? Jag vet att det var 2 svenskar på NYU:s LL.M.-program samma år som jag pluggade, men jag kände inte till någon vid Columbia.

2005-12-09 @ 16:31:23
Postat av: melinda

sten snure, mon p'tit chou, du har med ditt flitiga användande av det bögiga uttrycket "thank you very much" efter varannan mening (jag kan riktigt höra din nasala röst säga så) outat dig rejält! så det bliur ingen drink i afton, bara så du vet, gayboy.

2005-12-09 @ 17:41:15
Postat av: ...

Ang. svenska LL.M. studenter:
Columbia har i år 2 st. svenska LL.M. studenter, NYU 1 st., Harvard 1 st., Georgetown 1 st.

2005-12-09 @ 17:47:17
Postat av: Sten Sture

Men användandet av uttrycket "mon p'tit chou" ger inte motsvarande stämpel på dig, under hypotesen att du är kvinna? Är du man borde du väl tillämpa samma standard på användningen av det uttrycket? Not that there is anything wrong with that.

Jag trodde att det var NYU som traditionellt sett hade flest svenskar. Nya tider, kanske. NYU och Georgetown tillhör iof inte Ivy League, så vi borde naturligtvis inte bry oss så mycket om dem.

2005-12-09 @ 18:02:59
Postat av: melinda

men bubben, jag menade inget illa men jag dejtar inte pieces of fruit. vi kan bli väninnor om du vill...

2005-12-09 @ 18:09:10
Postat av: Suspicious

Man får nästan utgå från att någon av dom som skriver kommentarer är Tingsnotarien. Det kan inte vara Sten Sture, för han skriver inte särskilt bra och han har inte samma distans till sig själv och sin förträfflighet. Nej, det finns nog viss anledning att misstänka Karro i stället. Dels skriver hon själv inte alls illa och dels får vi aldrig länken till den påstådda intervjun, som nog bara är fejk. Om inte Karro själv är tingsnotarien kan man nog misstänka att hon är i maskopi med honom.

2005-12-09 @ 18:24:15
Postat av: Sthlmsnotarien

Suspicious - Jag antar att du var dryg där? Eller menar du att en studenska dels skulle ha en studentblogg, dels en notarieblogg? Dryg eller inte särskilt slug.

2005-12-09 @ 18:33:07
Postat av: Suspicious

Det kan väl aldrig vara Sthlmsnotarien som är Tingsnotarien? Så slug är jag inte att jag skulle kunna komma på det alldeles själv.

2005-12-09 @ 18:54:17
Postat av: Anonym

Knappast Karro eller nån annan student - den här personen har definitivt insyn i domstolsvärlden.,

2005-12-09 @ 19:18:02
Postat av: Till suspicious

Maskopi? Haha vilka konspirationsteorier.

2005-12-09 @ 19:20:18
Postat av: Suspicious

Jag vet inget om Karro. Varför skulle inte hon känna till något om hur det går till på domstolarna? Jag tänker på allt skvaller man själv fick höra en gång i tiden.

2005-12-09 @ 19:29:39
Postat av: Krakel Schpektakel

Personligen tror jag att Karro-kvinnans sida är fejk. Mycket tyder på att den bloggen skrivs av en överviktig man i 50-årsåldern.....

2005-12-09 @ 19:56:34
Postat av: donatella

Ivy-my-ass. Oxford rules... Dit fixade en ambassadör-vän in mig-- no interview - no nothin'(!)

By the way, Sten Sture - my love - notarie - är Law Clerk, Junior Judge, fiskal och Assistant Judge - assessor...

2005-12-09 @ 20:10:05
Postat av: Peter

Såklart S.S. är gay - vi satt i bastun tillsammans efter ett träningspass på SATS förra veckan... If you know what I mean...

2005-12-09 @ 20:11:54
Postat av: Anonym

HAHA JAG HAR MAILAT T TINGSNOTARIEN: Undrar om han svarar

2005-12-09 @ 22:12:31
Postat av: fel ute

Jag kan garantera att Karro inte är tingsnotarien. Kvalitén på hennes texter är inte riktigt densamma som hos vår käre bloggare. Så tyvärr, vi måste gissa vidare.

2005-12-09 @ 23:21:38
Postat av: Brännvinsadvokaten

Revealing the truth: För cirka ett år sedan träffade jag två gamla kursare från juristlinjen. Mina två gamla kursare har genom åren hållit kontakten med varandra och till skillnad från mig gjort karriär i domstolsväsendet från notariemeritering, departement, någon utredning och så vidare... Kamraterna är idag assessorer. Själv är jag advokat i en landsortshåla, en obygd. Nåja, några öl, gamla minnen från vår gemensamma tid vid de stora, anrika universitetet trängde sig på. Lite senare på kvällen efter ytterligare någon öl kläckte någon, jag minns inte vem ("Mikael" eller "Mårten"), idén att vi gemensamt skulle skriva en blogg med våra gemensamma minnen från notarietiden, kryddat med någon anektdot från annat håll. Efter jul- och nyårshelgerna träffades vi igen och kom överens om "tagen". Vi bestämde oss även för att av och till ta med någon skröna från andra håll. Ett exempel på en sådan skröna är bildtårtan som dock sägs skall vara alldeles sann, i vart fall ifråga om sista biten ("...det enda som återstod efter tårtkalaset var delar av Lagmannens öra.").

Mycket nöje!

2005-12-10 @ 00:26:56
Postat av: Konrad

Hoppas verkligen att det här inte är sant, utan ytterligare ett fejkförsök. Om det är sant tackar jag för den roliga läsningen, och för de diskussioner som den här bloggen väckt.

2005-12-10 @ 00:41:49
Postat av: Anonym

Det får bara inte vara sant! Om så ändå är fallet begär jag att Sten Sture tar över bloggen och fortsätter skriva!

2005-12-10 @ 01:15:23
Postat av: Räkan

Haha! Bra idé men tyvärr går jag inte på den lätta. Skulle den där torrisen som kallar sig brännvinsadvokaten så målande kunna berätta om när "fettot" är på läsken m.m. Inte en chans!

2005-12-10 @ 08:36:53
Postat av: Anonym

Det är klart att det inte är sant. Med tanke på hur stilistisk tingsnotarien är skulle han nog göra en snyggare sorti än så och då inte på kommentarssidan.,

2005-12-10 @ 11:02:57
Postat av: Sthlmsnotarien

Donatellas var nog det värsta hittills, "Ivy-my-ass. Oxford rules... Dit fixade en ambassadör-vän in mig-- no interview - no nothin'(!)"

Hahaha!! Fy fan vad muppigt om det inte var skrivet som ett skämt!

Till att börja med verkar folk komma in på Oxford och Cambridge med raka Ba:n i betyg. Och om man dessutom kan bli infixad så säger väl det ytterligare om vilken standard som används vi intagningen! Nä då är det nog en större bedrift att komma in på Örebros jurist"utbildning".

2005-12-10 @ 12:57:54
Postat av: Exfiskalen

Krakel Schpektakel => Spot on!

2005-12-10 @ 13:16:33
Postat av: NL

Svårt att tro att de som skriver här är jurister. Det är ju rena polska riksdagen. Kan ingen få lite struktur? Det behövs nog en vuxen person som kan se till att inget onödigt dras in och att alla otydligheter och ofullständigheter avhjälps.

De flesta som skriver här tycks vara små omogna figurer som växt upp hos curling-föräldrar och som inte kan acceptera att allt inte kretsar kring dem.

Väx upp!

2005-12-10 @ 14:16:08
Postat av: Donatella

NL - go back to your sleepy-suburban-no-good-for-nothing-Hague--and eat your-goose!

2005-12-10 @ 14:20:57
Postat av: Varför

måste folk ha ett sådant fult språk här på forumet?

2005-12-10 @ 14:31:04
Postat av: Sthlmsnotarien

NL - Det är enbart idioter som behöver ordning, genier behärskar även kaos.

Eller vill du bara bli vår curlinförälder och moderera kommentarerna?

2005-12-10 @ 14:57:50
Postat av: Donatella

Sthlmsnotarien... du verkar rätt söt ändå :)

2005-12-10 @ 15:30:13
Postat av: Sten Sture

Suspicious: Jag tar inte åt mig speciellt mycket av kritik som inriktar sig på mitt språkbruk, särkilt inte från någon som skriver "dom".

Det fanns en hel del med Oxfordexamen vid det LL.M.-program som jag läste vid Ivy League-universitetet. Många av de andra européerna hade redan en LL.M. från Brygge.

Jag tror inte att curlinguppväxt är en förolämpning för jurkandare. De flesta är redan fullt på det klara med att de är bortskämda medelklassprinsessor. Därmed inte sagt att alla kan hantera det.

donatella: Enligt vad jag ha hört från DV bör "junior judge" endast användas av dem som formellt sett har börjat på domarbanan (idag borde det väl närmast motsvara dem som klarat prövotiden som fiskal), och helst endast av dem som är adjungerade. En engelsk översättning av notarie borde enligt dem inte innehålla "judge", och om någon ändå insisterar på det så borde "assistant" läggas till för att markera att de inte är "riktiga" domare. Jag tror inte att det finns någon formell och en gång för alla fastlagd terminologi (de finns flera olika informella lexikon på domstolarna och DV, men de är endast rådgivande så vitt jag vet). Jag har även hört talas om fiskaler som kallat sig "reporting clerk".

2005-12-10 @ 18:27:32
Postat av: Sten Sture

Förresten har UD en skrift som heter "Utrikes namnbok" med översättningar av olika svenska titlar till andra språk, och översättningarna av domartitlar stämmer inte alls överens med DV:s. Exempelvis kallas assessor "Associate Judge" och tingsfiskal "Assistant Judge" (det är kanske där som donatella hittat det?). Konstigt nog kallas länsrättsfiskal för "Legal Clerk".

Någon som har insikt och faktiskt vet vad som gäller avseende engelska översättningar av domartitlar, om det nu finns några formella bestämmelser?

2005-12-10 @ 18:42:07
Postat av: melinda

någon som har insikt och faktiskt vet vad som gäller avseende engelska översättningar av orden nörd, fjönt, tönt och tråkmåns? finns det några formella bestämmelser?

2005-12-10 @ 19:00:16
Postat av: Brännvinsadvokaten

Lugn, bara lugn! På Internet vet ingen vem som är vem och vad som är sant eller ren och skär lögn. Lär er det en gång för alla.

Se mitt inlägg ovan endast som en intressant teori, men jag får medge att jag lite elakt roat mig på bekostnad av de mest bestörta.

Skål!

2005-12-10 @ 19:01:39
Postat av: nyutexad jur.kand.

Man kan komma in i Oxford utan AB i snitt, däremot krävs det ganska mycket andra sidomeriter för att det ska gå att komma in med låga betyg. Presumtionen om man ska antas direkt efter jur.kand. utan andra meriter är AB i snitt. Att det skulle drälla av svenskar eller ens skandinaver som antytts, stämmer inte. Jag var såvitt jag vet ende svensk i mitt år.

Vare sig Oxbridge eller Ivy League tillämpar intervjuer för sina LLM program, infixade studenter förekommer inte (i vart fall inte på Oxbridge graduate programmes). Ett rekommendationsbrev från en svensk ambassadör har knappast någon verkan eftersom de enbart vill ha academic references.

Grattis till Sthlmsnotarien som sökt Oxbridge, kommit in men avstått från denna plebejiska utbildning för att påbörja sin domarbana hemma i Sverige, ett säkert klokt karriärval. Eller har jag missat något?

Håller med Sten Sture, grundutbildning+Oxbridge/Brugge/EUI och Ivy League är en ganska vanlig utbildningsväg.

2005-12-11 @ 04:47:58
Postat av: Sthlmsnotarien

nyutexad jur.kand. - Haha! Touché! Fast nej, jag har inte sökt Oxbridge (men jag är övertygad om att det är ett alldeles utmärkt LL.M. program de har vid Oxford, kul för dig!), inte heller någon domarbana. Vad gäller det senare så är skulle jag inte söka det eftersom jag varken någon självplågare eller finner det trevligt att sticka upp tungan i baken på diverse domare i fyra år.

2005-12-11 @ 13:42:54
Postat av: Kattis

Ur Ylva Maria T:s inlägg, men mina kommentarer:

"Några andra indikationer:
- En tjej hade inte stört sig grön på den (i och för sig) retliga förstenotarien. Hon hade aldrig jämfört sig med honom på samma sätt."

Veritabla dumheter. Jag har stört mig tills jag nästan dog. Kan tjejer inte "tävla" med killar, och måste man tävla för att kräkas på såna som förstenotarien???

"- En tjej hade kunnat se skillnad på tvillingarna (tjejer har grym koll på andra tjejers kläder)"

Nej. Det finns många blonda "typiska" juristtjejer som påminner om varandra, och vid en första anblick ser likadana ut för någon som inte är en blond "typisk" juristtjej själv.

"- En tjej hade blivit hårt uppraggad av Fetto på efterfesten och kanske själv försökt hångla upp Mikael."

Det första kanske, men varför nödvändigtvis det andra?

"- En tjej hade skrivit om samtliga inblandades civilstånd - är Mårten t.ex. särbo?"

Va? Varför?

Om ovanstående grova generaliseringar stämmer är jag inte tjej. Eller inte jurstud. Eller så är det därför jag aldrig har känt mig hemma på juristlinjen, man måste tydligen som tjej vara stöpt i ovan antydda form. Tragiskt.

2006-01-22 @ 05:07:28
URL: http://kattisbattis.blogspot.com
Postat av: Andrea

Har precis börjat läsa din glogg och tycker att den är helt underbar! Keep up with the good work!

2007-03-08 @ 15:03:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna