Tisdagen den 10 maj 2005

Efter valborgshelgen har allt varit som vanligt. Mårten talar åter med flott östermalmsaccent, och Förstenotariens hår liknar mest plastfrisyren på en Ken-docka. Han stylar sig antagligen med någon form av cementgelé, men jag är inte tillräckligt intresserad för att orka fråga.

 

Lagmannen var ledig på klämdagen i fredags, och samma dag hade Mikael har varit på tingsrätten i ett helt år. Det var således dags för honom att få sitt ettårsförordnande. När man är ettårsförordnad får man hålla egna förhandlingar, och den här veckan skulle det vara både konkursförhandlingar och edgångssammanträden. Mikael var naturligtvis ivrig efter att få ta några av dessa, och påpekade detta för Fetto, som i egenskap av tillförordnad lagman skrev under förordnandet. Förstenotarien blev informerad om detta, och det bestämdes att Mikael skulle hålla det första edgångssammanträdet på måndag morgon. Jag själv skulle vara protokollförare på sammanträdet och allt var ytligt sett frid och fröjd.

 

Igår morse, tjugofem minuter innan edgångssammanträdet skulle äga rum, kom Lagmannen in till Mikaels rum, där vi båda satt för att förbereda sammanträdet. Lagmannen såg missnöjd ut och frågade efter Mikaels ettårsförordnande. Mikael plockade fram förordnandet ur lådan, och lämnade över det till Lagmannen som ögnade igenom det. Sedan förklarade han för Mikael att det inte skulle bli aktuellt med någon ettårsförordnande för honom än på ett tag, eftersom han inte uppnått den tillräckliga kunskap och erfarenhet som enligt lagtexten krävs för utfärdande av ett sådant förordnande. Edgångssammanträdet skulle istället hållas av Förstenotarien. Som effektfull final på sitt förnedrande tal rev gubbtjuven sönder förordnandet inför mina och Mikaels häpna blickar. Jag kunde skönja en tår i Mikaels ögonvrå.

 

Förstenotarien verkade ha stått utanför dörren och lyssnat igenom hela samtalet, för han kom in för att hämta akten just när Lagmannen var färdig med sitt anförande. Jag ger mig fan på att det var Förstenotarien som förespråkat att förordnandet skulle dras in, för han såg lika nöjd ut som en femtonåring som just upptäckt att han fått hår i skrevet, när vi gick bort till förhandlingssalen för att hålla det förbannade edgångssammanträdet.

Kommentarer
Postat av: notarien i urskogen

Kan någon slå förstenotarien på käften? Och det värsta är att det verkligen finns sådana missunsamma as som honom som allierar sig med domarna. Notarier ska hålla ihop och därmed basta!

2005-06-19 @ 14:59:59
Postat av: T

Även som icke-jurist känner man igen sig bland de livsavgörande diskveckorna, kritiska besserwisser-cheferna och surkärringarna av båda könen. Jag vill läsa och fnissa meeeer!

2005-06-20 @ 01:27:26
Postat av: Vidar

Kära själsfrände i obygden!
Jag lider med dig men känner mig samtidigt (på din bekostnad såklart) märkbart upplyft av att det finns fler (åtminstone en till) där ute som är ämnade för något mycket mycket större men som också fastnat i detta träsk av juridik och arsenik. För att inte tala om lyckan i att upptäcka att inte alla notarier är veritabla stolpskott vilka inte borde få gå på stan utan ledsagare vilket under hela min notarietid var min högst bestämda uppfattning! Shine on!

2005-06-20 @ 08:58:08
Postat av: bundsförvanten

Blev tipsad om den här bloggen av en kompis. Jag kan inte göra annat än bocka och buga. Du är ett geni. Fullkomligt brilliant läsning.

2005-06-20 @ 11:09:26
Postat av: Förbannad

Om inte Mikael uppnåt tillräckliga kunskaper är det ju lagmannes fel! Spöa den fete jäveln! Ge försterövslickaren en omgång också!

2005-06-20 @ 11:10:50
Postat av: Trött

Jeez, vad är det med den här förstenotarien? Ett rejält kok stryk på bara stjärten skulle han ha.

Förstenotarien är dessutom ett levande bevis på att Domstolsverket bör ändra på sina antagningsregler och införa intervjuförfarande istället. Fast han skulle väl smita igenom där också, den hale jäveln!

2005-06-20 @ 11:31:27
Postat av: Thomas

Om inte Mikael uppnåt tillräckliga kunskaper är det ju lagmannes fel! Spöa den fete jäveln! Ge försterövslickaren en omgång också!

2005-06-20 @ 11:48:13
Postat av: attitydproblem

vafan är det här för jävla tingsrätt? separat protokollförare på edgångssammanträden, skiteffektivt ställe.

2005-06-20 @ 22:11:16
Postat av: Noppe

Vem är den där Lag-Manne?

2005-06-21 @ 10:22:07
Postat av: Vän i Viken

Jag minns tiden som igår. Skrattade ihjäl mej!! Vill bara upplysa om att hela livet som jurist kommer det att finnas sådana på jobbet... Skriv mer!!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna