Torsdagen den 14 december 2006

Under det vidriga luciafirandet verkade merparten av Surtanterna förvandlas till Snusktanter, för de tisslade fnissigt om hur trevligt det var att titta på de stiliga gossarna iförda särk. Stekaren såg rätteligen ut att vara rädd för att bli attackerad av de glupska damerna där han stod med den batteridrivna luciakronan lätt på sned när vi andra kämpade för att hålla en någorlunda ren ton i sången. Den del av personalen som inte tillhörde Snusktanterna skruvade besvärat på sig, särskilt när vi klämde i med den av Bullmamman ihopknåpade versionen av Staffan Stalledräng.

Våran lagman styr vårt skepp
Vi tacka honom gärna
Rådmän hänger aldrig läpp
De borde få guldstjärna

Sången fortsatte med ett fjäsk efter annat, och lussebullen jag just intagit åkte obönhörligen hiss i matstrupen när jag kraxade fram texten. Själv är jag övertygad om att Marias uppslag hade gjort större succé.

Fetto han är ruskigt väck
Han har ingen hjärna
Min skräck är att se Fetto näck
Blind blir jag då gärna
Och så vidare

Efter avslutat luciatåg höll Lagmannen ett kortare tal, i vilket han tackade luciatåget för dess eminenta (?) insats. Han passade också på att tacka personalen för arbetsinsatsen under året, och som vanligt gled han in på balanserna. -Vi har ju avgjort ett antal fler mål än förra året, verkligen bra jobbat! började han högtidligt. Jag och Maria tittade på varandra. -Fast eftersom vi har fått in ännu fler mål så vore det bra om vi alla - och då särskilt notarierna - kunde försöka att arbeta lite hårdare så här veckorna före nyår för att förbättra statistiken, fortsatte han. Som om jag skulle bry mig om någon annan statistik än min egen flex, som ligger på goda 80 timmar plus.


Kommentarer
Postat av: ukvu

Inga kommentarer än? Har alla tagit julledigt redan?

2006-12-17 @ 18:25:06
Postat av: Lucian

På domstolen där jag jobbar sjöng vi också en variant av Staffan Stalledräng, men den var inte sådär fjäskig. Det är nog ganska poppis att göra varianter av just den låten runtom på landets domstolar, vad jag har förstått.

Tack för ett efterlängtat inlägg.

2006-12-17 @ 21:25:57
Postat av: Anonym

Är det bara jag eller verkar datumet för bloggen vara fel? När jag surfade hit innan helgen var nya inlägget minsann inte publicerat. Men nu står det att den publicerades (skrevs?!) den 14:e redan.

Någon tekno-nisse som vill reda ut begreppen här? TN själv månne?

2006-12-17 @ 23:48:53
Postat av: Anonym

Vad spelar det för roll?

2006-12-18 @ 08:24:09
Postat av: JR

Jag tycker bloggen tappar mer och mer i underhållningsvärde och börjar likna Berts dagbok. Numera kommer jag hit för att läsa Sten Stures kommentarer och de debatter de medför mer än något annat.

2006-12-18 @ 09:51:03
Postat av: --JR

Men sluta läs då.

Jag tycker att TN har gjort ett jäkligt bra jobb som har lyckats hålla en så pass hög kvalitet på inläggen i två års tid. Klart att inspirationen måste sina efter ett tag, men underhållningsvärdet har varit mer eller mindre konstant hela tiden.

Keep up the good work, TN!

2006-12-18 @ 10:16:48
Postat av: Anonym

Jag håller med JR. Jag har följt bloggen från första inlägget. Tyvärr har udden sedan dess försvunnit och bloggen har blivit mer slätstruken. Jag vill se en mer förbannad, svärande notarie igen! =)

2006-12-18 @ 12:38:39
Postat av: Delägarn

Det lackar mot jul, och då har väl även fiktiva tingsnotarier annat att tänka på än att skriva vassa berättelser. Under julhelgen kommer hon knappast att kunna producera något, och sedan börjar det bli dags att avrunda verksamheten på tingsrätten. Därvid kan man måhända förvänta sig ytterligare slätstrukna berättelser eftersom det är svårt rent mänskilgt att vara vass mot dem - tingsrättstanter, kolleger och andra - som påbörjar ens egen avtackning och avfestning.

2006-12-18 @ 14:04:12
Postat av: God Jul, Tingsnotarien!

Me. Staffan Stalledräng
"Tingsnotarien, han är kul
och är en riktig stjärna,
Boken hans får jag i jul
jag vill om honom värna,
Den som klagar den är ful
tingsnotarien fortsätter att blänka..."

2006-12-18 @ 14:06:26
Postat av: Puts o studs

Boktips för den som anser att TN:s skrift blivit lite väl okritisk till rättssystemet:

"Röd åklagare" av Xiao Rundcrantz. (Nyss utkommen på pocket, ca 60 pengar)


Den senare boken är särskilt lämpad att ge bort till sosseåklagare vilka nu kan få sina våtaste drömmar tillfredställda, i vart fall i pocketform.

2006-12-18 @ 15:06:08
Postat av: Me

Domare och lagmän suger fett vi tack om nu så gärna.

Hoppas ni sätter julmaten i halsen och spyr vi tack om nu så gärna!

2006-12-18 @ 19:20:42
Postat av: JR

Som vanligt går det inte att framföra kritik utan att bli bemött med ett "men sluta läs då".

Det kan väl vara bra för TN att veta att hon börjar tappa i kvalitet? Om allt hon ser är en hyllningskör efter varje inlägg lär det ju inte gynna bloggkvaliteten. Och i förlängningen missgynnas hennes bokförsäljning.

2006-12-19 @ 15:25:03
Postat av: Hurg!?

Delägarn!
Har du tullat för hårt på julglöggen? Först så hävdar du att tingsnotarien är fiktiv. I nästa andetag hävdar du att det är svårt för honom/henne att vara vass mot sina kollegor som "avtackar" henne. Hur ska du ha det?

2006-12-19 @ 15:55:23
Postat av: -->Sten Sture

Jag vet att du efterfrågade premisser, men här kommer jag med konsekvenser istället; 1, Det kommer att bli fler biträdande jurister med slöja (eftersom att det blir fler kvinnor och det är kvinnor som bär slöja) 2, Det kommer fler biträdande jurister med slöja (eftersom att det blir mer tolerant när kvinnor har något att säga till om och det är toleranta personer som accepterar slöja på en så stofil arbetsplats som en advokatbyrå (eller hur Delägarn ;) ))

// Jag orkar inte jobba mer nu, jag vill HEM!

2006-12-19 @ 17:30:05
Postat av: Gösta-Petter

Hittade något lättbegripligt att läsa (o där Diesen tydligen har gjort allt annat än att ha ryggat för obekväma resultat)...

http://srsf.se/pdf/canisnonestcanem.pdf

2006-12-20 @ 00:21:29
Postat av: Gäddjägarn

Och nu väntar nog vissa med spänning på att få sig en riktig feting till rallarsving från "Lambertz the hammer".

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=598884&previousRenderType=2

2006-12-20 @ 02:59:53
Postat av: WTF!?

När blev detta kommentatorforum någon jä*la anslagstavla för länkar!?

2006-12-20 @ 09:01:49
Postat av: sueco

Jag luciavägrade iår. En sekreterare spände ögonen i mig och undrade varför. Jag svarade att luciatåg knappast kan vara ett tjänsteåliggande för mig som notarie. Hon lugnade sig efter ett tag.

Generellt tycker jag domstolarnas luciatraditioner är ett otyg.

2006-12-20 @ 09:25:39
Postat av: Sten Sture

Generalangreppet mot Lambertz känns mycket märkligt, särskilt mot bakgrund av att iaf Diesen och Leijonhuvfud själva är mediaslampor av gigantiska mått. Hur många gånger har inte de två föregått den rättsliga prövningen i sexualbrottsmål genom kategoriska uttalanden innan åtal knappt har skett?

Grundtanken verkar vara att det är ok för två juridikprofessorer och ett fd justitieråd att använda sin intalade tyngd i juridiska frågor för att attackera en företrädare för rättsstaten. Problemet är ju bara att de således själva rimligen måste göra sig skyldiga till vad de lägger Lambertz till last. Problemet kanske är att Diesen och Leijonhufvud vill ha monopol på att framstå som rebelliska och nagel-i-ögat-aktiga och avundas att Lambertz uttalanden från den offentliga position inom rättsväsendet som han besitter (och de saknar) gör att han framstår som mer modig.

Har visserligen inga detaljkunskaper om de kontroversiella uttalandena, men jag tycker iaf Lambertz skall ha all heder för generalangreppet på kårandan i polisen och dess negativa konsekvenser för rättssäkerheten.

I dagens samhällsklimat krävs det kontroversiella och provocerande metoder för att få fram ett budskap eller skapa en debatt. Mot den bakgrunden har Lambertz lyckats synnerligen väl. Jag skulle satsa mina pengar på att namnet kommer att nämnas i rättshistoriekurser på svenska juridiska fakulteter om 50-100 år. Diesen och Leijonhufvud, not so much.

2006-12-20 @ 16:06:35
Postat av: Recht haben

Gösta-Petter: Apropå Canis non est Canem:

http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=8&portal=hbkm&action=html&highlight=&sessionid=9782076&skin=hudoc-en

2006-12-20 @ 17:02:39
Postat av: Äntligen!

Vad är egentligen praxis när man (som jag, yippie) blivit antagen till notarietjänst (på LR), ska man ringa innan och pressentera sig? Det låter ju lämpligt men vem ska man prata med? Hur går det liksom till praktiskt? Det känns så konstigt att börja på ett jobb där man inte ens träffat någon innan. Någon som har några tips?

2006-12-20 @ 17:14:24
Postat av: Gösta-Petter

Recht haben,

Ej heller jag förstår vad som närmare avses med angivande av den där långa länken. Kan du möjligen förtydliga dig?

2006-12-20 @ 18:07:46
Postat av: lycklig exnotarie

Antligen:
Ring och be att fa tala med forstenotarien, presentera dig och fraga vad det finns for praktiska fragor att tanka pa.

Med lite tur kanske du far hjalp med bostadssokande etc.

2006-12-20 @ 18:29:52
Postat av: Goofy

SS: Du har naturligtvis helt rätt om vad som krävs för att skapa debatt (förenkling, provokationer etc). En seriös rättssäkerhetsdebatt är också ett friskhetstecken i en demokrati.

Frågan är dock vad eller vem det gagnar att låta enstaka händelser eller, ännu värre, personliga tyckanden och känslor ligga till grund för generella uttalanden om rättssäkerheten - vilket JK är expert på. Jag tycker Bodström har en poäng med att Ask har ärvt ett problem; ska hon välja statens advokat (som anser att rättssystemet är ruttet) eller ska hon välja rättssystemet.

2006-12-20 @ 19:51:09
Postat av: Äntligen

Lycklig ex-notarie,

Tack för tipset!

2006-12-20 @ 22:13:06
Postat av: EW

Känns ju lite märkligt att att Diesen säger att det inte finns något som helst belägg för att det skulle sitta någon oskyldig i svenska fängelser.

Även om det tillhör undantagen, tack och lov, så händer det då och då att oskyldigt fängslade frias efter resning. Att då vifta bort tanken på att det sitter oskyldigt dömda och nästan förlöjliga hela resonemanget är lite magstarkt för en professor i processrätt.

2006-12-20 @ 22:43:08
Postat av: Roadkill

Jag hörde just Diesen på nyheterna då han alldeles förträffligt påpekade att det inte finns några osyldigt dömda i våra fängelser. Eftersom han har en sån härlig pondus och eftersom han trots allt säger det i TV så måste det vara sant. Thus -> inget problen, bollen är på Lambertz sida...

2006-12-20 @ 23:19:00
Postat av: Kajsa 4 år

EW, visst är Diesen m.fl. ute o klampar på svag is.

Inom vetenskapen, o då avses här inte juridiken, har det ingen betydelse VEM som framför något -det enda som är av betydelse är HUR det framförs. (Det nämnda skall ses som en princip)

Hade juridiken varit en vetenskap hade alltså Diesen m. fl. åkt med huvudet före genom isen.

2006-12-20 @ 23:21:55
Postat av: Anonym

Jag måste erkänna att jag drog på smilbanden när jag fick höra att just Diesen fördömer Lambertz. Att kasta sten i glashus verkar vara en favoritsysselsättning för Diesen. Jag kommer iaf att se fram emot Lambertz föreläsning på ÖG i januari. Skall bli intressant att höra mer om hans ideér.

2006-12-21 @ 00:29:25
Postat av: Riddarn

Ja jag ser också fram emot Lamberts föreläsning på ÖG(Östgötanation i uppsala). 20 jannuari närmare bestämt, bor man i Uppsala kan det vara värt ett besök. www.ostgotanation.se

2006-12-21 @ 08:45:52
Postat av: Anonym

Vad säger att man är oskyldig bara för att man blir frikänd efter resning?

2006-12-21 @ 08:50:25
Postat av: Låtsasjuristen

Axbergers rapport har faktiskt rubriken "felaktigt dömda" och även Leijonhufvud anser att man efter en ändrad dom efter resning endast kan konstatera att den tilltalade blivit felaktigt dömd, om personen är oskyldig eller ej kan man inte veta. Möjligtvis skulle det kunna konstateras om någon annan döms för brottet, men jag tror inte att det var fallet med någon av de elva målen som Axberger granskade. Däremot är man givetvis att betraktas som oskyldig om man frias efter resning. Om man sen är det är en helt annan fråga...

2006-12-21 @ 09:54:05
Postat av: Recht haben

Länken, som jag lade in, går till en dom i ECHR och rör mannen bakom "rättshaveri-siten". Han hade viss framgång i Strasbourg.

2006-12-21 @ 09:57:03
Postat av: Recht haben

"rättshaveri-siten" är, för den som inte förstår det,www.srsf.se

2006-12-21 @ 10:01:19
Postat av: Gösta-Petter

Recht haben,

men hur kan en rättshaverist få framgång i domstol?!!

Borde inte vi i Sverige kort o gott förklara att domstolen uppenbarligen har favoritiserat en rättshaverist varför det bara är att bortse från vad domstolen ifråga har beslutat?

Någon ordning får det väl ändå vara!

2006-12-21 @ 10:42:34
Postat av: Tomte på fortet

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!
Till er alla, sura gnällspikar.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!
Till alla er andra med...

2006-12-21 @ 10:56:28
Postat av: EW

--> Gösta-Petter

Ironi?

Frågar man rättshaveristerna så känner de sig säkert diskriminerade.

Själva saken med en rättshaverist är att personen har tappat fattningen.

Men får man rätt så får man, ingen som vill undertrycka det. Oavsett vem det handlar om.

2006-12-21 @ 14:50:36
Postat av: Anonym

Hur går egentligen LOTTNING till bland åklagarna? Det kan ju inte röra sig om traditionell lottdragning i alla fall för där jag bor är det i stort sett alltid samma åklagare som har sexbrott..Hon måste ha tur eller otur i lottdragningen i så fall.

2006-12-21 @ 19:53:01
Postat av: Anonym

Råkar du ut för samma åklagare varje gång du blivit påkommen med att ha varit på det lokala solariet o bara dragit lite i snöret?

Vad gäller vissa brottkategorier står det möjligen samma åklagar-namn på alla lotterna; Vem har sagt att livet skall vara rättvist?

2006-12-21 @ 20:08:43
Postat av: EW

Hade ju vart lite organisatoriskt ineffektivt om man samlade hela personalstyrkan, lade alla mål i en hatt och låtit dem dra en lott var. Vissa åklagare har mer erfarenhet och är skickliga att leda utredningar inom vissa områden, då är det ju naturligt att lotten faller så.

Ordet lottning ska väl inte ses helt bokstavligt.

2006-12-21 @ 22:25:08
Postat av: Konrad

Åklagarna har olika specialiteter, varav jag har för mig att en är sexbrott (våldtäkter och dylikt). I en mellanstor svensk stad finns vanligen bara en sådan specialist, och då tar denne alla sådana mål.

2006-12-21 @ 22:29:37
Postat av: Anonym

EW o Konrad,

de e möjligen inte på det viset att ni bara upprepar vad föregående skribent just har anfört?

2006-12-22 @ 01:23:36
Postat av: Anonym

Vid min tingsrätt, förövrigt en av dem Tingsnotarien tillägnar sin bok, får man vara glad att det finns åklagare över huvud taget. De är sjukskrivna för utbrändhet med mera, en slapp nyligen åtal för att han ansågs vara för sjuk för det, två är utlånade, en jobbar bara tre dagar i veckan, en har alltid något stort och hemligt på gång.

Nu ska det anställas nya åklagare, bland annat en advokat som knappt kan lyfta armen!

2006-12-22 @ 09:47:53
Postat av: expat

ngn som läst Axbergers svar på Diesen et consortes? Rätt underhållande i synnerhet eftersom Diesen (om någon) kan beskrivas som galen och totalt opålitlig. (Hans av studenter bedrivna forskningsprojekt om bevisvärdering och hantering av brottsoffer har sågats grundligt av statistiker och samhällsvetare.) Karl'n är dessutom gammal stalinist.

2006-12-23 @ 20:28:25
Postat av: Lisa (snart 9 år)

expat,

Visst är Diesen et al stundom uppenbart toksnurriga. Detta förstår även mina lekkamrater, så då är det nog så.

Att sedan jurister lätt blir mosade av det lite tyngre akademiska kavalleriet behöver ju inte ligga specifikt Diesen et al om foten. Även detta förstår även min lekkamrater, så då är det nog så.

2006-12-25 @ 15:10:40
Postat av: expat

Argumentet att eftersom svenska jurister generellt inte kan ngt om samhällsvetenskap men ändå fuskar i det är Diesen fläckfri är som nog även du och dina snart 9åriga kompisar (vi brukar ju respektera de egenskaper som diverse alias tillskriver sig här) förstår, lite svagt. Det implicerar att juridiska fakulteter bör fungera som AMSjobb för misslyckade samhällsvetare. F.ö. känns som en föreläsning om nollsummetänkandet är på sin plats.

I övrigt, I rest my case. Leijonhufvud är en entusiastisk förespråkare för censur, övervakning (det obligatoriska DNA-registret) och mer makt åt åklagarna och att rättssäkerhet inte är hennes prio nr 1 är väl ingen överraskning. Även om man inte är ngt stort Lambertz-fan, en del uttalande har varit väl svepande, finns det ett klart värde i att eventuella mer strukturella problem diskuteras.

2006-12-26 @ 01:59:33
Postat av: Kajsa 4 år

Även om jag ännu har långt till att fylla 9 år äger jag vett att hålla med Lisa om att juristerna argumenterar "som de blinde slåss".

Signaturen "expat" utgör härvidlag tydligen inget undantag.

2006-12-26 @ 13:04:52
Postat av: Jesper

Ja, det ver ju inte så svårt att hålla med om.

Juristerna borde ju gå över till att "köra rubbet" på Latin för att i vart fall ha någon möjlighet till att framstå så som begåvade.

Faktiskt lite förvånande att domskälen inte författas på detta utmäkta språk.

...Hade ju även blivit betydligt mindre för hovrättisarna att göra då det för pöbeln inte hade blivit helt enkelt att ö-klaga mot bakgrund av RB 50-51. Antalet rättshaverister hade väl även blivit ett minne blott!

2006-12-26 @ 18:22:56
Postat av: Tie

Intressant att läsa kommentarerna om Lambertz vs Diesen/Leijonhufvud... Jag får inte Lambertz källreferenser att gå ihop där han bl a i tv hänvisade till samtal med tre personer som grund till att generellt hävda att poliser ljuger inför rätten för att rättfärdiga/underlätta åtalet samt som grund till att hävda att rättssäkerheten hotas av en sk kåranda. Som polis och jurist känner jag inte alls igen den situationen! Jag förstår inte heller Lambertz drivkraft annan än att vilja synas i media för angreppet mot rättsväsendet (för det är väl det det är??) verkar så allmänt att det knappast går att ta på allvar.

Att Diesen gillar att uttala sig om ditt och datt är ju välkänt men jag förstår inte hur han får det att gå ihop med hans roll som professor och rättskunnig. Leijonhufvud är ju i o f s kommentator/krönikör i en dagstidning men för övrigt tycker jag inte att hon håller samma "klass" som de övriga två utan faktiskt håller sig till sakfrågorna.

Lycka till TN när du kommer ut i den andra världen, den utanför TRn. Gott Nytt År!

2007-01-03 @ 00:48:01
Postat av: Lisa

Det var det roligaste jag har läst på länge. Hihi. Skrattar fortfarande.

2007-04-16 @ 21:23:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna