Måndagen den 23 januari 2006

Sedan jag påbörjade min tingstjänstgöring för nästan ett år sedan har jag fått höra så mycket dumheter att jag nästan har börjat oroa mig för att dessa ska ta slut. -En dumhet, tack. -Nej, tyvärr, det finns inga dumheter kvar, återkom nästa vecka och se vad vi har fått in. Men rätt som det är dyker det upp en riktig kioskvältare. Detta, mina damer och herrar, är faktiskt bland det värsta jag någonsin har hört.

I fredags blev jag inkastad på ett brottmålsting tillsammans med Rassen, eftersom den Tvilling som egentligen är placerad på roteln var sjukskriven för sin numera kroniska magkatarr. De ordinarie domarna anser nämligen att det är lämpligast att ta Fiskalens notarie (mig) i anspråk vid behov, eftersom de av någon anledning tror att vi har mindre arbetsbörda på vår rotel. Detta är inte sant, eftersom Fiskalen har tagit över en gammal rådmansrotel med full lottning, och dessutom får en hög andra mål överösta på sig under motivering att det av en eller annan anledning är lämpliga utbildningsmål. Det är naturligtvis bara bullshit, i själva verket är det de mest överjästa gamla surdegarna som puffas över till oss, och hade jag fått den övertidsersättning som man enligt lag är berättigad till hade jag kunnat pensionera mig när som helst.

Fem minuter innan den första förhandlingen skulle börja gick jag bort till förhandlingssalen, skakade som brukligt är hand med nämndemännen och presenterade mig. Någon minut innan förhandlingen skulle börja kom Rassen inrusandes i salen, och han var högröd i ansiktet av stress. Han brydde sig inte om att presentera sig, utan kastade istället en upprörd blick på nämndekvinnan som satt placerad till höger om ordförandestolen. -Får man se ut hur som helst på förhandlingarna nuförtiden!? utbrast han barskt. Jag blev så chockad att jag trodde att mina öron skulle trilla av, men tydligen satt de kvar, eftersom jag hörde att jag blev tillsagd att ropa på målet. I smyg tittade jag åt kvinnans håll för att undersöka om hon möjligen var iförd clowndräkt, men hon bar kjol och någon sorts knytblus. Hon såg uppriktigt sårad ut.

När den sista överläggningen före lunchpausen var avklarad såg kvinnan ut att ha kommit över förolämpningen, och jag själv hade mer eller mindre slutat skämmas å Rassens vägnar. När kvinnan var på väg ut från förhandlingssalen harklade sig Rassen och ropade efter henne. Hon vände sig om. -Jag måste verkligen be om ursäkt för det jag sade angående din klädsel förut, sade Rassen. Kvinnan försäkrade att det inte var någon fara, och att saken var bortglömd. -Du förstår, tillade Rassen. Jag trodde nämligen att du var en karl.

Kommentarer
Postat av: Sthlmsnotarien

Hoho... första inlägget! :)

Inget att säga annat än att det var ännu ett grymt blogginlägg av tingsnotarien!

2006-01-23 @ 22:22:02
Postat av: Jur.stud i obygden

Tack, det var behövligt en måndag som denna. =)

2006-01-23 @ 22:43:03
Postat av: Gg

Haha ja du vad skall man säga, hur fan beter sig människan. Synd att du inte hade det på bandupptagning, JO skulle gilla det.

2006-01-23 @ 23:44:02
Postat av: Alias B

Jösses, det måste vara rekord i klavertramp - i två riktningar dessutom. Tänk om det verkligen varit en transa...

2006-01-23 @ 23:48:22
Postat av: Pebbles

Finns det ingen som listat ut var Obygdens tingsrätt är belägen?

2006-01-24 @ 02:32:24
Postat av: Sekreteraren

En kurs i vett och etikett skulle vara lämplig för Rassen. Det är svårt att förstå att någon, trots "egenuppfattad högdjursstatus", behandlar sina medmänniksor på ett sådant sätt. Vem kan ta sig en sådan rätt utan reaktioner från de som befinner sig i närheten? Ställ er den frågan....för den är intressant. Om det hade varit notarien som hade yttrat sig så, eller åklagaren, någon av åhörarna, en sekreterare....hur hade reaktionerna skilt sig åt? Det är vi som finns runtomkring dessa personer som genom vår tystnad tillåter detta beteende. Som om just Rassen hade en särskild rätt att betee sig hur som helst. En domare skall naturligtvis ha ett visst inflytande över sin egen förhandling och sal, men detta handlar om någonting annat. I en sådan här situation så har Rassen definitivt gått över gränsen. Man kan tänka sig att en nämndeman som bemöts av ett sådant beteende innan förhandlingens början antagligen inte känner sig särskilt bekväm och därav inte heller yttrar sig särskilt mycket under överläggningen, viket han/hon kanske hade gjort annars.

2006-01-24 @ 08:18:01
Postat av: Fastighetsjuristen

När jag satt ting blev en nämndeman hemförlovad pga olämplig klädsel i form av kortbyxor. Till saken hör att det inte hade synts i förhandlingssalen, eftersom nämndemännen satt bakom ett skrank på ett podium.

2006-01-24 @ 09:55:45
Postat av: Affärsjuristen

Apropå klädsel. Under min notarietid hade vi faktiskt en rådman som en varm sommardag hade på sig shorts under en brottmålsförhandling. Det syntes dock inte för några andra i rättssalen än nämndemännen. Är det ingen mer än jag som har funderat på att döma ett notarieting i neonrosa t-shirt och keps, bara för att utmana de konservativa strukturer som underförstått säger att en domare skall ha viss klädsel på sig? Man blir ju inte sämre domare för att man har på sig bekväma kläder, och man har ju precis samma makt och befogenhet att t.ex. döma ut böter. I vart fall så länge lagmannen inte får nys om saken och ser till att ta bort alla befogenheter man har...

2006-01-24 @ 10:46:16
Postat av: Anonym

Jag tycker att det är en viss poäng med att ha en viss dresscode i rättssalen. Det är betydligt mer respektingivande med en domare som är iförd kavaj än en som har rosa tshirt och keps, även om den formella befogenheten är den samma.

2006-01-24 @ 11:33:18
Postat av: Anonym

För att få slut på liknande funderingar, som de två ovanstående - anser jag att domare, som i vissa andra länder, borde ha viss typ av "uniform" - kappor etc... Det är mer respektingivande än kavajer, keps - etc etc..

2006-01-24 @ 12:31:20
Postat av: Anonym

Jag tycker att alla domare bör ha kavaj, keps och shorts i rättssalen.

2006-01-24 @ 12:34:13
Postat av: Anonym

... och fluga! hahahah!

2006-01-24 @ 12:48:24
Postat av: Anonym

...och en pudrad peruk.

2006-01-24 @ 13:27:28
Postat av: Koppen

Min rotelinnehavare kan gott behålla sin blankslitna gabardinkostym och kulörta slips... Tror nog inte att en ny outfit skulle nämnvärt höja det seriösa intrycket ovan pom-pom-tofsarna på hans snedgångna loafers.

2006-01-24 @ 13:39:34
Postat av: sueco

Det är ingen motsättning mellan att vara bekvämt klädd och att domstolen tillämpar en viss dresscode.

Det är nämligen bekvämt att gå klädd i kostym, åtminstone om kostymen är av hyfsad kvalitet.

2006-01-24 @ 14:34:24
Postat av: Jurisimo

Vår egen glamourprinsessa är med i svenskan idag:

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_11620113.asp

2006-01-24 @ 15:00:14
Postat av: Anonym

Ja, att SvD skriver om henne... var ju intressant....

Var det fler som fick Victoria Silversted-vibbar vid första anblick?

2006-01-24 @ 15:10:08
Postat av: Albert

En fråga till er alla notarier. När ni äter lunch, äter ni tillsammans med rådmännen?

2006-01-24 @ 15:13:23
Postat av: Herbert

I lunchrummet sitter domarna och läser tidningen. Jag har aldrig ätit ute med en rådis, eftersom man vill undvika dem så gott det går.

2006-01-24 @ 15:15:02
Postat av: Ella

Är det fler än jag som minns den underbare f.d. kammarrättspresidenten Anita Bondestam? Med betonging på härliga frisyrer och näppa Chanel dräkter?

2006-01-24 @ 15:23:16
Postat av: vhcfan

Hur tusan har jag missat denna underbara blogg??! :S (kan ju iofs bero på att det finns X antal miljoner bloggar som svävar därute i cyberrymden, inkl. min egen.. *flinar*)
Den här är ju klockren rakt igenom!
Ser med glädje fram mot fler blogginlägg! =D
Have a good one! =)

Postat av: ex-notarien

Ljuvlig blogg - tack gode gud att min notarietid är över!

2006-01-24 @ 16:40:05
Postat av: Alejandro

det måste vara bland det mest bisarra jag hört. Eller iaf höjden av ironi :-)

/Alejandro
www.alejandrofirpo.blogspot.com

2006-01-24 @ 16:45:20
URL: http://alejandrofirpo.blogspot.com
Postat av: Markus

Hahahahaha!!! Surfade hit slumpvis på grund av tristess som snart kurerades! Du borde ge ut en bok där du berättar om när du satt ting! Allvarligt!!

2006-01-24 @ 16:47:41
Postat av: Mellanstadsnotarien

För egen del anser jag det vara en självklarhet att samtliga rättens medlemmar (inkl notarie och inte minst nämndemän) ska vara välklädda under förhandling. Det är respektlöst att klä sig slaffsigt inför parterna i rätten. De flesta anser nog att parterna ska visa respekt för rätten - då är det inte mer än rätt att rätten visar respekt för parterna. Det är ett allvarligt ögonblick för de flesta som kommer till en tingssal - då ska de känna att rättsväsendet tar situationen på allvar.

Ang ovanstående fråga: här äts det lunch och fikas friskt mellan notarier och rådmän. Så länge det är i lunchrummet, ska tilläggas. Sekreterarna brukar dock hålla sig för sig själva.

2006-01-24 @ 17:15:43
Postat av: Förvaltningsjuristen

Det är onekligen en konst att lyckas göra en ursäkt till något värre än den ursprungliga förolämpningen.

2006-01-24 @ 17:49:16
Postat av: Sthlmsnotarien

Jag tycker nog att affärsjuristen är lite fel ute här med neonrosa t-shirt och keps. Men först en motfråga, varför inte sköta en egen liten M&A transaction klädd på detta sätt bara för att utmana de konservativa strukturer som underförstått säger att en affärsjurist skall ha viss klädsel på sig? Man blir ju inte sämre affärsjurist för att man har på sig bekväma kläder, och man har ju precis samma kunskap och skicklighet inom M&A området för det...

Nä, ärligt, som ovan har sagt så skulle det vara grymt respektlöst. Framför allt med tanke på att domare/rådmän/dömande notarier utövar maktutövning å samhällets sida. Givetvis borde en officiell dresscode införas för att få skick med den slappa klädstil (eller ibland den totala avsaknade av klädstil) som man finner hos de flesta nämndemän och en hel del domare.

Som jag har förstått det så är funktionen av domarkappa och andra diverse seder (t.ex. att stå upp när rättens ordförande kommer in) i andra länder dels att skapa en atmosfär där domaren kliver ut ur sin rivata person och in i en neutral domarroll, dels att skapa en atmosfär av respekt för rätten.

I DDR-Sverige där det finns en total avsaknad av respekt för mynigheter, ämbeten och traditioner (mycket tack vare 68-vänstern och särskilt de ur 68-vänstern som nu har tagit över landets media) kan man tycka att en idé vore att skärpa upp det hela. De flesta domstolar är ju numera belägna i vanliga kontorslokaler med mer eller mindre smaklös arkitektur, det enda som återstår då (om inte miljön ingjuter en atmosfär som passar i en domstol) kanske lite uppsträckta regler och beteende kring förhandlingar och en strikt dresscode kunde återskapa en passande atmosfär.

2006-01-24 @ 18:40:14
Postat av: Anton

Sten Sture: Är du där? Svar på din fråga under förra inlägget: Jag är en pappaledig assessor som håller mig a jour med vad som händer i domstolsvärlden genom tingsnotariebloggen. Det är lite omväxlande att läsa om den skit som finns i våra domstolar mellan riktig skit och välling.

Pebbles: Jag har faktiskt listat ut vilken TR det är, men eftersom jag inte vill att Tingsnotarien ska bli skygg, så avslöjar jag det inte. Jag kanske kan koda det till dig?

2006-01-24 @ 19:57:24
Postat av: Pebbles

Anton, det vore snällt!

2006-01-25 @ 00:55:21
Postat av: -

Sthlmsnotarien,
I HD är det väl brukligt att åhörare mfl står upp när domarna tågar in? Eller?

2006-01-25 @ 06:51:12
Postat av: Sthlmsnotarien

Har inte någon aning faktiskt, har aldrig besökt en HD-förhandling. Om så sker är det trevligt, men det är i tingsrätter och länsrätter det är viktigast att ingjuta respekt för rättsväsendet och den dömande rollen eftersom det är de domstolarna de flesta medborgare kommer i kontakt med.

2006-01-25 @ 08:22:56
Postat av: SC

Sthlmsnotarien->
"I DDR-Sverige där det finns en total avsaknad av respekt för mynigheter..."

Varför använda ett begrepp som DDR-Sverige och i samma andestag prata om slappa myndigheter som folk verkar helt respektlösa gentemot? Var inte DDR kännt för den absoluta motsatsen?

För övrigt känns det inte så relevant att beskylla 68-vänstern för denna förflackning, möjligtvis kan man beskylla sossesstudenterna i Uppsala vid nämda tid (se boken "Klassens ljus" har inte författaren i minnet), troligare är väl att avskaffandet av offentlig prygel och kyrkoplikt är boven.

2006-01-25 @ 08:40:03
Postat av: Fastighetsjuristen

I HD står man upp och enligt ryktet bör man inte vända ryggen till ett justitieråd.

Fler tips på hur man visar vördnad: Ju högre den domstol är som man riktar sin inlaga till, desto större avstånd bör det vara mellan adressraden och inledningen på inlagan, sägs det. (Hm, blev det där begripligt? Man bör alltså slå på returntangenten ett antal gånger innan man börjar skriva själva inlagan)

Att domarna sitter på ett podium är mycket praktiskt. Domarna får överblick över rättssalen och ombuden kan enkelt studera handlingar tillsammans med domaren utan att behöva böja sig ner. Som bekant är det sällsynt att förhandlingssalar är utfomade på detta sätt. Enligt vad jag har hört beror det på att det ansågs politiskt olämpligt att domarna skulle inta en högre fysisk position i rättssalen. Ett exempel på mindre begåvad politisk korrekthet.

2006-01-25 @ 09:57:43
Postat av: Sthlmsnotarien

SC -

1. DDR-Sverige är ett uttryck. Ok, jag kan hålla med om att det i sammanhanget kanske inte var den smidgaste benämningen.

2. Men, DDR:s myndigheter var väl knappast några myndigheter som DDR:s befolkning uppskattade och respekterade. Skulle du uppskatta en myndighet som sköt dig om du försökte korsa gränsen? Eller ett rättväsende utan grundläggande rule of law regler?

Fastighetsjuristen -

1. Intressant, där ser man, alltid lär man sig något nytt.

2. Absolut. Den typen av PK har förmodligen bidragit en hel del till att minska respekten för rättsväsendet. Symboler är viktiga. Och i det här fallet är det en viktig respekt som symbolerna kan hjälpa till att upprätthålla.

2006-01-25 @ 10:06:54
Postat av: Anonym

Nu har krister thelin svarat under den 8e jan!

2006-01-25 @ 10:53:08
Postat av: Anonym

Sthlmsnotarien->

"1. DDR-Sverige är ett uttryck. Ok, jag kan hålla med om att det i sammanhanget kanske inte var den smidgaste benämningen."

Känner igen uttrycket och jag håller med om att det inte riktigt passade in i sammanhanget.

"2. Men, DDR:s myndigheter var väl knappast några myndigheter som DDR:s befolkning uppskattade och respekterade."

Svårt att svara på myndigheterna var många liksom folket, men generellt sett har du säkert rätt.

"Skulle du uppskatta en myndighet som sköt dig om du försökte korsa gränsen? Eller ett rättväsende utan grundläggande rule of law regler?"

Huruvida befolkningen uppskattar myndigheter är ju ett intressant perspektiv. Ditt förslag ovan, som grundas på respekt, viss atmosfär och dresscode, handlar väl i realiteten inte om att folk skall uppskatta myndigheterna, snarare frukta dessa, eller? För om vi vill att befolningen skall uppskatta domstolarna, då är väl en mer avslappnad attityd att föredra (folk tenderar att vara nervösa nog för att gå in i en rättsal i dagsläget)?

Huruvida jag skulle uppskatta en myndighet som sköt på mig? Kan man svara något annat än nej på den frågan?

Rule of law är ett relativt begrepp. I vissa fall är det bra i andra inte.

2006-01-25 @ 11:28:15
Postat av: Donatella

Thelin Rules!

2006-01-25 @ 11:33:27
Postat av: krister thelin

Till dem som efterlyst kommentarer från mig: se under 8 januari.

mvh
KT

2006-01-25 @ 15:40:23
Postat av: Anton

Pebbles:
Jag vet att du kommer att hålla med om detta:
"Lycka är att bära sin son i en bärsele!"
Jag vet ju eftersom jag både har en son och en sele av ifrågavarande slag.

2006-01-25 @ 15:42:00
Postat av: solstrålen

Ännu en trevlig dagboks anteckning oj vad jag skrattade men jag tror nog att det är riktigt viktigt att man är anständigt klädd, skulle ju inte våga gå till tex. en läkare som tog emot mig klädd som en punkare... kanske är det mina undermedvetna fördomar vad vet jag :0) Kläderna säger mer än vi tror egentligen.

2006-01-25 @ 15:44:53
Postat av: Anton

Lycka är att bära sin son i en bärsele!

2006-01-25 @ 15:54:32
Postat av: -->Anton

Vilket jäkla bärsele? Har du knarkat, Anton?

2006-01-25 @ 16:21:37
Postat av: Donatella

Assessor Anton menar antagligen anordningen i vilken han placerar sitt barn...
Har jag rätt?

2006-01-25 @ 16:28:35
Postat av: Anton II

Kan han ha menat att lycka är att torka sin sons ärsele...

2006-01-25 @ 16:41:18
Postat av: ???

Det menar han antagligen. Frågan är vad det har med saken att göra här på bloggen?

2006-01-25 @ 16:56:29
Postat av: Bert

Anton tror säkert att han är cool för att han; 1) är assessor, 2) är hemma med sitt hippa barn 3) för att han är assessor...

2006-01-25 @ 17:04:20
Postat av: Haha

Haha. Anton skulle ju koda för någon annan var Obygden ligger någonstans. Jag har listat ut vilken TR han menar. Det var inte så svårt. Frågan är bara om det stämmer.

2006-01-25 @ 18:04:24
Postat av: Sympatisören

Jag tror att Anton syftar på Belgrad. Det framgår ju väldigt tydligt av kodningen att döma.

2006-01-25 @ 18:59:21
Postat av: Waverider

Snacka om go läsning...måste bli en vana...

2006-01-25 @ 19:06:29
URL: http://spaces.msn.com/members/waveriders
Postat av: Sten Sture

Någon som tror att Antons "kod" är Lycksele (LYCKa är att bära sin son i en bärSELE)?

Assure yourself this: there are few people as smug as Swedish junior judges, perhaps with the excemption of their individual predecessor.

2006-01-26 @ 09:08:30
Postat av: Fröken Petimäter

Jag instämmer med Sten Sture. Enligt min erfarenhet av eget ting och andras berättelser från tingstjänstgöring kan Tingsnotarien vistas på i stort sett vilken liten till medelstor tingsrätt som helst. Dessutom vore det synnerligen tråkigt om spekulationerna om vilken tingsrätt bloggen handlar om leder till att Tingsnotarien slutar blogga eftersom det börjar brännas om fötterna och upptäcksrisken blir för stor. Han har ju ändock ett års tjänstgöring kvar att överleva. Om han finns. Och vad skulle vi alla då slösa vår arbetstid på? Debiteringsbara klienter eller troget arbete åt staten? Hemska tanke. Lite verklihetsflykt/nerdyk i andras verklighet behöver vi.

2006-01-26 @ 09:21:29
Postat av: Anonym

Jag undrar hur mycket pengar arbetsgivarna sammantaget har förlorat i uteblivna arbetsinsatser pga denna blogg.

2006-01-26 @ 10:41:21
Postat av: Dag

Göran Ravnsborg har avlidit. Han blev 72 år gammal.

2006-01-26 @ 12:12:26
Postat av: Anton

Visst! Jag är stencool, hahahh!! Att torka sitt barns "ärsele" är det häftigaste som finns, näst efter att vara assessor förstås. Även Tingsnotariens läsare har humor, vilket uppskattas hjärtligt!

Det var som sagt en kod till Pebbles, men jag hade hoppats at Sten Sture hade kunnat vara lite mer subtil i sin iver att visa omgivningen att han hade förstått denna enkla kod. Jag instämmer nämligen i Fröken Petimäters farhågor att Tingsnotarien kanske får kalla fötter om dessa spekulationer görs alltför synligt. Tänk vad tråkigt om vi inte skulle få höra fler fadäser från Obygden.

2006-01-26 @ 12:38:58
Postat av: klepto

he he he

Postat av: Juris canis

Usch, det skär verkligen i hjärtat när fina gamla byggnader brinner ner. Jag besökte Lycksele för ett tag sedan och då var tingsrätten inrymd i en trist kontorsbyggnad.

2006-01-26 @ 12:54:30
Postat av: Rakel

Koden i sig var väl inte särskilt subtil...

2006-01-26 @ 13:08:44
Postat av: Rakel

Koden i sig var väl inte särskilt subtil...

2006-01-26 @ 13:08:50
Postat av: Sten Sture

Anton: Det är bara att hålla med Rakel, det enda som jag var ivrig att visa var hur urbota korkat det var att tro att DU var subtil genom att använda en "kod", när du lika gärna kunde ha skrivit det rakt ut. Vad baserar du det på förresten? Har du jobbat där själv?

2006-01-26 @ 13:27:25
Postat av: Till Pucko-Anton

Va fan tänkte du med egentligen, Anton? Om det var meningen att den andra killen skulle knäcka den inte alltför svåra koden, måste du inse att även andra klarar av detta. Vansinnigt puckat, och det är DITT fel om tingsnotarien verkligen sitter i Lycksele och får ögonen på sig.
Jävla dåre.

2006-01-26 @ 13:39:34
Postat av: Till Pucko-Anton igen

Om tingsnotarien slutar blogga nu är även detta DITT fel. Är så jäkla förbannad på dig.

2006-01-26 @ 13:41:16
Postat av: Vera

Mina damer - nu lugnar ni er alla!
Inte skall vi vända oss mot Assessor Anton nu!

2006-01-26 @ 13:47:52
Postat av: Jan

Anton var klantig,

Sten Sture ville visa sig på styva

Resultatet: noll komma noll livspoäng

2006-01-26 @ 13:52:03
Postat av: Konrad

Inte fan kan de vara sex notarier på den tingsrätt som nu utpekas som obygdens tingsrätt. Obygdens tingsrätt finns överallt, inte på något särskilt ställe.

2006-01-26 @ 14:00:38
Postat av: Rakel

Eftersom notarien lyckats rapportera om saker som tårtor med lagmannens bild på utan att bli upptäckt kan vi nog dra slutsatsen att allt han skriver inte händer i realtid (eller ens på en och samma tingsrätt).

Även om Anton kanske inte är världens subtilaste kille så kommer nog inte hans "kod" leda till att bloggen försvinner.

2006-01-26 @ 14:06:26
Postat av: Olle

Nej då, med min kännedom om bland andra norrländska tingsrätter kan jag närmast garantera att spekulationerna är felaktiga. Apropå klädsel, har ni sett den här artikeln: http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=345189&maNo=0

2006-01-26 @ 14:09:50
Postat av: Sten Sture

Vad ville du visa då, Jan? Och hur många livspoäng ger ditt inlägg? Eller inrättar du din tillvaro helt utan hänsyn till det gamla slitna kategoriska imperativet: en standard för dig själv, en annan för alla andra? Jag kan acceptera att jag sitter i skiten om du åtminstone vågar medge att du sitter här nere tillsammans med mig och Ass-Anton. Nobody is looking good here.

2006-01-26 @ 14:19:01
Postat av: Sten Sture

Förresten undrar jag om inte DN-artikeln var medvetet ironiskt raljerande eftersom det hösten 2004 väl var en massa moralpanik och förfaseri i media över ombuds frågor om påstådda våldtäktsoffers klädsel?

2006-01-26 @ 14:22:08
Postat av: Smiley

Haha Ass-Anton. Oavsedd vitsighet, månne?

2006-01-26 @ 14:27:56
Postat av: SC

DN-artikeln borde väl handla om nybrunskjortorna i Västeråstrakten som försökte bygga 4:e riket genom att panga rutor. Om nu så är fallet så kan man ju tycka att snacket om terroristbrott är aningen löjeväckande (och faktiskt en viktigare poäng än klädseln), som vanligt, även om det var många rutor och att nazism i sig är förkastligt.

2006-01-26 @ 14:44:58
Postat av: road fiskal

Det är väldigt roande att någon här faktiskt tror att bloggen rapporterar verkliga och aktuella händelser. De är säkert hämtade från verkligheten, men tingsnotarien skulle givetvis ha blivit avslöjad på sin egen tingsrätt för länge sedan om allt hade hänt där och nu. Så ni behöver kanske inte vara allt för arga på stackars Anton.

2006-01-26 @ 15:53:22
Postat av: Ang. Göran Ravnsborg

->Dag
Det var väldigt tråkigt att höra, skedde det i hemmet eller på ett vårdinstitut?

2006-01-26 @ 16:47:41
Postat av: Marcus

Men att Tingsnotarien inte bara skriver om livet på sin egen tingsrätt är väl något som måste ha varit uppenbart bra länge?

Gjorde notarien det skulle hemvisten vara avslöjad för länge sedan och därmed skulle säkert risken vara stor att det inte blev ngåra bra vitsord.

Vore det inte fejk skulle ju "Järnladyn" VETAT att det var sin arbetsplats det handlade om när hon skickade ut mejlet, den där festen vid lucia är väl inte heller så svår att spåra om beskrivningen av den vore sann liksom de aktuella utnämningarna. Till exempel att en stockholmare lämnar sin etta och flyttar till Obygdens tingsrätt.

Jag fick själv höra talas om bloggen för några dagar sedan av en tingsnotarie som påminde mig om en händelse då jag för en gångs skull ringt hem till en av hennes notariekollegor och där sedan chefen för aktuell rätt skrev ett elakt brev till två av mina chefer! Den notarien måste haft en väldigt tung dag för övrigt för efter rättegången hade samtliga aktörer gått hem. Jag ringde notarien vid 19-tiden på kvällen och det ansågs i brevet vara "sent på kvällen när notarien i fråga var trött". (Bollibompa på TV kanske?)

Jag är mer nyfiken på vilka de där jobbiga journalisterna som beskrivs än på tingsnotariens rätta identitet! :-)

2006-01-26 @ 17:08:58
Postat av: allmän fråga

Ponera att man har poäng nog att välja mellan Stockholms TR och Malmö TR - vilken borde man välja? (bortsett från emotionella krav på städerna etc...)

2006-01-26 @ 17:10:12
Postat av: Jan

Sten Sture hugger på allt. Gaff gaff. Tänk om du vore en gammelgädda. Då hade du gjort ABU-killen vild.

2006-01-26 @ 17:19:36
Postat av: Sten Sture

Det där inlägget ger livspoäng, antar jag?

2006-01-26 @ 17:44:17
Postat av: Sthlmsnotarien

Sten Sture - Kan vi inte alla komma överrens om att sluta använda det kategoriska imperativet? Man orkade läsa om det förra hösten, men nu är det enbart påfrestande. Använd uttryck som "DDR-Sverige" istället, det verkar gå hem i stugorna och man riskerar inte några klagomål.

allmän fråga - Beror på vart du vill arbeta efter tingstjänstgöringen. Vill du arbeta i Sthlm, sök till Sthlms TR, vill du jobba i Skåne, sök till Malmö TR. Om du inte vet, sök Sthlms TR.

2006-01-26 @ 17:48:33
Postat av: Sthlmsnotarien

För övrigt så måste jag säga att Salamannens klädsel tycktes något smaklös. Ska det vara så svårt att ha en kostym på jobbet? Jag menar, som domare måste man väl onekligen vara medveten om att det kan dimpa in en häktning då och då. Och i häktningens natur ligger ju onekligen att domstolen så att säga tas med byxorna nere då och då. Nä, Salamannens förklaring/ursäkt föll platt till marken. Ett jävla otyg att häkta folk iklädd t-shirt.

2006-01-26 @ 17:51:22
Postat av: N-malmstorgsjurist

Till Sthlmsnotarien:
Jag läste kommentarerna några inlägg tillbaka och såg ditt inlägg om Bonniertidningarna. Jag måste säga att jag gjorde exakt samma tolkning av din text som "Murvel på Bystan" gjorde. Och jag har inte deltagit i debatten och har inte några poänger att ta. Även om du inte har varit organiserad nazist, så är det tydligt att dina åsikter är klart till höger om det sunda. Detta sägs i sin tur av en person med åsikter klart till höger om regeringen.

2006-01-26 @ 20:14:15
Postat av: Sthlmsnotarien

N-malmstorgsjurist - Grattis. Din skarpsynthet och förmåga att utifrån ett raljerande inlägg i en bloggkomentar avläsa politiska åsikter är onekligen exceptionella.

Men, jag kan bara konstatera två saker:
1. Hur tänkte du när du skrev ditt inlägg? Vad har det med någon diskussion här bland kommentarerna på sistone?

2. Eller menar du att denna väldigt fria tolkning (i smma stil som vanligtvist vänsterextremister brukar göra, d.v.s. minsta antydan till något som kan tolkas som kritik mot landets immigrationspolitik är att jämnställa med rasism - och det kan dessutom konstateras att min kritik riktades mot DN:s uppenbarligen osakliga rapportering om det hela) skulle ha någon bäring på mitt inlägg om ett val mellan Malmö och Sthlms TR?

Ja du. Jag känner inte igen din signatur, men jag måste säga att jag redan efter ett inlägg känner mig benägen att döma ut dig helt.

Nåväl, nu är ju lyckligtvis dessa bloggkommentarer inte menade att avahandla varken dig eller mig, så jag ska inte fördjupa mig i din till din tillsynes märkliga självbild av att vara en moralisk kompass för andra människor och synen om att personligen ha ett tolkningsföreträde om vad som är sunda och politiskt korrekta sätt att uttrycka sig.

2006-01-26 @ 21:21:06
Postat av: Sympatisören

N-malmnåntingjurist: Får man fråga vad din kommentar bidrog till här egentligen?

2006-01-26 @ 22:01:50
Postat av: Dep sekr

Varför skall man inte vända ryggen till ett justitieråd? Är det för ens egen säkerhet? Det låter som ett råd man får när man besöker en svartklubb eller Harlem eller så.

2006-01-26 @ 22:49:29
Postat av: Sthlmsnotarien

Ujujuj... "Dep Sekr" får passa sig här. En sådan där kommentar lär inte falla N-malmstorgsjuristen i smaken, det kan ju tolkas rasistiskt det där med Harlem, särskilt då du använde benämningen "svart"klubb i samma kontext.

2006-01-27 @ 00:44:50
Postat av: embryo

avdvokadon kommrer kanske som sjua åtta på en skalad banan ett till tio där ananananasen liggrer trygg på första plats

det säjer jag nu yo

2006-01-27 @ 08:41:23
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Dep sekr ->
"Varför skall man inte vända ryggen till ett justitieråd? Är det för ens egen säkerhet? Det låter som ett råd man får när man besöker en svartklubb eller Harlem eller så."

Eventuellt kan det ju vara ett råd närbesläktat med "tappa inte tvålen i duschen" i ljuset av ett visst justitieråds fritidsaktiviteter....

2006-01-27 @ 09:48:45
Postat av: Klantanton

Hej igen!

Jag medger att det var klantigt. Trodde i min enfald att det skulle gå er förbi. Ber om ursäkt för det, och hoppas att det godtas.
Vidhåller dock att Sten Sture ville visa sig på styva linan.
Jag avslutar härmed diskussionen om Tingsnotariens placering. Sten Sture får således inte veta grunderna för mitt påstående. Det vore att strö salt i såren.
Förresten ser jag det som totalt misslyckat att Pebbles inte har visat sig på sistone.
/Anton

2006-01-27 @ 10:05:03
Postat av: road fiskal

allmän fråga: Om man vill ha det drägligt på jobbet och ha hyfsat mänskliga arbetstider skulle jag välja Malmö any day. Men det kanske har blivit bättre i Stockholm sedan jag var notarie. Tror inte att det har någon avgörande betydelse för vilken hovR man kan komma in i, om det är vad man vill. Jag känner malmönotarier som har suttit i Svea och stockholmsnotarier som har suttit i Skånska.

2006-01-27 @ 11:31:36
Postat av: Anonym

Hahaha vem fan vill till hovrätten? Endast masochister (med reservation för stavningen, innan folk börjar gnälla) söker sig dit.

2006-01-27 @ 11:37:09
Postat av: allmän fråga

Ah, okej.
Men som du ser, road fiskal - vissa verkar ju ha bestämda uppfattningar om deviser som "ting i malmö-jobb i malmö" etc...

Slutligen kan man kanske anta att det blir personliga egenskaper vid intervjun som avgör var man sitter som fiskal? Eller skall jag tona ned på optimismen nu? :)

2006-01-27 @ 11:40:39
Postat av: Notarie?

Rekord!
296 poäng för att sitta ting i Stockholm (med omnejd)! Vem sa att man måste ha Ab i allt och plugga statsvetenskap eller ekonomi dubbelt för att överhuvudtaget ha en chans?!

2006-01-27 @ 13:20:01
Postat av: krister thelin

Såg till min förvåning att mina oskyldiga kommentarer i sin tur föranlett frågor och kommentarer. Några klarlägganden.

1. Min uppskattning av bloggen var ärligt menad. Samtidigt speglade den förstås det uppenbara, nämligen att domstolsmiljön, liksom rättskultur, är en trögrörlig materia. Själv har jag inga bekymmer med detta - även om det naturligtvis konserverar en del mindre trevliga inslag såsom översitteri av gnälliga domare gentemot yngre jurister, en gnällighet eller andra tråkiga yttringar som kan bottna i många saker, men där egen karrriärbesvikelse förvisso kan spela in. Och tillståndet i domstolsväsendet i stort är f.n inte bra. Den som vill studera mina åsikter i det ämnet rekommenderas läsning av "Sverige som rätsstat" (2001)
2. Min upptäckt av denna blogg gjordes i Chile, där endast en dansk språkform ( förutom andra mindre exotiska)i datorn var möjlig, vilket förklarar den undringen från någon.
3. För den som vill testa teserna om tingens relativa oföränderlighet kan jag bara hänvisa till Mauritz Wingårds klassiker " Får jag presentera en ny notarie" utgiven någon gång på 30-talet och skildrande domstolsmiljön från notarieperspektivet vid tiden för första världskriget.(En rar bok men torde finnas att få fram på större bibliotek och antikvariskt.) Det roliga nu är förstås att bloggandet ger möjlighet att sprida åsikter och synpunkter i realtid, men som sagt frågorna är desamma, liksom typerna, även om tidsandan slipat av de värsta dragen av hierarkiskt översitteri. Och vid närmare eftertanke så är ju forntiden inte så avlägsen. Med tre generationer på 100 år, så tar det bara sex pers. att nå till tiden för Napoleons kröning,då vi i Sverige bara hade två hovrätter (Svea och Göta). Min egen tillkom först 1820...

2006-01-27 @ 14:22:05
Postat av: Pebbles

Anton! Jag vill inte att du ska känna dig misslyckad! :-)

Jag har varit lite upptagen, men nu är jag här.

2006-01-27 @ 14:26:18
Postat av: Pebbles

Nu är jag här igen, Anton!

2006-01-27 @ 14:35:34
Postat av: N-malmstorgsjurist

Sthlmsnotarien,
Du hade visst några frågor.
1. Jag läste gamla inlägg och såg ett som det inte gick att sitta tyst inför. Det känns fullt rimligt att jag skulle skriva mitt inlägg i pågående tråd.
2. Nej. Gick det att tolka det så? I sådana fall ber jag om ursäkt.

Mitt inlägg syftade inte till att vara "moralisk kompass", utan att påtala att "Murvel på Bystan" inte var ensam om att tolka din insinuationer på det sätt som skedde. Eftersom du har en argumentationsteknik som går ut på att med kategoriska yxhugg bemöta kritik så verkade "Murvel på Bystan" ha tystats och därmed förlorat. Igår kändes det påkallat att markera att han inte var ensam. Idag bekräftades riktighet i min känsla. Tack. Och trevlig helg.

2006-01-27 @ 18:11:24
Postat av: road fiskal

allmän fråga: Ja, inte vet jag hur rekryterarna tänker. Men detta är vad jag tror. Den fördel man kan ha av att ha suttit ting i hovrättens närområde är att presidenten känner ens lagman och andra som kan ha gett en vitsord. Men jag tror inte att man skall tänka lltför mycket på sånt. Bra betyg är bra betyg överallt. Intervjuerna tror jag mest är till för att kontrollera att man inte är en mupp.

För övrigt är det rätt många som vill till hovrätten numera. Ganska många av dem kommer från flotta affärsjuridiska byråer. Så någon attraktionskraft verkar hovis ha. Själv hade jag jättekul där, men jag kanske inte är klok som gillar juridik mer än pengar?

2006-01-27 @ 19:07:01
Postat av: N-malmstorgsjurist

road fiskal,
Jag tänkte säga att det handlar inte bara om juridik kontra pengar, utan även om pengar kontra fritid. Gillar man både fritid och juridik så är ju domarbanan ett attraktivt alternativ. Som sagt, det var vad jag tänkte säga, men sen noterade jag vad klockan var denna fredag när du skrev ditt inlägg. ; )

2006-01-27 @ 19:31:20
Postat av: Anonym

Med tanke på hru mycket tid road fiskal lägger ner på bloggsidan så är det inte konsitgt om hon får jobba över...

2006-01-27 @ 20:36:32
Postat av: Annan Murvel men i Träsket

"Murvel på Bystan" har inte tystats. Han har ju ett jobb att sköta så Bystans invånare får veta vad som händer! Och så tidningen blir ännu mer citerad i Tidningskrönikan.

2006-01-27 @ 21:34:10
Postat av: Anonym

Min erfarenhet är att det är jur.kand.betygen som räknas när man söker jobb. Förr gällde att man var tvungen att ha bara ab eller nästan bara ab för ting i sthlm, därför är det inte konstigt om nästan alla som varit notarie i sthlm under den tiden sedan fått jobb. för två år sen hände dock ngt som gjorde att många ab-jurister fick bege sig ut i landet, vilket sög. jag en notarie kollega är dock klara med våra otacksamma år på en tingsätt i en j-a håla, och vi fick båda jobb direkt. på varisn s.k norrmalmstorgbyrå. Med detta vill jag säga att det är betygen från universitetet, eventuellt parat med tingstjänstgöring överhuvudtaget, som leder till att man kallas till intervju. därifrån måste man klara sig på personligheten. Därför, sthlmsnotarien, om du har risiga betyg men lyckats slinka in på ting i sthlm ska du inte ropa hej. och ja, jag är bitter över mina två år på landet. jävligt bitter.

2006-01-28 @ 12:21:12
Postat av: Sten Sture

2006-jan-26 @ 17:48:33 skriver Stockholmsnotarien följande:
"Sten Sture - Kan vi inte alla komma överrens om att sluta använda det kategoriska imperativet? Man orkade läsa om det förra hösten, men nu är det enbart påfrestande."

21:21:06 samma dag skriver Stockholmsnotarien följande till N-malmstorgsjurist:
Nåväl, nu är ju lyckligtvis dessa bloggkommentarer inte menade att avahandla varken dig eller mig, så jag ska inte fördjupa mig i din till din tillsynes märkliga självbild av att vara en moralisk kompass för andra människor och synen om att personligen ha ett tolkningsföreträde om vad som är sunda och politiskt korrekta sätt att uttrycka sig."

Detta måste vara höjden av flagrant hyckleri och bristande självinsikt på detta forum so far.

Ass-Anton: Om jag hade velat visa mig på styva linan hade jag inte skrivit inlägget i form av en fråga och heller inte satt "kod" inom citationstecken. Jag ville endast påskina hur totalvrickat ditt inlägg var och undrade om du hävde ur dig det du gjorde eftersom du själv jobbat i Lycksele. Om du har läst mina tidigare inlägg om bloggskrivarens vara eller icke vara borde du veta att jag tillhör "post-ting-konglomerat-historier/skrönor"-skolan och är således inte rädd för att Tingsnotarien skall "avslöjas".

Angående betygdiskussionen: jag känner till en hovrättspresident som ibland under fiskalsintervjun läser upp kandidatens juristlinjebetyg på latin. Säger väl egentligen allt om betygens betydelse. Men som Ass-Anton så talande har visat behöver inte den omständigheten att man antagits till domarutbildning nödvändigtvis betyda att man har något bakom pannbenet, utan kanske endast att man hade nästan uteslutande "cum laude" (och möjligen delar den bland domarkåren väl spridda uppfattningen att alla andra än domare är bakom flötet).

2006-01-28 @ 13:25:07
Postat av: Jan

Idag är det lördag och man borde väl icke blogga. Jag har dock lite kul info:

Jag har roat mig med att kolla vid vilka tider vi bloggar. Sthlmsnotarien flaggar för att han bor i annan tidszon och att det är därför han lägger in inlägg på svensk nattetid. Han bloggar dock friskt även under dagtid.

Axplock:

Murveln på Bystan: kl 01:43

Sthlmsnotarien: kl 03.32

Nyutexad jur kand: kl 03.51 (återvänder sedan kl 05.01 för att korrigera ett stavfel)

Sov sött
Murv

2006-01-28 @ 13:53:01
Postat av: Anonym

Lassbo, fortfarande har inte PJ lagst ut som PDF med tingsnotariens intervju. FIXA, snälla

2006-01-28 @ 14:08:26
Postat av: men

Mme Lassbo är nog upptagen med att fixa medieutrymme åt sig själv...

2006-01-28 @ 15:29:08
Postat av: Anonym

Ja. Minns hennes första inlägg här på bloggen som uppenbart skrevs för att åka snålskjuts på tingsnotarien. Men nu behöver hon honom inte längre och skiter därför i att lägga ut intervjun på nätet. Sorgligt.

2006-01-28 @ 17:39:06
Postat av: Anonym

Sorgligt är det rätta ordet...

2006-01-28 @ 18:05:41
Postat av: Stockholmsnotarien

Sten Sture - Jo, jag är ledsen för det där. Jag insåg själv ironin i det hela efteråt (trots att jag fortfarande inte riktigt har koll på vad det där j-la imperativet betyder). Dock vidhåller jag fortfarande att jag anser att termen brukats alltför flitigt.

Jan - Jag vet inte riktigt hur roligt det där var på en skala. Vad gäller min flaggning rörde den dock mer en tillfällig vistelse utanför Sveriges gränser. Förmodligen gör väl detta det hela lite sorgligare, att man skriver kommentarer på semestern....

"..." (Till den bittre mannen utan namn) - Jag vet inte riktigt

2006-01-28 @ 22:40:53
Postat av: Sthlmsnotarien

"..." (Till den bittre mannen utan namn) - Jag vet inte riktigt varför jag fick en släng av sleven där i form av, "(d)ärför, sthlmsnotarien, om du har risiga betyg men lyckats slinka in på ting i sthlm ska du inte ropa hej."

Alltså, jag vet inte om det var mitt namn som provocerade vår bittre unge man här. Men i princip så håller jag med om vad du skrev i inlägget om vikten av goda betyg parat med notarietjänstgöring överhuvud taget, personlighet etc. Har aldrig påstått något annat här, det enda jag lobbat för är att om man har möjlighet att få en tingsplats i Sthlm så är jag av uppfattningen att detta underlättar tillvaron både professionellt och livsglädjemässigt (det senare vilket du också tycks hålla med om). Sen att det inte är någon nödvändighet senare i livet är självklart. Något annat har jag inte velat antyda.

2006-01-28 @ 22:50:48
Postat av: Roligt

Nej men herregud --- svaret på "den bittre mannen utan namns":s BITTERHET är väldigt enkel, jag har nämligen träffat på en hel del av hans sort. Typen som nitiskt i 4.5 år levt sina små liv i biblioteket resp. hemma på kammaren, inte sökt sig till utlandet, inte ens vågat läsa något parallellt med juridiken med risk att få ett enda BA.
Ja, deras straff kom ju när DV ändrade systemet, och belönade dem som hade 75% AB resten BA (om nu detta hjälpte så många?) - men bevisligen kunnat ägna sin uppmärksamhet åt annat också!
Så, visst, har du enbart 180 AB - och inte ens 0.5p annat - så självklart att du får sitta i Storumans TR - och det är inte mer än bara rätt!

2006-01-29 @ 08:17:03
Postat av: Sthlmsnotarien

Jo, jag misstänker att tingsrätter som Storuman och Oskarshamn har fått ett uppsving av kvalificerade notarier (i meningen AB-studenter) de senaste åren. Och flödet från dessa tingsrätter till de s.k. norrmalmstorgsbyråerna (med dessa underbara självgoda anställda) lär också ha ökat de senaste åren. Möjligen har också den genomsnittliga bitterheten på dessa byråer ökat något... :)

2006-01-29 @ 14:53:42
Postat av: Murvel på Bystan

N-malmstorgsjurist:
Jag tystnade i häpnad, när det plötsligt slog mig att Sthlmsnotarien förmodligen varit förlaga till denna bloggs "förstenotarien":-)


Murvel i Träsket: Du har helt rätt. The people has the right to know.

2006-01-30 @ 00:26:05
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Jag sitter varken och trycker på intervjun i pdf eller behörighet att lägga ut saker på JF's hemsida. Ansvaret ligger på chefred och layoutkillen i samarbete med IT-förmannen. Jag har tjatat men inget händer. Chefred har även avgått och ersatts av en ny.

...och dessutom har jag inte tid för jag är så upptagen med att skaffa mediautrymme åt mig själv. ;)

Här är dock det fråga-svar-inlägg som jag lagt ut på min blogg.

http://karolinalassbo.blogspot.com/2005/11/intervjun-med-tingsnotarien.html

2006-01-30 @ 01:12:32
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: en annan bitter

håller med "bittre unge mannen", inlägget hade kunnat varit skrivet av mig. Jag har dock, utöver nästan bara AB:n även läst utomlands. Grejen var bara att DV rankade mina ämnen i grupp två. stenhårt i röven med andra ord. därför fick jag krypa ut i skogen i två år. men nu är jag tillbaks!

2006-01-30 @ 08:19:13
Postat av: en annan bitter

håller med "bittre unge mannen", inlägget hade kunnat varit skrivet av mig. Jag har dock, utöver nästan bara AB:n även läst utomlands. Grejen var bara att DV rankade mina ämnen i grupp två. stenhårt i röven med andra ord. därför fick jag krypa ut i skogen i två år. men nu är jag tillbaks!

2006-01-30 @ 08:20:00
Postat av: ??

Men, varför blev dina ämnen rankade i grupp två? - var det inte inom Erasmus du var på utbyte?

2006-01-30 @ 08:20:31
Postat av: en annan bitter

nope, genom universitetet. det gick inte att få förhandsbesked vilka ämnen som räknades i grupp 1 eller 2. Jag gjorde tabben att läsa sånt som verkade intressant, och då krävdes det minst 20 HP i samma ämne, typ ekonomi, för att kvala in io grp 1. Jag läste lite spridda kurser. Det som stör mig är den absoluta bristen på förutsebarhet som härskar inom DVs maktsfär, samt att hela idén med sidomeriter är idiotisk eftersom den endast medför att man måste ha höga betyg OCH extra meriter. Nu verkar det dock ha lugnat sig, antagligen eftersom många byråer rekryterar igen.

2006-01-30 @ 09:32:03
Postat av: Sthlmsnotarien

Håller med om att DV:s system inte blev helt lyckad. Det enda det har medfört är att fullt kompetenta och arbetsdugliga jurister blir kvar en extra termin eller två på universitetet och läser FEK eller Statskunskap A för att få en vettig tingsplats. Man undrar ju onekligen hur de i all sin vishet tänker där nere i Jönköping.

2006-01-30 @ 09:46:39
Postat av: Konrad

"Jag hade faktiskt AB på allting från juristlinjen, men på grund av DVs dumma regler i kombination med den halvtaskiga arbetsmarknaden fick jag tillbringa två år av mitt liv utanför Stockholm innan jag fick jobb på en Norrmalmstorgsbyrå. FAAN vad jag är bitter på DV."

BING! Dagens I-landsproblem.

2006-01-30 @ 10:18:48
Postat av: Josh

Den där Rassen låter som vore det en domare alldeles i närheten av Apladalen.

2006-01-30 @ 11:05:18
Postat av: Anton

Sten Sture, du är för härlig! Tror du behöver lite kärlek...

2006-01-30 @ 11:10:55
Postat av: Sten Sture

Det var ju du som hårdnackat ville ha semantiskt hårklyveridebatt avseende mitt behov av att visa mig på styva linan. Vi sitter i skiten båda två. Behöver jag kärlek, behöver du kärlek, det hoppas jag att du har förmåga att förstå. Assessorshybris är inte att leka med.

2006-01-30 @ 11:17:46
Postat av: Anton

Det är din åsikt, Sten Sture, och jag respekterar den. Min åsikt, däremot, är att det måste vara riktigt jobbigt att vara arg hela tiden. Inte sant? Eller har du vant dig? Ännu värre i sådant fall. Kärlek råder bot på det mesta. Funkar inte det, kan du ju testa SSRI.

2006-01-30 @ 11:39:36
Postat av: Sten Sture

Efter att ha googlat SSRI och insett att du endast hävde ur dig en tillkrånglad version av "Go home and take your Prozac!" (troligen för att kunna intala dig att du vet något som andra inte vet, eller kanske för att du efter flera år som användare har särskild sakkunskap på området?) vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det inlägget var alltså inte argt? Tror du att det var ett "diplomatiskt" inlägg, en maskerad förolämpning? I vilket fall är det endast en grad-, och inte artskillnad, från ditt Lyckseledebakel ovan.

Tyck vad du vill, det är iaf min åsikt.

2006-01-30 @ 12:17:27
Postat av: Rakel

Är det inte intressant att någon som förespråkar kärlek som "bot på det mesta" själv sysslar mest med raka motsatsen? Eller är Sten Sture inte värd din kärlek Anton? Förtjänar inte han att botas från vad det nu är du anser att han lider av?

2006-01-30 @ 13:25:53
Postat av: Thomas

Jag börjar misstänka att Rakel och Sten Sture är samma person.....

2006-01-30 @ 14:04:15
Postat av: Jan

Antons kärlek är obesvarad av Sten Sture som endast sprutar galla, dock i rejäl motvind. Splash!

2006-01-30 @ 14:24:24
Postat av: Anonym

eller så är Rakel och Sten Sture ihop.

2006-01-30 @ 14:25:14
Postat av: Rakel

Jan: Verkligen fyndigt. Känner du dig dragen till Sthlmnotarien, fastighetsjuristen, Anton och alla andra som tenderar att hålla ihop och turas om att sparka åt samma håll? Om det är på det sättet (eller ni kanske är samma person?) så lovar jag att rannsaka mitt hjärta och se om det kan vara så att jag är hemligt kär i Sten Sture.

2006-01-30 @ 14:37:21
Postat av: Rakel

Ledsen Jan, det var inte menat till dig, utan till den namnlöse.

2006-01-30 @ 14:38:47
Postat av: Den Namnlöse

Rakel: Jag känner mig dragen till samtliga du räknar upp, så rannsaka du dig själv bara.

2006-01-30 @ 14:55:46
Postat av: Thomas

Om det nu är så att Rakel och SS är samma person kommer svaret bli ett rungande ja. SS är kär i sig själv.

2006-01-30 @ 15:21:01
Postat av: Familjerättsjuristen

Den här kommentar-sidan börjar nu mer och mer likna mina klientmöten.

2006-01-30 @ 15:27:25
Postat av: Sten Sture

Att jag är kär i mig själv borde stå fullt klart för alla och envar.

2006-01-30 @ 16:14:44
Postat av: Jan

Att Sten Sture är kär i sig själv är fullständigt ointressant för alla och envar.

2006-01-30 @ 16:21:30
Postat av: Fastighetsjuristen

Rakel: Öh, jag är inte medveten om att jag har sparkat alls, än mindre åt något håll. Inte särskilt hårt i alla fall.

2006-01-30 @ 16:29:10
Postat av: Sten Sture

Jan: iaf tillräckligt intressant för att skriva ett inlägg om det, tydligen.

2006-01-30 @ 17:11:09
Postat av: Sympatisören

Det börjar likna en textversion av Big-Brother det här. Sluta kivas nu pojkar och flickor :)

2006-01-30 @ 18:16:50
Postat av: Den rättfärdiga juristen

OJ! Jag trillar av stolen av skratt. Har faktiskt bemödat mig med att läsa samtliga dina inlägg i kronologisk ordning under kvällen (till sena natten). Jag grunnar fortfarande på vilken stad Obygden kan tänkas vara. 5,5 timme från Stockholm med tåg. Jag misstänker att det är runt Ö-vikstrakten eller liknande. Nån annan som har en bra gissning?
Tingsnotarien har ju inte egentligen uttryckt att Förstenotarien skulle förflyttas till HovR i samma stad heller, för isåfall talar vi om antingen Sundsvall eller Umeå (väl?). Nä, jag gissar mindre stad ändå..
Väntar med spänning på fortsättningen och har faktiskt oerhört svårt att förstå att Järnladyn, Fetto och Rassen inte kände igen sig i historierna hur väl friserade de än må vara, såvida inte kön och även andra - till synes irrelevanta - detaljer ändrats till förmån för anonymiteten.

2006-01-31 @ 02:28:46
Postat av: Faster Lisa

Har tyvarr inte de sista bokstaverna i alfabetet pa min keyboard, men hoppas att ni inte skall ha nagra problem att forsta mig anda.

Fler koder:

Arma barn skall man inte svika
Karl den Store bar en ljus krona
Anton ar en stor tankare, som jag ofta ser upp till. Ja, min vordnad ar flerfaldig

Sten Sture: Varfor skulle anammandet av Kants kategoriska imperativ vara nagot att efterstrava? Pliktetik ar pa dekis och ratteligen sa. Lat oss for en stund begrunda det banala exemplet med att upphoja till allman lag undvikandet av att ljuga. Enligt en kantiansk foresprakare skulle det, under sadana omstandigheter, vara en orubblig princip som till varje pris maste efterfoljas. Vad hander nar krigsherren fragar den kantianska foresprakaren var de dar 100 kvinnorna och barnen befinner sig nagonstans, sa att han kan ta livet av dem? Eftersom den kantianska foresprakaren inte kan franga sin plikt och dessutom vet var kvinnorna och barnen befinner sig, berattar han for den krigsherren var de framtida offren ar nagonstans. Tur for krigsherren att han stotte pa en kantian. Aven om en logn i detta fall kan radda 100 manniskors liv, medan sanningen inte raddar nagot (och inte heller far konsekvenser som gor att 100+ manniskor dor i framtiden) kommer kantianen att saga sanningen. Ar detta nagot att efterstrava?

Nu kan ju sagas att vi till allman lag ocksa kan upphoja maximen ”man skall hjalpa manniskor i nod”, vilket da skulle kunna gora att vi skulle kunna bryta den forsta maximen, eftersom vi maste folja den senare plikten. Eller funkar det? Eller skall vi (eller, rattare: den fria manniskan) kanske gora till maxim att man kan ljuga om man kan radda 100 personers liv? Problemet med Kants kategoriska imperativ ar att den ar formulerad pa konsekvensetiska grunder. Upphojandet av maximen ”jag inte kommer att ljuga”, enligt Kant, beror ju pa att jag vill att alla skall folja detta som allman lag, dvs att jag vill att detta skall bli en konsekvens av att jag sjalv anammar detta levnadssatt.

Tacka vet jag utilitarister och konsekvensetiker, de star i vart fall med ett ben i verkligheten. Visst kan man diskutera till oandligheten vilka varden som skall vaga tyngre an andra inom ramen for en utilitaristisk livsaskadning, men man kommer oftare till ett mer lattsmalt resultat.

2006-01-31 @ 07:59:53
Postat av: Familjerättsjuristen

För övrigt är jag fullkomligt övertygad om att tingsnotarien är en tjej. Hur många killar känner ni som skulle spana in förstenotariens häck och sedan komma med omdömet "putande ankstjärt", eller hur det nu var hon uttryckte sig i ett av de första inläggen? Samma sak någon dag senare då hon kvävde ett fnitter. Hur många killar känner ni som skulle beskriva sitt eget skratt som ett fnitter?

2006-01-31 @ 10:03:46
Postat av: Anonym

Några skulle kanske ha den böjningen och göra det? haha

2006-01-31 @ 10:09:31
Postat av: hallååååååå

TINGSNOTARIEN DET ÄR VÄL DAGS FÖR ETT ENLÄGG?? SNÄLLA!!!!!

2006-01-31 @ 10:50:08
Postat av: Micke C

Tja!

Jag är mycket mycket förtjust i den här bloggen, även om den är en smula skräckinjagande för någon som i torsdags fick besked om tingsplats i mars. Som tur är i bebyggda trakter, men fortfarande.

Vad gäller anonymiteten måste väl Tingsnotarien använda sig av metaforer på ett mästerligt sätt för att undvika upptäckt. Historien om örhängena, som rimligtvis annars borde röja Tingsnotarien, måste väl därför vara baserad på någon liknande erfarenhet om förödmjukande pennalism. Paljettdiadem? Axelklaffar?

2006-01-31 @ 11:07:54
Postat av: T7:an

Apropå de påstådda okvalificerade göromålen som tingsnotarie. Vissa av byråjättarna verkar ju anställa nyexade studenter för fulla muggar, bara de har tillräckligt med andra meriter istället för ting. Är det någon här som har insikt i hur detta fungerar? Kan byråns internutbildning kompensera för avsaknaden av tingserfarenheten? Vad innebär avsaknaden av ting praktiskt när det gäller arbete på sådan "större" byrå? Skulle vara kul om någon som suttit ting och idag arbetar på någon av de tre jättarna kunde kommentera detta inlägg...

2006-01-31 @ 13:39:25
Postat av: Familjerättsjuristen

Sitta ting > inte sitta ting

Tro inte någonting annat.

Du får en processerfarenhet som du inte kommer att kunna få på något annat sätt. I alla fall inte utan att processa i princip varje dag i två års tid.

Sen får du en insikt i hur arbetet fungerar på en tingsrätt som gör att du kommer att ha otroligt mycket lättare i framtiden när du ska ha med tingsrätter att göra. Detta gäller både rent formella saker som exempelvis vad du kan eller inte kan be om när det gäller uppskov o dyl, men också viktigast, informella saker som exempelvis vem av alla på tingsrätten som det är du ska prata med när det gäller olika typer av spörsmål.

Du kommer att lära dig skriva bättre än du någonsin trodde var möjligt. Personligen lärde jag mig mer om att uttrycka mig korrekt i skrift på två år i tingsrätten än jag hade lärt mig sammanlagt under föregående 18 år av studier på olika nivåer (så det vore ju riktigt hemskt om jag dammade in med ett riktigt pinsamt stavfel här eller hur). Missförstå mig inte nu, det var verkligen ett helvete att utsättas för lagmannens raseri över mina erbarmliga första försök till protokoll, men man lärde sig verkligen. Nu såhär i efterhand är jag otroligt tacksam över den psykopatens utskällningar, för de gav resultat...men det var långt ifrån roligt när man var mitt i det hela.

Slutligen så blir hela process-biten totalt avdramatiserad för dig. Jag kan inte tänka mig att någon som suttit ting någonsin mer kommer att vara nervös inför en huvudförhandling eller muntlig förberedelse.

Får du chansen ska du sitta ting.

2006-01-31 @ 13:53:59
Postat av: Anonym

Lära sig skriva på att sitta ting? Nja, jag har suttit på länsrätt och tingsrätt. På länsrätten skrev vi dom dagarna i ända, och där fick man verkligen lära sig att skriva. På tingsrätten däremot är det protokoll som gäller och vad lärde man sig? Möjligen att leta rätt på en bra mall.

2006-01-31 @ 13:59:21
Postat av: Familjerättsjuristen

Nja, det finns det olika typer av protokoll. Protokollen från huvudförhandlingarna var onekligen av den typen att man bara tog en mall och ändrade lite detaljer. Men protokollen från muntliga förberedelser var omöjliga att fejka på det sättet. Speciellt vårdnadstvisterna som ofta gav upphov till mardrömslika protokoll på äckligt många sidor.

Sen vet jag inte hur det var på din tingsrätt, men vi fick ständigt skriva "förslag till dom" (d v s vi fick skriva domen som lagmannen/rådmannen sedan bara skrev under, onekligen för att bespara dessa upptagna herrar viktig tid som istället kunde ägnas åt annat...exempelvis rökning) åt våra rådmän och lagmannen. Åter igen, massor av skrivande, inga mallar funkar där heller.

Slutligen fick vi producera hyllmeter med brev till ombud, små rättsutredningar angående obskyra rättsområden (jag kommer aldrig att glömma min kamp med den svenska jaktvårdslagstiftningen och tvisten mellan två jaktlag avseende vilket jaktlag som skulle tillräknas en död älg, som skjutits på det ena jaktlagets område och sen gått över in på det andra jaktlagets område och dött. Vilket jaktlag skulle frånräknas ett stycke älg från sin tilldelade kvot? Spännande inte sant... )

Som sagt, var det någonting jag lärde mig på tingsrätten så var det att skriva. Sen kan det ha berott på att min lagman var en dåre som var helt besatt av det svenska språket i skriven form, men jag tror att det finns liknande erfarenheter från andra tingsrätter.

2006-01-31 @ 14:14:37
Postat av: F.d. byråslaven

Jag började på en av de tre stora affärsbyråerna direkt efter examen men hoppade av efter ett och ett halvt år för att sitta ting. Min erfarenhet av byråarbetet är att endast en liten minoritet av juristerna kommer i kontakt med domstolar. Det stora flertalet jobbar med den s.k. transaktionsjuridiken. Den nytta man kan ha av att ha suttit ting (om man nu inte ska jobba i en processgrupp) är främst att man har fått lite vana av att arbeta och skriva juridisk svenska. De som inte suttit ting kommer rätt snabbt i fatt de tingsmeriterade. Om man däremot är sugen på att jobba med processer tror jag att man kan ha stor nytta av att sitta ting, bl.a. eftersom man får erfarenhet av hur en domstol "tänker", hur man ska utforma inlagor för att domstolen ska bli nöjd och hur det går till praktiskt i en domstol. Även detta kan man förmodligen lära sig av äldre kollegor på byrån.

Mitt råd är att, om man vill syssla med ren affärsjuridik och inte med processer, strunta i tinget och söka direkt till byrån och njuta av den branta löneutvecklingen. Men man ska inte tro att man slipper "skitjobbet" för det. Det jobb som fotfolket får göra i de stora transaktionerna är ofta värre än att skriva brottmålsprotokoll. Man kan inte heller vara säker på att slippa sadistiska chefer. Skillnaden mot elaka rådmän är att psykopatdelägarna har snyggare kostymer och är betydligt halare.

2006-01-31 @ 14:29:13
Postat av: T7:an

F.d. byråslaven:

Dina erfarenheter stämmer väl överens med vad jag tidigare hört. Vad är anledningen till att du nu söker dig till domstolens värld? Lockar måhända processandet? En annan fråga som infunnit sig i mitt huvud är huruvida redan tingsmeriterade jurister slipper "skitjobbet" på dessa byråer. Om så ej är fallet verkar ju inte finnas anledning att för den skull sitta ting.

2006-01-31 @ 14:40:16
Postat av: F.d. byråslaven

T7an:
De viktigaste anledningarna var att jag ville jobba mindre, vilket jag också gör (är nu hovrättsfiskal), och att jag helt enkelt inte tyckte att arbetsuppgifterna var särskilt roliga. Är dock inte främmande för att gå tillbaka till byrå om man kan ha humana arbetstider och jobba en hel del med processer.

Tror inte att man slipper skitjobbet om man är tingsmeriterad.

2006-01-31 @ 14:57:30
Postat av: nicke nyfiken

Vad anser man egentligen om att sitta "ting" på en länsrätt?

2006-01-31 @ 14:59:07
Postat av: nicke nyfiken

Hallå! En väldigt allmän fråga? Vad tycker ni om att sitta "ting" på länsrätten? Är det en merit? Vore kul att veta vad människor som suttit ting på länsrätten gjort därefter?

2006-01-31 @ 15:02:30
Postat av: Anonym

Ja, som jag förstått saken, så är det ju t o m så att Kammarrätten nästan blir gladare ifall tingsnotarier söker sig till dem....?? (verkar helt galet)

2006-01-31 @ 15:10:28
Postat av: Anton

Jan har gjort en riktig analys. Jag gillar Sten Sture. Just därför förbarmar jag mig över honom. Han verkar så arg hela tiden. Det var därför jag gav honom tipset med SSRI (ett tämligen vedertaget begrepp). Än så länge har jag inte provat preparat av den sorten men skulle inte tveka om behovet uppstod. Exempelvis om jag var gick omkring och upprördes över småsaker ideligen.

2006-01-31 @ 15:24:23
Postat av: eeh

Anton - har du hört talas om diazepam?

2006-01-31 @ 15:26:58
Postat av: T7:an

F.d. byråslaven:
Som oerfaren student är det lite svårt att veta vad en biträdande jurists göromål består i på dessa byråer. Finns det enligt din mening juridiska områden som är förknippade med mer "skitgöra" än andra? Finns det arbetsgrupper som - om det är möjligt - borde undvikas?

2006-01-31 @ 15:32:55
Postat av: Anton

Familjerättsjuristen skriver att Tingsnotarien förmodligen är en kvinna och anför som skäl bl.a. att ingen man skulle "spana in förstenotariens häck". Detta är inte enbart ett kvinnligt drag. Se bara på Sten Stures fixering vid bakdelar när det handlar om Anton. Eller är Sten Sture också en kvinna? Rakel, kanske...
Nu får Tingsnotarien ta och skriva ett nytt inlägg. Annars kommer vi fortsätta detta rastlösa tjafs i oändlighet!

2006-01-31 @ 15:33:13
Postat av: Anton

Till eeh: Nej, det har jag inte men tippar på att det är samma sak som sobril.

2006-01-31 @ 15:37:20
Postat av: eeh

Ångestdämpande, lugnande och sederande.. ja, Anton. En avlägsen släkting till mig gick och knaprade på dessa - för ca 40-45 år sedan...
Det är ganska intressant, förr i tiden fanns det ju två typer av narkomaner - rastlösa hemmafruar och läkare...

2006-01-31 @ 15:42:46
Postat av: F.d. byråslaven

T7:an:

Ja, M&A-grupper.

2006-01-31 @ 15:50:45
Postat av: T7:an

F.d. byråslaven:
Erhöll du under din tid på byrå någon utbildning av nämnvärd omfattning? Vilken nivån höll den?

2006-01-31 @ 16:09:52
Postat av: Bitisen

Jag jobbar på en av de stora byråerna. Min erfarenhet är att du är mer eller mindre tvingad att sitta ting ca ett år efter att du anställts, om du kommer direkt från studierna. Naturligtvis görs undantag, men på min arbetsplats är det mer eller mindre uttalat att alla ska ha suttit ting. Således verkar det svårt att komma ifrån, och man kanske inte har så mycket val...

2006-01-31 @ 17:41:31
Postat av: Familjerättsjuristen

Apropå ingenting (vi sitter ändå bara här och småglor i väntan på nästa inlägg) är det någon som har suttit ting och fortfarande känner något slags förtroende för det svenska rättssystemet?

Jag vet att jag tappade det stenhårt någonstans kring min ettårsbehörighet (och nej, det var inte bara för att jag fick sitta och döma på mina egna små notarieting hehe).

2006-01-31 @ 17:51:10
Postat av: F.d. byråslaven

T7:an: Fick ganska mycket och bra internutbildning i bolagsrätt, avtalsskrivning m.m.

Familjerättsjuristen: Jag har fötroende för rättssystemet i stort. Framförallt på tingsrätten finns det dock en del domare som är klart olämpliga.

2006-01-31 @ 18:15:09
Postat av: Sthlmsnotarien

Familjerättsjuristen - Klart man har förtroende för rättsväsendet, då i den meningen att man känner ett förtroende på ett personligt plan. Nu när man vet hur det fungerar så känns det rätt lugnt.

Om man hamnar i klammeri med rättvisan (typ efter en sen natt på Crazy Horse) så är det bara att försöka att få tag på någon av de bättre brännvinsadvokaterna som försvarare, dra på sig en dyr/ren italiensk kostym, och sedan på ett välartikulerat trevligt sätt måla upp sig som ett offer för omständigheterna inför nämnden (gärna då också att skylla ifrån sig på någon invandrare om det finns möjlighet). Sen ska det vara klart, även om man kanske inte frias helt så lär man åtminstone dömas milt. Så visst, på ett personligt plan är jag inte avskräckt av rättssystemet.

2006-01-31 @ 19:54:58
Postat av: Familjerättsjuristen

Sthlmsnotarien - Det ser ut som att du och jag har lite olika uppfattningar om vad som ligger i begreppet "förtroende för rättssystemet". Jag är inte heller speciellt oroad för att någonsin fällas för något brott, eller kanske rättare sagt, inte speciellt oroad för att någonsin ådömas någon typ av straff...men det är kanske inte den enda betydelsen man borde lägga in i begreppet "förtroende för rättssystemet".

Anyway, ofta när man pratar med människor som inte valt juristyrket får man intrycket att folk i gemen har en ganska skeptisk inställning till rättsväsendet i allmänhet och förhållandet mellan brott och straff i synnerhet. Detta är någonting som man särskilt uppmärksammar på sociala tillställningar, av typen förfest, när någon får reda på att man är jurist. Inte sällan utvecklas kvällen då till ett slags "ställ juristen mot väggen"-seminarie där man inför den församlade festeliten får förklara diverse olika juridiska spetsfundigheter. Exempelvis skillnaden mellan våldtäkt och sexuellt utnyttjande enligt HovR.

Nåväl, det jag skulle komma till efter detta lilla sidospår, är att jag alltid tänker "om ni bara visste hur illa det EGENTLIGEN är" i mitt stilla sinne när någon beklagar sig över någon uppfattad orättvisa.

2006-01-31 @ 20:48:52
Postat av: N-malmstorgsjurist

T7:an: Jag kan bara bekräfta F.d. byråslavens beskrivningen, möjligen med tillägget att jag känner till en del som tycker att just M&A-grupperna erbjuder de roligaste arbetsuppgifterna. Men de som tycker så gör sällan det pga att juridiken är särskilt utmanande, utan för att det ofta är sociala arbetsuppgifter som - åtminstone efter ett par år - fordrar ganska mycket kreativitet.

2006-01-31 @ 20:50:51
Postat av: T:7:an

Utan att jag fört någon närmare statistik över saken har jag en känsla av att dessa byråers M&A grupper slukar en betydande del av det stora antal jurister som rekryteras varje år. Känner ni till någon som utan fördjupad kunskap inom visst juridiskt område fått jobb i annan arbetsgrupp än M&A gruppen?

2006-01-31 @ 20:59:40
Postat av: Sthlmsnotarien

Familjerättsjuristen - Nä, jag tror egentligen inte att vi har särskild olika uppfattningar om vad som ligger i begreppet "förtroende för rättssystemet".

Däremot så tror jag att du inte har någon större känsla för ironi, du verkar inte känner igen ett inlägg som dryper av ironi när du ser det.

Det kan tilläggas att som en del av rättsstaten (rule of law, Rechtsstaat etc. etc.) ingår att allmänheten känner ett förtroende för rättsväsendet. Utan ett sådant förtroende, faller en del av rättsstatsbegreppet platt till marken.

2006-01-31 @ 22:40:57
Postat av: Familjerättsjuristen

Sthlmsnotarien - Det kan vara nog så svårt att se skillnad på ironi (eller måhända sarkasm?) och ren dumhet även vid möten i "verkligheten". När man endast kan kommunicera via skrift blir det än svårare, så du får ursäkta om jag inte uppfattade ironin i ditt inlägg. Kan jag tyda detta som att vi är överens om en skeptisk inställning till rättssystemet?

2006-02-01 @ 10:26:41
Postat av: Sthlmsnotarien

Familjerättsjuristen - Absolut. Jag inser själv problemen med att vara ironisk i skrift (om inte annat så är du ju inte direkt den första här inne som missuppfattat mina inlägg, det har varit en del svåra vantolkningar).

No hard feelings och vi har nog ungefär samma, skeptiska inställning till rättssystemet.

2006-02-01 @ 11:51:26
Postat av: Advokaten

Det där med att man på sociala tillställningar
råkar ut för "ställ juristen mot väggen"-seminarie är ju jättevanligt. Jag har för länge sedan givit upp. Man kan inte vinna en sådan diskussion. Dessutom kommer de att vantolka vad du sagt, positivt eller negativt och sedan blir du till ett slagträ för dem i deras diskussioner med grannar, arbetskamrater och varenda jävla människa i västra hemisfären.

2006-02-07 @ 13:22:19
Postat av: Kimmi

Å du milde!
Vilken grottmänniska!

2006-02-10 @ 22:32:57
URL: http://kimmi70.blogspot.com
Postat av: John

free verizon ringtones

2006-09-01 @ 00:20:12
URL: http://freeverizonringtones.ebloggy.com
Postat av: Henry

stained glass

2006-09-01 @ 07:26:31
URL: http://stainedglass.jeeran.com
Postat av: locker

college locker room men

2006-10-21 @ 20:53:07
URL: http://augustcollege.3bb.ru
Postat av: dickhorse

horse dick

2006-10-22 @ 22:31:11
URL: http://shardabradick.proboards91.com
Postat av: showering

men showering

2006-10-23 @ 04:00:43
URL: http://xoomer.alice.it/men-showering
Postat av: anime

naked anime

2006-10-24 @ 07:56:23
URL: http://urlcutter.com/nakedanime
Postat av: blowjob

blonde blowjob

2006-10-24 @ 12:04:08
Postat av: Sesso

[URL]http://www.sesso.sollazzo.org[/URL] http://www.sesso.sollazzo.org

2006-10-24 @ 14:23:52
Postat av: Casa

http://www.casa.autorita.org

2006-10-24 @ 14:27:15
Postat av: licking

licking pussy

2006-10-25 @ 03:59:14
URL: http://reinagolliday.proboards84.com
Postat av: beautiful

beautiful breasts

2006-10-25 @ 12:02:51
URL: http://www.beep.com/members/wayneheldt
Postat av: galleries

blowjob galleries

2006-10-26 @ 04:06:27
URL: http://www.freeforum.ca/hogalleriesgart
Postat av: levitra

poiytuoos viagra xanax [url=https://docs.indymedia.org/pub/Main/JohnSmither/viagra.html]viagra[/url] [url=https://docs.indymedia.org/pub/Main/JohnSmither/xanax.html]xanax[/url]

2007-02-06 @ 04:02:18
Postat av: Anonym

Hello, Your site is great. Regards, Valintino Guxxi

2007-04-09 @ 18:17:49
Postat av: Anitha Bondestam

Jättekul! Ella, med dina roliga och positiva kommentarer till min person, hör av dig! Den gamle stofilen - som av tre av de högsta tjänstemännen hos dåvarande justitieministern Hellsvik ombads bli utkastad från Justitiedepartementet - har tydligen funnit anledning att göra sin stämma hörd. Tack och lov har ingen funnit anledning svara. För honom alltså! Hälsningar Anitha Bondestam

2008-01-07 @ 01:56:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna