Onsdagen den 14 juni 2006

Tvillingarna är väldigt noggranna i sitt arbete. Noggrannhet är som bekant en dygd i domstolsvärlden, men man kan tycka att det vore bättre om de ägnade mer tid åt andra arbetsuppgifter än att syna varje sketen domsblankett avseende rattfylleri i minst två timmar. Dock var det troligen just noggrannhet som räddade livet på dem när de satt på Hysterikas rotel, för mitt senaste häktningsprotokoll kom tillbaka fort som ögat i sällskap med den inte på guldvåg vägda anteckningen ”Vill du ha det här protokollet nerkört i halsen!?”. Eftersom jag har lätt svullna tonsiller efter en längre tids småförkylning ägnade jag två timmar åt att minutiöst renskriva Hysterikas hysteriska anteckningar, och hade jag haft ett magsår hade det definitivt växt till sig rejält efter den uppsträckningen.

Hur som helst är Tvillingarna definitivt den typ av jurister som sätter noggrannhet framför effektivitet, och varje arbetsuppgift absurt lång tid att utföra. Som förstenotarier har de dessutom ansvaret för fördelning av notariemål och ärenden, samtidigt som de själva endast åtar sig uppgifter vars resultat är synliga för rådmännen på ett eller annat sätt. Konsekvensen blir att de framstår de som väldigt effektiva gentemot mig och Mårten, eftersom vi får sköta i princip samtliga notarieuppgifter som kräver ettårsbehörighet, och enligt min uppfattning är Tvillingarna därför lika charmerande som finnar i röven på cykelsemester. Häromdagen på notariernas veckomöte klagade de över att de hade varsitt heldagslångt brottmålsting i veckan, och jag (som har tre heldagars brottmålsting, tre muffar, en skuldsanering och inte minst en Hysterika) blev vansinnigt irriterad. Den enda gången dessa damer öppnar truten är när de ska gnälla, och jag överväger att byta ut diskmedlet till diskmaskinen mot cement nästa gång de har fikavecka som straff. Moahaha.

Kommentarer
Postat av: Karl

Ni, duktiga jurister, som tagit del av DVFS x67v23..bla bla bla om internetsäkerhet (I sure as hell have not had the time), innebär det exempelvis att det är olämpligt att besöka detta forum? (i.e. räknas detta som chatt?)

2006-06-14 @ 21:30:01
Postat av: Prankmonkey

Gör det. Vad har du att förlora? När de kommit på att det är du, är du long gone before daylight.

Postat av: Anonym

Det är är en blogg - inget chatt eller forum även om man kan tro det ibland.

2006-06-14 @ 21:58:33
Postat av: Skogsarbetare

Jag börjar bli mer och mer säker på att tingsnotarien är en tjej - stark hygiennoja med krav på att borste brukas efter stora besöket och illa dold aversion mot andra kvinnor, som just nu i detta avsnitt,tvillingarna.
Notarien bor ju vägg i vägg med dessa hindliknande unga hondjur! Jag menar, en karl skulle ju för länge sedan gjort inbrytning i deras tillhåll, mest troligt bägges.

2006-06-15 @ 04:55:47
Postat av: Biträdande jurist i obygden

TN har inte haft tid med det h*n har varit upptagen med Mikael och Mårten. Tvillingarna verkar inte för en normalt besjälat varelse som TN vara påsättbara om man inte gillar plast...

2006-06-15 @ 08:17:30
Postat av: Anonym

Men vad vet vi om vilka TN egentligen har satt på eller inte?

2006-06-15 @ 08:56:36
Postat av: Delägarn

Enligt min uppfattning bör man avhålla sig från påsättningar av arbetskamrater eftersom slikt beteende tenderar att skapa problem, oavsett om förhållandet fortsätter eller biläggs.

2006-06-15 @ 09:18:32
Postat av: Anonym

Hög nivå det är på kommentarsidan just nu...

2006-06-15 @ 09:34:25
Postat av: X

Bevisar inte detta blogginlägg att TN är fler än en??

2006-06-15 @ 09:54:39
Postat av: Anonym

Jag tror också att tingsnotarien är flera personer, eller åtminstrone två. Om notarien verkligen sitter ting måste det väl vara på Östersunds tingsrätt? Stämmer den i så fall in på beskrivningarna, ngn som jobbar där? Det fanns ju nån notarie som satt ting där och blev förbannad o sa upp sig, kanske är han som hämnas genom att berätta alla detaljer? Också är hans hjälpskrivare ngn som sitter ting nu så att han får tillgång till alla aktuella detaljer, typ datablanketten och Java-problemen.

2006-06-15 @ 10:28:21
Postat av: Anonym

"Och så" ska det såklar vara...

2006-06-15 @ 10:29:38
Postat av: Anonym

På vilket sätt bevisar blogginlägget att det är fler än en person? Förstår inte riktigt...

2006-06-15 @ 10:44:05
Postat av: göteborgsadvokaten

klart att noggrannhet är en dygd !! hur kan man ens argumentera om den saken. Där jag var notarie fanns en rådman som i ett skitenkelt körkortsmål (hastighetsöverträdelse) klankade ner på en notarie för att han inte hade kollat om körkortsinnehavaren var gift. Notarien ringde upp, hälsade från rådmannen och frågade om körkorthavaren möjligen var gift. Körkorthavaren medgav att han var det varpå rådmannen drog in körtkortet på två månader. Asså, ba, man undrar ju om körkortshavaren kände sig sexuellt trakasserad eller..................

2006-06-15 @ 12:53:11
Postat av: Skogsarbetare

Östersund har ett stort utbud av restauranger med skyhöga priser. Och ett modernt tingshus, knappast några lägenheter inrymda. Dessutom en sympatisk Lagman.

2006-06-15 @ 13:00:54
Postat av: Anonym

Men man vet att tingsrätten ligger i Norrland, att det tar 5,5 timmar att ta sig dit och att det går direkttåg från Stockholm. Om inte allt är uppdiktat så måste tingsrätten ligga i Östersund, eller? Fast frågan är ju vilka av alla uppgifter som är sanna och vilka som har hittats på av TN. I Gävle, som förvisso ligger mycket närmare Stockholm finns det i alla fall lägenheter i tingshuset.

2006-06-15 @ 13:12:47
Postat av: lé föredragandé

Allt är relativt. För mig börjar Norrland vid Backaplan.

2006-06-15 @ 13:23:09
Postat av: Anonym

Varför skulle TN vara flera personer? Det är ju uppenbart att det är samma perosn som skriver hela tiden.

2006-06-15 @ 13:24:34
Postat av: BaronB

Som skogsarbetaren sa, Ö-sunds TR inhyses i ett modernt (nåja, hemskt sent åttiotalsmässigt) tingshus utan lägenheter, restaurangerna är flera och dyrare än vad som beskrivs och framförallt är Lagmannen ljusår från den som beskrivs (har bl.a. fått pris som årets chef, framröstad av de anställda). Vidare lyser både Fetto, Rassen, Järnladyn och Hysterikan helt med sin frånvaro där. Den TR kan alltså helt läggas til handlingarna. Ett annat rykte talar om Hudiksvall, men den kan också förbises på i stort sett samma skäl och är under alla förhållanden alldeles för liten. Det som återstår är Luleå eller, framförallt, Umeå TR. Jag har ingen kännedom om personalen där, men både byggnader och städer talar starkt emot att det skulle vara någon av dem. Slutsatsen blir; en TR i södra Sverige som i bloggen flyttats til Norrland för att minimera risken för identifieriing.

2006-06-15 @ 13:35:54
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Jag tycker att det väldigt många likheter med tingsrätt i västra Sverige. Hur långt tid tar det med x2000 från Stockholm och därefter lokaltåg till någon av tex Göteborgs kranskommuner.

För övrigt noggrannhet i all ära men faktum kvarstår att juristutbildningen var ända fram till slutet av 70-talet en av de få universitetsutbildningar där enda intagningskravet var att ha klarat studenten. Dessutom var det i vart fall i Göteborgs så att många smygvägen tog sin jur kand via kursverksamheten. De betalade och gick tio-poängskurser på handelshögskolan med inhyrda professorer från Göteborg.

Ursprunget för pennalism och idiotförklarandet av notarier finner man säkert här eftersom man på den tiden inte ens behövde ha läs huvud för en jur kand och tings tjänstgöring var bara något man ägnade sig åt om man inte fick jobb.

Så alla Ni som som påstår att det är så viktigt att var noggrann är det egentligen inte en illa dold rädsla för att göra fel.


Göteborgsadvokaten Du om någon borde väl veta att det är bättre snabbt än rätt! Hur ska Du annars kunna ta betalt? När var något en advokat presterade rätt???

2006-06-15 @ 13:37:31
Postat av: Delägarn

Noggrannhet är naturligtvis bra, men hos många noggranna personer blir följden att man inte ser skogen för bara träd. Om man skall generalisera grovt, är min uppfattning att alla dessa 40-talister, som slank in på universitetet på fri antagning, är just dessa varelser som döljer sin osäkerhet och bristande analysförmåga i noggrannhetshets.

2006-06-15 @ 14:33:01
Postat av: Norra Sverige

Baron B: Hudiksvalls tingsrätt är vad jag vet i samma storlek som den som beskrivs i bloggen. Fem notarier och fem rådmän och en lagman. Det fanns tidigare lägenheter i tingshuset men detta är numera ombyggt till arbetslokaler. Det tar dock endast två timmar att åka dit med tåg.

2006-06-15 @ 14:34:38
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Förresten jag tror jag ändrar mig. Det viktigaste är att vara noggrann. En sådan viktig sak som vilka skor man har på sig kan avgöra hela ens levnadsöde. Idag såg jag en riktigt noggrann advokat som hade handsydda italienska skor som han noggrannt handknutit. Det Ni!

Det är dags återerövra noggrannhetens befästningar, att fylla i en blankett rätt tarvar sin tid särskilt om man har möjlighet att leta fram en gammal reseskrivmaskin med taskigt färgband. Oh fjällhöga nord denna lukt av forna tider! Vad kan var större än att helt hänge sig åt att samtliga bokstäver sitter i exakt rätt ordning?

2006-06-15 @ 14:49:18
Postat av: Norrlänningen

Jag har för mig att det var för knappt ett år sedan som Hudiksvalls tingsrätt blev av den storlek den är idag, i samband med att Bollnäs tingsrätt lades ner (och kanske några fler tingsrätter?). Tidigare tror jag tingsrätten var mycket mindre. TN skulle förmodligen skrivit om den stora ombyggnad som skedde i samband med sammanslagningen, fast det kanske han/hon har gjort?

2006-06-15 @ 14:50:10
Postat av: Fast i Myndighetsträsket

Jag kanske är gammaldags, men finns det andra sätt att knyta skorna på än med händerna? Alltså..maskinellt då, eller?

2006-06-15 @ 15:02:17
Postat av: Söndagsåklagaren

Man kan ju tänka sig slarvigt handknutna italienska handsydda skor. Vad man inte kan tänka sig är handsydda italienska skor med kardborreband.Inte ens på fötterna på en riktigt noggrann advokat.

2006-06-15 @ 15:40:06
Postat av: Fiskalen i storstan

Varför föra en diskussion om vilken tingsrätt TT kan tänkas sitta på? Det kan ju tyvärr leda till att vår käre TT avslöjas? Njut av hans/hennes verk och hjälp till istället att hålla identiteten hemlig...Länge leve Tingsnotarien!

2006-06-15 @ 15:56:05
Postat av: Norrlänningen

Fiskalen i storstan: Mycket vettigt resonerat. Tror dock det ligger i människans natur att vilja ta reda på sådana saker, allt som är hemligt är intressant. Jag är dock mest nyfiken på om TN kommer att avslöjas/avslöja sig efter det att hans tjänstgöring är över. Annars kommer ju det hela bara att vara över. Eller kommer vi att få följa personen i fråga på nästa arbetsplats och kommer han/hon i så fall att vara lika missnöjd där? För det är ju i missnöjet komiken ligger.

Och förresten, kan det kanske vara så att TN´s kollegor inte är överdrivet pedantiska utan TN som är slarvig och lite kass i största allmänhet.

2006-06-15 @ 16:06:44
Postat av: Delägarn

Sko- och klädfrågor är traumatiska för många jurister, vilket syns inte minst på offentliganställda juristers ansträngningar att försöka klä sig maximalt sjavigt. Jag har aldrig begripit varför inte myndighetsrepresentanter kan klä sig respektfullt, det vill säga i prydlig kostym, i jobbet. Varför överhuvudtaget lägga märke till snygga skor, när istället det allmänt förekommande bruket av vederstyggligheter såsom toffelliknande skodon borde uppmärksammas.

2006-06-15 @ 16:09:27
Postat av: Judge Dredd

Jag trodde att den allmänna uppfattningen var att TN inte längre sitter ting?

2006-06-15 @ 16:14:17
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Det viktigaste bland det viktiga är att skorna är väl putsade. Hur många huvudförhandlingar har inte i onödan fått äga rum där utgången var förbestämd i förväg? Det hade varit bättre att vederbörande inte hade visat sig i domstolen. Varför skall allmänheten och dess representanter tillåtas dra in en massa dynga i domstoelens lokaler?

Utifrån tingsnotariens beskrivning av Fetto tror jag mig kunna dra slutledningen att Fetto egentligen är en man. Notarien har sannolikt bytt kön på samtliga. Vad är det egentligen som talar emot att Tvillingarna är män? Det är typiskt manligt att se vem som kan kissa längst, bajsa mest osv. Jag tror att de har en inbördes tävling som Tingsnotarien inte förmåtts delta i.

2006-06-15 @ 16:26:33
Postat av: Fast i Myndighetsträsket

'Börjar ana en viss bitterhet från Obygden...*

2006-06-15 @ 17:05:43
Postat av: Statsanställd

Delägarn - Det har inte slagit dig att offentliganställda jurister bedöms efter vad de presterar och inte efter hur de ser ut? Tänkte väl det. Dessutom behöver vi inte fjäska för klienter och slikt folk utan kan koncentera oss på att lösa (alt. skapa) rättsliga frågor. En kompletterande förklaring kan vara att de flesta privatanställda jurister har betalt för att klä sig snofsigt, det har tyvärr nästan inga offentliganställda jurister. Men visst finns det somliga av oss som både har hyfsad lön och försöker klä oss anständigt, det är dock inte själva poängen med vårt arbete.

2006-06-15 @ 17:07:59
Postat av: Anonym

Fetto egentligen en man? Det framgår om inte annat av att TN säger "han" om Fetto.

2006-06-15 @ 18:51:53
Postat av: Helge

Lysande inlägg av TN. TN äger-och då menar jag inte deläger. Fin stämning, rappa kommentarer och beundransvärd språkbehandling i flertalet inlägg. M och n dubbeltecknas dock inte framför d och t. Att ingen annan har huggit på det?

2006-06-15 @ 19:16:20
Postat av: Västkustpärlan

Återigen ett underbart inlägg från tingsnotarien!
Längtar redan till nästa gång...!
Keep up the good work! ;)

2006-06-15 @ 19:24:40
Postat av: göteborgsadvokaten

Klart att noggrannhet vad gäller skoval är helt avgörande för ens fakturering och framgång i övrigt. Såg en gång en åklagare i häktningsärende som hade välputsade träskor, kritvita tubsockor, fräckt korta jeans, tröja och en elegant moderiktigt urtvättat tennisskjorta av det bland åklagare så populära märket Wash Carefully. Wash Carefully har f ö ett brett utbud av trenchcoats, kostymer, fotriktiga skor, trevliga hattar o kepsar etc.

För övrigt måste jag tyvärr krypa till korset: DET ÄR JAG SOM ÄR TINGSNOTARIEN !!!!! Yohooooo - nu är det sagt.

2006-06-15 @ 19:57:47
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Det måste vara människor med extremt hög intelligens som tingsnotarien omges av. Det är ju Rådmän! Lite respekt för överheten måste h*n ändå ha. Självklart är tingsnotarien allmänt kass och slarvig. Det är uppenbart för samtliga läsare av dagboken. Ingen av oss, inte ens vi med MVG på processen, känner igen oss i TNs beskrivning. Rättning med röd penna! TN borde vid här laget ha lärt sig. Jag är lika besviken som Rådmännen att hon inte utvecklat samma fingertoppskänsla som Tvillingarna att bara det som syns finns. Vad för verklighet lever TN i? Denna höga ambitionsnivå att hålla tungan borta från allt brunt. Käftsmäll på käftsmäll. Det är på tiden att TN står till tjänst och dansar med Fetto. Frågar Fetto hur h*n mår om TN kan hjälpa till med något tex putsa Fettos skor. Om TN tror att bedömningen av TN kommer att ske utifrån att TN faktiskt arbetar tror TN fel.

2006-06-15 @ 20:21:55
URL: http://tingsnotarien.blogg.se
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Till Göteborgsadvokaten,
det måste varit Tennis Tölpbårg Du såg,
han sysslar med arbetsrätt...
det är inte riktigt samma sak som åklageri.

2006-06-15 @ 21:02:44
URL: http://tingsnotarien.blogg.se
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Till Göteborgsadvokaten,
det måste varit Tennis Tölpbårg Du såg,
han sysslar med arbetsrätt...
det är inte riktigt samma sak som åklageri.

2006-06-15 @ 21:02:54
URL: http://tingsnotarien.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag tror Fetto är Klämmig

2006-06-15 @ 22:01:24
Postat av: Anonym

Jag tror att Fetto Klämmer

2006-06-16 @ 00:46:35
Postat av: gonzo

som den cyniker jag är misstänker jag att pratet om den i och för sig aktuella inskränkningen av webläsaren är en fint, genom någon bekant, för att få bloggen att verka genuin. Hur många tingsrätter kan det t.ex. finnas som har ett tvillingpar som notarier. cirka noll skulle jag gissa.

2006-06-16 @ 01:12:44
Postat av: Skogsarbetare

Jag tror åtskilliga har märkt det. TN är störd i sitt senaste inlägg. Inte underligt, uttröttad och förödmjukad som han ständigt är.
Men jag tror, att han faktiskt dunkelt anar, vad som är på gång.
Alltså, i klartext. Vi har att göra med en arbetsplats med åtminstone två fullblodspsykopater.
Lagmannen, förstås. Och så Beredningsjuristen, den förre Förstenotarien - han med den präktiga ankstjärten och den extremt kobenta gången. De har bägge haft nytta av varandra en tid. Lagmannen för att få information, Ankstjärten för inflytande. Men nu har Lagmannen insett, att Ankstjärten vet för mycket.
Sedan har vi de streberaktiga och klonade Tvillingarna. De sitter ständigt och gör kalkyler likt medeltida venetianska intrigörer. Deras våta dröm är att ta över som Chef för Riksenheten för Korruption , då van der Kwast går i pension. En förutsättning är emellertid extremt goda vitsord. Naturligtvis sätts stöten in mot Ankstjärten, som har Lagmannens öra.
Nu vaknar dock Fetto. Han tillhör den stora grupp som helt styrs av sitt driftliv. Med alkohol och starka insulinchocker i fikarummet har Fetto länge lyckats dämpa sina drifter. Men efter styrdansen med Tvillingen går det inte längre. För honom är Tvillingarmas inviter gentemot Ankstjärten outhärdliga. Alla rekvisit finns alltså på plats för dramat.
Beträffande tänkbara Modi operandi måste jag spekulera. Men det klassiska är ju en arrangerad olycka. Lagmannen vill nog ha det så, främst av arbetsmiljöskäl. Ankstjärtens hårt knutna terylenslips inbjuder onekligen till brottsplats Kopiatorrummet. Fetto lockar in Ankstjärten till den säkerhetsklassade Dokumentförstöraren av märket Intimus, förespeglande att den är trasig. Slipsen anbringas diskret vid inmataren och maskinen startas. Den som en gång fastnat med terylen i en sådan maskin glömmer det aldrig. Man sugs obevekligt in och stryps. Så elegant har vi fått ett tingshusmord för säker avskrivning. Att sedan Fetto utsätts för livslång utpressning av Lagmannen är en annan historia.

2006-06-16 @ 04:50:53
Postat av: göteborgsadvokaten

Skogsarbetare: Skönt att du lägger pusslet färdigt. Fast du glömmer att den tidigare Förstenotarien, han med fallenhet åt brunt, kommer tillbaka som Hovrättsfiskal och ökar trycket på TN. Stackars människa, så ung och redan så avprutad.

2006-06-16 @ 06:03:41
Postat av: Delägarn

Men käre statsanställd: i offentliganställdas arbetsuppgifter ingår väl att man skall se proper ut, det vill säga att jag som skattebetalare och därmed den offentliganställdas arbetsgivare kan möta en person som, utöver att han förhoppningsvis sköter sina arbetsuppgifter, även klär sig propert, och inte ser ut som att han rånat en uteliggare på klädedräkten. Jag kan inte begripa varifrån den på flera håll rådande uppfattningen kommer, att om man klär sig som en pajas, så sköter man sitt arbete, och, underförstått, vice versa.

2006-06-16 @ 09:55:16
Postat av: Arbetsrättare

Gonzo: Tvillingarna är inte syskon. Men många kvinnliga notarier är så välanpassade att de ser exakt likadana ut. Förmodligen för att kunna smälta in i flocken. Den som sticker ut, tar lejonet.

2006-06-16 @ 10:12:18
Postat av: Hildegard

Gonzo: Tvillingarna är inte "riktiga" tvillingar, de är bara så identiskt lika...

2006-06-16 @ 10:18:43
Postat av: Exjurist

TN sitter inte ting nu men har gjort och jobbar inom domstolsväsendet förnärvarande. Allt är inte självupplevt utan en "samling" av historier från kollegor etc. Historier om irrelevanta ändringar i protokoll, otrevliga första notarier, agg mellan jurister och icke jurister osv känner vi alla till, men att allt detta skulle hända för TN på så "kort" tid är inte sannorlikt. Jag saknar bloggen om hur papper ska utdelas vid överläggningar (först till lagman, inte gå bakom ryggen på lagmannen utan runt hela bordet för att lämna pappret till andre domaren, sedan vidare nedåt i hierarkin tills man trampat ca 10 varv runt bordet!)

2006-06-16 @ 10:33:28
Postat av: BaronB

Exjurist:
Jag är rädd att du blandar ihop dina legender lite.
Det du beskriver är hur det förr gick till (och tydligen, men det är ju bara en annan legend, fortfarande går till på Svea) vid föredragning i HOVRÄTT. Vilka "papper" skall delas ut vid överläggning i TR?! Om man nu til äventyrs skulle ha några sådana, hur fan undviker man att gå bakom ryggen på lagmannen (eller annan ordförande), då man ju sitter på rad vid domarbordet i rättssalen och inte, som i HOvR vilket du beskriver, runt ett föredragningsbord?

2006-06-16 @ 11:02:13
Postat av: Söndagsåklgaren

Delägarn: Du har alldeles rätt; det finns inget skäl i världen att klä sig sjavigt.

Men varför är kostym (på män) det enda saliggörande? Vem sade att en enkel, blanknött kostym i grbrgr-skala är finare än en snygg kavaj, skjorta och byxor? Vi lever trots allt inte i New York (i alla fall inte jag) utan i Europa där klädkoderna sedan länge är friare än i USA. (Man minns en amreikansk revisionsbyråkoncern som för bra länge sedan nu) insisterade på amerikanska regler om klädesl för anställda i vårt land. Den byrån höll inte länge.)

Jag är rädd att den åklagare vars klädsel beskrevs i ett tidigare inlägg existerar och ibland är klädd på det viset.

Men i stället för att hänga upp sig på fula kläder kan man väl reagera positivt på snygga? Fler handknutna skor till juristerna!

2006-06-16 @ 11:56:48
Postat av: sueco

Självklart duger det inte med vilka kostymer som helst. Jag föredrar Oscar Jacobson, eller kostymer av motsvarande kvalitet. Dressman går inte för sig; polyesterblandade kostymer är en styggelse!

Ännu har jag inte fått bassning för att jag är mer välklädd än vissa rådmän.

2006-06-16 @ 12:56:44
Postat av: BAronB

Angående kläddebatten får jag plocka upp de ovan utkastade trådarna och konstatera att av de jurister jag konfronterats med i min gärning är detjust åklagare som av någon anledning klär sig jävligast. Detta kan kanske ha något att göra med att de inte kan se propra ut när de umgås med poliser och bovar?
Sedan är det ju så att vi offentliga jurister har ett utomordentligt föredöme i JK som - även när det är fråga om en i förväg avtalad intervju i rikstäckande media - städse ser ut som om han vaknat under en bro.
För egen del ser jag inte någon mening i att sitta i kostym "bakom gallerierna". När det är frågan om muntlig förhandling skall man dock naturligtvis se proper och vederhäftig ut. Där håller jag dock med en föregående talare: udda kavaj och snygga byxor räcker alldeles utmärkt om det inte är fråga om svårare rättegångssaker.

2006-06-16 @ 13:00:08
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Jag har för egen del investerat i en personlig stylist som talar om för mig vad jag skall ha på mig vid muntlig förberedelse och huvudförhandling.
Det ingår strykning av kläderna. Väl investerade medel. Undrar hur det hade gått annars?

Kan åklagaren inte bli dömd för domstolstrots när åklagaren väljer uppträda i träskor?

2006-06-16 @ 13:32:34
Postat av: Delägarn

Jag är för kostymtvång av ren självbevarelsedrift; jag har visserligen inget principiellt emot kavaj och byxor, men problemet är att män i detta land väljer färg och material som vore de blinda och bakfulla, vilket får till följd helt anskrämliga sammansättningar, vartill tyvärr som lök på laxen kommer oputsade skor av toffeltyp. Det är betydligt svårare att förstöra en kostymklädsel, låt vara att jag har tvingats beskåda rosa skjortor, eller ännu värre, tröjor, till kostym.

2006-06-16 @ 13:42:23
Postat av: BaronB

Jag får til viss del hålla med Delägarn; det jag menade var att det räcker med den i mitt fall aktuella mörkblå clubblazern (nej, inte en sån med stort märke på, jag talar om den vedertagna benämningen!) och därtill ljusa byxor. Som Delägarn påekar förekommer det dock utspritt missbruk av denna dresscode. Detta synes bli vanligare och grövre i takt med stigande ålder; medelålders gubbar synes av oförklarlig anledning ha fått för sig att det är "ungdomligt" eller rentav "modernt och trevligt" med halsbrytande kombinationer av diverse pasteller: mycket vanligt är exempelvis en form av urtvättad roströd/rosa nyans på "kavajen", ofta i kombination med en obestämbar grå/grön byxa i KappAhls variant av chinotyg med jeanssömmar. Till detta grå (!!) skor med nötmärken vid sömmarna. Detta går naturligtvis inte att försvara och jag får hålla med om att den slitna dubbelknäppta marinblå "finkostymen" åtminstone ser mindre jävlig ut. Mot dumheten kämpar dock som alla vet visheten förgäves och detta lär inte försvinna innan bärarna dör bort.

2006-06-16 @ 13:58:43
Postat av: Söndagsåklagaren

Hur gärna jag än skulle önska det är Ovärdig klädesl ännu inte ett brott enligt brottsbalken (eller ens rättegångsbalken).

En rosa skjorta till kostym är nog tänkbar om skjortan i fråga är tillräckligt strikt.

Är det värre om skorna av toffeltyp är oputsade? Själv är jag böjd att tycka tvärt om. Om skorna är putsade tyder det på uppsåt, att bäraren medvetet valt toffeltypskor. Oputsade skor kan ju tänkas bero på distraktion eller ohjälplig avsigkommenhet, och skall kanske inte bedömas så hårt. Eller?

2006-06-16 @ 14:04:12
Postat av: Delägarn

Men snälla Söndagsåklagaren, alla upprörande beteenden har ännu inte blivit kriminaliserade - förmodligen till vissa brottsbeivrares frustration - men bör icke desto mindre undvikas. Till denna kategori hör självfallet uteliggarklädsel på arbetsplatsen. Skoputs tyder snarast på att vederbörande gör sitt bästa, och sådana personer är det självfallet svårt att vara kritisk emot. Men om vederbörande å andra sidan har blivit upplyst, eller borde blivit upplyst, eller borde annnorledes ha förstått att förbättringsmån finns avseende klädedräkten, ja då kan man knappast längre skylla på bristande uppsåt.

Jag håller med BarnoB om att vederstygglig klädsel oftast ligger något äldre män till last, inte så mycket kvinnor och yngre personer. Detta kan ha sin orsak i att 40-talisterna, som det oftast är fråga om, är präglade av en tid, då det ansågs progressivt och eftersträvansvärt att se ut som en knarkare.

2006-06-16 @ 14:20:35
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Den som uppsåtligen, ikläder sig lånta fjädrar eller tofflor, till vinning för sig själv (sparar tid slipper knyta)och till skada för omgivningen (vi som tvingas se eländet) dömes för otillåten förangivning till fängelse dock i ringa fall endast till böter.

Vilket extremt sjuk tillvaro där alla skall tvingas ha marinblå kavaj, beiga byxor och bruna skor. Enligt Bachelors dresskode, den allenarådande, kan svarta skor endast användas efter klockan sex!

Just nu har jag en hemsk matrix-känsla och vill bara att någon skall dra ur proppen.

2006-06-16 @ 14:29:32
Postat av: djurist

Kostymklädda jurister brukar för det mesta vara ungefär lika spännande som att se målarfärg torka, visst, de gör vad de skall men det brukar vara lätt att förutse.De som däremot visar sig i en rättsal med t-tröja och träskor kan bli riktigt intressanta.

Vissa är intresserade av förpackning, andra av innehåll, för min del får jag nog säga att det viktiga med jurister oavsett om de betalas direkt eller via skattsedeln är att de gör sitt jobb, vill de sedan se ut som mobila lumphögar så kvittar det mig.

2006-06-16 @ 14:38:11
Postat av: Söndagsåklagaren

Käre Delägare, kommentaren om luckan i lagstftningen borde jag riktat direkt till Biträdande jurist i obygden ; det var ett svar på frågan om domstolstrotsiga åklagare och inte en veklagan över en anmärkningsvärd brist i samhället.

I likhet med de flesta åklagare tycker jag för övrigt straffstadgandena är för många, inte för få. Särskilt på fredagseftermiddagen.

Nu har ju Biträdande jurist etc löst frågan om brottsbeskrivning m m på ett föredömligt sätt.

Men du, käre Bitris i obygden, har tyvärr fel: det är tvärtom, svarta skor kan användas dygnet runt, om än inte gärna till ljusa byxor, men bruna skor däremot knappast efter klockan sex, utom på landet. Men det är ju där du bor, så vad är problemet?

2006-06-16 @ 14:44:44
Postat av: Delägarn

Jag tror att Obygdsbitris överdriver sina problem. Rimligen blir alla hans skor bruna oavsett originalfärg genom traskandet i leriga åkrar. Fartvinden från förbipasserande snöskotrar och traktorer är troligen inte tillfyllest för att blåsa av leran från skorna.

2006-06-16 @ 15:08:25
Postat av: lé föredragandé

Såsom jurist i statens varma famn kan jag använda bruna skor då jag aldrig skulle påträffas med arbetsliknande kläder efter kl 18.00
:)

2006-06-16 @ 15:22:16
Postat av: Bah

Vilken fånig diskussion! Själv är jag alldeles utmärkt nöjd med att min arbetsgivare tycker att jeans och tröja är OK, och tar snällt på mig kavaj etc när jag ska till domstol. Varför stryka skjortor i onödan? Jag tänker väl inte bättre av kostym? Däremot känns det tryggare att ha kostymen om man vet med sig att man är ute på djupt vatten i sakfrågan. Då ser man åtminstone ut som om man vet vad man talar om.

2006-06-16 @ 15:39:58
Postat av: Söndagsåklagaren

Äsch. Öl, någon?

2006-06-16 @ 15:46:14
Postat av: Delägarn

Redan igång ...

2006-06-16 @ 15:49:10
Postat av: cho-san

--> Söndagsåklagaren: Jatack! Eller ännu hellre en iskall Martini Bianco för att fira att min semester börjar idag!

Och jag kan med stolthet säga att jag för närvarande lunkar omkring i t-shirt, trekvartsbyxor och är barfota i ett par toffelsandaler och har tänkt att fortsätta med det när jag kommer tillbaka till den statliga tjänsten efter semestern!:)

2006-06-16 @ 15:50:49
Postat av: Goofy

Har ni fått värmeslag allihop? Dresscode sida upp och sida ner.

Nä, jag röstar på söndagsåklagarens förslag!

2006-06-16 @ 16:08:33
Postat av: Delägarn

########### (betyder att jag börjarr bli berusad, så jag avhåller mig från svårare inlägg)

2006-06-16 @ 16:34:12
Postat av: Anonym

De unga kvinnliga åklagarna bör vara finare klädda ty de tjänar i genomsnitt mer än sina manliga kollegor i samma ålder!

2006-06-16 @ 17:47:15
Postat av: ?

Tror på Örebro tr

2006-06-16 @ 21:19:42
Postat av: Lars

Några av er notarier/fiskaler som, i protokollen - pga sekreterarnas lathet att ändra i vera, glömt ange att vissa ombud även varit biträde enligt rättshjälpslagen?

2006-06-16 @ 22:14:40
Postat av: Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE

Hej min vackra yrkeskår. Era ljuva visdom är inte helt olik den gudomliga ambrosian. *torkar bort mjölkmustaschen*

Jag har frågor. Vad gör en jur.stud med knappt Ba i medel och en del B:n (framför allt på de viktiga terminerna typ civilrätt) efter examen? Har funderat på att göra ståupp men det finns ett gig som diskplockare i Örebro. Vad skulle ni göra?

2006-06-16 @ 22:58:10
Postat av: Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE

Nej, jag skojar inte. Jag behöver råd.

2006-06-17 @ 00:07:52
Postat av: Wealthbuilder

Misslyckad jur.stud: Det enda raka är nog att plugga företagsekonomi eller statskunskap (beroende på intresse och önskad framtida karriär). Se till att skaffa en fil. kand med sjuhelvetes bra betyg. Annars kan man ju alltid läsa en master utomlands eller starta upp någon typ av egen business...

2006-06-17 @ 01:03:49
Postat av: Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE

Wealthbuilder:

Du är för gullig.

Fil. kand. i statskunskap? Master utomlands, eh? Hmmm... Vad kan detta innebära? Tre år till av studier, eller? *hagelbössans pipa i munnen*

Starta eget? Hehehe... Vi är faktiskt ett gäng av misfits på Juridicum som funderar på att starta en misslyckad byrå. Vi kan väl slå upp saker och ting i de där lagböckerna med... Nja, så illa är det inte. Jag är ändå orolig. Försöker reda ut varför jag började plugga utan en långsiktig plan. Jag var en sån skitunge. Struntsamma. Acta alea est.

2006-06-17 @ 01:22:59
Postat av: Anonym

Till "misslyckad": Det finns ju alltid Fonus eller någon indrivningsbyrå osv för dem som inte har betyg att få ting. Juristjobb finns alltid, eller i alla fall oftast.

2006-06-17 @ 01:47:56
Postat av: Sthlmsnotarien

Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE:

1. Se till att skaffa dig motivation. Med motivation kommer studieteknik efter X antal hundra timmars studernade.

2. Ta en till examen. Gärna en LL.M. utomlands och/eller en fil. kand. i företagsekonomi. Kan du plocka bägge är det kanon.

3. Sen söker du ting lite varstans. Gillar du skatterätt kan det gå riktigt bra, ta en länsrät någonstans och sök sen skattejobb. Vill du jobba med civilrätt, sök till en tingsrätt. Skit i om du hamnar i Korbolongolo. Efter två år där kan du ta din trippelexamen och ditt tingsbetyg och söka jobb med hyfsad framgång.

2006-06-17 @ 03:09:56
Postat av: Kennet

Det verkar finnas två skolor kring detta, dels den som hävdar att den som har halvdåliga betyg trots LLM och Fil Kand i FEK + dubbla utlandsstudiesvängar inte kommer igenom den initiala rekryteringsfasen eftersom den bara består av betygsfokusering, dels den som hävdar att det visst går eftersom det alltid görs en samlad bedömning. Vad gäller? Någon som har koll? Lönt att "stacka upp" sidomeriterna om man har något över Ba i snitt?

2006-06-17 @ 05:19:25
Postat av: Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE

Tycker inte ni alla att detta förfarande är ett jäkla skämt? Sverige trycker ur 1000 juris kand.-er om året. Varför när en del inte behövs? Om bara f-n AB gäller kan man väl ta bort de andra betygen och sätta ribban där så får folk falla av om de inte är tillräckligt motiverade. Alternativt får yrkeskåren lobbya för skithöga antagningspoäng till utbildningarna så att folk sållas effektivare redan i början.

Vi är Sveriges billigaste studenter med störst arbetsbörda och högsta förväntningar sen så kommer nån haschrökande nyutexaminerad läkare som kostade staten som en klass jurister och tjänar det dubbla efter sin AT. Vilken fars.

Det är inte bara DV som är puckat i vårt avlånga land.

2006-06-17 @ 08:29:05
Postat av: Wealtbuilder

Kennet: Sanningen är att imponerande sidomeriter (FEK, föreningsengagemang, jobb och utlandsstudier) kan kompensera lite lägre betyg. Dock tror jag inte att det är möjligt att komma in på byrå med BA i snitt.

2006-06-17 @ 10:14:17
Postat av: Delägarn

En viktig egenskap som en arbetsgivare vill ha hos en anställd, är att vederbörande är pålitlig, presterar jämnt, klarar av tryck och inte låter personliga problem inverka på arbetet.

Detta innebär att personer som har så avvikande livsföring, att de kan sitta mitt i natten och skriva inlägg, har ett stort minus vid intervjutillfället.

Evighetsstudenter med flera hundra poäng har därmed också ett minus vid intervjutillfället; man vill ju att anställda är någotsånär normala och därmed ägnar studierna normalt antal år och sedan ut i arbetslivet.

2006-06-17 @ 10:59:05
Postat av: Lady Diana

Måste tyvärr informera om att arbetet som skattejurist på revisionsbyrå inte skiljer sig nämnvärt från arbetet som bitris på storbyrå -
det handlar om samma sak, att dra in timmar, jobba övertid året om och vara utlämnad till delägarnas godtycke...jämför kommentaren ovan från "delägarn"-som önskar att de anställda kan "klara av tryck och inte låta personliga problem inverka på arbetet" (läs alltid ställa upp och jobba samt alltid hålla skenet uppe gentemot klienter och jobba dygnet runt även vid sjukdom, sjuka barn, tidigare inplanerad sem o dyl)

2006-06-17 @ 12:23:48
Postat av: revisionsbyrå?

Lady Diana: hoppas inte att det gäller för alla av "the big four"? De, om några, marknadsför sig med sina humana arbetsplatser, där det skall vara högt i tak och finnas möjlighet till balans mellan arbete och fritid. Jag hade hoppats på att de skilde sig från de affärsjuridska byråerna. Det är ju i alla fall vad de hävdar. Undrar var tusan man nu skall ta vägen. Skatteverket?

2006-06-17 @ 14:04:36
Postat av: Anonym

Eskilstuna TR

2006-06-17 @ 14:09:38
Postat av: PRE

Hehehe. När ni säger det så, här kommer en liten historia om stresstålighet och personliga problem kontra jämn prestation:

Under T4 (straffrätt + processrätt) hamnade jag (ngt berusad) i handgemäng med ett flertal unga herrar på en av Uppsalas större nationer. Eftersom jag är mer begåvad i handgripligheter än juridik blev summan av kardemumman en saftig rättegång och följaktigen en misshandelsdom (villkorligt 3 mån. + 100 tim. samhällstj.).

Samtidigt gjorde min flickvän sedan nästan 4 år tillbaka slut med mig för att hon blev kär i en korridorare till mig som också (surprise) är en tjej (hon nämnde inte bisexualiteten under våra fyra (4) år).

Trots denna lilla fartgupp presterade jag min bästa termin genom utbildningen. Nu är jag inte bara duktig i straff- och processrätt utan förekommer även i belastningsregistret och har ett privatliv som en Jerry Springer-gäst. Vissa kallar sina liv för berg- och dalbanor. Mitt har varit ett fallskärmshopp med ett paraply :-)

Jag vill inte ta upp er tid med denna diskussion egentligen men jag vill ju underhålla folk lite så ha överseende med mig.

P.S.
Historierna är faktiskt helt sanna, tyvärr.

Förresten, förlåt tingsnotarien för den tillfälliga kapningen av din blogg.

2006-06-17 @ 15:03:27
Postat av: Anonym

Slutade "Domarens son" och "Domarens dotter" att läsa bloggen?

2006-06-17 @ 16:10:21
Postat av: sueco

PRE: Det kan ju faktiskt vara bra att ha sett den andra sidan när man sitter i ordförandestolen . . .

Sjävl är väl det allvarligaste jag gjort diverse trafikbrott, i min fjärran ungdom . . .

2006-06-17 @ 16:28:28
Postat av: PRE

Ja, sånt är väl inget att vara stolt över direkt men mina självförsvarsmekanismer säger att det var väl en bra upplevelse som var ett nödvändigt steg i min personliga utveckling. *äter glass* Jag köper det.

2006-06-17 @ 18:52:57
Postat av: till RPE

Du tjänstgör för närvarande som notarie med andra ord?

2006-06-17 @ 19:51:07
Postat av: Anonym

Hell no. Jag har precis läst färdigt termin 6 och ska fördjupa mig nu. Är bara en 23-årig skitunge med dålig planeringsförmåga. Tingsmeritering kan jag bara drömma om efter min kraftiga underprestation hittils. Vilket är synd för jag är så jäkla duktig på att kommunicera med folk och "sälja". Jag kunde ha gjort nån delägare lycklig. Nu ska jag försöka skrapa ihop lite extra studier så jag kan hora till mig ett receptionsjobb på nåt kontor i Haparanda kommun. Kanske t.o.m som handläggare på Försäkringskassan i Jokkmokk men detta är bara mina dagdrömmerier. Önskar Gud kunde stråla mig tillbaka till 2003 så jag kunde ändra allting men ack och ve jag har icke gjort mig förtjänt av en sådan gest. Nåja åtminstone är jag olyckligt kär. Nån tröst måste man ju ha.

Förlåt flummet, har jobbat från 09.00 till 22.00 idag. Är lite tillknycklad. Sommarjobbar för övrigt som verksamhetsansvarig på ett mycket litet(fyra anställda) handelsbolag.

2006-06-17 @ 23:11:50
Postat av: till den misslyckade pre

Du är inte alls körd! Se till att få AB i allt framöver nu bara. Det finns jobb att få men du kanske får kämpa lite mer bara. Arbeta på att få AB termin 7 8 9 så höjer du ditt medel och din motivation. Lycka till!

2006-06-18 @ 13:41:21
Postat av: Delägarn

PRE: Eftersom ryktet förtäljer att det har förekommit handgemängsliknande situationer delägare emellan på någon stockholmsbyrå, så är du ju i alla fall rustad i den delen ...

Skämt åsido, man brukar nå dit man vill komma. En klyscha, men ett långt yrkesliv har visat att alltsomoftast stämmer. Jobba hårt och försumma inte klientvården, så kommer du att nå fram.

2006-06-18 @ 14:15:07
Postat av: PRE

Åh tack för de upplyftande svaren. Ni är så fina. Ska göra mitt bästa att göra det bästa av situationen.

PRE betyder för övrigt "Philosophus rectum est" vilket är en lärdom jag fick lära mig den hårda vägen. Nåt i stil med "Empty can rattles the most" men anpassat till mina höga krav på vulgaritet.

Apropå ingenting, läste i aftonbladet att unga lockas till sexfester utomlands där spriten är gratis och det ibland slutar med en 200 pers. stor hedonistisk öfvning. Blandade känslor. Dels ser jag den moderna sexualitetens dekadens och dels längtar jag till en sådan hämningsfri existens. Hmmm jag tror de flesta tänker så men att farbror Alkohol får skalan att tippa åt fördärvet. Nu måste jag sluta förmedla fekalier.

Btw Tingsnotarien: Jag funderar på att sätta upp en blogg själv. Hur blev du så intressant?

2006-06-18 @ 18:43:46
Postat av: Sten Sture

PRE: Känner till en kille som dömdes för misshandel under jurstudierna, och som nu jobbar på en av de tre stora. Fö var det misshandel av en annan jurstudare på nation... Tror att han snart har jobbat fem år och borde därmed vara samfundsmogen. Någon som vet om en misshandeldom sätter käppar i hjulet för medlemsskap? Jag antar att samfundet inte har rätt att begära utdrag ur belastningsregistret för det syftet. Kräver de att kandidaterna själva begär att få ut och lämnar in ett ex (som vid internationella organisationer) eller räcker det med arbetsintyg/rekommendation från någon som redan är medlem?

Jag har alltid tyckt att uttrycket "tomma tunnor skramlar mest" är intressant. Litet som tumregeln vid olyckor: de som gråter/skriker mest är troligen minst skadade och man bör som den första på plats fokusera ev. första hjälpen på dem som ligger tysta. Går detta verkligen att överföra på karriärism? Tala silver, tiga guld, och allt det där? Tystnad är ett tecken på intelligens? Jag är inte så säker på att det stämmer när det gäller topp-positioner (på byråer, myndigheter, domstolar, bolag, organisationer, you name it). Den främsta egenskaper bland "ledare" verkar snarast vara ett ordentligt munläder. Fast sedan är det säkert så att denna egenskap främst krävs under streberfasen, dvs. den fas då ledaren arbetar sig upp till sin position. Väl där krävs det endast att det finns lojala brunnäsor som sjunger chefens lovsång, så att hon själv i princip kan sitta tyst och låtsas som att hon i själva verket inte alls har ansträngt sig för att nå sin position...

Min mest framträdande egenskap är min ödmjukhet, ungefär.

2006-06-18 @ 23:05:19
Postat av: Joel

Sten Sture...Med internationnella organisationer, räknar du då Internationella Juristkommissionen också?

En av mina kompisar var nämligen studenternas representant i den svenska avdelningen och då var han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat fängelse för mord!

2006-06-18 @ 23:59:18
Postat av: MSA

Vi vill inte ha några jävla misshandlare...

2006-06-19 @ 00:17:12
Postat av: MSA

... iaf inte någon som har blivit dömd för det.

2006-06-19 @ 00:17:46
Postat av: MSA

Och där drog jag hela vår filosofi i ett, effektivt, drag.

2006-06-19 @ 00:19:56
Postat av: Peter den gode

Joel: du är medveten om att din polare numera är riksökänd?

2006-06-19 @ 00:21:52
Postat av: PRE

Kunna snacka är bra. En "tom kanna" kan sälja en gris på marknaden i Teheran men skådespeleriet faller i vattnet när hon träffar någon som är ordentligt sakligt förkovrad och/eller någorlunda klyftig. Då skiner den riktiga nivån fram snabbare än när mitt ex sa "älskling, det är inte som det ser ut".

Joels kommentar var tung. Jag har en person som jag håller kär och som har varit med i den organiserade brottsligheten i Paris. Numera har han lugnat ner sig men jag vet att han har begått diverse hemskheter mot folk och ändå tänker jag inte på det när vi träffas. Det slår mig lite grand när han berättar nån story från back in the days. Jag skulle aldrig kunna göra något liknande tänker jag. De gånger jag har slagits har det varit en konfliktsituation med mycket heta känslor. Men att beräknat skada någon för ett syfte? Fan vad konstigt att folk klarar det.

2006-06-19 @ 00:24:48
Postat av: PRE

Till MSA:

"...jävla misshandlare..."

Detta säger mer om dig än ett visitkort.

2006-06-19 @ 00:27:37
Postat av: Joel

Och död.....

2006-06-19 @ 07:59:48
Postat av: Sthlmsnotarien

Oh... känns som att "MSA" här möjligen var den som Sten Sture refererade till som "en annan jurstudare på nation..."

Nä, med det anti-liberala synsätt som präglar brottsbalkens kapitel om rätt till självförsvar, knivlagen, vapenlagarna etc. så tycks det ju numera vara så att om gruff uppkommer kan man lika gärna spela sax, påse sten om vem av de unga männen i en sådan situation som döms för misshandel och vem som anses vara brottsoffer.

2006-06-19 @ 09:26:20
Postat av: PRE

"Den riktiga Brb 1§" : Den som har vittne/känner vakten är oskyldig.

Har sett killar som kommit undan med grov misshandel tom. mordförsök. Tragiskt. Vid konflikt som ej kan lösas genom prat är det bäst att springa men när man fått i sig lite plus om det finns kvinnor runtomkring beslutar man med vänstra kulan och då sker personliga katastrofer.

2006-06-19 @ 10:53:22
Postat av: Anonym

Någon som vet något om Java? Börjar bli dags att betala sina räkningar igen...

2006-06-19 @ 11:19:12
Postat av: GG

Är det bara jag, eller får fler associationer till Franz Kafkas utsökta roman "Processen" när man tänker på Tingnotariens liv och leverne? I synnerhet när han beskriver att det finns bostäder i tingsrättshuset.

2006-06-19 @ 12:35:37
Postat av: Anonym

Tänk om tingsnotarien verkligen satt ting NU..och skriver i någon slags terapi och med förhoppning om att få stöd, förslag, uppmuntran och kanske rentav jobberbjudanden och så består feedbacken mestadels av "Det är/var ännu värre där jag...".

Lite som när man berättar något som man tagit illa vid sig av och mottagaren börjar babbla om en egen upplevelse utan minsta ansats att komma med lite tröst!

2006-06-19 @ 13:19:49
Postat av: Anonym

Aha, sådana människor som i dagligt tal kallas för "sociala ångvältar", det spelar ingen roll vad man säger för mottagaren kommer alltid att svara med "det får mig osökt att tänka på när JAG...". Varifrån kommer detta beteende och varför är det så vanligt?

2006-06-19 @ 13:23:06
Postat av: Sten Sture

Här kommer brandfacklan: de två senaste inläggen v. det kategoriska imperativet. Anybody? Det senare av de två verkar ha en ansats till ironi, men når inte riktigt ända fram.

Hur förfasar man sig på ett legitimt sätt över att folk endast fokuserar på sig själva utan att i själva förfasningen fokusera på sig själv...?

GG: "utsökt"? Det tror jag inte ett ögonblick på! Du tvingade dig säkert igenom den och förstod säkert inte ens hälften av metaforerna, som alla andra. Den har förresten filmatiserats av Orson Wells. Lika oförståelig och surrealistisk som boken. Det var förresten en juridikprofessor som för några år sedan retade sig på att studenterna inte förstod vad han menade när han sa "kafkaesk" och menade att det var ett tecken på att allmänbildningen hon dagens jurister är alldeles för låg.

Det var kanske trots allt bättre förr.

2006-06-19 @ 13:37:20
Postat av: Nyfiken

Tror ni att tingsnotarien har fått några jobberbjudanden?

2006-06-19 @ 13:58:16
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Hur kan Ni ens ifrågasätta tingsnotariens trovärdighet. Självklart är detta en "riktig" dagbok - det är så här det går till ue i obygden. Den senaste dagboksanteckningen och de kommentarer den gett upphov till är lysande exempel på den pennalism som dagligen utövas inom juristkåren.

Jag kommer själv snart att ansöka om inträde i advokatsamfundet och står inför att om jag företräder min klient fullt ut som kommer motpartsombudet att lämna ordentligt taskiga vitsord vid min ansökan. Vad händer då? Jo då kommer jag inte att beviljas inträde. Det advokater säger, oavsett om de är delägare eller ej, presumeras vara sant. Samma dilemma som tingsnotarien sitter i, omgiven av skithögar finns bara alternativet sälja sin själ eller packa ihop sin väskor och glömma en framtida karriär som jurist.

2006-06-19 @ 14:36:48
Postat av: Anonym

Nyfiken, tingsnotarien lär i alla fall ha bra koll på en mängd arbetsplatser runt om i landet. I alla när det gäller de som det kommer kommenterar från med informationsrikt IP-nummer!

2006-06-19 @ 14:44:28
Postat av: Till: Sten Sture

Man kan de facto, i alla fall enligt min uppfattning, deltaga i givande diskussioner utan att hänvisa till självupplevda anekdoter. Jag anser snarare att en diskussioner ofta faller platt om den i stort sett endast går ut på att deltagarna överträffar varandra i upplevda hemskheter eller liknande.

Kanske att man, genom att förfasa sig över att andra fokuserar ENDAST på sig själva, fokuserar på sig själv, men jag tror ändå att det i längden ger mer att bejaka varandra och bemöta det andra säger med annat än självrelaterande kommentarer.

2006-06-19 @ 15:37:16
Postat av: Sten Sture

Notera gärna att jag inte gick i polemik mot de två inläggsskrivarna. Jag kritiserade endast premissen. Att göra en dylik sammanblandning är emellertid sorgligt nog vanligt bland jurister som tror sig göra en retorisk vinst.

Annars är det väl bara att hålla med om det som du säger rent materiellt. När en till mig närstående dog förvånade det mig att många istället för att endast beklaga sorgen började berätta om hur det var när en till dem närstående dog. Empati är inte alltid helt enkelt att få till på ett snyggt sätt.

Ser fram emot en förklaring till hur ditt inlägg inte faller platt pga. försök till överträffande och hur det skulle bejaka Tingsnotariens upplevelser.

2006-06-19 @ 16:09:13
Postat av: Till: Sten Sture

Släpp garden, jag tror att vi egentligen håller med varandra.

Jag menade att det enligt min uppfattning blir korthuggna diskussioner, om man ens kan kalla det dikussioner, när deltagarna inte egentligen pratar MED varandra, vilket jag anser vara fallet när man bara kontrar varandras upplevelser/åsikter med egna.

Att bejaka en person som man inte på något sätt har en diskussion eller kontakt med är svårt. När man inte ens vet om personen ens existerar (i uppgiven form) blir det än svårare att känna sig engagerad i hans/hennes "problem". Det har ju tidigare framförts att TN kanske skulle försöka vidga sitt perspektiv och ibland kanske se att hans/hennes problem beror på honom/henne och innan personen ifråga gör det kan det vara svårt att vara till någon hjälp. Dessutom vete tusan om TN skriver i syfte att bli bejakad och förstådd, jag tror han/hon är ute efter att roa.

2006-06-19 @ 16:42:31
Postat av: Till: Sten Sture

Släpp garden, jag tror vi håller med varandra egentligen.

I övrigt tror jag du missförstod syftet med mitt inlägg.

2006-06-19 @ 16:47:02
Postat av: Till: Sten Sture

Släpp garden, jag tror vi håller med varandra egentligen.

I övrigt tror jag du missförstod syftet med mitt inlägg.

2006-06-19 @ 16:47:04
Postat av: Delägarn

Vilken idiotdiskussion ...

Förfasning över andras beteenden har oftast sin grund i egen osäkerhet. Jag hörde talas om att en advokat skulle ha gett någon ett sänke på Café Opera i ett bråk om en stol (!). Vem orkar förfasa sig över sådant, och framförallt struntar samfundet i sådana saker, vilket vi också borde göra, annat än i skvallersyfte möjligen.

2006-06-19 @ 18:00:40
Postat av: PRE

Nämen ge er. Detta är endast underhållning. Vi delar med oss vår ofta absurda tillvaro. Ibland hjälper det att skriva ut sin ångest. Dessutom pratar vi egentligen inte. Samtal och foruminlägg är absolut inte samma sak. Jag kan inte hjälpa TN på något annat sätt än att underhålla honom med mitt elände.

Hade vi pratat så hade jag hållit om honom/henne och sagt "se så, det ordnar sig". I min trygga famn hade TN funnit en säker hamn.

Shit, nu blev jag småpoetisk. *lägger ifrån mig pipan*

2006-06-19 @ 18:06:30
Postat av: Anonym

Är det månne någon här som är verksam vid tingsrätten i Örebro?

Kommer arbetet där att få någon högre status nu när den även kommer pröva livstidsomar/nådeansökningar?

Hur kommer detta arbete gå till?

2006-06-20 @ 12:29:47
Postat av: Anonym

Kommer den livstidsdömda finnas på plats vid förhandlingarna? Dyra resor.

2006-06-20 @ 12:41:00
Postat av: Anonym

Så vansinnigt ineffektivt.

2006-06-20 @ 12:47:33
Postat av: BaronB

Ett av skälen till att frågan om tidsbestämmande av livstidsstraff lades i just Örebro TR är dess närhet till Kumla, där ju många av de livstidsdömda sitter, och de besparingar som därmed kunde uppnås.
Har svårt att se att arbetet skulle få någon högre status p.g.a. dessa ärenden; det är ju en väldigt särpräglad fråga som inte förekommer någon annanstans.

2006-06-20 @ 13:25:24
Postat av: Anonym

På vilket sätt tycker du att det är ineffektivt?

Jag tycker att den här förändringen är väldigt bra. Efter att ha läst en hel del nådeansökningar (som oftast bara bestått av ett papper, och så beslutet som inte behöver motiveras på något sätt och som vid avslag bara innehåller ett standardsvar och en namnteckning av Bodström) så känns det bättre att en tingsrätt har hand om detta. Offentligheten blir större och motiveringarna bättre formulerade.

2006-06-20 @ 13:49:15
Postat av: göteborgsadvokaten

Misslyckad jur.stud. - kalla mig PRE:
misslyckade människor som du brukar lyckas rätt bra i juristvärlden - bara du iakttar den stränga dress-coden. Apropos Bachelor´s Club i Göteborg så kan man säga att slips o kavajtvång i bland lockar fram det sämsta ur garderoberna. Som t ex slipsar som ser ut att ha tillbringat natten i resterna efter gårdagens frukost.

Apropos tingsrätter i obygden. Nu när Stenungsunds TR bytt lagman från en notariedödare till en vanlig människa så lärer antagningspoängen dit ha stigit. Säg inte att jurister inte har koll. Rena subkulturen ! Tack TN för att du startat denna elektroniska terapisoffa *moahaha*

2006-06-20 @ 14:04:00
Postat av: ooga booga

Blablabla

2006-06-20 @ 15:59:36
Postat av: Anonym

Tf lagmannen i Örebro är hyvens (han följer i alla fall lagen) men akta er för alla andra!

Undvik Örebro i möjligaste mån.

2006-06-20 @ 17:17:42
Postat av: PRE

gbgadvokaten:

Jag må vara en misslyckad jur.stud. men att kalla mig för misslyckad människa är nog lite att ta i. Jag är bara mindre framgångsrik. Att vara människa är inte att vara en framgångsrik yrkesutövare. Du är INTE ditt jobb, dina kläder eller din lägenhet.

Bra att du upptäckte "denna elektroniska terapisoffa" men det skulle inte skada dig att besöka en riktig också.

2006-06-20 @ 19:41:07
Postat av: Delägarn

PRE: Du är nog misslyckad såvitt avser humorförståelse; förstår du inte att det Göteborgsadvokaten säger är typisk göteborgshumor?! Man hoppar högt de första gångerna som man blir utsatt för denna avart av humor, men sedan vänjer man sig.

2006-06-20 @ 20:13:46
Postat av: Pre

Delägarn:

Ska inte humor få en att skratta? Strunt samma, jag lägger ner. Jag bara kände mig kränkt.

2006-06-20 @ 21:27:44
Postat av: Anonym

Till den som undrade:
Har hört att Örebro tr är bra och att notarierna får ta många mål på egen behörighet

2006-06-20 @ 22:30:58
Postat av: sueco

GG & Sten Sture:

Kafka var ett geni. Processen är ett mästerverk, och självklart använde Kafka sina kunskaper såsom jur.dr. när han skrev boken.

Bara ett exempel: "Det är inte så att domen faller på en gång, utan rättegången övergår så småningom i en dom." Ack, huru sant! Ordföranden plitar ju ofta ned domskälen i koncept redan medan den tilltalade, målsägare & vittne hörs.

2006-06-21 @ 08:27:39
Postat av: Anonym

Har ni läst DN debatt idag?

Pagrotsky et al har upptäckt att förkovran ska löna sig!

2006-06-21 @ 08:55:16
Postat av: Allbäck

Kollar tingsnotarien aldrig på VM?

2006-06-21 @ 08:57:13
Postat av: Biträdande jurist i obygden

De flesta kommentarer på den numera bortglömda tingsnotariens sida är s k i t k u l, verkligheten eller fantasier, det spelar ingen roll, det handlar om att sjävdistans till sina och i mitt fall, efter allt skoter åkandet här på obygden, bruna oputsade tofflor ingnodda med dynga.

S k i t k u l är det även av den anledningen att det är inte bara jag som lever i en Kafka liknande tillvaro - och många vidarbefodrar den enda sanna humorn, den svarta humorn, detta oavsett om den är Göteborgsk eller ej.

Idag har tex Delägaren som jag kallar för Krösus Sork åter igen tjatat på mig att fakturera. Han har lite taskigt ställt nu efter västindienkryss, dotterns studier i Frankrike och köpet av ett hyreshus i Vasastaden. Han vill väl inte verka fattig vid midsommarfirandet på Marstrand.

En gång lovade Krösus bonus inför jul eftersom det hade gått så ruskigt bra med faktureringen. Den frös dock inne för hans fru behövde en ny minkpäls.

Krösus tycks tro att jag är någon slags fixarsork, en korkad underhuggare.

Jag vill hellre vara Bamse och rädda jungfrur i nöd.

2006-06-21 @ 09:28:11
Postat av: Anonym

"på den numera bortglömda tingsnotariens sida"..Bortglömd av...? Du är ju här och kommenterar då och då så det lär ju inte vara av dig.

2006-06-21 @ 10:34:51
Postat av: Sten Sture

Notera gärna att jag aldrig skrev att Processen skulle vara dålig, endast att "utsökt" troligen inte utgör en ärlig recension om den skulle yttras av majoriteten av dess läsare. Det finns en del one-liners som får en jurist att dra på smilbanden, men det är ett alltför tungt och mångfacetterat litterärt verk för att någon utan bredast möjliga utbildning i och erfarenhet av just litteratur skulle kunna bedöma bokens värde fullt ut (och jag erkänner villigt att jag troligen inte förstod ens hälften av metaforerna i boken). Snobbigt? Javisst, men det är väl också ett av de ämnen som Kafka driver med i boken? De flesta jurister som läser boken tror säkert att de läser om andra jurister och inte om sig själva. Mina barn och andras ungar.

2006-06-21 @ 10:57:02
Postat av: Söndagsåklagaren

Sten Sture: Tungt? Processen?

Kom igen, det finns åtskilligt svårsmältare texter mellan bokpärmar. Hade Kafka varit extremt svårtillgänglig hade han inte varit så allmänt läst och uppskattad.

Har du försökt att i vaket tillstånd ta dig i genom en lärobok i arbetsrätt, till exempel?

Fast jag håller med dig, det är ju klart att Processen inte "egentligen" handlar om jurister utan om ett tillstånd och ett förhållningssätt där vi alla kan - fast bara stundtals, hoppas man - känna sig berörda.

Riktigt bra romaner eller filmer om jurister som sådana och domstolsvärlden, någon?

(Förutom då Dagbok från Obygdens tingsrätt, förstås..)

2006-06-21 @ 11:50:37
Postat av: sueco

Men eftersom allt _egentligen_ är juridik handlar Kafka om jurister.

Och visst är Kafka ständigt närvarande. I ett beslut från Rättshjälpsmyndigheten läser jag: "Den procentsats efter vilken sökanden skall betala rättshjälpsavgift fastställs till 0% dock lägst 0 kr." Kafka kunde inte uttryckt saken bättre själv. Att rätt förstå en sak och att missuppfatta samma sak utesluter nämligen inte helt vartannat.

2006-06-21 @ 12:28:56
Postat av: Vardagslunkande åklagare

Jag kan nämna en dålig film: serien om Emma Åklagare som gick på TV för några år sedan. Jag minns särskilt en scen från huvudförhandlingen i vilken en man stod åtalad för mord på sin hustru. Under rättegången avslöjar åklagaren under stor dramatik att maken minsann hade ett motiv - hustrun var gravid med en annan mans barn. Det kom som en chock för publiken, men även för den tilltalade och hans försvarare som aldrig hört talas om den omständigheten. Reglerna i RB om att delge den misstänkte och hans förvarare brottsutredningen i dess helhet före åtal/innan den används i domstol om det är omständigheter som framkommit efter åtal var ingenting som manusförfattarna ägnat någon omsorg. Slutsats: ska en bok/serie/film vara bra, måste vissa grundläggande regler för den miljö som skildras beaktas. Annars blir man liksom lite trött och stänger av.

2006-06-21 @ 12:34:14
Postat av: sueco

Och just därför är Kafka så utsökt. Saklig realism, inget annat.

2006-06-21 @ 12:39:57
Postat av: göteborgsadvokaten

PRE *vinkar och ser glad ut - en go göbbe helt enkelt* : klart att man skall bli glad och skratta åt humor. Ber om ursäkt för att jag inte förstod att Dagbok från Obygden ("DAFO") är en ventil för en svårt störd människa och inte ett superskönt forum för elektronisk språkonani samt för att jag inte begrep att en misslyckad jur kand tar rygg på denna stackare (läs: TN).*stirrar mot skärmen genom mynningen på min Luger*

2006-06-21 @ 13:02:16
Postat av: Pre

De borde anställa en tingsnotarie innan de gör sina små serier. Eller så är rättsväsendet så j-a tråkigt att de inte går att göra det spännande utan Matlock-style avslöjanden.

sueco: Allting är inte juridik utan snarare matematik. Tragiskt nog är tom juridiken extremt tätt kopplad till matematiska grundprinciper ;-)

sture: Kafka var ett fullständigt geni. Minns när jag var tio år gammal och läste Förvandlingen för första gången. Jag VAR där. Han är så skicklig på att måla upp inre tankeprocesser utan att ens anstränga sig. Skulle dock inte vilja vara i hans skor. Vilken tragisk existens.

2006-06-21 @ 13:05:37
Postat av: Pre

gbgadvokaten:

Ta tillbaka det där! Jag är ingen j-a jur.kand. utan jur.stud.!


Ps. En Luger, eh? Så indikativt.

2006-06-21 @ 13:12:02
Postat av: Delägarn

Juridisk hingst?

2006-06-21 @ 13:20:14
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Är det någon som minns tingsnotarien?

2006-06-21 @ 15:22:09
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Till söndagsåklagaren:
Firman är helt ok roman och film. En autentisk berättelse om vardagslivet på en större advokatbyrå ute i obygden. Det finns åtminstone en Krösus sork och ett antal fixarsorkar precis som i verkligheten.

2006-06-21 @ 15:29:50
Postat av: Delägarn

En "go gôbbe" är för mig en person som bl.a. ser lite lustig ut och är lite smådryg. Med andra ord en advokat från Göteborg - de ser ju ut att vara på väg till båten, iklädda båtskor och udda byxor, bara vegamössan på sne´som fattas, samt uttrycker sig något udda, med riksmått mätt.

Vad avser Krösusar på byråer, så kan konstateras att Bitris i obygden innan han vet ordet av - förutsatt att han har vett att hålla sig på mattan - själv kommer skaffa lägenheter utomlands och minkpälsar till fru och älskarinna.

2006-06-21 @ 16:36:55
Postat av: Biträdande jurist i obygden

En trickfråga.

Om Krösus pekar med hela handen och kräver att jag skall stämma på ett sätt som totalt felaktigt skall jag då för att uppfylla kravet "hålla sig på mattan",

a) vägra lyda order med hänvisning till att det är fel.
b) säga ja, men ändå inte göra det.
c) lyda order och hänvisa till Krösus.
d) säga upp mig
c) något annat

2006-06-21 @ 20:38:15
URL: http://tingsnotarien.blogg.se
Postat av: Anonym

C - helt klart.

2006-06-21 @ 20:47:19
Postat av: Joel

Har ni sett att Tingsnotarien lagt in ett förbehåll nu? Att h*n förbehåller sig rätten att citera kommentarerna. Kan det betyda att en bok är på gång? Att vi användare kommer vävas in i själva dagboken? Att tingsnotarien i tidningsintervjuer etcetera vill kunna berätta om någon rolig kommentar? Något bör vara på gång!

2006-06-21 @ 22:18:23
Postat av: Anonym

Och varför har den bitränden juristen i obygden den här bloggen som SIN URL?

2006-06-21 @ 22:19:16
Postat av: Fröken Petimäter

e) något annat. För att hålla dig på mattan ska du med hänvisining till praxis etc först förklara för Krösus hur man borde stämma - uttryckt på det sättet att du ber om hans råd. Om han vidhåller sin uppfattning förväntas du, om du håller dig på mattan, göra precis som han säger och stämma. Om det går åt helvete ska du sedan ta på dig det fulla ansvaret och dessutom ta på dig ansvaret för att du undandragit Krösus möjlighetetn att utöva sitt principalansvar. Om det går bra av någon anledning - en trött domare eller en bra förlikning - ska du låta Krösus ta all credit.

Sedan är du förmodligen i behov av tröst av det slaget som endast en professionell kan ge (psykolog alltså, för att undvika missförstånd), men Krösus är glad.

2006-06-21 @ 22:23:50
Postat av: Anonym

Ställer samma fråga som Joel - blir det bok, TN?

2006-06-22 @ 00:06:09
Postat av: GG

Sten Sture: Jag förstår nog inte heller hälften av alla metaforer i Processen. Men det spelar ingen roll. Boken är så mångbottnad att den kan uppskattas på så många olika plan. Jag, som inte är jurist, uppskattar i första hand språkbruket och meningsuppbyggnaderna. Men även den svidande samhällskritiken mottages med ett igenkännande leende hos mig som läsare. Som grädde på moset får Kafka till en atmosfär som känns drömsk. Ologiskt, men samtidigt känns den otroligt logisk. Däri ligger Kafkas genialitet. Och läser man Slottet och Amerika (Den försvunne) så växer hans författarskap ännu mer. Efter att ha läst Förvandlingen så blir man nästan religiös. Sammanfattningsvis så kan man uppskatta Kafka utan att förstå ett ord om vad det handlar om. Men förstår man, så lyfts böckerna till en ännu högre nivå. Såna böcker kan inte vem som helst skriva.

2006-06-22 @ 09:55:31
Postat av: Anonym

Jag har bra koll på samtliga domstolar i det som Fjollträskare kallar Norrland och TN:s domstol kan med tanke på sammansättningen inte vara någon av de befintliga domstolarna i det så kallade Norrland. Jag tror att hon/han suttit i Småland eller Värmland.

2006-06-24 @ 00:31:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna