Torsdagen den 7 september 2006

Tvillingarna har sagt upp sig. Efter att ha sökt ett stort antal arbeten blev de plötsligt erbjudna åklagartjänster på en mindre ort en några mil söder om Obygden, och man kan fundera på hur länge den åklagarkammaren hade fått kämpa för att över huvud taget få dit någon sökande på intervju. Hur som helst skall de sluta samtidigt som Mårten i oktober, och Lagmannen har bestämt sig för att passa på och skära i notariekostnaderna genom att bara anställa två notarier vid nästa antagningstillfälle. I normala fall hade jag varit väldigt upprörd över detta, men mot bakgrund av att Tvillingarna arbetsmässigt tillsammans utförde vad ett deltidsanställt pucko skulle ha gjort så tror jag inte att det kommer att bli någon större skillnad i arbetsbelastningen.  


Apropå puckon, så har jag under en längre tid retat upp mig på att uppskattningsvis hälften av de tilltalade här i Obygden åtalas för våld eller hot mot tjänsteman, och att det i nästan samtliga fall är dörrvakterna på Statt och DGG som är målsägande. Dessa utgörs, som i de flesta andra städer, av en grupp om sju testosteronstinna killar med en totalvikt om minst ett och ett halvt ton. Herrarna har för vana att yrka ersättning för förlorad arbetsinkomst med maxbeloppet om 700 kr, vilket jag finner mycket märkligt, eftersom dörrvakter såvitt jag har förstått det hela huvudsakligen är i tjänst kvälls- och nattetid. De borde således ha gott om tid att under dygnets ljusa del springa på rättegångar, särskilt som dessa förstklassiga idrottskillar tjänar finfina extrapengar i form av skadestånd som de tillerkänns som plåster på såren för allt oprovocerat våld de råkar ut för. Jag säger bara grattis till Tvillingarna, som går en synnerligen meningsfull tillvaro till mötes. Fast ska jag vara ärlig så är jag bara jävligt avundsjuk, för jag vill också bli åklagare.


Kommentarer
Postat av: Putte

www.juristkompetens.se

har bytt namn till:

www.pucko.se

2006-09-08 @ 11:35:15
Postat av: Ellen

Nu är helgen räddad!
Tingis har kastat ett ben åt oss igen! Gott att gnaga på så här på fredagen...
Mums!

2006-09-08 @ 12:00:03
Postat av: Ellen

YES YES YES!

Tingsnotarien från Obygden ska bli bok! På riktigt!
Såg just erbjudandet på mail.

LYCKLIG!

2006-09-08 @ 12:07:23
Postat av: ÅM

Klart du vill bli åklagare!

2006-09-08 @ 12:50:15
Postat av: Inte åklagare

Hoppas att någon kammarchef kontaktar tn och låter honom bli åklagare. Tror att han skulle göra ett utmärkt jobb.

2006-09-08 @ 13:29:51
Postat av: Anonym

Ellen, varifrån fick du det erbjudandet? För om det är så är det ju bara bra om du sprider varifrån man kan beställa boken.

2006-09-08 @ 13:40:33
Postat av: Ellen

Boken kommer i november...
Återkommer med mer info när jag kollat upp det hela...

2006-09-08 @ 13:43:38
Postat av: Anonym

Men du skev ju att du visste att det skulle bli en bok och att du fått erbjudande om det i ett mail...Vad är det nu du måste kolla upp? Är du inte lika säker längre?

2006-09-08 @ 13:58:00
Postat av: Hovråttan

Äntligen pekar TN på ett förhållande som länge retat gallfeber på mig när jag suttit på mål där vakter av alla de slag yrkar ersättning för förlorad arbetsinkomst med maxbeloppet så fort de inställer sig i rätten. Någon gång har de tillochmed yrkat full ersättning två gånger samma dag vid samma domstol. Det är sällan lönt att påpeka att de faktiskt arbetar på nätterna. Då hävdar de istället att de driver enskild firma som personliga tränare och yrkar ersättning för att de tvingats tacka nej till flera kunder för att kunna komma och vittna. Dessutom påstår de alltid att de rest med egen bil till rättegången och naturligtvis har de mellan gärning och domstillfälle flyttat från Stockholm till typ Hagfors för att kunna mjölka mer pengar från staten. Jag ser bara en lösning. Låt arbetsgivarna stå för kostnader när vittnen inställer sig. Då kanske det blir mindre incitament för vakterna att provocera fram "ersättningsgillt" våld.

2006-09-08 @ 14:25:45
Postat av: Håller med

Väl talat Hovråttan!

2006-09-08 @ 14:31:16
Postat av: Myndighetsjurist

Det är inte bara vakter som yrkar högsta ersättning. Min uppfattning är att de man kan tro är arbetslösa, eller åtminstone inte har något vidare välbetalt jobb, yrkar 700 kr, medan de som verkar mest seriösa oftast tackar nej till ersättning eller vill ha typ 20 kr för en bussbiljett. Det värsta jag har varit med om var när en man yrkade 700 kr som ersättning för den karensdag han tvingades ta ut då han falskeligen sjukskrev sig för att vittna. Ordföranden: "men du verkar ju inte vara sjuk". Vittnet: "min arbetsgivare lät mig inte vara ledig för att vittna"... Jag tror inte att hans förlorade arbetsinkomst de facto var 700 kr heller.

2006-09-08 @ 14:49:29
Postat av: Anonym

Hovråttan: Det har alltid förundrat mig hur en sådan konspiratoriskt tanke kunnat få en sådan spridning bland välutbildade och, förhoppningsvis, kritiskt tänktande människor som arbetar inom domstolsväsendet. Att väktare/OV skulle provocera fram händelser för att kunna plocka hem sjuhundra i vittnesersättning. Jag kan lova dig att när en kille plockas in av en dörrvakt en lördagkväll (vilket i Stockholm kan innebära 3-4h väntetid på polisen) så är det inte för att sjuhundra ligger och väntar... i bästa fall om ett halvår... om förundersökningen inte blir nedlagd. Det finns andra drivkrafter (vilka i o f i vissa fall kan vara än smutsigare än pengar, men det är en annan sak).

2006-09-08 @ 15:13:46
Postat av: Road fiskal

Men hovråttan har ju inte påstått att de ingriper för de 700 spännen. Bara att det är märkligt att de ALLTID tycks ha förlorat maximalt belopp i arbetsförtjänst. Och det är märkligt. Om det vore sant skulle dörrvakter vara världens hårdast arbetande yrkeskategori, eftersom de då skulle jobba både dag och natt. /RF

2006-09-08 @ 15:25:06
Postat av: Delägarn

En annan aspekt av dörrvakter: När jag satt ting på den gamla goda tiden, framkom ofta under förhöret med den tilltalade att han åkt på stryk av vakterna, sannolikt på grund av provocerande uppträdande, och att dessa anmälde honom för våld eller hot för att själva slippa bli föremål för förundersökning. Vakterna hade nämligen lärt sig att åklagare reglemässigt lägger ner förundersökningen mot vakterna men driver målet mot den misshandlade kroggästen. Rent komiskt blev det när fråga var om 120 kg tunga muskelbyggare som känt sig hotade och inte vågade sig ut på stan under flera veckor på grund av hot från någon spenslig kille på 60 kg. Tyvärr rådde sådan anda på tingsrätten, att vederbörande tunnis så gott som alltid dömdes, "det har inte framkommit någon anledning för vakten att falskeligen tillvita tunnisen brottslig gärning", eller något i den stilen.

2006-09-08 @ 15:39:35
Postat av: Anonym

Så tolkade jag också hans inlägg, fram till sista meningen.

Att dörrvakter är hårt arbetande stämmer dock i många fall. På mindre orter är det i princip uteslutande så eftersom ingen kan försörja sig på att stå fredag och lördag på statt. Inte heller i Stockholm är heltidsarbetande dörrvakter en stor grupp. Väldigt många har dagtidjobb. Å andra sidan rör det sig kanske inte om fler än fyra-fem dörrpass i månaden, så världens hårdast arbetande yrkeskategori handlar det inte om.

Därmed inte sagt att dessa personer alltid har ett inkomstbortfall om 700 kr när de infinner sig. Men, tvivlar man på det, vad finns det då för hinder att begära in intyg från arbetsgivaren? Det förekommer domare som gör det. Enligt egen utsago med stor framgång (läs: få intyg kommer in). Ni fiskaler brukar ju vara pigga och alerta. Gör något istället för att sitta här och gnäll över att ni alltför lättvindligt släpper ifrån er statens pengar.

2006-09-08 @ 15:48:54
Postat av: Tomten

Tycker det ska vara obligatoriskt att ta med sig arbetsgivarintyg som styrker inkomstbortfall till TR.

2006-09-08 @ 16:45:57
Postat av: sueco

Men hördu Tomten, vi har tillräckligt med papper på domstolen . . .

2006-09-08 @ 17:12:32
Postat av: Road fiskal

Jag tolkade den sista meningen som att hovråttan syftade på skadeståndet om något. Min personliga erfarenhet av dörrvakter är att många av dem är brutala. Jag tror knappast att de provocerar fram bråk med tanke på skadeståndet, men jag är övertygad om att det förekommer att de provocerar fram våld för sin egen tillfredsställelses skull. /RF

2006-09-08 @ 17:12:47
Postat av: Krisse

Jag tror att det handlar om utebliven träningstid, dvs kostnader för inkomsters förvärvande, de bygger väl ändå sina 120-kilos kroppar under dygnets ljusa timmar. Mer förståelse för dörrvakters svåra och utsatta arbetssituation !

2006-09-08 @ 17:21:24
Postat av: Anonym

Som någon annan sa ovan så jobbar de allra flesta krog-ov med andra arbeten på dagtid. Många jobbar som väktare/OV på andra ställen, och andra med helt andra saker.

Håller dock med om att en del OV ser det som en tillfredställelse att få ta i lite extra.

2006-09-08 @ 17:54:42
Postat av: kvinnlig OV

Vilka fördommar... De flesta ov i min stad är antingen studenter eller yrkesverksamma i helt andra yrken såsom jag själv. Inte fasen är det kul att ta tjl en dag för att vittna mot 700 kr i ersättning, det förlorar jag ju ekonomiskt på. Jag blev kallad minst två ggr förra året till en stad som ligger 12 mil bort. Kul?! Själv har jag endast råkat ut för "nöjet" att bli sparkad i ryggern av en 18-årig kroggäst nerför en trappa, han fick samhällstjänst och jag fick inte ens ett skadeständ för lite ska man visst tåla i branschen...

2006-09-08 @ 18:09:42
Postat av: Delägarn

Om den kvinnliga ordningsvakten inte trivs med sitt s.k. arbete, så går det bra att sluta. Ett ytterligare tips är att behandla gästerna väl och med respekt, så undviker man våldsamheter.

2006-09-08 @ 20:46:46
Postat av: Anonym

Jadu Delägaren...

Om det ändå vore så enkelt!

2006-09-08 @ 23:09:20
Postat av: Misslyckade yrken

Vad blir en misslyckad polis?
- En ordningsvakt.

Vad blir en misslyckad läkare?
- En tandläkare.

Alla yrkeskategorier har sina särarter.

2006-09-09 @ 05:28:25
Postat av: Mike

Öh, kan väl hålla med om att misslyckade poliser ofta blir ordningsvakter, men du har helt fel vad gäller tandläkare.

Precis lika svårt att komma in på tandläkar- som läkarprogrammet (ja, det är olika utbildningar). Tandläkare kan, om dom så vill, tälja guld med fällkniv. Och tänk så mycket svarta pengar dom kan håva in, mmm.

Visst gillar jag att vara jurist, men önskar att vårat yrke inbegrep fler tillfällen till härligt, lukrativt skattesmitande.

2006-09-09 @ 11:07:57
Postat av: banarne

En sak som jag fann mycket märkligt under notarietiden på vischan var att det verkade finnas en slags underförstådd allians mellan åklagarna och dörrvakterna på orten. Vid pläderingarna mässade åklagarna gång på gång i förmanande ton en massa om att om man brukat våld mot ordningsvakter eller på något annat sätt gjort minsta motstånd mot dem så hade man satt sig upp mot statsmakten bla bla och detta var ett sånt där fruktansvärt artbrott med såå högt straffvärde osv osv zzZZzzzzZ, ibland med en emfas som fick en att undra om de trodde att dörrvakterna i själva verket var poliser och inte folk som var anställda av en privat krögare som inte vill ha för mycket invandrare på sin krog. Frågan som alltid dök upp i bakhuvudet var alltid, hade vi läst samma utbildning?

2006-09-09 @ 11:56:46
Postat av: Mike

Mja, det är nog så att åklagare får ta så mycket skit och hot, att dom per automatik tar ordningsvakter i försvar.

Visst, OV får också ta mycket skit, men av egen erfarenhet (har flera barndomsvänner som är OV) är väääldigt mycket av våldet framprovocerat av ordningsvakterna själva.

2006-09-09 @ 12:03:51
Postat av: Fler misslyckade yrken

Vad blir en misslyckad jurist?
Ekonom... ha ha

2006-09-09 @ 19:01:45
Postat av: EW

Visst är en del av våldet framprovocerat av OV.

Men många vet inte vad OV har för befogenheter, och sätter sig till motvärn av ren okunskap. (Jag tänker då på de klassiska 10, 10 a, 13, 29 §§ Polislagen 1 § LOB m.m.)

2006-09-09 @ 19:55:28
Postat av: rättning av misslyckad jurist

en misslyckad jurist får jobb på fonus... ;-)

2006-09-09 @ 20:28:12
Postat av: Mike

Heh, en gammal klasskompis är just det - jurist på fonus:)

2006-09-09 @ 21:03:38
Postat av: Delägarn

Vad blir en misslyckad advokat? - Dörrvaktskramande åklagare! (ha-ha)

2006-09-10 @ 09:53:25
Postat av: Mike

Vad blir en misslyckad politiker? - befodrad.

2006-09-10 @ 12:57:57
Postat av: EW

Mike har verkligen rätt i sitt senaste inlägg. Gör man en tabbe får man en fin ambassadörstjänst i nåt exotiskt land.

2006-09-10 @ 13:41:05
Postat av: T

Vad blir en misslyckad jurist?
Sittandes framför TN:s blogg

2006-09-10 @ 14:19:27
Postat av: Anonym

I ett lagrum i en domvilla i Tvesala satt ett troll och läste domsagor

2006-09-10 @ 14:32:06
Postat av: Anonym

Vad blir en misslyckad humanist?
Jurist.

2006-09-11 @ 10:21:57
Postat av: Cybernamn 1

Vad blir en misslyckad EU-jurist? Sten Sture.

2006-09-11 @ 10:26:54
Postat av: Anonym

Den trevliga miljöåklagaren i Jönköping som det pratades om i ett tidigare inlägg här lär synas en del i media närmaste veckorna. Det har redan börjat trots att rättegången tydligen just kommit i gång!

2006-09-11 @ 10:54:35
Postat av: Anonym

Vad blir en misslyckad humanist?
Samma som en lyckad - arbetslös

2006-09-11 @ 14:08:03
Postat av: Mike

Nån skum fil kand eller fil mag i gott och blandat och sen klagar dom på att dom inte får jobb...

Humanister är ett förunderligt släkte.

2006-09-11 @ 15:21:23
Postat av: Sthlmsnotarien

EW - En misslyckad politiker? Jovars, Rikets nuvarande ambassadör i Brasilien är nog ett av de bästa exemplen på detta.

En socialt misslyckad notarie?
- Blir fiskal.

De både socialt och yrkesmässigt misslyckade notarierna av de alla?
- Blir försvarsadvokat med egen humanjuristfirma.

En biträdande jurist som misslyckas att bilda familj?
- Blir delägare.

2006-09-11 @ 15:35:02
Postat av: Anonym

Målet i Jönköping:
Vad gäller saken?

2006-09-11 @ 16:42:17
Postat av: Mike

Enda position Winberg skulle kunna göra mer nytta än skada, är som pellets vid ett fjärrvärmeverk.

2006-09-11 @ 17:12:02
Postat av: Mike

Reservation:
Möjligt att Winberg har en negativ energikoefficient och inte ens pelletsalternativet är av nytta.

2006-09-11 @ 17:14:04
Postat av: Sten Sture

Cybernamn 1: Vad är en misslyckad EU-jurist och varför skulle en sådan bli Sten Sture (vad det nu betyder)? Misstänker att kommentaren är avsedd som en förolämpning enligt samma modell som "misslyckad läkare = tandläkare" ovan, men jag förstår faktiskt inte. Menar du att jag skulle vara en misslyckad EU-jurist? Menar du en jurist som jobbar inom EU-institutionerna, en jurist som jobbar med EU-frågor (EG-rätt) eller en utländsk jurist som är medlem i advokatsamfundet ("EU-advokat"). Och vad krävs för att en sådan skall anses misslyckad? Att han eller hon inte längre är i yrket?

Jag är inget av ovanstående. Ja, förutom Sten Sture då.

2006-09-11 @ 17:56:27
Postat av: Anonym

Hade inte Winberg en fling med Göran?

2006-09-11 @ 18:26:35
Postat av: Anonym

Till Målet i Jönköping.

Målet handlar inte om något i Jönköping, men miljöåklagaren som i några inlägg vid ett tidigare tillfälle i den här bloggen beskrevs som väldigt trevlig är samma åklagare som har hand om sjukhusbranden på S:t Sigfrids sjukus i Jönköping.

2006-09-12 @ 08:42:16
Postat av: Blondie

Sankt Sigfrids sjukhus ligger ju inte i Jönköping... Så inte någon missförstår det...

2006-09-12 @ 10:17:11
Postat av: Anonym

Sorry, det skulle givetvis vara i Växjö där.

2006-09-12 @ 10:18:41
Postat av: Annapanna

Kan man verkligen blir rekryterad som åklagare om man inte fullgjort notarietjänstgöringen?

2006-09-12 @ 15:29:25
Postat av: Anonym

Pratar vi om någon speciall nu Annapanna eller i största allmänhet?

2006-09-12 @ 15:56:53
Postat av: Anonym

Tvillingarna har ju gjort färdigt notarietjänstgöringen.

2006-09-12 @ 16:24:37
Postat av: Delägarn

Vem skulle överhuvudtaget vilja bli åklagare? Sitta och kräva straff dagarna i ända? Driva mål för misshandlande dörrvakter mot stackars misshandlade kroggäster. Med en tämligen låst karriärväg. Fast å andra sidan har väl ingen hört talas om någon åklagare som direkt jobbat ihjäl sig.

2006-09-12 @ 17:03:03
Postat av: cho-san

Till alla som är intrsserade av Tingsnotarien - boken:

"Boken kostar 170 kr, ordinarie pris, inklusive moms. Vid förhandsbeställning kan vi erbjuda inslagning som en gratis service. Vid beställning av flera exemplar lämnar vi givetvis mängdrabatter.

Frakt tillkommer i enlighet med postens ordinarie taxor. Det är svårt att ge exakta prisuppgifter men det är en relativt ?lätt? bok.

Tveka inte att kontakta mig vid ytterligare frågor!

Vänliga hälsningar

Nahale Karimi
Apple Hill Media AB
Apelbergsgatan 60
111 37 Stockholm

E-post: nahale@applehill.se
Telefon: +46 8 22 40 60
Mobil: +46 739 31 29 44"

Så, nu är förhoppningsvis flertalet frågetecken uträtade! Kan även säga att den, enligt uppgift, kommer att innehålla tidigare opublicerade blogginlägg, illustrationer och liknande.

2006-09-12 @ 18:24:19
Postat av: Anonym

Vad heter boken då?

2006-09-12 @ 19:53:14
Postat av: Anonym

Någon hemsida eller så till bokförsäljningen?

2006-09-12 @ 19:54:59
Postat av: gonzo

Man kan man väl för övrigt bli antagen till åklagarbanan under slutet av notarietjänsten, på samma sätt som till fiskalstjänsterna. eller? orkar inte forska.

2006-09-12 @ 23:08:29
Postat av: Ellen

Boken är lite halvhemlig ännu...
Apple Hill bokförlag är nystartat och verkar inte ha nån hemsida än :(

2006-09-13 @ 07:46:46
Postat av: cho-san

Boken heter, har jag för mig, "Tingsnotarien - det första året". Den ska innehålla tidigare publicerat och opublicerat material, illustrationer, ett förord skrivet av tingsnotarien och ett tackbrev från tingsnotarien till Obygdens tingsrätt. Har tyvärr slängt mailet där all info som stod i grundutskicket (som jag tror skickades till samliga registratorer på alla domstolar) fanns med i. Beställning kan iaf göras via personen som nämns i mitt ovanstående inlägg.

2006-09-13 @ 08:13:59
Postat av: Söndagsåklagaren

Till Delägarn och ni andra om åklagarbanan:Det är stundvis rätt spännande att vara åklagare. Och så har man tillfredsställelsen att göra något vettigt och betydelsefullt; inte bara käbbla om huruvida AB Hit skall betala x pengar till AB Dit eller tvärtom.

Apropå att jobba ihjäl sig: gick förbi Mannheimner Swartlings port nu på lunchen och ambulansen var där igen, för andra gången i veckan, och bar ut ytterligare en ihjälsigjobbad delägare. Från båren släpade armen med Breitlingklockan i stenläggningen på gatan, delägare i svarta kostymer stod med sänkta huvuden under en fanborg, sörjande biträdande jurister bildade hedersvakt. Eller var det bara något jag drömde?

2006-09-13 @ 12:39:13
Postat av: gonzo

man kan annars missstänka att cho-san och Nahale Karimi är en och samma person. Med en snabb googling får man reda på att Nahale Karimi
är, eller varit, juridikstudent och varit med i diverse studentföreningar. Hon verkar också gilla att hänga vid Stureplan.

2006-09-13 @ 13:27:08
Postat av: Jur. dr.

-> Gonzo

Nu ska vi inte trakassera den som var vänlig och gav information om boken. Han/hon kunde lika gärna hållt det för sig själv. Lägg av.

2006-09-13 @ 13:44:41
Postat av: Anonym

Spelar ingen roll om det är samma person, det är ett bra initiativ att ge ut boken.
Jag pratade med honom i telefon igår!

2006-09-13 @ 14:20:42
Postat av: gonzo

nja doktorn, det var inte menat som trakasserier och jag tror inte det uppfattas så. Jag misstänker att en himla massa personer gjorde samma sak som jag och googlade lite på namnet. Lämnar man någons namn i ett sådant här forum, lämnar man samtidigt all tillgänglig google-info.

2006-09-13 @ 14:24:21
Postat av: Ellen

Pratade med vem i telefon igår??

Nahale är en tjej...
Men du syftar på någon annan... Vem?

2006-09-13 @ 14:31:23
Postat av: cho-san

Jag kan garantera att jag inte är Nahale Karimi, även om jag förstår att det skulle kunna synas som så.:) Återgav en mailkonversation jag har haft med honom/henne.

Jag har heller aldrig varit i närheten av stureplan, vilket torde framgå med önskvärd tydlighet av mina inlägg angående juristutbildningen i umeå...

2006-09-13 @ 14:48:08
Postat av: gonzo

attans, min konspirationsteori sprack. Är för övrigt rätt säker på att det är en hon.

2006-09-13 @ 14:54:18
Postat av: Anonym

Ellen, i går ringde jag det där telefonnumret...Det var en man jag pratade med. Han var trevlig!

Men vad han hette vet jag inte. Det var vid 20.30-tiden och han önskade mig en trevlig fortsättning på kvällen.

Han nämnde förresten könet på tingsnotarien..om det var en blunder eller inte vet jag inte. Kanske är det offentligt?

2006-09-13 @ 15:16:12
Postat av: f. d. klasskamrat

Nahahale studerar på juristlinjen (termin 8) på stockholms universitet. Hon är en flicka och är aktiv inom bl. a. juridiska föreningen på SU.

2006-09-13 @ 18:40:17
Postat av: EW

Stod det något om när boken (ungefär) kommer att vara tillgänglig för leverans?

2006-09-13 @ 22:40:15
Postat av: Dweezil

Det alltid intressant att diskutera vilket kön tingnotarien egentlingen har (och om det är en tingsnotarie överhuvudtaget). Mitt intryck efter att ha läst hela bloggen i ett svep (jag är inte jurist så min arbetsbörda är ringa) är att tingsnotarien är en man. Jag bygger inte detta på att könet anges som man i infon om bloggaren, utan det är mer en allmän känsla. Tonen i texterna är mer manlig. Ämnesvalen, om de nu går att könsbestämma, känns manliga. Bloggen stora intresse för alkohol och i synnerhet vissa typer av alkohol (öl, drinkar) känns mer manliga. Well, fuck it. Det känns som en man. Någon annan som har en motsatt åsikt?

2006-09-14 @ 13:30:47
Postat av: cho-san

Så, nu vet ni precis lika mycket som mig! Detta mail kom till domstolen, adresserat till registratorn.

"Till personalansvarige/inköpsansvarige

8 september 2006
Mitt namn är Nahale Karimi och jag är projektansvarig för bokprojektet Tingsnotarien- en dagbok från Obygdens tingsrätt.

Tingsnotarien är en av Sveriges populäraste bloggar med över 8000 unika besökare i veckan som med stort intresse följer den avslöjande tingsnotarien.blogg.se sedan den började publiceras för lite över ett år sedan. Nu får både de och alla andra möjligheten att stifta bekantskap med den hemlighetsfulla unga juristen som står bakom juristsveriges för tillfället mest omtalade litteratur! Boken Tingsnotarien ? Dagbok från Obygden tingsrätt ? första året utkommer nämligen på det nystartade förlaget Apple Hill.

I boken möter vi författaren Tingsnotarien som har hela livet framför sig. Som nyutexaminerad jurist får h*n äntligen en eftertraktad tjänst som notarie vid Obygdens tingsrätt, någonstans i Norrlands glesbygd. Tingsnotariens förväntningar är höga; h*n ska bli den bästa notarie Obygdens tingsrätt någonsin skådat. Väl framme i Obygden möts notarien av rasistiska rådmän, pennalistiska notariekollegor och okvalificerade arbetsuppgifter. H*n tar ut sin blodiga hämnd genom att skriva dagbok om händelserna på Obygden i en blogg. I dagboken får vi följa den tragikomiska vardagen vid domstolen för en ung jurist som trodde h*n hade en lysande karriär framför sig.

Förutom nytt material i form av tidigare opublicerade blogginlägg innehåller boken även illustrationer, ett förord skrivet av Tingsnotarien samt ett tackbrev från Tingsnotarien till Obygdens tingsrätt.

Ni har nu möjligheten att ge bort den perfekta presenten till alla medarbetare genom att förhandsbeställa boken. Boken kommer ut under november och utgörs således en lämplig och prisvärd julgåva. Gåvan kan personaliseras på flera sätt, bland annat erbjuder vi hemleverans, inslagningsservice samt omslag med företagets logotype på.

Kontakta gärna mig för ytterligare information.

Vänliga hälsningar
Nahale Karimi"

Hittade det slängda mailet i en undangömd papperskorg någonstans...

2006-09-14 @ 14:03:17
Postat av: Stjärna

Det är ju fullständigt lysande!

2006-09-14 @ 14:07:36
Postat av: Anonym

Fast var det inte så att tingsnotarien började skriva denna blogg innan h*n hade påbörjat sin tjänstgöring? Hur kan bloggen då ha skrivits i hämndsyfte?

2006-09-14 @ 15:00:43
Postat av: Ellen

Men... Ett av mina inlägg är raderat! Vad har hänt? Censur? Varför? Det var ju knappast något känsligt jag skrav... eller? Såg inlägget på förmiddagen men nu är det spårlöst borta. Buhu...
:(

2006-09-14 @ 15:13:01
Postat av: Anonym

Lägg av, Lip-Ellen. Det har väl försvunnit det är sånt som händer.

2006-09-14 @ 15:37:29
Postat av: Ellen

Jasså, det är till och vara bitchig...
Försvunnit???

2006-09-14 @ 15:51:51
Postat av: Nedomkull

Vi vet väl inte om tingsnotarien verkligen började skriva denna blogg innan h*n började sin tjänstgöring. Vid en snabb koll kan jag inte se att några kommentarer görs till omvärldshändelser som kan tidsbestämma resp inlägg - eller har jag missat något?

Det verkar alltså som att bloggen KAN vara skriven i efterhand. Bloggen bör alltså trots allt kunnat ha skrivits i "hämndsyfte".

2006-09-14 @ 16:47:02
Postat av: SSU-bricka

Nedomkull: Jodå, jag minns t.ex. nåt inlägg om hur man varit på DGG och tagit en "SSU-bricka" (stöl+shot), detta var i dagarna då SSU-ordförandens fylleslag dominerade media. Men det är givetvis lätt att lägga in såna tidsreferenser även om bloggen är fiktiv, vilket väl ändå det mesta talar för att den är?

2006-09-14 @ 19:40:49
Postat av: Tybalt

Nedomkull skall du skriva en bok? Eller vad för dig till Fylke egentligen?

2006-09-14 @ 21:14:27
Postat av: cho-san

Är man insatt i vad som händer i somstolsvärlden angående exempelvis Vera (internt datasystem) och java-scriptets väl och ve så har Tingsnotarien lyckats lämna aktuella vinkar här och var. Tror dock inte för den skull att allt här är äkta utan det är sådana detaljer som bidrar till att förhöja njutningen för läsaren!

2006-09-15 @ 11:34:58
Postat av: Anonym

Gillar starkt att bokannonsen har skickats ut till alla domstolars registratorer. :)

2006-09-15 @ 12:01:08
Postat av: Anonym

Känns lite som att erbjuda Mikael Persbrandt en prenumeration på Expressen

2006-09-15 @ 13:25:19
Postat av: JArl

Domare, fiskaler mfl vid tingsrätterna har ändå utan undantag så dålig självinsikt att dom inte förstår att det som skrivs i boken kan ha ngt med dem själva att göra.

2006-09-15 @ 13:56:16
Postat av: Ipso jure

Men vem, vem, vem i hela friden kommer att betala pengar för att läsa de här inläggen EN GÅNG TILL?

Räck upp en hand ni som känner ett behov av detta!

2006-09-15 @ 15:11:54
Postat av: Anonym

Jag kommer absolut att köpa boken. Och även ge bort den till vänner och bekanta. Kanske inte så kul att läsa den nu, men tänk om några år! Utmärkt som minne av den egna notarietiden. Boken blir säkert kult-förklarad bland jurister.

2006-09-15 @ 15:18:39
Postat av: Anonym

Jag kommer absolut att köpa boken. Bloggen lär väl läggas ned när TN slutfört sin tingstid och då är det ju kul att kunna ha kvar boken och kunna skratta/gråta åt TN:s förehavanden.

2006-09-15 @ 15:38:29
Postat av: EW

Den skulle ju även innehålla tidigare opublicerat material.

2006-09-15 @ 15:41:11
Postat av: cho-san

Kan ju säga att jag redan har 7 böcker som ska beställas härifrån, varav en ska till lagmannen...

(Som vanligt huserar jag dock på en länsrätt och inte på en tingsrätt...)

2006-09-15 @ 15:55:09
Postat av: Ellen

Hos oss är det också flera stycken som köper boken så fort den är ute...

2006-09-15 @ 16:32:19
Postat av: Icke-jurist

Igår avslöjade Karolina att det egentligen är hon som är TN...

Postat av: Jenny

Tänk om det är Karolina? Verkligen inte helt otänkbart. Hon har helt klart fantasin, skrivspråket och begåvningen. Hon är helt enkelt grym! Henne tänker jag ha kvar som förebild, oavsett om hon skrivit detta eller ej.

2006-09-15 @ 18:58:02
Postat av: Goofy

Nja, inte kan man väl av Glamourprinsessans blogg omedelbart dra slutsatsen att det är hon som är TN - möjligen att hon kanske skulle vilja vara det.

Och nja, min samlade erfarenhet av stilistiska analyser säger att hon inte är det. Jag har ingen annan åsikt om Lassbos kvaliteter eller tillkortakommanden (orkar inte), men hennes bloggspråk är tämligen platt rakt igenom. Om man har ett potentiellt språk som TN:s förefaller det extremt konstigt att man inte skulle nyttja det i den blogg man skriver under eget namn, om inte annat så av rent egoistiska narcissistiska skäl. Vem 17 skulle inte vilja framstå i så god dager som möjligt i det man skriver under eget namn?

2006-09-15 @ 19:49:42
Postat av: Domaren

JArl: Vi domare kan inte dras över en kam. Jag har själv upplevt många situationer som varit inte bara märkliga, utan tent utav bisarra under min karriär och jag känner att jag inte alls kan identifiera mig med de domare TN beskriver. Jag tror inte heller mina notarier skulle beskriva mig som någon av de sadister TN beskriver.

Hur som helst är jag rätt säker på att berättelserna är fiktiva. En historia är nog hämtad från något jag själv upplevt (fast då på en hovrätt) för ett antal år sedan, och då i början av min karriär. Historien är så knasig att den inte lär ha inträffat på fler stöllen än den domstol jag då var på.

"Första året" lär vara en samling anekdoter från diverse domstolar runt om i landet. Det finns mycket att berätta som är såväl självupplevt som sådant man hört av kollegor på annat håll så att skriva ett blogginlägg varje/varannan vecka och göra det underhållande skulle inte vara något problem om man jobbat ett tag.

Jag tror mig dessutom veta vem som står bakom bloggen, och det är inte någon som är notarie nu.

2006-09-15 @ 23:34:35
Postat av: F.d. Byråslaven

"Mina notarier"????

2006-09-15 @ 23:59:20
Postat av: Anonym

En försvarsadvokat borde skriva gästinlägg på tingsnotariens blogg.

Skulle vara intressant att höra om alla större rättegångsfel som domarna hittar på - och ombudens syn på domarnas "påhitt".

Från vad jag har sett så irriterar sig ombuden då och då på vissa rådmäns "processtyrning" - som i vissa fall kan vara ganska speciell.

2006-09-16 @ 05:56:51
Postat av: EW

Är "Domaren" möjligtvis TNs andra alterego?

2006-09-16 @ 11:55:18
Postat av: Delägarn

Processtyrning är väl kanske ingen källa till anekdoter. Däremot domares okunskap i för allmänna domstolar mer ovanliga rättsområden, såsom bolagsrätt. Vid ett tillfälle uppgav en domare för mig att han bedfömde ett bolags betalningsförmåga som begränsat eftersom bolaget ifråga hade ett aktiekapital på bara 100.000 kr. En annan domare trodde att ett bolags aktiekapital var ett belopp som bolagen måste ha på banken. Först trodde jag att de skojade med mig, men tyvärr menade de allvar.

2006-09-16 @ 11:56:00
Postat av: Johan

Det är väl i och för sig ganska befriande att alla inte har järnkoll...

2006-09-17 @ 00:13:59
Postat av: Stromboli

Det säger sig självt att Karolina Lassbo inte har ett skit med Tingsnotariens alster att skaffa. Tingsnotarien har en (över?)mogenhet i språket, självdisciplin till att hålla sig till ett inlägg i veckan men framför allt insikt i domstolsvärlden, notarie- och kanslirutiner och liknande kunskap som omöjligen kan finnas hos en jur. stud.

2006-09-17 @ 09:49:23
Postat av: JArl

Domarn: Det är inte så säkert att "dina notarier" instämmer att du är så hyvens. De är beroende av dig och de vitsord du ger dem. Har det slagit dig att deras beteende gentemot dig påverkas av en sådan detalj? Jag kan inte säga annat än att jag efter att ha suttit ting inte någonsin skulle vilja jobba inom domstolsvärlden igen just på grund av er domare (rådmän/lagmän/fiskaler). Mitt karriärval blev lättare iaf. Eftersom jag är anonym här tänker jag säga rent ut att ni är ett satans pack!

2006-09-17 @ 12:32:22
Postat av: EW

--> JArl

Om du kan gå i god för att alla domare i Sverige är ett "satans pack" så okej. På denna sida samlas många personer med dåliga erfarenheter av domstolsvärlden. Jag har själv ingen erfarenhet av notarietjänstgöring.

Jag har hört bekanta som haft dåliga upplevelser, MEN jag har också hört personer som har fått mänskliga och ganska trevliga domare på sin domstol. Allt är inte svart eller vitt.

2006-09-17 @ 13:24:38
Postat av: Dior

Alla ni som klagar på fiskaler/rådmän/lagmän - eller refererar till dem som klagat, verkar glömma bort - just som EW påpekat - att allting inte är svart eller vitt. Dessutom får man inte glömma bort att i sakens natur ligger att det ALLTID kommer att finnas en missnöjd part, den förlorande. Givetvis är det då väldigt lätt att ta ut det hela på ordföranden...
... kanske något att tänka på?

2006-09-17 @ 14:25:47
Postat av: NTarie

JArl:

Ve inte riktigt vad du upplevt, men i ärlighetens namn är det väl inte så underligt att kalla någon/ra för "sina", då man eg. syftar på den/de man jobbat tillsammans med. Vi säger i vart fall vår rådman/fiskal som en benämning på vilken rotelinnehavare man har, varför skulle de omvända inte kunna gälla. Självfallet har det väl med den överordnade organisationen att göra, men om man inte kan komma överens med detta - dvs att man har en rotelinnehavare - läs chef - som är längre gången i karriären som högre ansvarig för en själv - läs "ens egen" fiskal/rådman - så vette gudarna varför du i förstaläget sökte dig till domstolen. Har å andra sidan inte fattat varför någon som inte kan tänka sig en karriär inom domstolsväsendet - med allt vad det för närvarande innebär - söker sig hit. - Men det är nog en annan fråga...

2006-09-18 @ 00:57:03
Postat av: Anonym

Det vore kul om det vore Glamourprinsessan som var Tingsnotarien för då skulle hon äntligen verkligen granskas och inte hyllas för den bloggen.

2006-09-18 @ 08:31:17
Postat av: Ellen

Princessan är alldeles för blåst för denna blogg!
Har någon verkligen missat det?
Blääääääääääääääääää

2006-09-18 @ 08:55:13
Postat av: Proletärjuristen

Hehe...det vore otroligt roligt om det visade sig att Glamourprinsessan låg bakom även denna blogg. Då kunde man kanske äntligen få tyst på de fjantar som har som enda sysselsättning att hacka på henne vad hon än gör.

2006-09-18 @ 09:15:18
Postat av: Anonym

Jag tror nog att Glamourprinsessan också skulle kunna ge ut en egen bok. Inte med alla sina inlägg, men en del av dem + lite självbiografi och "uppepp" a´la VeckoRevyn. Den lär nog tilltala några av hennes läsare och en del yngre läsare.

Nej, jag är inte ironisk.

2006-09-18 @ 09:22:27
Postat av: Anonym

- JArl
Håller med JArl - karriärvalet blev betydligt lättare, efter att ha haft en visserligen mkt intelligent och skicklig men fullkomligt socialt omedveten (tf) (obygds-)lagman som "sin" domare. Otroligt att man stannade där två år för att sedan få medelmåttiga betyg trots en fullkomligt klanderfri insats.

Inpyrt.

2006-09-18 @ 13:50:23
Postat av: jur stud to be

Så... vilken stad är bäst att läsa juridik i? Finns det någonstans man ska hålla sig borta ifrån?

2006-09-18 @ 19:33:03
Postat av: EW

--> jur stud to be

Den diskussionen förekommer ofta i olika sammanhang, men den brukar aldrig komma nån vart. Alla har olika åsikter i den frågan, och alla är säkra på att just deras favoritort är den bästa.

Tråkigt svar men så är det!

2006-09-18 @ 20:20:36
Postat av: gonzo

För den framtida karriären tror jag det spelar ingen eller mycket liten roll var man läser någonstans. Det är väl också ungefär lika svårt att komma in överallt. Det är nog bättre att läsa där man tycker det verkar roligast i övrigt.

2006-09-18 @ 20:50:20
Postat av: gonzo

För den framtida karriären tror jag det spelar ingen eller mycket liten roll var man läser någonstans. Det är väl också ungefär lika svårt att komma in överallt. Det är nog bättre att läsa där man tycker det verkar roligast i övrigt.

2006-09-18 @ 20:50:34
Postat av: Anonym

Jur stud to be - jag skulle rekommendera Northwestern UoL i Chicago. Efter att ha pluggat på ett bra universitet i USA bleknar det mesta i Svedala. Dessutom kan en jänkarnotarie (notarie!) tjäna en halv mille om året. För en bitris ligger ingångslönen ofta runt miljonen. Dessutom är juridiken roligare och husen högre. Fixa stipendium och emigrera!

2006-09-18 @ 21:40:07
Postat av: EW

Nog för att levnadskostnaderna är högre i USA. Men det skulle innebära att en nyutexaminerad jurist på byrå i staterna skulle tjäna över 80 000 kr/mån. Rimligt?

2006-09-18 @ 23:19:26
Postat av: Glamourbygdens tingsrätt?

http://karolinalassbo.blogspot.com/2006_09_01_karolinalassbo_archive.html#115861615519785115

2006-09-19 @ 00:29:44
URL: http://karolinalassbo.blogspot.com/
Postat av: Anonym

hm.....

Postat av: EW

Kollade upp lite med löner i staterna. Det är tydligen inte orimligt att en nyblivien jurist får 150 000

2006-09-19 @ 00:37:19
Postat av: EW

...US-dollar i årslön.

Hur är beskattningen på det jämfört med Sverige? Och hur mkt större är egentligen levnadskostnaderna?

Såg att en fängelsevakt skulle tjäna nästan 3 ggr så mycket som en svensk vårdare.

(???)

2006-09-19 @ 00:39:27
Postat av: Anonym

Vad håller den där självutnämnda sessan på med nu då? Kåt på uppmärksamhet IGEN?

2006-09-19 @ 01:55:47
Postat av: Anonym

Märkligt påhitt av henne... luktar till och med nästan upphovsrättsintrång! :)

2006-09-19 @ 02:47:24
Postat av: Go för stenkoll

Fasen vad trött jag blir på pladdermajan. Jag kan inte förstå vad som är bra med hennes smetiga och ytterst självupptagna smörja.
Varför spammar Karolina denna sida med länkar till hennes modeblog?
Varför tolereras hennes beteende ö h t?
Märkligt.
Kanske överreagerar jag men det är väl nästan lika motbjudande när modesessan gör reklam för sig själv på detta sätt (har någon någonsin märkt någon antydan till självkritik hos henne), som när SD skräpar ned med sina utskick: oönskat, amatörmässigt och helt i avsaknad av ödmjukhet.
Usch.

2006-09-19 @ 02:49:22
Postat av: expat

jur stud to be: Law school i USA kostar 200000 USD på tre år, du måste ändå ha en grundexamen för att bli antagen, så du kan lika gärna läsa in en jur.kand. i Sverige.

En annan variant är en Ivy League LLM och därefter jobb på amerikansk byrå i Bryssel med en ingångslön på runt 150000 USD och ungefär samma löneutveckling. (högre skatt men mycket lägre levnadskostnader än i USA). Vill du jobba på amerikansk byrå är det Ivy League (framförallt Harvard och Columbia, Yale är för akademiker) som gäller.

2006-09-19 @ 04:04:38
Postat av: Anonym

Som jag har förstått det är man i princip behörig att ta New York bar test efter Svensk jur.kand. Plugga en Svensk jur.kand., plugga hemma, och res sedan till USA för att ta testet.

2006-09-19 @ 07:17:14
Postat av: Anonym

Allvarligt talat - har glamorsessan frågat tn om lov om hon får låna karaktärerna på det där sättet? Det är verkligen intrång hoppas att tn säger ifrån!

2006-09-19 @ 07:59:38
Postat av: Ellen

Alltså! Äntligen! Glamoursubban har gjort mig förvånad! Trodde hon var förutsägbar, men då slår hon till och stjäl TN:s karaktärer. WHAT???

2006-09-19 @ 08:06:50
Postat av: Anonym

...eller så har ni inte förstått att det kanske är hon som är TN?

2006-09-19 @ 09:05:04
Postat av: Ellen

ALDRIG I LIVET!

2006-09-19 @ 09:20:51
Postat av: Anonym

Ellen, varför är du så förvånad över att hon slår till och stäl TN:s karaktärer?

JAG å min sida är förvånad de få gånger hon har något inlägg som inte innehåller material eller annat som hon roffat åt sig för att få äran av!

2006-09-19 @ 09:58:55
Postat av: Honung

Att det skulle vara Lassbo som är tingsnotarie är inte det minsta troligt med tanke på den information som bokförlaget har lämnat ut angående notarien.

Det är en sak att TN skriver under pseudonym (eller bara är "Tingsnotarien i Obygden") men något annat om bokförlaget skulle säga att personen varit tingsnotarie och den ännu inte varit det. Lassbo är väl än så längek var i skolan?

För egen del tycker jag att hon är ett bra bevis på att det är tur att juristlinjen är så lång---för en del åtminstone!

2006-09-19 @ 10:08:53
Postat av: Ellen

För varje inlägg från Glamsubban tänker jag att nu, NU, nu kan hon ju inte sjunka längre ner. Så jag trodde att botten var nådd, men ack vad jag bedrog mig. Det smäller till och NU krälar hon väl bland de lägst stående?? Please, låt det vara så. Orkar inte mer!

2006-09-19 @ 10:13:30
Postat av: Ellen

I fall någon anmärker på stavningen i mitt föregående inlägg - så, JA, jag vet att jag stavat fel! :)

2006-09-19 @ 10:15:00
Postat av: cho-san

Kan det vara så att Lassbo med sitt TN-inspirerade inlägg försöker visa att hon kan uttrycka sig på samma stil-/uttrycksfulla sätt som TN (med tanke på vad Goofy tidigare i kommentarerna sagt)?

"Postat av: Goofy
Nja, inte kan man väl av Glamourprinsessans blogg omedelbart dra slutsatsen att det är hon som är TN - möjligen att hon kanske skulle vilja vara det.

Och nja, min samlade erfarenhet av stilistiska analyser säger att hon inte är det. Jag har ingen annan åsikt om Lassbos kvaliteter eller tillkortakommanden (orkar inte), men hennes bloggspråk är tämligen platt rakt igenom. Om man har ett potentiellt språk som TN:s förefaller det extremt konstigt att man inte skulle nyttja det i den blogg man skriver under eget namn, om inte annat så av rent egoistiska narcissistiska skäl. Vem 17 skulle inte vilja framstå i så god dager som möjligt i det man skriver under eget namn?"

2006-09-19 @ 10:55:49
Postat av: Anonym

Detta bevisar bara att Goofy har rätt.

2006-09-19 @ 12:27:32
Postat av: Anonym

Hur går det med kärleken Goofy?

2006-09-19 @ 12:33:39
Postat av: Goofy

Svar på sista frågan i kommentarerna till nästa inlägg!

2006-09-19 @ 16:59:18
Postat av: Goofy

Alltså, i kommentarerna till inlägget daterat 18 september.

2006-09-19 @ 21:49:02
Postat av: Elza

Excellent site, added to favorites!!H

2007-01-22 @ 19:37:45
URL: http://cinema-guzzo.ohhonline.com
Postat av: Kim

Hi, good morning to all of you... Nice Guestbook ;-) !!!m

2007-01-23 @ 07:42:23
URL: http://buy-adipex.giftsee.com
Postat av: Katie

Interesting web page is, i\'ll see you later one more timeg

2007-01-31 @ 16:24:22
URL: http://ebb.yourdailydot.info
Postat av: Keno

I\'m love this great website. Many thanks guyn

2007-02-05 @ 01:22:56
URL: http://sweet-dream.thehotair.net
Postat av: Jooni

I\'l be back... :)p

2007-02-05 @ 06:20:19
URL: http://laser-cutting.oheca.com
Postat av: ehgcw0n0br

ivjc3cv698jby erhh11p7712fa ihpt3u25aob2

2007-02-06 @ 08:05:32
URL: http://w115004.a324068.com/668441.html
Postat av: Nicole

Hello people! Nice site!e

2007-02-06 @ 19:20:41
URL: http://fenho.info/coon-estate-mn-rapid-real

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna