Måndagen den 29 augusti 2005

Två gånger varje vecka, utom under sommarmånaderna, levereras det en låda frukt till Obygdens tingsrätt. Fruktreglerna är hårda men enkla – två frukter per person och vecka och först till kvarn får först välja ut sin banan eller sina vindruvor (sju vindruvor motsvarar en frukt). Jag antar att frukten skall bidra till att öka trivseln på tingsrätten, men det är mycket tveksamt om så är fallet. Glädjen över denna enda personalförmån överskuggas nämligen allt som oftast av tillrop i stil med ”Nu har någon tagit den sista bananen, folk är som korpar” och ”Det är som vanligt, bara några bruna äpplen kvar när jag kommer, att folk inte kan lämna något ätbart”. Och naturligtvis är "folk" i detta sammanhang synonymt med "notarierna".

Redan efter den första fruktleveransen efter sommaruppehållet började det cirkulera rykten om att Mikael hade smugglat med sig en extra banan till sitt tjänsterum. Surtanterna, som höll på att gå i taket av förfasan, promenerade gemensamt till Mikaels tjänsterum för att kräva tillbaka den förkomna bananen. Mikael, som inte alls hade tagit någon extra banan, fick tillbringa tio minuter med att bedyra sin oskuld (kärringarna tittade till och med i papperskorgen efter bananskalet) innan de gick därifrån. Personligen misstänker jag att det var Förstenotarien som låg bakom bananstölden, för den fule fan satt och mumsade i fikarummet samtidigt som Mikael försökte undvika att bli lynchad av fruktgardet.


Incidenten föranledde att Surtanterna lade fram ett nytt förslag till fruktregler hos Lagmannen. Hur detta såg ut känner jag inte till, men det hela utmynnade i att Lagmannen enväldigt ändrade fruktreglerna så att domarna numera har förtur till fruktlådan när den kommer. Efter att domarna har valt sina frukter får Surtanterna välja, och föga förvånande får notarierna vänta till sist. Fiskalen trodde initialt att han hörde till fruktkategorin ”Domare”, men när han skulle gå och ta sin eländiga banan från veckans andra fruktleverans blev han av Lagmannen upplyst om att det blev mest rättvist om han tog frukt tillsammans med notarierna. Eftersom jag fortfarande känner mig vansinnigt uppkäftig efter Fiskalens fyllesnack, kunde jag inte låta bli att påpeka att det nog skulle dröja en sisådär 20 år till dess att han blev ordinarie rådman och därmed behörig att smita före notarierna i fruktkön.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Är det bara jag som i protest skulle marschera rakt fram till den nyinkomna frukstålen, ta två frukter, ta en tugga av vardera och sedan kasta dem i papperskorgen?

Var det ett dagis du arbetade på eller?

2005-08-29 @ 17:21:11
Postat av: Exnotarien

Funderat på att köpa egna bananer?

2005-08-29 @ 23:52:39
Postat av: Exfiskalen

På hovrätten hade råden förtur till just bananerna och så skall det kanske vara med tanke på att "If you pay bananas you get monkeys".

2005-08-30 @ 13:25:41
Postat av: Full

Jag tycker nog att notarien är väl hård mot fiskalen. Vem blir inte raljant och aningen onyanserad när man druckit ett gäng öl. Känslan av att man äger världen och detta inkluderat notarier, är väldokumenterad.

2005-08-31 @ 09:26:45
Postat av: och go

"Always do sober what you said you'd do drunk. That will teach you to keep your mouth shut." Hemingway

2005-08-31 @ 13:29:59
Postat av: Bakis

What happens in Vegas stays in Vegas.

Vegas skall tolkas extensivt. Oerhört extensivt.

2005-08-31 @ 16:22:05
Postat av: Exnotarie

När skall du skriva en bok om notarietiden? Jag bara älskar din beskrivning av den tid i livet jag helst vill glömma! Fortsätt skriva!

2005-09-01 @ 21:46:24
Postat av: Lycklig exnotarie

Alltid dessa bananer!

2005-09-02 @ 11:48:38
Postat av: funderar på ting

Det verkar vara en bisarr men förvånansvärt svensk tillvaro du genomlider på obygdens tingsrätt. Man undrar om du haft oturen att hamna bland en, minst sagt, speciell skara människor eller om alla jurister faktiskt är egocentriska idioter med empati motsvarande den hos en älgtjur...

2005-09-03 @ 02:19:22
Postat av: Lycklig exnotarie

...dessutom var fruktkorgen det forsta som akte nar tingsratten skulle spara; forestall er vilket insats att minska ett underskott pa ca en miljon genom att inte kopa bananer. Det kallar jag lysande ledarskap och insikter i hur organisationers ekonomi fungerar!

2005-09-06 @ 09:43:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna