Tisdagen den 4 oktober 2005

Häromdagen blev samtliga notarier via mail inkallade till Lagmannen, som ville tala med oss. Detta har aldrig inträffat förut, och alla spekulerade i vad mötet kunde tänkas handla om. Tvillingarna, som gjorde ett av sina sällsynta uttalanden, trodde att vi skulle få gå på ett studiebesök på åklagarkammaren. Mårten hoppades på att vi skulle få en eloge för den arbetsinsats vi har utfört under den senaste tiden. Mikael var på begravning i Göteborg, och jag själv anade att vi skulle få varsin tunna skit att bada i. Vi gick i samlad tropp in till Lagmannen, och väl därinne skulle det visa sig att det var jag som hade gissat rätt.

Som jag förstod det hela hade Förstenotarien uppmärksammat att notarierna har arbetat över på kvällarna under den senaste tiden. När han påpekade detta för Lagmannen passade han blygsamt nog på att nämna att han själv utan problem avverkade sin arbetsbörda före den ordinarie arbetsdagens slut. Lagmannen, som aldrig ifrågasätter Förstenotariens uppgifter, drog genast slutsatsen att notarierna hade börjat utföra privata göromål på instämplad arbetstid, såsom att surfa på Internet och maila med kamrater. Frågan hade dryftats med administratören, som i sin tur hade granskat flexlistorna. Av dessa framgick att ingen av notarierna hade lämnat tingsrätten före klockan nio på kvällen under de senaste tre veckorna, och från och med nu fick vi se till att sköta våra privata affärer när vi inte var instämplade.

Tvillingarna och Mårten sade ingenting. Jag förklarade modigt att det ökande flexsaldot berodde på ett stort antal utsatta tresitsar som notarierna skulle skriva tryck till, samtidigt som det hade hållits huvudförhandlingar i en mängd häktade mål, och att vi inte alls sysslade med privata ärenden på arbetstid. –Att domarna går på knäna kan omöjligt påverka notariernas arbetsbörda så pass att flexsaldot stiger på det här sättet, svarade Lagmannen. –Uppenbarligen påverkas arbetsbördan så pass, eftersom flexsaldot faktiskt har stigit. Vi kanske till och med borde få övertidsersättning, svarade jag, och chockerades av min egen uppstudsighet, trots att det egentligen är omöjligt att vara uppstudsig när man har fyllt tolv. Lagmannen spände ögonen i mig, och informerade oss om att han räknade med att vi i fortsättningen skulle hålla nere flexsaldot. Mitt mod sjönk till samma nivå som mina tingsbetyg just hamnat på, och sedan var mötet över.

Klockan halvfem samlades alla notarier vid stämpelklockan för att stämpla ut, eftersom ingen ville riskera något mer tjafs kring flexsaldot. Rassen, som just skulle gå hem, noterade detta och skrattade åt oss när vi gick tillbaka till våra rum för att arbeta vidare. Hans röst ekade i korridoren. –Glöm inte bort att den arbetsrrrättsliga regleringen är till för pöööbeln! ropade han efter oss.

Kommentarer
Postat av: Anonym

söker förstenotarien andra jobb?? Han borde få stryk.

2005-10-05 @ 09:51:02
Postat av: Bob

Å andra sidan har ju din (imaginära?) lagman inte helt fel. Eller när författar du dessa blogginlägg? Hur som helst är det ett klassiskt grepp från vissa domare! En uppskattad notarie med högt flexsaldo=duktig och ambitiös. En mindre skattad dito=klarar inte av sina arbetsuppgifter på vanlig tid. It all boils down to chemistry, skulle jag säga. Finns personkemi mellan rådman och notarie tolkas allt till det positiva, och tvärtom ifall relationen är frostig...

2005-10-05 @ 11:05:52
Postat av: 30-årskrisen

Jag säger som Bob Hund "Nu är det väl revolution på gång?"

2005-10-05 @ 11:19:11
Postat av: elf

Umm..är du på jobbet klockan åtta och skriver detta? Är det arbetsrelaterat på något sätt?

2005-10-05 @ 22:37:39
Postat av: Blivande notarie

Har precis läst samtliga inlägg på bloggen och är mkt glad över att ta del av vardagen som väntar om några veckor. Vem vet - kanske är det Obygdens tingsrätt man har hamnat på?

Skall rekommendera bloggen till mina gamla kursare.

2005-10-06 @ 01:44:27
Postat av: nuke DV

på min tingsrätt fanns det flera notarier med hundratals timmar på flexen som ansågs ha hög arbetsförmåga, det förekom dock undantag :), måhända mäter man arbetsförmågan i absoluta tal iannan man kalkylerade fram mognaden vad vet jag

2005-10-06 @ 06:52:52
Postat av: för mig är det en gåta..

..att folk orkar kommentera vilken tid notarien lade ut inlägget. det behöver väl inte innebära att han sitter och skriver dem på arbetstid.

Till tingsnotarien: Du är grym!!!

2005-10-06 @ 07:58:09
Postat av: Lycklig exnotarie

Pa min TR samlade lagmannen till mote och noterade precis samma sak, namligen att flexsaldot var onadogt hogt. Till skillnad fran anklagelser om privat surfande m m sa fick vi istallet hora att var effektivitet ifragasattes eftersom vi inte lyckades utfora vara arbetsuppgifter pa arbetstid. Lagmannen slutade med att hota med att sanka betygen for de notarier som hade for hoga flexsaldon pga bristande arbetsformaga.

Efter detta undvek jag att arbeta overtid med resultatet att mina betyg i arbetsformaga sanktes.

Lagmannens favoriter fick anda haga betyg, oavsett om deras overtidsuttag var noll eller runt hundra timmars overtid.

Sa lat er inte luras av domarnas uttalanden i principfragor. Den som slickar rov gar fri oavsett vad flexsaldot sager.

2005-10-06 @ 09:20:07
Postat av: Rådlös

Jag tycker det är svårt att veta hur man ska fjäska bra, ska man vara asglad hela tiden eller vinner man på ett mer måttfullt fjäsk med tiden? Är man för kvittrig kanske man aldrig får avancera? Vissa verkar dock köpa ens kvitter.

2005-10-06 @ 11:33:27
Postat av: nuke DV

tips till rådlös - domare är i allmänhet stora auktoriteter i sina förställningsvärldar, du bör därför inte utforma ditt fjäsk på sånt sätt att de kan ens tro att du tar dig för stora friheter, underdånigt trippande på tårna skall det vara. Att skämta t.ex. bör du vara försiktig med eftersom det oftast bara är domare så får göra det (detta sägs/lärs ut ut av lärare på fiskalskurser). Om du ska diskutera juridik så låtsas att du är helt okunnig men gärna vill veta mer av domaren i fråga och kom för f-n inte med motargument. Var försiktig i början alltså och om du får connection kan du kanske

2005-10-06 @ 12:29:08
Postat av: Till nuke DV

Hahaha - håller med om allt du säger. Och så har du det bästa och coolaste namnet på hela forumet.

2005-10-06 @ 12:34:03
Postat av: Anonym

Herregud vilket tarmvred till arbetsplats. Säg upp dig och sök dig till en vettig arbetsplats.

2005-10-06 @ 13:51:02
Postat av: Jurist

Livet är varken lätt eller rättvist. Vad skall man göra åt det?

2005-10-06 @ 14:13:50
Postat av: leif-åklagare

They gonna get you...
Ingen tvekan om att järnladyn är dig på spåren.
Gör henne til din vän

2005-10-06 @ 15:03:40
Postat av: Exnotarien

Här finns ett jobb:
http://www.ekonomijobb.se/advert.php?id=377#

Vågar man tro på annonsens fagra löften om trevlig arbetsmiljö med öppet arbetsklimat?

2005-10-06 @ 18:03:28
Postat av: snork

:P att folk orkar kommentera andras kommentarer! detta är internet! ska det inte bli en fandomwank av detta? vore roligt och då skulle uppmärksamheten riktas från verkligheten lite mer....alltid bra på nätet för då blir man inte upptäckt.

Tror notarien att han är strindberg?

2005-10-06 @ 20:10:57
Postat av: Karro på Glamourbloggen

Det verkar vara samma slags hierarki i tinsrätten som det är på Mc Donalds. Skoj. Eller kanske inte. På Mc Donalds fick vi i alla fall betalt för övertid.

Du är duktig som står ut! Heja Tingsnotarien! Du är underbar!

/Karro på Glamourbloggen

Postat av: Ex noatarie

Vår lagman tyckte att vi "förkovrade" oss onödigt mycket. Ursäkta, men VEM vill "förkovra" sig i ett tryck kl 21.30 en fredagkväll? Ingen - möjligtvis förstenotarien...
Någon övertidsersättning blev det aldrig. Men vi "förkovrade" oss ju bara.....

2005-10-06 @ 20:50:33
Postat av: Kalle

Har ni verkligen stämpelklocka? Det låter ju fullständigt stenålders. Jag trodde att man att man efter avklarad utbildning till slut skulle slippa extrajobbets stämpelklocka. :-/

2005-10-07 @ 19:08:27
Postat av: Anonym

Kalle. Så är det i domstolsvärlden. På tinget är man mer misstrodd än en pryoelev. Notarier förutsätts ständigt vilja smita undan sitt arbete.

2005-10-07 @ 20:13:58
Postat av: Analytikern

Kul att du skriver "rassen"....

Undrar vem som är rasse här..!!??

2007-12-10 @ 13:15:47
Postat av: Bredebenedicte

Nice site. I enjoyed it very much! :-)

2010-09-14 @ 07:20:45
URL: http://bredebenedicte.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna