Torsdagen den 8 september 2005

Igår var det den 7 september och det innebär att jag har arbetat på tingsrätten i Obygden under exakt ett halvår. För att fira denna speciella dag, och för att jag fick enorm hemlängtan när jag insåg att det faktiskt är 78 veckor kvar, gick jag ner till bokhandeln i byn för att införskaffa lite stockholmslitteratur. Gubben bakom disken tittade misstänksamt på mig när jag på stockholmska frågade efter "Vävarnas barn" av Per-Anders Fogelström, och jag försökte se så norrländsk ut jag bara kunde. 

Redan från början tyckte jag att boken var riktigt bra, och betyget åkte raskt upp ytterligare ett par pinnhål då jag läste om när rätten var på syn vid stadens tukthus, och notarien sprang efter rådman och nämnd för att försöka anteckna allt som sades. Lustigt, eftersom jag skall åka på syn med Rassen nästa vecka, och redan nu har fått stränga order att "se till att hålla mig i närheten (man vet tydligen aldrig när notarien kan tänkas springa bort) och att anteckna allt som sägs". Och jag som trodde att tiderna iallafall hade förändrats något sedan 1700-talet då boken utspelar sig. Vissa skillnader kan man dock notera. Exempelvis berättas det i boken om tingsnotarien Bergström som håller bekännelseförhör i rannsakningsfängelset samtidigt som han hotfullt viftar med ett par kraftiga handklovar. En sådan befogenhet vore kanske något att skriva in i mitt halvårsförordnande som mot alla odds låg undertecknat och klart på mitt skrivbord imorse. Det skulle definitivt piffa upp tillvaron.

När jag berättade om boken för de andra notarierna på fikarasten började jag, Mårten och Mikael att skämta om bekännelseförhören vi skulle hålla och hur man bäst kunde skrämmas med handklovarna. -Men förstår ni verkligen inte att den typen av förhör med största sannolikhet skulle strida mot EKMR som faktiskt är implementerad i svensk rätt, suckade Förstenotarien beskäftigt och tittade på oss med sin vanliga, vidrigt överlägsna min. No shit, Sherlock. Man frågar sig hur Obygdens tingsrätt skulle klara sig utan Förstenotariens grandiosa visdom. Förmodligen alldeles utmäkt.

Kommentarer
Postat av: Karro på Glamourbloggen

Hoppas du inte har det allt för jävligt där ute i obygden! Du kan trösta dig med att du ska vara glad över att ha fått en tingsplats över huvud taget! Om du vill läsa lite juristhumor så kan du beöka mig så ska jag underhålla dig.

MVH Karro Lassbo - En glamourprinsessas dagbok.
http://karolinalassbo.blogspot.com

Postat av: Karro på Glamourbloggen

BESÖKA ska det stå...

2005-09-10 @ 23:05:25
URL: http://karolinalassbo.blogspot.com
Postat av: Emma

Jag tycker du har blivit väldigt mycket domstolsväsendeperson på bara sex månader. Säkert att du inte egentligen jobbat där flera år? Annars har du anpassat dig enormt snabbt till jargong och åsikter.

2005-09-11 @ 22:31:07
Postat av: Annan lycklig X-notarie

När man sitter ting kommer man rätt snabbt till den insikt som vår stackars notarie har gjort. Dvs att tinget suger fett.

2005-09-11 @ 23:18:44
Postat av: nyutexad jur.kand.

Sökte inte ting eftersom Norra obygdens TR enligt Juseks statistik var det mest realistiska alternativet, utan hamnade i stället i en finare AMSåtgärd i form av MJur i Oxford. Tvivlade länge på att det var rätt val, men tack vare den här bloggen har jag befriats från dem, oavsett, fruktansvärt roligt skriven blogg, fortsätt!!

2005-09-12 @ 09:35:56
Postat av: Cybernamn 1

Som vanligt undrar jag var Sten Sture har tagit vägen. Sten Stuuure! Kom in och ät!

2005-09-12 @ 14:24:03
Postat av: Lycklig exnotarie

Hmmm, socialiseringen ar pa god vag. Undrar om var hjalte kan acceptera att han (eller ar det en hon?) snart kommer att tycka att arbetet pa en tingsratt faktiskt ar otroligt roligt?

2005-09-13 @ 14:56:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna