Onsdagen den 2 augusti 2006

Eftersom DGG har serverat surt rosévin för 69 kr karaffen på sin uteservering hela sommaren var varken jag eller Fiskalen i särskilt bra form när vi skulle ha en vårdnadsmuf kl. 9 igår morse. Vi var oroliga för hur det skulle lukta i det lilla förberedelserummet, men eftersom Obygdsadvokatens alkoholiserade kollega var ombud i målet verkade parterna rikta sina misstankar åt hans håll istället för vårt när spritångorna började sprida sig i rummet, och min huvudvärk blev definitivt inte bättre av att jag var tvungen att sitta på ett brottmålsting tillsammans med Hysterika samma eftermiddag.

Målet som skulle avhandlas rörde misshandel, och målsäganden var så pass rädd för den tilltalade att vederbörande inte ville höras när den tilltalade var närvarande i rättssalen, och då är det notariens uppgift att visa den tilltalade med ombud till det särskilda medhörningsrum där den tilltalade sedan får sitta och lyssna på förhöret. Hysterika var som vanligt stressad till bristningsgränsen, och sade med sin argaste röst till mig att visa ut målsäganden till medhörningsrummet.

Eftersom hon sade åt mig att visa ut fel person stannade jag upp ungefär en nanosekund för att tänka efter huruvida det var den tilltalade eller målsäganden som skulle sitta och lyssna i medhörningsrummet. Hysterika blev mycket irriterad över det onödiga dröjsmålet och kisade mot mig med hotfull blick. -Jag menar NU! väste hon mot mig. Nämnden tittade menande på varandra, och jag lommade skamset iväg mot medhörningsrummet med den tilltalade och hans advokat i släptåg, och jag hörde bakom mig hur den tilltalade fnissade åt mig. Det är trevligt att kunna bidra till Hysterikas favoritsysselsättning - nämligen att behandla notarierna som fullständiga idioter, gärna inför sittande nämnd, parter och åhörare. Jag vill ha ett vuxenjobb. Nu.


Kommentarer
Postat av: Sekreteraren

Det är verkligen tragiskt att vissa verkar anse att de har rätt att bete sig hur som helst p.g.a. att de befinner sig "högre upp i hierarkin". Det ska inte ha någon betydelse om Hysterika tilltalar en domarkollega, en notarie eller en sekreterare, hon borde naturligtvis behandla alla på samma sätt, och då förhoppningsvis på ett bättre sätt än ovan beskrivet.

2006-08-02 @ 15:24:23
Postat av: sueco

& vissa anser sig ha rätt att förvänta sig att notarier skall gå luciatåg. Tragiken är inbyggd i rättens väggar.

2006-08-02 @ 15:37:47
Postat av: Anonym

Det är bara att acceptera faktum. det finns två typer av människor som får jobb som rådmän:

1) De som Järnladyn som faktiskt har kvar lite folkvett
2) de som tänker "ÄNTLIGEN har jag makt! Nu skall jag hämnas alla oförrätter jag utstod i högstadiet! Där är en notarie,.... nu skall den j*veln få veta hur det känns att vara längst ned på statusskalan"

2006-08-02 @ 15:42:39
Postat av: Sune H

Det handlar inte så mycket om den tjänst man uppbär utan mer om hur personkemin fungerar mellan de inblandade. Jag har arbetat som jurist i mer än 15 år och haft olika befattningar inom domstol åklagarväsende och privata sektorn. Skiten förekommer överallt och det sparkas inte bara nedåt utan även mot kollegor med samma befattning, läs rådmän emellan. Skillnaden är att det då är mer inlindat och mer utstuderat.

Ett exempel från min notarietid i början av 1990 talet. Det var på den tiden ordbehandlingsprogram i datorer var en nyhet, i vart fall inom domstolsväsendet. Många äldre domare såg datorn som ett skrivhjälpmedel för sekreteraren och fortsatte att skriva sina domar för hand, vilka skulle renskrivas av sekreteraren. Lagmannen vid tingsrätten vurmade mycket för notarierna medan han inte hade mycket över för vissa sekreterare och någon assessor. Vid ett tillfälle skulle en av dessa sekreterare skriva rent en dom. Lagmannen skrev som en kråka vilket gjorde texten svår att tyda. 1:a utkastet kom tillbaka med en sur kommentar samt tillägg med ytterligare kråkfötter. 2:a utkastet blev inte heller godkänt. När sedan sekreteraren lämnar in det 3:e utkastet, vilket inte var till lagmannens belåtenhet, exploderade denne. Genom två stängda dörrar och 3 rum bort i korridoren hördes tydligt hur sekreteraren under flera minuter fick ut utskällning och kränkande kommentarer om att hon skulle kanske söka ett annat arbete. Den kvinnan återvände först två veckor senare till arbetet. Vi notarier kunde göra motsvarande sak, varvid lagmannen skämtade bort det.

2006-08-02 @ 16:22:01
Postat av: Sthlmsnotarien

Jo, de där med utkommenderade notarier (och till och med fiskaler) i luciatåg har man hört talas om. Dock, det är bara att säga nej. Svårare än så är det faktiskt inte. Man behöver trots allt inte packa skit om man inte vill...

2006-08-02 @ 16:23:54
Postat av: Anonym

Jag VET var Tingsnotariens bloggliv utspelar sig. Nämligen i SUNDSVALL!

Det finns bevis på det! Men vilken av de anställda det är som är skribenten är inte lika lätt att veta -- ännu!

2006-08-02 @ 16:53:41
Postat av: Anonym

Det finns väl i så fall bevis för att blogglivet utspelar sig i någon helt annan stad också...

2006-08-02 @ 16:57:51
Postat av: Anonym

Nähä? Det är på sätt och vis bekräftat att det handlar om Sundsvall.

2006-08-02 @ 17:13:36
Postat av: Anonym

Jaha, och hur visar sig den bekräftelsen då?

2006-08-02 @ 19:18:22
Postat av: Anonym

Vilken jäkla skitblogg.

2006-08-02 @ 19:18:58
Postat av: T3

Vilken hemskt otrevlig kommentar

2006-08-02 @ 19:48:58
Postat av: Anonym

men sundsvall är ju städernas stad, ingen obygd... eller hur umeåstudenter?

2006-08-02 @ 20:06:39
Postat av: Jur.stud i obygden

ja just det.. Sundsvall städernasstad.. hm.. det låter jag vara osagt..

2006-08-02 @ 20:33:08
Postat av: Goofy

Kära TN, jag förstår dig. I åtta (8) år hade jag ett jobb som jag hatade. Hur jag stod ut förstår jag fortfarande inte. För att skrämmas lite kan jag säga att det var ett riktig vuxenjobb, så det är ingen garanti för att slippa vakna upp med magkatarr varenda dag sista semesterveckan. Varför jag stod ut så länge kan vi ta en annan gång-

2006-08-02 @ 21:23:54
Postat av: f.d. sundsvallsnotarie

Förvisso minner påfallande många av TN:s betraktelser om den kulturskymningens hemvist som kallas Sundsvall. Övriga anekdoter företer dock såpass tydliga likheter med persongalleriet vid andra tingsrätter inom HovR för NN:s domsaga, att det svårligen går att endast skuldbelägga folk sprungna ur Medelpads näringsfattiga mylla för alla de prövningar som drabbat vår notarie i obygden. (I vart fall inte förrän TN lämnar tydliga referenser till åklagare som naglar fast knivar i lagböcker, advokater som blir nedslagna i TR efter att ha uppvaktat sina klienters flickvänner, eller - för all del - 40 år gamla arvstvister om fastigheten Ånge 60:56).

2006-08-03 @ 00:38:01
Postat av: sueco

Stockholmsnotarien: Den fria viljan är liberalismens svaga punkt. Det är inte alla som förmår exekvera sin fria vilja, i vart fall inte inom en så hierarkisk och traditionell organisation som domstolsväsendet (bl.a. är notariebetyg en tillbakahållande faktor).

Fast å andra sidan, jag kommer aldrig att bli antagen i hovrätten, och jag är för lat för att jobba på byrå, så jag har ju inte så mycket att förlora . . .

2006-08-03 @ 09:14:11
Postat av: Anonym

man kan inte bo på tr i sundsvall.

2006-08-03 @ 10:00:39
Postat av: gordon

Var det nån stockholmsbo som såg på lokalnyheterna igår? Det handlade lite kort om att två knarkare som försökt råna NK med en brandyxa å en startpistol blivit övermannade av en kund och numera dömda. Åklagaren, en ung man (alltså inte skrynklig, typ 30-nånting), uppskattade kundens civilkurage men ville inte uppmana allmänheten att avbryta pågånde rånförsök: "Jag vill inte uppmana någon från allmänheten att ingripa mot beväpnade personer, särskilt inte då det är beväpnade personer med vapen..." =)
Tycker det var fint sagt

2006-08-03 @ 10:23:14
Postat av: Anonym

Varför det är bekräftat att det är Sundsvall är hemligt än så länge.
Ni får vänta och se ytterligare ett tag.

2006-08-03 @ 12:48:13
Postat av: Anonym

Nej nej det är inte Sundsvall.... Det är en av de medelstora tingsrätterna i Västra Götalands län... Jag vet för jag sitter på en tingsrätt som är så otroligt lik den i obygden att det inte kan vara någon annan tingsrätt än min....

vem TN är vet jag inte säkert ännu men jag har mina små misstankar *flinar*

2006-08-03 @ 13:58:24
Postat av: Christian

Allt jag kan säga är hahahahahahahhahahahahahah, underbart, det går inte att betala pengar och få bättre underhållning än att umgås med seniora jurister oaktat deras befattning eller tjänst.

Synnerligen målande beskrivning i bloggen.

/C

2006-08-03 @ 14:12:46
Postat av: Civilekonomen

Är en nytillkommen läsare av denna underbara blogg.

Även om också undertecknat spekulerat en hel del i TN:s person och var bloggen kan utspela sig, hoppas jag att både identitet och vistelseort förblir okända. Vad vore värre än att Clark Kent fick sitt alter ego avslöjat och vi inte längre fick ta del av denna eminenta blogg? Min önskan är, fortsätt gärna era privata efterforskningar, men undanhåll dem från offentlighetens ljus. Jag tror att många med mig skulle bli _mycket_ besvikna om TN:s identitet avslöjades och bloggen lades ned, pga någon pratat bredvid mun.

2006-08-03 @ 14:59:58
Postat av: Erik

"Nej nej det är inte Sundsvall.... Det är en av de medelstora tingsrätterna i Västra Götalands län... Jag vet för jag sitter på en tingsrätt som är så otroligt lik den i obygden att det inte kan vara någon annan tingsrätt än min...."

Låt hoppas att det inte är en i det nordvästra hörnet.

2006-08-03 @ 15:37:24
Postat av: sueco

Men hallå!

ALLA kan känna igen sig i Obygden, liksom ALLA kan känna igen sig i Kafkas underbara skaldestycken 'Processen' och 'I Straffkolonien'. Bloggen handlar om allmängiltigheten i ett arbetsliv på en tingsrätt, vilken som helst.

2006-08-03 @ 19:33:37
Postat av: Notarien

Det finns mycket att säga om notarietiden och speciellt om de egensinniga individer som valt domarbanan. Men de värsta exemplaren av korkade, maktgalna, lata och envisa översittartyper finns bland notarierna själva. Eller är det jag som haft otur?!

2006-08-03 @ 21:14:29
Postat av: sthlmsnotarien5

Nej knappast, särskilt de typer som nu under sommarperioder har ynnesten att få "leka förstanotarie" på rotlar---- dumpar gärna akter hit och dit medan de själva läser DN på nätet. Men men, dessa kommer att straffas - allt inom sin tid.

2006-08-03 @ 21:52:46
Postat av: Notarien

sthlmsnotarien5 - tyvärr "straffas" aldrig de här förstanotarierna från helvetet utan de klättrar lugnt upp i maktens korridorer (dock på andras bekostnad) och kan fortsätta terrorisera sin omgivning. fast hoppas hoppas..

2006-08-03 @ 22:20:28
Postat av: Anonym

sueco, nu var frågan var Tingnotarien finns i verkligheten. Inte var handlingen utspelar sig.

2006-08-04 @ 09:02:58
Postat av: Sthlmsnotarien

sthlmsnotarien5 - Måste nog tyvärr instämma i Notariens något bistra inlägg. Tyvärr är det nog så. Men, för att citera Homer Simpson - "So good things DO happen to bad people..."

2006-08-04 @ 10:01:37
Postat av: Anonym

Har jag missat nåt...utspelar sig inte handlingen där tingsnotarioen finns?

2006-08-04 @ 10:53:42
Postat av: Sthlmsnotarien

*Suck* Jo. Men ärligt, min annonyme vän, du tror väl ändå inte att inläggen består av 100% självupplevda händelser som sanningsenligt satts på print?

2006-08-04 @ 11:14:46
Postat av: Joel

Men tror du på allvar att tingsnotarien sitter i låt säga Karlstad och skriver om handlingen på tingsrätten där?

Det vore ju förödande. Tingsnotarien kan ju sitta i Karlstad (observera, bara exempel) och skruva handlingar som kan ha inträffat på en mängd olika tingsrätter runt i landet. Självklart ska den inte läsas, eller i alla fall inte tolkas, av bokstavstroende!

2006-08-04 @ 14:30:14
Postat av: gordon

Joel -> Det stämmer säkert det du säger, får man iallafall hoppas för vår kära TN. Annars borde ju h*n ligga lite pyrt till där h*n nu är. Men bara för förtydligande så verkar ju allt som TN skriver ändå vara möjligt att döma av kommentarerna. Frågan är hur tillskruvat det är förutom att TN sannolikt "samlat" upplevelser? Ni som har suttit ting verkar ju känna igen er ganska väl i inläggen.

2006-08-04 @ 15:26:29
Postat av: Sistenotarien

Stockholmsnotarien5: Vem tar order från en sketen förstenotarie? Hon/han kan väl få läsa sin nät-DN tills kossorna kommer hem vad åtminstone mig anbelangar... Över huvud har jag svårt att se någon större fördel med att vara förste - folk surar över att behöva ta förhandlingar och annat jobb när det är stressigt och klöser ögonen ur varandra för samma förhandlingar och jobb när det är stiltje. Det skulle i så fall vara möjligheten att sätta sig själv på mindre tråkiga mål...

2006-08-04 @ 18:03:12
Postat av: sthlmsnotarien3

Vem är "karvaren" i nip/tuck?
Någon som vet?

2006-08-06 @ 17:38:13
Postat av: Heja Tingsnotarien!

Jag tror att det bästa är att sluta spekulera i var tingsnotarien arbetar. Skulle TN bli "upptäckt" skulle h*n troligtvis få ännu mera skit av rådmännen och kanske tvingas h*n säga upp sig. Låt honom/henne förbli anonym tills h*n själv bestämmer sig för att träda fram.

2006-08-06 @ 20:03:03
Postat av: Joel

Heja Tingsnotarien.

Med tanke på det du skriver så tror du alltså att tingsnotarien jobbar som tingsnotarie NU?

Personligen tror jag att tingsnotarien sedan rätt länge sedan lämnat den yrkesrollen. Det mest förödande, om man betänker att här finns bokstavstroende, är väl att det börjar spekuleras om att tingsnotarien sitter på någon av de tingsrätter som fick notarier i samband med tingsnotariens första inlägg!

2006-08-07 @ 07:47:38
Postat av: suck

du är inte mogen för vuxenjobb

2006-08-07 @ 07:52:35
Postat av: Fred'

karvaren är den nytillkomne (3:e) delägaren i plastikfirman (även om han lämnar praktiken efter ett tag), han som e homo. Han är även tillsammans med den kvinnliga polisen. Sådärja!

Postat av: T2 Offer

Som nytillkommen läsare av bloggen och dessutom student på juristprogrammet tänkte jag ta tillfället iakt och ställa en fråga till alla eminenta läsare av bloggen. Varför man bör/skall genomföra notarietjänst?

Det inte verkar vara speciellt mycket juridisk sakkunskap som de två åren ger den stackars notarien i alla fall inte som jag förstått TN och de kommentarer som finns att läsa här. Det tycks snarare vara frågan om administrativt arbete. Trots detta är nära nog varje affärsjuridiskbyrå noga med att poängtera att det är utmärkt om du suttit ting. Jag har, fram tills nu, levt i illusionen att detta berott på det faktum att notarietjänsten medför en gedigen juridisk kunskap.

Inför det framtida arbetslivet ställer jag mig lite frågande. Vore det eventuellt bättre med t.ex. utbytesstudier och läsa extra kurser inom t.ex. ekonomi och/eller ta en MBA examen från någon fin skola i förhållande till att sitta ting?

Frågan väcks dels därför att de flesta juristutbildningarna idag tillämpar case metodik eller PBI något som skiljer dagens unga jurister från de som examinerades t.ex. under 80-talet. Detta är i varje fall vad som sägs till oss. Är det kanske så att vi trots dessa förändringar i utbildningarna inte är kompetenta när vi kommer ut i arbetslivet? Vore väldigt intressant att ta del av era åsikter.

2006-08-07 @ 15:37:49
Postat av: Biträdande jurist i obygden

till T2 offer:
Case metodik och/eller PBI användes på Rättsvetenskapliga institutionen, Handelshögskolan i Göteborg vari jag studerade juridik under det glada 80-talet. Det är alltså inte nytt!

2006-08-07 @ 15:59:46
Postat av: Notarietjänst eller inte? (inte!)

Först kan jag väl säga att den här diskussionen säkerligen förts tidigare här på bloggen men eftersom jag inte slaviskt läst alla kommentarer så vet jag inte bättre än att fortsätta en ev. sådan.

T2 offer: jag delar din skeptiska inställning till notarietjänsten. Har den här sommaren varit sommarnotarie i 5v på en av Sverige största tingsrätter (kanske bäst o vara anonym). Det ÄR väldigt mycket administrativt arbete, såsom att föra/skriva rent protokoll (och skriva rent dessa helt i enlighet med rådmännens strikt personliga önskemål/vanor), förbereda mål (såsom att fixa i ordning akterna, förbereda ersättningar till vittnen, delge parter etc. etc.). Utöver detta kan även nämnas uppgifter som att skriva "tryck" = en slags sammanfattning av ett större mål så att rådmännen lätt/snabbt ska kunna sätta sig in i detta.

Sedan förekommer ju givetvis en rad mer intressanta uppgifter som tex. att göra rättsutredningar, döma i enklare tvistemål och bötesmål. Detta senare utgör dock endast ett begränsat inslag under den senare delen notarietiden.

Sammanfattningsvis: som jag ser det är det väldigt lång tid man lägger ner på att lära sig ganska lite. Visst, det är väl rätt mycket man lär sig sammantaget men detta är främst administrativa kunskaper och framför allt inget man har nytta av på en affärsjuridisk byrå (om man nu är intresserad av detta område). Jag tror att man får betydligt mer relevanta/konkreta kunskaper av två års jobb med det yrke man är intresserad av och personligen skulle jag aldrig välja notarietjänst framför erbjudande om anställning inom mitt område (affärsjuridik). Sen är det ju en annan sak att byråerna överskattar tingsmeritering och främst anställer de med genomförd sådan. Jag tror att EN anledning till detta är att byråerna ofta tycker att de nyutexaminerade juristerna är för unga och att de inte är tillräckligt "mogna" att ta hand om klienter etc. - och då skadar det ju inte om de suttit ting någonstans.

Satsa på o plugga utomlands i ett år - har du läst juridik på engelska är detta en klar merit! Sen är det väl inte fel om man har läst lite ekonomi heller (dock överskattat att ha läst ett helt sådant program).

Det här inlägget lär ju inte få några kommentarer...

2006-08-07 @ 16:12:14
Postat av: Erik

Den allmänna uppfattningen bland de som relativt nyss gjort notarietjänstgöringen tycks vara att det bästa varit inblicken de fått i processförfarandet vid domstolar, vilket naturligtvis är mycket bra om man tänkt sig ett yrke som till stor del handlar om processer i domstol.

I övrigt verkar de inte så entusiastiska över vad de fått med sig från de två åren, speciellt de som inte har tänkt sig ett sådant yrke som nämns ovan. Många anser att det troligen hade gett dem mer att arbeta med deras tänkta yrke, plugga utomlands, läsa kompletterande kurser etc.

2006-08-07 @ 17:20:29
Postat av: Råvarukungen

Hamnade i Obygden via Glamourprinsessans länkar....och jag har skrattat. Suttit och läst från start och fått mig en bild...Helt klart måste jag följa hur det går i Obygden.
Om nu prinsessan drar in runt 15-18 papp i månaden enligt Expressen, så borde Tingsnotarien föreslås till nobelpriset i litteratur 2007...och efter den smörningen kanske det kan bli rabatt på arvodet när Han är klar...har en uppseglande skattetvist på G. Jag kan inte tänka mig annat biträde än Tingsnotarien.

2006-08-07 @ 17:36:41
Postat av: stockholmsnotarien4

Visst, man får skriva tryck, protokoll och ibland döma, och JA - visst finns det kufar till rådmän eller fiskaler - men det finns det ÖVERALLT!
Notarietiden är ändå den bästa tiden, man befinner sig i ett slags vakuum mellan universitetet och arbetslivet, lite skyddad verkstad... Dessutom blir man ganska skarp på att skriva!

2006-08-07 @ 18:11:15
Postat av: gonzo

Tycker det är rätt schysst att vara notarie. Man lär sig hur det fungerar i domstolsvärlden och två år går egentligen rätt fort.

2006-08-07 @ 18:19:25
Postat av: Lilla jag

Det är så oerhört nöjsamt att läsa alla era kommentarer och inlägg om livet som notarie och bitris. Själv arbetar jag på en utav drakarna och har gjort så i snart fem år, dock inte som jurist (och jag tackar gudarna för det!). Därför har jag en god inblick i dårskapet som pågår i denna bransch. Jag måste säga att jag trivs oerhört bra i denna miljö, men är samtidigt glad att jag inte är mitt uppe i den såsom juristerna är. Jag får så att säga all action på lite mer avstånd.. Det jag undrar är hur ni frivilligt kan välja bort att inte ha tid till ett eget liv, fritid, och familj? Vet ni verkligen vad ni ger er in på?
Hursom.. lycka till med kommande magkatarr och långa vaknätter! :) Och tack TN för en underbar blogg!

2006-08-07 @ 20:00:28
Postat av: Goofy, tillbaks i selen

Den första arbetsdagen efter semestern är inte att leka med, oavsett om man gillar eller hatar sitt jobb. Lönearbete är inte och kan aldrig bli livets mening, men för de flesta av oss fins det inget alternativ. Gillar man sitt jobb är det drägligt och ibland till och med ganska kul och stimulerande, men kom för helsike ihåg: det är inte livets mening.

Med detta vill jag skicka en liten påminnelse till alla hyggligt unga människor med funderingar över yrkes- och karriärval mm. Skaffa ett liv utanför jobbet, och varför inte IRL...

2006-08-07 @ 22:00:05
Postat av: Goofy

...och jag kan stava till finns.

2006-08-07 @ 22:01:30
Postat av: Erik

> LILLA JAG
Många nybakade studenter vill till de stora affärsbyråerna, men många av dem byter som bekant till andra juristarbeten inom en överskådlig tid, kanske just därför att det inte riktigt var som man hade tänkt sig. Men vissa trivs dock med det, och det är ju givetvis upp till var och en att välja. Alla är vi olika.

>GOOFY
Jag håller med dig, du tog orden ur munnen på mig. Även om man älskar sitt jobb (vilket jag känner flera som gör) så finns det så mycket annat i livet att ta vara på och njuta av också. Lev livet boys and girls!

2006-08-08 @ 00:08:58
Postat av: notarieflickan

själv älskar jag att sitta ting. visst är det lite väl mycket administrativa uppgifter över sommaren, men det beror ju på att det är så få förhandlingar då. den som sitter sommarnotarie kan knappast uttala sig om vad en notarie egentligen har för arbetsuppgifter. jag anser att man ganska ofta har möjlighet att utöva sina juridiska kunskaper, men det beror kanske på att jag sitter på en medelstor (eller medelliten?) tingsrätt där de flesta faktiskt är riktigt trevligt :)

allt är som bekant inte svart eller vitt.

2006-08-08 @ 08:10:18
Postat av: Storstadsnotarien II

Jag tror att "alla" jur stud vill arbeta på en Drake eftersom Drakarna har lyckats med att bygga upp starka varumärken; det är alltid de som syns på helsidesannonserna i kårtidningarna, de som har störst montrar på arbetsmarknadsdagar och de nyanställda bitrisar som har stoltast leenden på samma arbetsmarknadsdagar (eftersom de äntligen får stå där och ha uppnått sitt glassiga mål, skapat av stark marknadsföring; ser ni cirkeln?).

För övrigt är sitta ting ett underbart arbete. Precis som någon ovan skrev är det ett vakuum mellan studie och arbete. Som att plugga, fast du har mer pengar, schysstare kollegor, mycket mer fritid och lär dig mer...rekommenderas!

/SN II

2006-08-08 @ 08:30:20
Postat av: Notarietjänst eller inte? (inte!)

Först: folk säger ovan att notarietjänstgöringen är som ett "vakuum mellan studie och arbete". Det känns lite som att välja att göra lumpen för att slippa välja vägval än på något år och skjuta på studierna/arbetslivet. Själv börjar jag bli rätt studietrött och sugen på att komma ut i det riktiga arbetslivet. Notarietjänstgöringen är verkligen som en tråkig fortsättning på juristprogrammet med betygshets, suckup för rådmän och administrativa uppgifter. Visst, det finns självklart översittare på alla arbetsplatser, men som notarie behandlas man verkligen inte som vuxen utan som en "student". Och JA, självklart skiljer det mycket mellan olika tingsrätter/arbetsplatser. Detta är min erfarenhet från "en av de största", men eftersom många intryck jag haft av notarietjänstgöringen innan har bekräftats efter tiden som sommarnotarie så misstänker jag att de är rätt så talande för många tingsrätter runtom i landet (och det lär vara ännu värre i obygdstingsrätterna).

Och visst, det är möjligt att det är mindre förhandlingar på sommaren, men desto mer förhandlingar det är desto mer protokollskrivande/tryck/förberedelse av mål etc. (= MKT administrativ arbete).

Något jag störde mig på extremt mycket var att notarien under överläggningen ej fick yttra sig överhuvudtaget utan bara fick sitta där som ett fån medan nämndemännen kom med sina totalt icke-juridiska åsikter som tex. "han såg riktigt ond ut", "det var ju dumt av honom" etc. etc. Och återigen, detta är säkert olika för varje TR/rådmanm, men jag fick sitta med 4 olika rådmän/nämnder och det var samma på samtliga.

Jag instämmer dock med det någon skrev när det gäller erfarenheterna man får av processandet från notarietiden. Om man ska hålla på med processande i framtiden tror jag att det är en klar merit att ha suttit ting, i vart fall den tiden man sysslar med tvistemål (och då även en bättre merit än att ha pluggat extra/jobbat).

2006-08-08 @ 09:38:14
Postat av: stockholmsnotarien4

Men Notarietjänst eller inte? (inte?!!) - varför denna enorma agitation, är du övertygad om att tjänstgöringen är ett sådant gissel - sitt då inte ting! Det är inte svårare än så. Jag garanterar att det finns någon annan där ute som mer än gärna tar din plats!

2006-08-08 @ 09:50:18
Postat av: stockholmsnotarien4

PS - det där skitsnacket om att man inte lär sig något om tvistemålshanteringen är ju helt gripet ur luften. Efter diverse protokoll och TRYCK inför HUF-författande; är det med ett lätt skratt man sköjar de ombudens inlagor som suttit respektive inte suttit ting...

2006-08-08 @ 09:54:40
Postat av: Anonym

VA?? Tjänar Glamourprinsessan så mycket på sin blogg? Och menar ändå att det är en privat blogg och inte en kommersiell sådan. Snacka om att tjäna pengar på ANDRAS (fotografers) kreativitet!

2006-08-08 @ 10:06:20
Postat av: Anonym

Vem köper denna sida? www.karolinalassbo.com

2006-08-08 @ 10:10:08
Postat av: Notarietjänst eller inte? (inte!)

stockholmsnotarien4: jag visste att den synpunkten skulle komma (varför jag överhuvudtaget bryr mig om ämnet om jag redan bestämt mig). Tänkte skriva om detta men tyckte att inlägget redan blivit för långt, så det får väl bli nu då:

Faktum är att jag inte än bestämt mig för om jag vill sitta ting eller ej och som vanligt när det gäller beslut jag står inför så föredrar jag att noga överväga, vrida och vända på frågan så att beslutet blir så genomtänkt som möjligt. Detta + att "T2 offer" ovan eftersökte diskussionen är anledningen till att jag fick möjlighet att lufta min åsikter i detta forum.

Till sist: sa jag i mitt inlägg ovan att man inte lär sig något om tvistemålshanteringen? Tror inte det. Snarare tvärtom.

2006-08-08 @ 10:39:47
Postat av: stockholmsnotarien4

Notarietjänst eller inte? (inte!)
Ja - jag ber om ursäkt. Det var uppenbart slarv från min sida.
Jag tycker avslutningsvis att du skall sitta ting. :)
Om 30 år kommer du prata om notarietiden som något mycket trevligt :))

2006-08-08 @ 11:09:23
Postat av: Notariestrebern

Till skillnad från alla felaktiga spekulationer så vet jag om att det hela i huvudsak utspelar sig på Eksjö tingsrätt. Kolla alla små hintar som finns överallt i bloggen. Kolla sedan med notariekollegor som suttit på Eksjö tingsrätt. Sedan krävs inte så mycket mer för att en normalbegåvad tingsnotarie eller t o m en rådman ska kunna lägga ihop ett och ett...

2006-08-08 @ 12:44:40
Postat av: Erik

Fick en fråga som jag inte kunde svara på, så jag slänger ut den här i fall någon känner sig manad att svara.

Räknas sommararbete på en byrå under senare delen av juristutbildningen som några slags extrapoäng vid notarieansökan? Eller är det bara arbete som bitr. jur. efter juristexamen som räknas.

Vi kollade på DVs hemsida, men det var lite otydligt med gruppinledningar m.m. Någon som är mer insatt som kan komma med några kloka ord? ;)

2006-08-08 @ 13:07:49
Postat av: Erik

"gruppindelningar" skall det givetvis vara i mitt inlägg ovan.

2006-08-08 @ 13:10:23
Postat av: Anonym

På Eksjö tingsrätt håller de inte med Notariestrebern. Det räcker ju dessutom inte med att känna till EN tingsrätt.

2006-08-08 @ 13:37:01
Postat av: Sthlmsnotarien

"VA?? Tjänar Glamourprinsessan så mycket på sin blogg? Och menar ändå att det är en privat blogg och inte en kommersiell sådan. Snacka om att tjäna pengar på ANDRAS (fotografers) kreativitet!"

Fy fan vad jag är trött på den/de annonyma personerna som ständigt tycks ha ett behov av att dels vurma om någon påhittat ekonomisk förlust, dels måste ta glamourbloggen som exempel.

De foton som postas på den bloggen är mestadels foton till vilka en upphovsman/fotograf inte kan spåras. De foton i övrigt som postas är foton som har ringa ekonomiskt värde. Mestadels beställningsjobb för diverse klädföretag (företag som förmodligen köpte all ev. upphovsrätt till bilderna i samband med att uppdraget köptes in av fotografen). Vi pratar inte om någon ekonomisk katastrof för landets fotografer här.

Till alla fotografer som måste skriva av sig sin vrede här inne: Ta ett djupt andetag, slut ögonen, visualisera ett vit kanin på en sommaräng, andas ut och känn indignationen och ilskan lämna kroppen. Gå sedan vidare i livet med lite distans till era egna fotografier och kanske t.o.m. känn en smula glädje över att information sprids i vårt samhälle.

2006-08-08 @ 13:39:08
Postat av: cho-san

Erik: Det verkar kunna variera men det är alltid bra att slänga med att man har suttit som sommarbiträde, sommarnotarie, gjort praktik lr liknande. Om inte annat så kan DV titta på de som en "sidomerit" vid lika poäng mellan två sökanden...

2006-08-08 @ 13:40:32
Postat av: Tsunamin var en markering mot giriga thailändare- WTF?

Lassbo har nu, mot alla odds, överträffat sin gamla dumhetsnotering från nationalsocialismdebaclet. Så fort hon öppnar munnen ramlar grodorna ut.

Att många människor finner henne vara "så intelligent" är inte bara löjeväckande, det är rent av skrämmande.

Och nej Karolina, min kritik är inte produkten av avundsjuka på ditt utseende, din intelligens eller för den delen din mediala framgång.

2006-08-08 @ 14:05:01
Postat av: Avhopparen med CSN-skulder

Vad? Har Glamourprinsessan varit med i Expressen också? Så vitt jag vet så var det en artikel i DN som tog upp hennes annonssuccé:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=561009&previousRenderType=3

I den artikeln ville hon inte svara på hur mycket hon tjänar på bloggen, men reportern "gissade" på ca 15 000 kr/månad.

En av norges tidningar hakade på:

http://www.dagsavisen.no/kultur/article2207124.ece

Men samma sak där, reportens egen uppskattning om hur mycket hon tjänar. En affärskvinna den där Glamourprinsessan Lassbo, minst sagt!

2006-08-08 @ 14:20:50
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Förste notarien på obygdens tingsrätt har efter avslutat tingstjänstgöring fått börja som biträdande jurist på "min" advokatfirma. H*n började med att få lära sig att på ett korrekt advokatetiskt sätt lägga fötterna på skrivbordet och balansera på stolen utan att den ramlar.H*n lärde sig beundransvärt snabbt.

Vår nya bitris undrar hur det skall gå för TN nu när h*n blir förste notarie. Jag ser för egen del med spänning fram att få ta del av TN:s fortsatta vedermödor.

2006-08-08 @ 14:44:02
Postat av: Ellen Keen-Edwards

hmmm… v. 30 är det After work med folk från båda överrätterna och båda underrätterna i vår rätt stora stad (som ligger låååångt bort från Sundsvall). Där berättar en fiskal (som för övrigt har skrivit några kommentarer till inlägget...) om en episod från sin tid på tingsrätten i en pytteliten stad. Den 2:a augusti (veckan efter, alltså) kommer det ett inlägg här som beskriver den episoden i detalj. Nån av dem som var med på after worken borde ju vara Tingsnotarien själv, eller en nära bekant till denne. Undrar vem?! Fast det vore korkat att avslöja personen och därmed riskera att förlora underbar underhållning i form av denna blogg. *ler*
Ni som tror att allt är självupplevt. Vakna upp! Hade det varit det så hade ju Obygdens tingsrätt varit det absolut mest spännande och händelserika ställe att jobba på. Och så verkar ju inte vara fallet…

2006-08-08 @ 14:55:05
Postat av: Tjoffs

Stockholmsnotarien borde lära sig att upphovrättsinnehavare ska spåras. Självklart går sådana att spåra i de allra flesta fall bara man tar sig tid.

Det räcker inte med att säga att det inte stod någon sådan angiven på t ex Funpic för att anse att det då inte går att spåra dem.

2006-08-08 @ 17:21:29
Postat av: Sthlmsnotarien

Tjoffs -
1. Jag är väl medveten om den teoretiska uppbyggnaden av den upphovsrättsliga lagstiftningen. P.g.a. denna kunskap har jag insett hur absurda vissa delar av denna är då lagstiftningen möter verkligheten (utanför Sundbyberg där du bor).
2. Du är varmt välkommen att spåra upp diverse immaterialrättsliga innehavare till de bilder som finns på t.ex. gamlavykort.nu. Berätta sedan hur du spårade innehavaren av rättigheterna till den bild/vykort som föreställer AC Milan våren 1968. Tjena att denna/dessa går att spåra.

2006-08-08 @ 20:45:32
Postat av: Fransk Manikyr

naaaw jag tyckte helt synd om dig .. men mer om hysterika för hon kan ju inte må bra :D

2006-08-08 @ 23:56:27
URL: http://franskmanikyr.blogspot.com/
Postat av: Tjoffs

Sthlmsnotarien, jag skrev att de flesta bilder går att spåra om man vill. Har man orginalvykortet så står det till exempel oftast på det vem som är fotografen. Med andra ord går det att spåra upphovsrättsinnehavaren. Det borde räcka med att det står angivet PÅ vykortet för 1968 var det väl få som anade att bilderna skulle läggas ut på Internet.

Inte heller på nya vykort står det annat än att det finns upphovrättsskydd och den vanliga standardfrasen. Problemet är att folk är så slöa att de inte orkar kolla.

Karolina Lassbo har frågat en ansvarig på Gamla vykort om lov..Sedan går meningarna i sär. Lassbo menar att hon fått tillstånd, den man hon hänvisar till (Lasse) säger att han alltid säger att han inte kan ge några sådana löften men att han inte kan hindra någon att ta bilder från den sajten. Det är ju en väsentlig skillnad.

MEN man kan också be Lasse om namn på dem som skickat in vykorten och sedan fråga dessa om fotografens namn!

"På grund av"...Är det så betungande för dig att ha kunskap? Tack vare min kunskap om upphovsrätt så ser jag till att mina texter och bilder inte hamnar på fel ställen.

Å andra sidan, varför diskutera med någon som skriver (utanför Sundbyberg du bor) och redan då bevisat tror sig veta saker utan att ha minsta susning.

Tur att de tingsnotarier jag träffat i tjänsten, och det är otaliga runt om i Sverige, ofta bett om att få återkomma när de tagit reda på saker i stället för att uttala sig säkert.

2006-08-09 @ 12:38:13
Postat av: Anonym

Erik:
Endast arbete som skett efter jur.kand och till marknadsmässig lön får räknas in och ge särskild behörighet och extra poäng när man söker ting. däremot kan som någon ovan skrev den erfarenheten räknas som ett plus om det står mellan dig och en till med samma poäng...

2006-08-09 @ 12:40:34
Postat av: Fredrik

Erik: du har fel. Enligt domstolsverket:
"Till grupp 1 hänförs
praktiskt arbete med en klart juridisk inriktning. Som exempel kan nämnas tjänstgöring som jurist
hos advokat eller större företag och juridisk avdelning hos statlig myndighet eller kommun."
och
"Det är i och för sig inte avgörande om arbetet utförts före eller efter jur kandexamen/
juristexamen eller i en eller flera perioder. Arbete före juridikstudierna beaktas normalt inte
inom ramen för poängsystemet."

2006-08-09 @ 12:46:59
Postat av: Kulstötaren

Har en fråga till alla jurister som frekventerar denna blogg:

Vad tycker ni om att idrottsvärlden verkar skapa sitt eget rättssystem? I många fall tillsammans med media. Frågan lyftes upp för några år sedan i samband med de tre våldtäktsmisstänkta hockeyspelarna som av hockeyförbundet betraktades som skyldiga - till i alla fall någonting - innan ens någon förundersökning hade inletts. Tidigare i somras hade vi den "franska skallen" där Zidane enligt vissa medias rapportering dömdes av FIFA till ett bötesstraff och "samhällstjänst".

Nu senast hade vi den supande kulstötaren Jimmy (y-namns-analys, någon?), som enligt egen utsago "festade till det" i landslagsutstyrsel efter ett misslyckat kval och fick utstå ett mediadrev.

Enligt vissa mediarapporteringar skulle han ha "gripits" av polisen, som skulle ha tillkallats av landslagsledningen (bl.a. enligt uppgift av SVT:s studiokille med pilbågsrörelsefrågorna och stylat hår). I själva verket LOB:ades han väl? Denna distinktion borde vara synnerligen relevant i detta sammanhang eftersom ett gripande väl endast kan ske av någon som är misstänkt för brott, och ett omhändertagande enligt LOB är väl en förvaltningsåtgärd?

En annan sida av just Jimmyfallet och medias rapportering är en jämförelse med Karolina Kluft. Jimmy är en andrarangskulstötare och enligt kommentatorerna räknade ingen med att han skulle gå vidare från kvalet. Han lär dessutom ha varit totalt okänd bland de flesta, även bland dem som följer sport på TV i någon regelbunden utsträckning. Nyhetsvärdet borde rimligen inte ha varit så här stort (och det enda som egentligen är klandervärt är att han bar landslagskläder). Vad har då detta med Kluft att göra? Jo, man brukar ju säga att "the winner takes it all" och "everybody loves a winner". Kolla tidningarnas rapportering om hur Kluft firade guldet. Aftonbladet skriver bl.a. att "Carro hade gett strikta order om att få vara i fred tillsammans med familjen, vännerna och pojkvännen Patrik Kristiansson efter sjukampsguldet." Hade det alltså räckt för Jimmy att ge samma strikta order för att slippa den rannsakning som han utsattes för?

Är detta en bra utveckling? Tror någon att "rättskipningen" kommer att outsourceas mer och mer till de organisatoriska sfärer där påstått klandervärt beteende faktiskt utförs och att "name and shame"-metoden i media kommer att ta över traditionella domstolsuppgifter på ett högre plan (avskräckning och liknande funktioner)? Vad kan göras för att garantera rättssäkerheten om utvecklingen fortsätter.

Ursäkta essäfrågeformatet. Eventuella svar behöver inte följa traditionellt tentasvarsformat, men de kommer kanske att betygsättas... Allvarligt talat tycker jag att detta är intressant och uppskattar om någon som vet mer skulle kunna utveckla frågan.

2006-08-09 @ 12:53:50
Postat av: Kulstötaren

Sorry, menade "pilkaströrelsefrågorna".

2006-08-09 @ 12:57:07
Postat av: Sthlmsnotarien

Kulstötaren - Vad du pekar på kan inordnas i ett ämnesområde som dykt upp på senare år kallat "Global Administrative Law" vilket berör dylika internationella/trans-nationella privata kavsi-juriska/legala organisationer och berörda individers möjlighet att utkräva ansvar, möjligheter att överklaga, delta i de kvasi-juridiska processerna etc. Definitiosmässigt sett så hamnar disciplinen i korsningen mellan internationell rätt och administrativ rätt.


Tjoffs - Jag orkar inte med ännu en diskussion med en person som inte förstår att läsa inlägg innan de börjar att raljera.

2006-08-09 @ 13:14:37
Postat av: Tjoffs

Du kanske bör fundera över din egen attityd stockholmsnotarien. Det du uppfattar som raljerande var inte det, men du däremot tror dig ju veta var jag bor.

2006-08-09 @ 13:19:25
Postat av: Sthlmsnotarien

Tjoffs - Det var en referens till Lorry (om du är gammal nog att komma ihåg de programmen). Det syftade mest på din till synes inskränkta syn på sakernas tillstånd och din okunskap om de fundamental syften som ligger till grund för den immaterialrättsliga lagstiftning som finns i Västerlandet.

2006-08-09 @ 13:38:07
Postat av: j.earl

Stockholmsnotarien: på vilket sätt har svenska ishockeyförbundets avstängning av tre svenska hockeyspelare respektive svenska friidrottsförbundets eventuella bestraffning av Jimmy Nordin att göra med global administrative law??? Inte ens med god vilja och kofot kan det inordnas under området.

2006-08-09 @ 13:59:50
Postat av: Kulstötaren

Global administrative law. OK, tack för svaret. En fråga bara: vad har internationell rätt med saken att göra? Är själv inte jurist, men jag har pluggat litet folkrätt (som jag antar är samma sak som internationell rätt). I folkrätten är endast stater subjekt, och rättigheter/skyldigheter upppstår ytterst sällan för individer, annat än indirekt genom bestämmelser som stater är skyldiga att införa i sina nationella rättsordningar. Och administrativ rätt, är det samma sak som förvaltningsrätt? Jag undrar eftersom i det rättsområdet är det alltid staten i någon form (en myndighet) som är motpart, och den part gentemot vilken en enskild individ kan kräva vissa rättigheter.

I de fall som jag talar saknas såväl "stat" som någon "myndighet" i traditionell mening. Är som sagt inte jurist, men eftersom du skrev "definitionsmässigt" efterlyser jag en utveckling av vad "internationell rätt" och "administrativ rätt" är för något (de är ju trots allt inte traditionella rättsområden som jag förstår det). Är de medvetet vaga för att undvika raka svar? Som akademiskt modellbyggande för att beskriva någonting schematiskt fungarar de nog utmärkt, men någon förklaring av det underliggande problemet ger de inte enligt min mening. Kan det bero på att jag inte är jurist. Står det fullt klart för andra jurister vad som avses med "i korsningen mellan internationell rätt och administrativ rätt"? Är det moderna beteckningar på folkrätt och förvaltningsrätt? Och om så är fallet, är det inte ett mycket stort problem att stat och myndighet (grundstrukturen i rättsstaten)inte är inblandade?

2006-08-09 @ 14:13:59
Postat av: Erik

>KULSTÖTAREN

Du har rätt att det är en väsentlig skillnad på att gripas och bli omhändertagen "för fylleri" enligt LOB.

Gripen blir man som du säger i vissa fall när man är misstänkt för brott. LOB är en vårdlag, och omhändertagande beror inte på brottsmisstanke utan att man är så berusad att man utgör en fara för sig själv eller andra.

Enligt 9 § 1 st LOB får den som skall gripas inte omhändertas enligt LOB.

Se vidare 'Lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m.'

2006-08-09 @ 14:14:50
Postat av: Tjoffs

Stockholmsnotarien, dina kunskaper verkar inte bara vara otroligt dåliga utan ännu värre är att du ändå tycker att du har rätt bara för att "det är nya tider nu".

Angående mina egna kunskaper så är upphovsrättsliga frågor något jag varit insatt i under många år.

Nu verkar fler ifrågasätta dina svar så du får nog fullt upp!;-)

Och jo, jag känner till Lorry.

2006-08-09 @ 14:18:29
Postat av: Sthlmsnotarien

Kulstötaren - "Global Adminsitrative Law" (som projekt/idé) fokuserar på de nya typer av privata kvasi-juridiska organisationer som satts upp de senaste 10-20 åren.

Ett exempel på detta kan vara WADA och IOK - två i grunden privata organisationer som utreder, bedömer och möjligen bestraffar idrottsmän. Problemet är att de två organisationerna satts upp privat. Det finns t.ex. inte några parlamentarisk beslut på vilka organisationerna grundar sin auktoritet. Denna grundas på privata avtal. Hade det varit en statlig myndighet (eller en internationell organisation i klassisk bemärkelse) hade det funnits parlamentariska beslut i grunden och organisationerna hade lytt under diverse förvaltningsrättsliga lagstiftningar. Här har vi istället organisationer utan någon större insyn och utan någon större demokratisk legitimitet som i mångt och mycket står utanför nationell reglering vilken skulle möjliggöra att beslut t.ex. kunde överklagas i nationella domstolar.

Med "Global Adminsitrative Law" menas då de rättsregler som faktiskt är tillämpliga i dessa situationer då individer berörs av dylika privata organisationer. T.ex. de interna administrativa regelverken, de möjligheter att faktiskt få till stånd någon form av prövning i nationella domstolar (då oftast på privaträttsliga grunder) etc. Så nej, det är inte fråga om folkrätt och förvaltningsrätt i dessas klassiska betydelse. Det är ett nytt område vad gäller juridisk forskning, förklaringsmodeller etc.

Tjoffs - Ifrågasätta mina svar? Dels har jag inte gett några svar (på några frågor), dels har jag inte sett något ifrågasättande förutom diverse kvällstidningsjournalister som verkar tro att deras immateriella rättigheter kommer från en okränkbar, naturrättslig grund. Det är förvisso "nya tider" nu vilket medför att dagens upphovsrätt bör förändras något. Däremot så förespråkar jag personligen förändringar som innebär ett steg tillbaka (jag anser m.a.o. att de senaste 20 årens förändringar som har skett till stor del är olyckliga) - inte minst p.g.a. de "nya tiderna."

2006-08-09 @ 15:33:08
Postat av: Keen-Edwards

Att ni orkar hålla på och tjafsa...
Har ni inget jobb att sköta?

2006-08-09 @ 15:37:59
Postat av: Sthlmsnotarien

Keen-Edwards - Hehehe... Jo, men jobbet sköts med vänsterhanden. Det gäller ju att prioritera...

2006-08-09 @ 15:40:51
Postat av: Tjoffs

Läs gärna vad j.earl skrev...Det inlägget slutar med "Inte ens med god vilja och kofot kan det inordnas under området" och det är ju ett ifrågasättande.

Åh, "förutom diverse kvällstidningar"....Och det VET du?

2006-08-09 @ 15:46:38
Postat av: Keen-Edwards

Sthlmsnotarien:
hmm... borde nog lära mig det!

2006-08-09 @ 15:50:48
Postat av: Sthlmsnotarien

Tjoffs - Förhoppningsvis har j.earl nu fått svar på sin undran. Jag förstår varför han skrev som han skrev i och med att jag inte direkt plitade ned någon artikel i mitt första inlägg riktat till Kulstötaren.

Men om du nu är en sådan demon på upphovsrätt och en illa behandlad och fattig upphovsman, varför inte upplysa oss om sakernas tillstånd istället för att enbart skriva ned kontraproduktiva, intetsägande inlägg?

2006-08-09 @ 16:00:27
Postat av: Tjoffs

Jag har förklarat det där tidigare och orkar inte upprepa mig varje dag. Speciellt inte när DU frågar som säger att du har bra kunskap!

2006-08-09 @ 16:05:44
Postat av: Tjoffs

Har jag förresten sagt att jag är en fattig upphovsman förresten? NEJ! Men du gissar ju vidare och folk som ägnar sig åt gissningar och så vidare i stället för att först ta reda på saker ger jag dessvärre inte mycket för.

Hur många kvällstidningsjournalister VET du till exempel har kommenterat inläggen här på sistone?

2006-08-09 @ 16:08:10
Postat av: Sthlmsnotarien

Tjoffs - Ditt problem är att du inte läser alt. förstår de inlägg jag skrivit som du kritiserar. Lite kort: jag anser att dagens upphovsrätt (framför allt de allt för långa skyddstider som finns samt de allt för begränsade undantag från upphovsmannens monopol) rimmar illa med de syften som ligger till grund för upphovsrättens instiftande. Detta är olyckligt eftersom lagstiftningen då i stora delar förlorar sin trovärdighet och nytta.

Du har uppenbarligen ett personligt intresse i din egen upphovsrätt. Det är givetvis helt ok. Dock så tycks du inte vara kapabel till att göra annat än att hävda din rätt. Du har åtminstone inte hittills ens försökt att skriva ett inlägg om varför upphovsmäns monopol är mer skyddsvärda än bilder och texts spridning i situationer som i princip är icke-kommersiella (t.ex. gamlavykort eller glamourbloggen) utan istället utgör en för samhället nyttig informationsspridning samt skapande av nya verk (vilket i princip är det viktigaste syftet med immateriella rättigheter till att börja med). Så låtsas inte ens att du ens försökt att förklara något. Det enda du har "förklarat" är hur dagens upphovsrätt är utformad (vilket gjorts med en mycket bred och yvig pensel).

2006-08-09 @ 16:39:59
Postat av: Kulstötaren

Stockholmsnotarien: Du svarade inte på en av mina frågor: Vad betyder "internationell rätt" och "administrativ rätt"?

Om det rör sig om privata avtal lär väl nationell lagstiftning vara tillämplig? För sådana avtal måste väl stå i överensstämmlse med lagstiftningen där de ingås eller tillämpas?

Det är väl just förklaringsmodellerna som är problemet här? Det är kanske lättare att förklara fenomenet med statsvetenskapliga modeller än med juridiska modeller? Det kanske inte är juridik överhuvudtaget (om juridik definieras som normer som kräver en legitim förankring hos medborgarna/deltagarna)?

Hur är förresten "internationell rätt" tillämplig överhuvudtaget om inga stater är inblandade? Internationell betyder ju mellan nationer eller mellanstatligt? Globalt passar kanske bättre om det är ett normsystem som är tillämpligt oberoende av nationsgränser (som Internet). Men det hänger inte ihop med "privata avtal", som väl alltid måste kopplas till en nationell rättsordning?

Internetrelaterade problem med koppling till områden som fortfarande ligger under staters suveränitet (skatter och straffrätt t.e.x) löser man väl med traditionella nationella bestämmelser på dessa områden. Vad är det som skiljer problemet med de "kvasijuridiska" arrangemang som vi diskuterar från just regleringen av Internet?

2006-08-09 @ 17:12:47
Postat av: Tjoffs

Jo, Stockholmsnotarien..Jag läser minsann allt du skriver och förstår också.

MEN...Observera att jag skrev ett inlägg där jag sa att det inte räcker med att säga att någon upphovsrättsinnehavare inte fanns angiven på FUNPIC och liknande för att anse att det då inte går att spåra dem. Samt, vilket har påpekats av mig och andra här, att det är upphovsrättsinnehavaren som kan ge tillstånd, inte någon annan.

Vad gjorde du då?

Jo, du skrev att du är medveten om den teoretiska uppbyggnaden av upphovsrätten och därför insett hur absurd den är när den krockar med verkligheten.

På vilka sätt har du sett det?
Jag har nämligen erfarit hur människor farit illa på grund av att personer ger fullständigt sjutton i upphovsrätten.

Som sagt har jag tidigare diskuterat sådant här och inser att det är att prata för döva öron när man stöter på någon som dig som inte vill lyssna och som dessutom påstår saker...

När du pratar om den där fotbollsbilden och säger att "Tjena att denna/dessa går att spåra" visar det enligt mig på just oviljan att vilja ta reda på det. Den som anväder en sådan bild från nätet för att lägga i sin blogg kan således anstränga sig lite.

Princip icke-kommersiella bloggar...Hm! Var tycker du gränsen går? Det där är ett skäl till att varför upphovsrätten är så viktig!

Var är kvällstidningsjournalsiterna? De som du vet har kommenterat här på sistone?


2. Du är varmt välkommen att spåra upp diverse immaterialrättsliga innehavare till de bilder som finns på t.ex. gamlavykort.nu. Berätta sedan hur du spårade innehavaren av rättigheterna till den bild/vykort som föreställer AC Milan våren 1968. Tjena att denna/dessa går att spåra.


joffs - Ditt problem är att du inte läser alt. förstår de inlägg jag skrivit som du kritiserar. Lite kort: jag anser att dagens upphovsrätt (framför allt de allt för långa skyddstider som finns samt de allt för begränsade undantag från upphovsmannens monopol) rimmar illa med de syften som ligger till grund för upphovsrättens instiftande. Detta är olyckligt eftersom lagstiftningen då i stora delar förlorar sin trovärdighet och nytta.

Du har uppenbarligen ett personligt intresse i din egen upphovsrätt. Det är givetvis helt ok. Dock så tycks du inte vara kapabel till att göra annat än att hävda din rätt. Du har åtminstone inte hittills ens försökt att skriva ett inlägg om varför upphovsmäns monopol är mer skyddsvärda än bilder och texts spridning i situationer som i princip är icke-kommersiella (t.ex. gamlavykort eller glamourbloggen) utan istället utgör en för samhället nyttig informationsspridning samt skapande av nya verk (vilket i princip är det viktigaste syftet med immateriella rättigheter till att börja med). Så låtsas inte ens att du ens försökt att förklara något. Det enda du har "förklarat" är hur dagens upphovsrätt är utformad (vilket gjorts med en mycket bred och yvig pensel).

2006-08-09 @ 17:52:44
Postat av: Sthlmsnotarien

Kulstötaren - Du har rätt i att folkrätt traditionellt sett utgörs av konventioner och sedvänja som reglerar staters förhållanden.

"Global Adminsitrative Law" är helt enkelt ett angreppssätt/förklaringsmodell/systematisering (om än att man mycket väl kan angripa hela beteckningen som politisk och enbart uppfunnen i akademikers huvuden) av de starka internationella organisationer som vuxit fram och de starka privata organisationerna som numera utfärdar diverse regleringar, har satt upp kvasi-domstolar etc.

Man kan betrakta det hela som internationell rätt i de fall då det är fråga om trans-nationella regleringar (t.ex. IOK:s dopingpolicy). Regleringar etc. implementeras antingen direkt alt. genom olika nationella arrangemang. "Problemet" är att det inte alltid är särskilt lätt att spåra en demokratisk legitimitet för denna typ av organisationer.

Alltså, häng inte upp dig på begreppen "folkrätt" och "förvaltningsrätt" här. Du skrev i ditt inlägg om om outsourcing av rättskipning. "Global Adminsitrative Law" är en juridisk förklaringsmodell som bl.a. behandlar dessa frågor genom att i mångt och mycket diskutera denna outsourcing i termer av förvaltningsrätt (administrative law på engelska) i ett internationellt perspektiv (internationell rätt då i termer av hur reglering av internationella organisationer, företag etc. regleras).

2006-08-09 @ 18:01:11
Postat av: Sthlmsnotarien

Tjoffs - Återigen repeterar du vad du tidigare har sagt om dina grundläggande kunskaper inom upphovsrätt.

"Jag har nämligen erfarit hur människor farit illa på grund av att personer ger fullständigt sjutton i upphovsrätten."

Att människor skadas? Hmm... om du avser ekonomisk skada är detta inte särskilt allvarligt i de flesta fall. Om t.ex. en tidning publicerat en bild/artikel utan tillstånd kan ekonomiska arrangemang ske i efterhand. Om du avser att människor "skadas" p.g.a. att en bild/artikel där de medverkat spridits, tja? Vad är problemet? Om man medverkar i offentliag sammanhang måste man inse att det man gör faktiskt når ut till allmänheten. En artikel i t.ex. en tidning publiceras på nätet för välden att beskåda och kommer att finnas tillgänglig i diverse arkiv under överskådlig framtid.

Upphovsrätt innebär ett tidsbegränsat monopol för upphovsmannen där denne ges ett monopol på rätten till spridning etc. Syftet med att bevilja detta monopol är att möjliggöra för upphovsmän att få/kräva ekonomisk ersättning. Tanken är att detta i längden skall göra att fler verk/bilder/artiklar etc. skapas i samhället (vilket anses önskvärt ur det allmännas perspektiv). Syftet är inte att möjliggöra att information inte sprids eller undertrycks. Mot bakgrund av detta syfte kan man fråga sig det rimliga i de skyddstider som gäller idag eftersom det är svårt att på allvar hävda att dessa skyddstider leder till ett ökat skapande (att de kan leda till en ökad inkomst för vissa upphovsmän är en annan sak). T.ex. de gamla vykorten. Att upphovsrätten fortfarande gäller för dessa bidrar inte till att nya vykort skapas av de personer som framställde dessa.

"Princip icke-kommersiella bloggar...Hm! Var tycker du gränsen går? Det där är ett skäl till att varför upphovsrätten är så viktig!"

Upphovsrätten i sig är betydelsefull eftersom dess syfte är att öka mängden verk/bilder/artiklar etc. som skapas och kommer allmänheten/samhället till godo genom att möjliggöra för upphovsmän att kräva/få ekonomisk ersättning (och i förlängningen leva på sitt skapande). Om information sprids i icke-kommersiella sammanhang innebär detta sällan någon större ekonomisk förlust för upphovsmannen. Mot bakgrund av det anser jag personligen att monopolets omfattning är allt för vitt i svensk upphovsrättslig lagstiftning. Ett undantag av typen "fair use" (som finns inom amerikansk rätt) skulle möjliggöra/uppmuntra nytt skapande samtidigt som ett sådant uttryckligt undantag inte motverkar syftet bakom att bevilja det upphovsrättsliga monopolet från början.

2006-08-09 @ 18:23:49
Postat av: banarne

tjoffe och notarien från sthlm, ni är inte roliga, det är såna som ni jag vill slippa att ha att göra med på jobbet, då måste jag byta igen ZZZZzzZ

Synd att TN inte sa till målsäganden att
"Ordföranden vill att Ni skall gå ut." Det hade blivit kul.

2006-08-09 @ 20:35:10
Postat av: Erik

UPPSALA-STUDENTER:

Jag tittade lite på utbildningsplanen i Uppsala. Dock såg jag inte någon motsvarighet till Lunds "Mark- och miljörätt" (i och för sig bara 5p i Lund).

Läser ni inte någon sådan, eller ligger den integrerad i någon av de andra kurserna?

2006-08-09 @ 22:26:49
Postat av: Sistenotarien på Kungsholmen

Erik: När jag läste i Uppsala läste vi lite pliktskyldig miljörätt på T6, men ingen fattade ett skit och vi var hyggligt säkra på att det inte skulle komma på tentan, så sagda rättsområde ligger släppt någonstans mellan Post Scriptum och Snerikes nation.

2006-08-09 @ 22:43:32
Postat av: Karolina på Glamourbloggen.se

Erik: Ja det stämmer det som Sistenotarien skriver. Miljörätten ligger på T6 och utgör hela två seminarier. Att något miljörättsligt inte kommer på tentan verkar vara mer regel än undantag. Det tentakompendium vi fick inför min T6-tenta innehöll, om jag minns rätt, ca 0 st sceniarier där miljölagen kunde tillämpas. Och då omfattade det kompendiet tentor från de fem senaste åren.

Någon slags markrätt ligger på T2. Det mesta som har med Byggningabalken att göra fick vi läsa då. Vi fick även studera Lag (1918:399) om förbud mot utsläppande av tjur eller hingst å samfälld betesmark på T2. Markarrenden ligger på T3, men bara som överkurs (läs: onödigt att studera inför tentan eftersom det inte riktigt finns några juridiska problem på detta område som är relevant nog att ta med i undervisningen). BB 12:1, Huru svin må i ollonskog släppas, har vi aldrig fått studera, men alla kan dessa paragrafer ändå. Ofta utantill.

2006-08-09 @ 23:56:01
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Karolina på Glamourbloggen.se

När jag skriver miljölagen så menar jag alltså Miljöbalken med alla dess avdelningar. (Jo det gäller att vara övertydlig, annars har jag genast 20 förnedrande mail i inkorgen som upplyser mig om att miljölagen minsann inte är korrekt namn, och i samma typ av mail brukar jag även få förklarat för mig vad otroligt ful, blond och korkad jag är. Nej, det är inte lätt att vara bloggande blondin.)

2006-08-10 @ 00:12:42
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Karolina på Glamourbloggen.se

Jordabalken ligger också på T2 måste jag tillägga.

2006-08-10 @ 00:19:20
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Blondie

Till Glamourprincessan: Ja, det är sååå synd om dig! I ditt försök att vara övertydlig, gör du dig något löjlig! Stressa av!

Förresten är jag också en bloggande blondin, men har hittills inde fått några av de kommentarer du nämner ovan. Säger det något?:)

2006-08-10 @ 08:08:08
Postat av: Fredrik

Till GlamourKarolina: du verkar vara en sådan typisk, kvinnlig "insecure overachiever" som byråerna exploaterar i några år, för att sedan meddela att du bör söka dig någon annanstans. Det kommer bli sååå synd om dig, om du inte har självdistans att se det.

2006-08-10 @ 08:22:47
Postat av: Biträdande jurist i obygden

Jag har fått sitta brevid Agneta Bondestam och hon är blond och snygg och M Y C K E T välmålad. Det märktes ganska snart att hon inte är smartare än flertalet av i Sverige verksamma jurister. Trots eller på grund av det har hon lyckats rätt väl...

Jag har också haft den stora lyckan att få träffa Bodström live. Han är blond. Vid vårt möte framstod han inte som den mest briljanta och klarast lysande stjärnan på himlen som jag någonsin träffat.Även det gjorde att jag kännde mig betydligt mer avslappnad.

Det finns sålunda inget samband mellan jurist, blond och ointelligent. Däremot finns det uppenbart ett samband mellan, blond, att kunna föra sig i media och i vart fall ytligt sett yrkesmässig framgång.

> Blondie: Jag håller med stressa av!
> Fredrik: Håller med Dig. Bättre flyta med, den värsta kritiken en bitris kan få är att den är överambitiös. Bättre en go mysig bitris som gör fel än en insecure overachiver. De sistnämnda bits.

2006-08-10 @ 09:06:38
Postat av: Storstadsnotarien II

Det är intressant att notera att ingen svarade Erik med utgångspunkt att han VILL läsa miljörätt. I stället kom de gamla fina kommentarerna om vad som är "tentarelevant" etc.

Jurister läser inte för livet - vi läser för tentan, för betygen och för det framtida glassarjobbet??

2006-08-10 @ 09:54:32
Postat av: stockholmsnotarien4

Anita Bondestam menar väl den biträdande juristen i skogen....?

2006-08-10 @ 09:55:31
Postat av: Lena B.

Så har den eviga upphovsrätten dykt upp igen! På www.slff.se, Sveriges Läromedelsförfattares Förbunds webbplats, finns en alldeles förträfflig genomgång av den svenska upphovsrättens regler. Rekommenderas!

2006-08-10 @ 11:04:22
Postat av: Erik

Tack för svaren!

I Lund läsas ju Mark- och miljörätt i 5 veckor, det är ju inte så våldsamt mycket det heller. Så den största skillnaden är nog att Uppsala har spridit ut det på olika terminer, medan Lund har allt samlat. Även om innehållet verkar vara ngt mariginellt mer begränsat i Uppsala.


Sen har jag svårt att förstå varför någon ALLTID skall slänga något i ansiktet på Lassbo så fort hon yttrar sig, men det är en helt annan frågeställning. Och att överhuvud taget fundera på om blondiner generellt sätt skulle vara mindre intelligenta än brunetter är väl endast att betrakta som löjligt. Trots att jag är man och har hyfsat mörkt hår så har jag svårt att tänka mig att DET automatiskt gör mig intelligentare än andra.

2006-08-10 @ 11:22:36
Postat av: Dan

Orolgit frågar man sig var tingsnotarian håller hus ... inget inlägg på ett tag nu ... är hon ute i gröngräset o dricker rosévin?

2006-08-10 @ 11:33:04
Postat av: Blondie

Erik: Det var Lassbo som tog upp det där med bloggande blondin. Bara så att allt är solklart!:)

2006-08-10 @ 11:33:10
Postat av: Fredrik

Erik: om det nu är så att du upplever att folk slänger skit på Lassbo så fort hon uttalar sig - varför inte fundera över vad det kan bero på? ALLT, alla reaktioner, kommentarer etc. sker ju av en anledning. Rent spontant kan man säga avundsjuka, men det har jag svårt o tänka mig. Det enda skulle väl vara att hon tjänar pengar på sin blogg. I övrigt kan det väl kanske vara att hon upplevs som en störig, ytlig, juristblondin som ägnar alltför mycket tid till plugg (och därför säkerligen inte är alltför intelligent) och åt att sitta hemma framför datorn. Men men...

2006-08-10 @ 11:37:04
Postat av: Katarina

Jag kan inte för mitt liv förstå varför människor som kritiserar Lassbo på sakliga grunder (för hon gör ju bort sig mer än lovligt) förutsätts vara avundsjuk på henne.

Jag har absolut ingen anledning att vara avundsjuk på hennes 1) intelligens (hon är en medelmåtta, och då uttrycker jag mig snällt), 2) blonda hår (jag är mörkhårig och mkt nöjd med detta tillstånd) eller 3) hennes övriga utseende (hon är söt men jag är vacker!;))

Så snälla, ge nu upp ditt offerbeteende och ta till dig att människor (däribland jag) tycker att du gör och säger tokiga saker! Du behöver givetvis inte instämma i deras åsikter, men kom för allt i världen inte med den patetiska undanmanövern om "avundsjuka".

Tack.

2006-08-10 @ 11:57:13
Postat av: Fredrik

kan tillägga att jag också spenderar dagarna framför datorn, men då sker det på arbetstid och som sommarjobbare på ett av våra statliga verk...

2006-08-10 @ 11:58:22
Postat av: Notarie

Dåligt med inlägg under lunchen :)

2006-08-10 @ 12:45:34
Postat av: Förvirrad jurist i myndighetsträsket

Jag läste själv inte i Uppsala och funderar över om någon vet varför man där lagt jordabalken T2 och sedan läser om markarrenden (8-11 kap JB) under T3? Läser man hyresrätten (12 kap) i samband med arrenderätten eller i samband med övriga kapitel i jordabalken? För mig låter det vettigt att läsa om nyttjanderätt till fast egendom under samma termin eftersom vissa regler är liknande för exempelvis bostadsarrenden och hyresrätter till bostäder samt för anläggningsarrenden och hyresrätter till lokaler. Jag är förvisso inte insatt på området men har fått uppfattningen att arrenden är relativt vanligt förekommande och att 8-11 kap JB torde tillämpas åtminstone hyfsat ofta i förhållande till den i vissa delar obsoleta byggningabalken. Jag tror att landets arrendenämnder och fastighetsdomstolar har en annan uppfattning i frågan om huruvida det finns några juridiska problem som är relevanta nog att ta med i undervisningen eller ej.

2006-08-10 @ 13:34:52
Postat av: T2 Offer

Erik:

Ville bara meddela att det finns två fördjupningskurser i Uppsala i miljörätt, kolla hemsian för mer information www.jur.uu.se

2006-08-10 @ 13:35:48
Postat av: cho-san

Till Förvirrad jurist i myndighetsträsket:

Läste inte själv i Uppsala men på "syster"-universitetet Umeå (samma upplägg utbildningen igenom, hör ihop med att umeåstudenterna fram till 1990? var tvungna att läsa sista året i Uppsala). Där läste vi JB på T2 OCH, precis som du hintar skulle vara smart, hyres- och (mark)arrenderätt på T3(under namnet fastighetsrätt). Antar att de anser att det skall finnas en pedagogisk poäng där... Sedan trycker de även in miljörätt, skadeståndsrätt, familjerätt och sakrätt på T3, eller, som den är allmänt känd bland umeåjurister, slask-terminen. (slasktratt=allt som inte passade in på någon annan termin...)

2006-08-10 @ 14:05:10
Postat av: Sistenotarien på Kungsholmen

Storstadsnotarien 2: Jag beskrev väl närmast miljörätten som den ser ut i Uppsala, d.v.s. styvmoderligt behandlad på grundnivån. För övrigt är det verkligen obegåvat att prioritera kunskaper som inte testas, eftersom man som student ändå inte har tid att läsain allt som gör det. Det är inte bra eller önskvärt, men det är så det är. Ungefär som att Sverige inte bör gå stenhårt mot Schwiez i gruppspelet i OS. En nödvändighet och ett hushållande med resurser.

Jag tycker f.ö. också att det är helt sjukt vad ni ger er på denna Karolina Lassbo. Det är väl bara kul att någon skriver om vår lilla träiga värld på ett sätt som engagerar. Om Lassbo får sägas representera studenten och Tingsnotarien notarieslaven framstår det däremot som om juristbranschen behöver fler bloggare. När får vi höra från Extraåklagaren, Bitrisen eller Fiskalen?

2006-08-10 @ 14:15:22
Postat av: Sthlmsnotarien

Sistenotarien på Kungsholmen - Trevliga förslag på bloggar. Kan man tänka sig följande scenario:
- Extraåklagaren. En blogg om hur vår hjälte under en femtonårsperiod avancerar från att föra talan i trafikbrottsmål till ekoåklagare...
- Bitrisen. Ett nytt inlägg ungefär var tredje månad. Läsarna faktureras dock för tiden det tog att skriva ihop det hela.
- Fiskalen. En blogg om konsten att sticka näsan så långt upp som möjligt i diverse äldre domares bakdelar...

2006-08-10 @ 16:22:22
Postat av: Erik

>T2 Offer, Lassbo och ni andra som svarat:

Tack för svaren ang. miljörätten!

2006-08-10 @ 17:09:23
Postat av: Fröken Lund

Erik: Om du är intresserad av just miljörätt och funderar på att börja läsa juridik, så kan det vara värt att veta att miljörätten inte längre finns att läsa som specialkurs i Lund.
Men då miljörättarna ju sägs vara en grupp jurister som inte kommer behöva gå arbetslösa framöver så är det mycket tråkigt att den är nedlagd.

2006-08-10 @ 18:18:33
Postat av: Erik

Tack Fröken Lund, miljörätt verkar intressant, men det finns andra områden som verkar minst lika intressanta, så det ska nog ordna sig. :)

Var är TN förresten? Hysterika har väl inte gjort sig skyldig till människorov?

2006-08-10 @ 20:59:41
Postat av: sommarlov

Den intresserade kan notera att det kom en fråga i miljörätt på årets T6-tenta i Uppsala.

Konsekvens: ett svårslaget blankningsrekord!!

Till funderande studenter: välj Uppsala för studentlivet, inte för betygen!

2006-08-10 @ 22:43:59
Postat av: Erik

SOMMARLOV:

Är det svårare att få bra betyg i Uppsala än på andra ställen? Om man jämför med t.ex. Lund eller de andra studentstäderna?

2006-08-10 @ 22:50:10
Postat av: Karolina på Glamourbloggen.se

Erik: Om det är svårare att få bra betyg i Uppsala än andra städer är oerhört omdiskuterat. Vissa säger att det är så, vissa säger att det inte är så. Jag har under hela min utbildning jämfört betygsstatistik med en kompis som läser i Umeå. Och yes, jag kan säga att det är betydligt lättare att få AB i Umeå än i Uppsala. Jag ska inte börja rabbla procentsats efter procentsats nu, men i genomsnitt så har de kurser jag läst Uppsala på grundutbildningen haft ca 15-23% AB. I Umeå verkar det vara 50-75% AB. Det är LITE skillnad det... =/

Angående att jag alltid får mothugg vad jag än skriver: Oh yes. Det spelar ingen roll hur neutrala kommentarer jag skriver, det kommer alltid någon strax efter och ska försöka trycka ner mig på ett eller annat sätt. Jag kan meddela att i denna blogg har jag kommenterat anonymt (under annat namn) i ca 70% av fallen, och när jag kommenterar anonymt på ungefär samma icke-överdrivet-provocerande-nivå som nu så får jag inga mothugg alls, bara konstateranden ibland, eller folk som bygger vidare på mitt resonemang.

Katarina: Jag tycker inte att du ska uttala dig om min intelligens om du inte sett resultat från vetenskapliga intelligenstest. Att vara kunnig inom ett område, allmänbildad eller streetsmart är inte samma sak som att vara intelligent, det är något helt annat. När jag läste arbetspsykologi fick vi läsa om de sju olika intelligenserna som finns (numerisk, lingvistisk, osv...). Vi fick både testa oss själva i redan färdiga test och göra egna. Och jag kan lova dig att fakta- och allmänbildningskunskaper inte inverkar på testresultatet i någon som helst grad. Även studieteknik och förmåga att ta in nya fakta har inget som helst med intelligens att göra. Det handlar om associationer (nej inte juridiska associationer) och minnesteknik. Studietekniken går att träna upp till en betydligt högre grad än vad det går att göra med intelligensen.

2006-08-10 @ 23:44:12
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Kalle Ko

"Blondie" som kommenterat långt där uppe under Lassbos kommentarer är också blond och bloggar. Hon får inga såna elaka kommentarer som Lassbo får. Blondie undrar om det säger något?

Jag undrar om det mina frågor säger något:

Hur många läsare har Blondie?
Hur många läsare har Lassbo?
Vilken färg har Blondie på sin blogg?
Vilken färg har Lassbo på sin blogg?
Vad skriver Blondie om i sin blogg?
Vad skriver Lassbo om i sin blogg?
Hur mycket har Blondie synts och hörts i de största svenska tidningarna den senaste tiden?
Hur mycket har Lassbo synts och hörts i de största svenska tidningarna den senaste tiden?

Tja... kanske frågorna kan ge dig ett svar.

Nu skulle jag gärna vilja läsa den där Blondies blogg.

2006-08-10 @ 23:52:22
Postat av: Anonym

"Internationell rätt" är inte alls detsamma som folkrätt. Det är mer komparativ rätt i den praktiska tillämpningen.

Folkrätten är ju t ex inte ett dugg inblandad i faderskaps- och underhållsbidragsmål där modoch barnet är bosatt i ex. Polen. Det är ren civilrätt, med den skillnaden om man jämför med helsvenska mål att vi inhämtar rättsutredningar från JD innan vi avgör målen.

2006-08-11 @ 00:48:24
Postat av: djurist

I Göteborg är numera några poäng miljörätt med i de obligatoriska kurserna, i osalig blanding med social och familjerätt. Dessutom finns fördjupningskurs i miljörätt och även ett fördjupningsspår där man även läser internationella miljövatal och blir master of enviromental law.


Får man kritik så finns det flera sätt att hantera den, en metod är att antingen sakligt bemöta den eller ta den till sig och ändra sig, allt efter vad som faller sig lämpligt.

Ett annat sätt att hantera kritik är att säga att kritiken bara beror på att man är kvinna/blondin/svart/ung/homo/muslim/sosse/bilist/ - och så vidare med alternativ i all oändighet. Det är på ett vis en rätt tacksam metod för den garanterar att man aldrig kommer att ha fel ens när man har det.

2006-08-11 @ 00:51:18
Postat av: Erik

VAAA?

Får verkligen 50-75 % av alla studenter i Umeå betyget AB vid kursexaminaton? Och det gäller alla kurser på grundnivån.

Det kan väl aldrig de andra utbildningsorterna mäta sig med?

2006-08-11 @ 01:29:40
Postat av: Sistenotarien på Kungsholmen

Sthlmsnotarien: Eller hur? Jag tror det bästa nästan ändå vore Chefsrådmannen: En blogg uteslutande bestående av uppvisade och godkända protokoll över monologer om a)hur det var förr och b)varför alla andra chefsrådmän inte borde bli/borde ha blivit lagman, undertecknade med signaturen "Silencium est!". Jag misstänker också att det finns otroligt välbehårade hundar begravna på tingsrätternas kanslier. Doseken På Randen - ge dig tillkänna!

2006-08-11 @ 02:49:26
Postat av: Blondie

Till Kalle Ko (eller är det månne Lassbos nya alias? för det är ju ganska uppenbart!):
Nej, min blogg läses inte av 30000 personer per dag! Men även om den läses av 5000-10000 så borde jag väl få några sådana kommentarer ändå? Rent statistiskt...
Och jag har definitivt synts i tidningarna och TV mer än Lassbo!
Och jag tjänar inga pengar på min blogg, för det räcker med vad jag tjänar på de böcker jag skrivit:)
På bloggen skriver jag både om mitt jobb och om vardagliga triviala händelser.
Visst får jag både arga och konstiga kommentarer och mail ibland, men inget om blond och dum i alla fall.
Nöjd?

2006-08-11 @ 08:10:53
Postat av: cho-san

Erik: På terminerna 1, 3 och 4 är det väldigt vanligt med AB bland umeåstudenterna (när jag gick låg det på runt 75 % på T1, 50 % på vardera 3 och 4). T2 (speciell avtalsrätt, marknadsföringsrätt, JB, immaterialrätt etc.) och T5 (skatterätt, företagsekonomi och bolagsrätt) däremot är en helt annan historia, väldigt mycket BA... T6 och den första halvan av T7 har varit väldigt varierande.

Studenterna på T1 för två år sedan var helt sanslösa då SAMTLIGA skrapade ihop ett AB på tentan. Då pluggade de dock cirka 8-10 timmar per dag under HELA terminen (till skillnad från de flesta andra som bara gör det på slutspurten inför 20 poängstentorna).

Om skillnaden beror på att tentorna är svårare på andra universitet lr att umeåstudenterna har en studiedisciplin inför tentorna lr någonting annat kan jag inte uttala mig om men en förklaring kan vara att vi har tillgång till mer material än vad många andra har vid sina tentamenstillfällen, ex. samtlig litteratur, karnov, kommenterad lagtext, föreläsnings- och seminarieanteckningar och gamla tentor med svar (om man har några sådana). Detta då lärarna i Umeå anser att det är slöseri med tid för studenterna att plugga så man kan allting utantill men inte kan använda sig av det senare utan istället prioriterar ordentliga rättsutredningar istf detaljkunskaper. Det är aldrig korta (och enkla) frågor utan varje tentafråga är oftast på en tredjedels A4 och sedan får man lösa de frågeställningar som finns inbakade i frågan. Den värsta hittills var dock (för 10 p av 40 möjliga, fyra frågor totalt) - "beskriv ett enkelt bolag med egna ord".

Det är även små studiegrupper med relativt få föreläsningar då institutionen istället prioriterar seminarier och PBL (lr var det PBI?)i grupp.

Mindre uppsats om Umeå universitets juristutbildning men det får ni leva med:)

2006-08-11 @ 08:40:06
Postat av: Tybalt

Umeå universitets juristutbildning verkar vara den enklaste och så har den ju lägst status också, men ni har säkert roligt där.

2006-08-11 @ 09:52:05
Postat av: Tybalt

Jag blir rätt förbannad också. Varför skall man få AB så mycket lättare i Umeå? Då borde ju umeåstudenter även få lägre antagningspoäng för sina AB:n vad gäller meritvärdering för ting mm också. Umeå:s juristutbildning är lättast att komma in på och sen tilldelas studenterna där högst betyg. -Vilken jävla skit. Ju mer jag tänker på det -stäng av lappjävlarna från jobb söder om Gävle.

2006-08-11 @ 09:57:22
Postat av: stockholmsnotarien4

Hahahah, Tybalt - nå nå, inte skall vi vara sådär nu. Dock verkar du ha en poäng i ditt resonemang.

2006-08-11 @ 10:04:04
Postat av: Anna-Karin

Det är väl dock ganska uppenbart att juriststudenterna från Lunds Universitet står högst i kurs. Svårast och få AB där samt högst antagningspoäng (19.41, en siffra som delas med Göteborg). Inte minst den allmänna uppfattningen hos arbetsgivare runtom i landet att Lunds Universitet har den mest gedigna juristutbildningen. Det sagda påverkar även lundastudenternas självförtroende som, enligt en undersökning i tidningen "campus", är bland de högsta i landet.

2006-08-11 @ 10:41:01
Postat av: Anna-Karin

kan väl även tillägga att Umeåstudenterna har sämst självförtroende i hela landet enligt ovan nämnda undersökning. Det säger ju lite om hur mycket de (och säkerligen arbetsgivarna på marknaden) värderar sina många AB:n.

2006-08-11 @ 10:48:10
Postat av: Anonym

Enligt min mening tillmäts betygen alldeles för stor betydelse inom juristbranschen (om man kan kalla det för en bransch). Att läsa juridik handlar för mig om att lära sig en metod för att kunna formulera, avgränsa och lösa juridiska problem. På samma sätt som man kan ha talang inom idrott eller naturvetenskap tror jag att man kan ha fallenhet för juridik. Var man har läst anser jag är av underordnad betydelse. Jag är övertygad om att man kan vara minst lika duktig om man läst i Örebro eller Umeå som om man hade läst i Uppsala eller Lund. Men, men, jag förstår att den här typen av diskussioner existerar eftersom betygen är inkörsporten till en "lyckad" karriär via tingstjänsgöringen.

2006-08-11 @ 11:37:28
Postat av: Anonym

Men Tybalt, flytta till Ume då!

2006-08-11 @ 11:54:38
Postat av: -> Anna-Karin

Antagningspoängen är ju också i hög grad beroende på hur många platser det finns + om antagning sker både VT och HT eller bara HT.

De allra flesta stockholmare verkar anse att deras utbildning är bäst i landet medan Uppsalastudenter många gånger anser sig tillhöra den "utvalda skaran"

--> Det är ju fantastiskt om alla juriststudenter verkar tycka att just deras utbildning är den bästa. Det betyder ju att fakultetsledningens lobbying lyckats!

2006-08-11 @ 12:03:54
Postat av: Erik

Någon som vet om HovR fäster stor vikt vid vilket universitet man studerat när det gäller fiskalanställning?

2006-08-11 @ 12:43:23
Postat av: Andreas

Får man ha med sig gamla tentor med lösningsförslag vid kurstentorna i Umeå?

Alla kurser?

2006-08-11 @ 13:14:52
Postat av: Hovråttan

Hovrätten struntar blankt i vilket universitet man studerat vid. Det är vitsorden från notarietjänstgöringen som är det viktigaste. Fina betyg kan emellertid göra att man kan välja en tingsrätt vars omdömen om notarien hovrätten litar på.

2006-08-11 @ 13:58:10
Postat av: Jonas

Det snackas så mycket om betygshets och orimliga krav.

Hur mycket tid, enligt er uppskattning, lägger en genomsnittlig juriststudent egentligen ner av sin "egen tid hemma" per dag eller vecka?(Förutom den undervisning som sker i skolan.)

2006-08-11 @ 14:36:33
Postat av: Glunten

--> Anna-Karin

Du talar som en häst,
Uppsala är bäst.

2006-08-11 @ 14:53:08
Postat av: JR

>>cho-san

Så din teori är egentligen att Umeå producerar de bästa juristerna och att betygen är "rätt" satta i förhållande till övriga universitet?

>>Anna-Karin

Hur kom du fram till att det är svårast att få AB i Lund?

2006-08-11 @ 15:00:04
Postat av: Anonym

JR: Antagligen genom att inte själv få några under sin studietid i Lund.

2006-08-11 @ 15:14:57
Postat av: Anna-Karin

hmmm. därför att jag läst 8 av nio terminer och har 35 poäng BA, resten AB samt vet hur betygen normalt fördelar sig på de olika terminerna. Ofta procentsatser runt 15-20% som får AB. På termin 5 får ca 13% AB. In your face!

2006-08-11 @ 15:22:37
Postat av: Skiljemannen

Jag satt för några år sedan på en tråkig middag ordnad av juridiska föreningen i Uppsala bredvid en jur stud från Stockholm som beslutat sig för att läsa de sista terminerna i Uppsala för att på det sättet få sin examen därifrån (om man kan göra så låter jag vara osagt). Jag vet inte om det var smicker riktat mot JF eller mig, men enligt henne var det en allmänt erkänd sanning att examen från juridicum Uppsala smällde högst bland arbetsgivarna. Enligt utsago pga PBI och något som kanske kan sammanfattas som hävd.

2006-08-11 @ 15:24:37
Postat av: Anonym

Om det nu är så lätt att få AB på andra universitet, byt. Tror någon verkligen att en arbetsgivare värderar examen från Lund/Uppsala och tingstjänstgöring i Växjö högre än en examen från Umeå och tingstjänstgöring på Stockholms eller Södra Roslags tingsrätt. Jag satt själv på en av nämnda och såg hur lätt medelmåttiga jurister fick jobb på de stora, medan bekanta på mindre tingsrätter (trots 'rätt' examen) många gånger inte ens fick komma på intervju. Så släpp offermentaliteten och acceptera hur världen ser ut. Gör ni det kommer ni säkert att vara mindre bittra när ni blir gamla.

2006-08-11 @ 15:45:38
Postat av: f.d. Stockholmsstudent

Att färre studenter får AB på kurserna i Lund än i Umeå, kan precis lika gärna betyda att studenterna är sämre i Lund som att kurserna är svårare. Jag har ingen aning om vilket som är det rätta svaret, inte Anna-Karin heller.

Vad gäller antagningsbetyg så finns det enligt min ogrundade mening en korrelation mellan höga gymnasiebetyg och yngre studenter (vilka alltför ofta har svårt att klara övergången från gymnasiets styrda värld till universitetets fria)

2006-08-11 @ 15:58:51
Postat av: Anonym

På den tiden jag läste i Umeå, (vilket börjar bli länge sedan!) köptes flera kurser in från andra studieorter (t.ex. Processrätten från Uppsala, Rättshistoria och Allmän rättslära från Lund, Straffrätt från Stockholm) och Umeåstudenterna hade genomgående ett högre betygssnitt än Uppsala-, Lund- och Stockholmsstudenterna. Trots att det alltså var samma examinatorer...

2006-08-11 @ 16:28:19
Postat av: Erik

--> Anna-Karin

Tack för statistiken. Är de procentsatserna beräknade på en "kursomgång" eller är det genomsnittet av flera?

2006-08-11 @ 16:42:49
Postat av: Adam

När jag läste i Stockholm kommer jag ihåg att flera lärare suckade över att Uppsala var för snälla med sina betyg.. Och en kompis till mig (som gick ut med AB rakt igenom från Lund) har vittnat om att det, såvida man inte alltför omotvierad vad gäller studierna, inte är några som helst problem att få AB där heller. Anna-Karins statisk ovan verkar ha lite förankring i verkligheten enligt min kompis. Fast kanske det var extra tuff just de terminerna när A-K pluggade? ;)

Vad sen gällde Stockholm så var det väl inte så svårt att få bra betyg där heller. Tror nog att man gärna vill tro att man själv har det så mycket tuffare än på de andra universiteten men personligen tror jag inte att det skiljer nämnvärt.

2006-08-11 @ 17:28:13
Postat av: cho-san

--> Andreas: Man får i princip ha med sig gamla tentor (oavsett kurs och år)med lösningar till alla tentamenstillfällen, skattetvåan är ett exempel på undantag. (Gvetvis kan detta ha ändrats seda jag gick ut 2005, men det tror jag inte.)


--> JR: Självklart anser jag att juristerna vid Umeå univ. är minst lika kvalificerade som de som utbildas vid andra universitet, annars skulle jag väl knappast ha läst där själv, eller hur? Om Betygen är "rätt" satta i jämförelse med övriga juristutbildningar låter jag institutionen själv ansvara för. Det jag skrev var en menat som en möjlig förklaring och inte någon glorifiering av systemet, även om jag tycker att det fungerar väldigt bra.

2006-08-14 @ 08:02:02
Postat av: Saltakillen

Herregud! Vad är det för fel på jurister? Har ni så dåligt självförtroende att ni måste komma dragandes med vad andra anser om era respektive universitet? Det är väl vad man praktiskt genomfört för arbete som räknas? Eller?

2006-08-14 @ 09:08:51
Postat av: Erik

--> Saltakillen

Ja, men det som folk mest har synpunkter på är att samma praktiskt genomförda arbete (ex. prestation på en tenta) inte bedöms på ett likvärdigt sätt vid universiteten. Alltså blir urvalet för framtida rekrytering till bl.a. notarietjänstgöring på domstol sned, anser vissa.

2006-08-14 @ 13:52:43
Postat av: Tybalt

Cho-san du har nog läst i Umeå för att det var det enda universitet där du kunde komma in. Uppenbarligen sätts era betyg helt huvudlöst. Om det nu inte skulle vara så att folk som bor i Umeå är mycket mer högpresterande än andra. -Skulle inte tro det va.

2006-08-14 @ 20:57:22
Postat av: Anonym

Det där om att det är lätt att få AB i Umeå och svårt på andra håll är BS, jag pluggade i Sthlm om jag nu kan säga att jag pluggade, där funkade det utmärkt att ta ledigt fram tills några dagar innan tentan. Lever idag i hushållsgemenskap med en kvinna som pluggade i Umeå, hon snackar om ständiga seminarier och att alla kursarna satt i bibblan 9-5 o hetsade varandra. Uppriktigt sagt, i Stockholm behövde man inte göra många knop för att slinka igenom med mest AB och det är ju tur, där finns ju så mycket annat att göra än på övriga studieorter,,,,,

2006-08-15 @ 13:41:01
Postat av: Miss Mythos

Kommentarerna på denna blogg är ju fan nästan roligare humor än inläggen. Dräller ju av skitnödiga typer här. Jag är grön av avund. Hoppas alla här bloggar på arbetstid, det känns bra om skattemedlen går till nåt vettigt.

=)

2006-08-17 @ 22:06:32
URL: http://www.missmythos.blogspot.com
Postat av: Erik

--> Miss Mythos

Då skulle du bara se kommentarerna till vissa andra inlägg. Även om det finns folk som verkar ha ett järnrör uppkört i baken så finns det många godbitar också. Pure entertainment! :)

2006-08-18 @ 15:47:10
Postat av: Miss Mythos

Säg nån av dina favvisar pliiis? så jag vet vart jag ska läsa härnäst =) (har inte hunnit läsa hela din blogg än)

Tror att jag ska sno den där grejen du har.. att du har rätt att citera kommentarerna... men har man inte alltid rätt att citera? när blev det egentligen intressant att man har "rätt" till nåt..ha ha lite fånigt om du frågar mig eftersom jag inte är särskilt laglydig måste jag tillstå. Vill du giftmörda nån här så är jag inte på nåt vis omöjlig...

=)

2006-08-18 @ 16:08:44
URL: http://www.missmythos.blogspot.com
Postat av: yahoo

[URL]http://www.yahoo.autorita.org[/URL] http://www.yahoo.autorita.org

2006-10-10 @ 09:31:20
Postat av: google

[URL]http://www.google.sollazzo.org[/URL] http://www.google.sollazzo.org

2006-10-15 @ 15:40:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna