Onsdagen den 22 februari 2006

Ja, jävlar. Varje vecka brukar det hållas någon form av informationsmöte här på Obygdens tingsrätt. Det är oftast Lagmannen som håller i mötena, och för det mesta avhandlas de växande balanserna, domstolens dåliga ekonomi samt notariernas undermåliga arbetsinsatser. I måndags verkade dock något alldeles särskilt vara å färde, för chefsadministratören hade skickat ut ett mail till hela personalstyrkan i vilket vikten av allas närvaro vid informationsmötet betonades.

Väl på mötet visade det sig att det var en av Surtanterna som skulle hålla i informationen. Eftersom detta aldrig har inträffat tidigare var stämningen i fikarummet förväntansfull, och det fnissades till och med från Tvillingarnas håll. Lagmannen hade knutit åt slipsen extra hårt och såg högtidlig ut. När alla var samlade sträckte Surtanten på sig och började tala. Hon pekade samtidigt på en stor blå plastlåda i vilken det låg chokladbitar av varierande slag och storlek. En liten matchande plastburk med myntinkast var fastsatt i lådan med en kedja. -Bitarna på lådans vänstra sida kostar sju kronor och de andra kostar tolv kronor, sade hon. Alla tittade intresserat på nymodigheten som presenterades, och jag noterade att Fetto bums började gräva i fickorna efter mynt. -Ni måste betala direkt när ni tar en chokladbit. Det gäller naturligtvis inte rådmännen, ni kan skriva upp vad ni tar på en lista och betala senare, fortsatte Surtanten. Fetto slutade att gräva, och jag bestämde mig genast för att vänta åtmistone två dagar med att betala varje gång jag tar en chokladbit. Surtanten avslutade med att informera om att hon, i egenskap av chokladansvarig, hade för avsikt att låsa in chokladen varje dag vid arbetsdagens slut, eftersom det "är så lätt hänt att chokladbitarna får fötter på kvällarna". Surtantens spark var så pass välriktad att jag genast utökade min egenbeviljade kredittid med ytterligare en dag, och nu, innan jag går upp till min notarielya, tänker jag luta mig tillbaka i skrivbordsstolen och andaktsfullt avnjuta min ännu inte betalade chokladbit som jag roffade åt mig före inlåsningen. Sov gott.

Kommentarer
Postat av: JR

Helt klart ett fenomen som kan kännas igen från alla kontorsplatser i landet. Antalet latenta tjuvar är faktiskt mycket högre än man tror så för att slippa tjafs om sånt här vore det bäst om ingen sådan box fanns på arbetsplatsen.

2006-02-23 @ 01:26:45
Postat av: Fröken Lund

Sthlmsnotarien: Du verkar verkligen ha gjort en rejäl research på området. Imponerande! Men.. Du verkar inte ha så mycket att göra under dagarna.
;-)

2006-02-23 @ 01:47:45
Postat av: HumHum

Stockholmsnotarien = JR?!? Eller skriver Fröken Lund om något helt annat än föregående kommentar?

2006-02-23 @ 02:01:13
Postat av: Anonym

Är processförare ungefär som en åklagare? Vad är skillnaden? Hörde just om en person som ska bli det på Kammarrätten.

2006-02-23 @ 02:06:02
Postat av: Anonym

På kammarrätten finns domstolssekreterare, föredragande, fiskaler, tf assessorer, assessorer, kammarrättsråd, lagmän och en president. Processförare brukar man kalla dem som representerar respektive myndighet i processen hos kammarrätten. Förmodligen har personen du tänker på anställts som föredragande alternativt fiskal...

2006-02-23 @ 08:23:26
Postat av: sueco

Men nu är det inte fråga om snatteri, eller tjuvnad om man så vill. Uppsåtet kan diskuteras. Tingsnotarien hade ju faktiskt tänkt betala för sig, låt vara med ett visst dröjsmål.

2006-02-23 @ 08:23:58
Postat av: Bitis

Saxat från PointLex:

Fel avskeda på grund av chokladstöld:

AD-dom: Arbetsdomstolen har anser det inte utrett att arbetstagarna på chokladfabriken känt till eller förstått att de agerat i strid med några interna regler när de hämtat godis på lagret. Därför kunde de varken sägas upp eller avskedas.

Tingsnotariens dröjsmål med betalningen kommer nog inte att innebära några särdeles långt gående konsekvender...

2006-02-23 @ 08:41:29
Postat av: Bitis

...konsekvenser... "s" och "d" sitter för nära varandra ;)

2006-02-23 @ 08:42:29
Postat av: Mathias

Påminner mig om när det var två postanställda som kommit på förslaget att snörena som använts till avgående post skulle kortas med X antal centimeter för att på det sättet kunna användas till fler säker = besparing!

De fick som belöning en fin resa, så mycket ansågs förslaget och genomförandet vara värt. Då skrev en av mina kompisar en lapp om att ifalll betydligt färre postanställda "tjuvade" med sig en sådan där rulle hem till jul skulle Posten spara betydligt mer än genom att korta snörena!

2006-02-23 @ 08:51:06
Postat av: Sthlmsnotarien

Öh, jo, jag får väl tacka Fröken Lund för de värmande orden. Även om jag inser att jag gick över gränsen där, insåg efteråt att jag faktiskt engagerade mig i det hela. Nästan lite pinsamt faktiskt. Men, jag kunde inte låta bli att bli en smula upprörd över att Glamourprinsessan först satt och raljerade en massa strunt på hennes egen blogg, och sen när man skämtade lite om det försökte sopa sin härva under mattan och påstå att hennes inlägg i sak var korrekt.

Vad gäller AD-domstolen. Var det inte samma domstol som tyckte att Volvo inte borde avskeda en alkis som låg hemma i ett halvår och drack istället för att vara på jobbet? I och för sig, man ska respektera både vodka och choklad, så rent allmänt så är det väl ok. Men ändå, jag menar, att "hämta godis från lagret." Det måste väl ha varit en ansenlig mängd innan fabriken försökte sparka dom. En volvoarbetare måste ju förstå att man inte bara kan hämta en bil från lagret, och en tingsnotarie förstår väl att man inte gärna hämtar lagmannens kontorsstol från dennes rumm?

2006-02-23 @ 08:51:32
Postat av: Anonym

Glamourprinsessans blogg är journalistisk verksamhet.....

2006-02-23 @ 09:44:48
Postat av: Anonym

Erkänn att alla tar choklad och betalar senare på sina jobb.

2006-02-23 @ 09:59:40
Postat av: Byråkraten

Erkänn också att alla ringer internationella privatsamtal och skickar internationella privata brev på sina jobb.

2006-02-23 @ 10:13:53
Postat av: Ok

Jag erkänner. Jag tog choklad förra veckan och har fortfarande inte betalat. Jag ångrar mig inte och jag tänker göra det igen.

2006-02-23 @ 10:25:57
Postat av: FI

Ja givetvis - och finns det spärrar- så ringer de flesta 118 118 och ber om att få det internationella numret kopplat......

2006-02-23 @ 10:26:53
Postat av: Anonym

FI- Det där var det första bra tipset jag läst här på bloggen. Grymt. Givetvis ska man göra så. Briljant!

2006-02-23 @ 10:29:28
Postat av: Abel

Om man läser AD:s dom i chokladmålet så framgår att de anställda får lov att äta choklad när de är på jobbet. Det som var frågan här var om dom fick ta godis från andra avdelningar än sin egen, och det visade sig av utredningen att det var allmänt förekommande att man hämtade godis från andra ställen. (Det är ju inte heller så konstigt att man inte är sugen på just den sorten som man står vid hela dagarna...)

2006-02-23 @ 12:41:16
Postat av: Fastighetsjuristen

På min arbetsplats har vi en chokladlåda som något företag har ställt dit. Först var pengaburken oplomberad. Därefter plomberades den, vilket sannolikt medförde lägre intäkter eftersom man då inte kunde växla. Nu är den oplomberad igen, men försedd med en uppmaning att man skall betala ordentligt för sig, för annars blir det inget överskott att redovisa till BRIS - Barnens Rätt I Samhället. Genialt tänkt; under sådana omständigheter blir det moraliskt omöjligt att snyta sig en chokladbit.

2006-02-23 @ 12:55:16
Postat av: Goofy

Chokladlåda? Man har tydligen tillbringat sina dagar enbart på fakirarbetsplatser. Hade aldrig hört talas om fenomenet förrän i dag. Fruktkorg har vi dock och den är den enskilt största anledningen till konflikter på arbetsplatsen, näst efter köksstädningen förstås.

Hur var det nu han sa, Alf Henriksson? "Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så." Genialt, på min ära

2006-02-23 @ 13:13:13
Postat av: FI

Moraliskt omöjligt fastighetsjuristen? - Skall vi slå vad??

2006-02-23 @ 13:57:50
Postat av: JR

Fruktkorga är också ett jävla gissel. Ett förslag till arbetsgivare som vill skaffa sådana: räkna med mer än 2 frukter per anställd och vecka annars blir resultatet oftare att hälften får 9 och andra hälften får 1 var.

Särskilt irriterad har man väl varit när man som jag jobbat kväll och ser de dagtidssanställdas arbetsplatser som agerar uppställningsplats för den frukt de tänker använda de närmaste dagarna och de gånger man sett folk som plockat med sig t.ex. en klase bananer i veckan på vägen hem.

En del människor alltså...

Å andra sidan kanske det är jag som är småsint? Djungelns lag och allt det där?

2006-02-23 @ 14:32:16
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Stockholmsnotarien: Att du aldrig ger dig, hur orkar du engagera dig så förbannat mycket i det jag skriver på bloggen? Inte ens jag engagerar mig så mycket i Glamourbloggen! ;) Och jag sitter definitivt inte och slår upp rättsfall för en #&%!# blogg! Du är en sådan som jag skulle vilja träffa i verkligehen bara för att stämma av att du fortfarande är rabiat jurist efter 17 glas vin.

Postat av: Fiskal Fis

Jasså, Fröken Lassbo börjar fiska efter dejter även här på Notariens blogg. Räcker inte dig egen blogg till för att lägga upp kontaktannonser? Men jag tror knappast att Stockholmsnotarien är något för dig, människan verkar minst sagt trist och glåmig. Du behöver en ordentlig man, inte någon liten räka till notarie.

2006-02-23 @ 14:45:23
Postat av: Surt sa räven

Bättre rabiat jurist efter 17 glas vin än glamourös men innehållslös brännvinsadvokat. Eller nåt.

Heja Sthlmsnotarien, du slog den mediokra Lassbo på fingrarna, vilket hon verkar ha svårt för att acceptera. Bara ge dig nu prinsessan, du hade fel...

2006-02-23 @ 15:01:11
Postat av: Heja Tingsnotarien!

Ett önskemål: Kan inte de som är intresserade av Glamourprinsessans liv och leverne diskutera detta på hennes blogg i stället för här. Ämnet är ju så vansinnigt ointressant och har ju faktiskt ingenting med tingsnotariens blogg attt göra.

2006-02-23 @ 15:06:36
Postat av: Anonym

Karolina, nej det märks tydligt...

2006-02-23 @ 15:31:52
Postat av: nja...

--->Heja Tingsnotarien! Du har ack så rätt, men då man inte vet i vilken usträckning den goda frk Lassbo sållar och siktar bland inläggen på sin sida och med hänsyn till hur välbesökta de olika bloggarna är i förhållande till varandra och det faktum att det nu här dryftats så är det kanske inte mycket att göra något åt.

--->Lassbo, må vara att Sthlmstnotariens inlägg var åt något av det överambitiösa hållet får du kanske finna dig i attt bli korrigerad då du slänger dig med sådant som någon kan ta för en juridisk sanning mitt bland...resten..? Vid bristande engagemang bör man hålla sig åt sådant som inte kräver dylikt. Som någon tidigare nämnt; eventuellt kan det du skriver förleda någon - det kan också det du skriver i övrigt göra; men utan särskilt betydande effekter..

2006-02-23 @ 15:44:02
Postat av: Lassbokopia?

Många kommer att kunna bli klonade till Lassbo nu. Bara att "låna" en bild på henne och lägga ut någon annanstans.. *s*

2006-02-23 @ 16:23:48
Postat av: Donjohan

Go Karro go! Det blåser på toppen, många är avundsjuka, du engagerar. Du är fabolous, du är vårens juristsingel!

2006-02-23 @ 16:42:22
Postat av: Anonym

är det nånstans det blåser så är det väl på uppsalaslätten?

2006-02-23 @ 17:13:22
Postat av: Fluktarn

Nej, det är på skåneslätten... men så är man ju också på topp när man befinner sig där. Eller?

2006-02-23 @ 17:20:25
Postat av: Sthlmsnotarien

Glmaourprinsessa:
Alltså, jag engagerar mig inte så himla mycket i din blogg. Däremot så är jag intresserad av upphovsrätt, varpå jag kikade in på din upplägg efter inlägget om att du skulle lära ut upphovsrätt. I och med att jag såg att det fanns en del problem så kunde jag inte låta bli att raljera (som jag skrev, det var egentligen raljerande mot den annonyme uppmanaren, inte dig, men det är klart att du inte kunde låta bli att ta åt dig).

Jag är inte särskilt rabiat, vad jag skrev är rätt basic om man är hyfsat intresserad av IP-rätt (nej, jag jobbar inte med det). Att jag aldrig "skulle ge mig" är en sanning med modifikation, jag skrev ett raljerande inlägg och när du försökte att sopa det hela under mattan så skrev jag ännu ett mer utförligt (dagens understatement kanske) om varför du inte ens kan låtsas som att ditt inlägg var ok (det är inte något korståg jag har icensatt mot din blogg här).

Givetvis har jag full förståelse för att du inte slår upp rättsfall för en bloggs skull. Men, då kanske man inte ska ge juridiska råd till läsarskaran, eller åtminstone inte ge sig in i en diskussion om det hela i det här sällskapet. Det blir bara så oundvikligen osnyggt...

2006-02-23 @ 17:51:00
Postat av: Ösd TR

Vet någon hur läget är på Östersunds TR? Något som rekommenderas? Eller inte....

2006-02-23 @ 18:00:50
Postat av: Anonym

Jag tror att Frk Lassbo, Fiskals Fis och Donjohan är samma person.

2006-02-23 @ 18:11:54
Postat av: Sistenotarien

Ösd TR

Jag har hört att det blåser litegranna däruppe...

2006-02-23 @ 19:40:06
Postat av: le sauteur

karro la lassbo: deppa inte raring över alla elakheter som haglar här, med lite tur kanske du kan få en tjänst som surtant på nån tingsrätt i landsorten!

2006-02-23 @ 20:08:00
Postat av: Håhåhå

Fröken Lassbo har i dagarna blivit ännu mer känd! På diverse advokatkontor och företag.

2006-02-23 @ 21:26:16
Postat av: Sten Sture

Vad ar det som folk skulle vara avundsjuka pa Lassbo for? Forstar arligt talat inte. Folk ar val lika litet avundsjuka pa henne som pa mig? De enda som ar rabiata har ar de som kanner ett behov av att sta upp for lilla Lassbo. Att hon har ett overvaldigande behov av att ge utlopp for sin fafanga ar knappast anledning for nagon att vara avundsjuk. Och varfor ar det ingen som anvander begreppet "havdelsebehov" om henne, som manga gor om mig? Det skulle iaf jag vilja hora litet mer pa detta forum.

Det ar absolut inte synd om nagon har. Mojligen notarierna som inte far kredit pa chokladen.

2006-02-23 @ 21:29:01
Postat av: le sauteur

håhåhå: du menar kanske ökänd?

2006-02-23 @ 22:03:39
Postat av: Anonym

Jag älskar tingsnotariens sätt att behandla språket.

2006-02-24 @ 00:27:28
Postat av: juristfröken

Om man inte har tillägnelseuppsåt kan det inte vara stöld. Men hur blir det om det gäller choklad och den blivit uppäten? Räknas inte det som bevis för tillägnelseuppsåt? Hur var det med det hypotetiska uppsåtet? Det var rätt länge sedan straffen upptäcker jag när jag börjar fundera över tingsnotariens chokladhistoria... Hur är det till exempel med stämplingsbrotten? Kan man dömas för stämpling till chokladstöld?

2006-02-24 @ 00:33:58
Postat av: Anonym

Förskingring... Postkassörskan.

HOppars att vår hjälte äter och njuter

2006-02-24 @ 00:35:56
Postat av: Anonym

Tingsnotariern är BÄÄÄÄST på hela nätet. Ingen har tryckt på de ömma punkter dv har tidigarre. Mer!!!!

2006-02-24 @ 00:38:24
Postat av: juristfröken

Och hur var det där med zug-um-zug-principen? Visst gäller väl den även för chokladlådor om kredit inte avtalats...
Hm. Vi har ingen chokladlåda men väl godispåse-låda. Jag brukar tycka att jag är gentil när jag betalar över huvud taget. Njae, någon gång varannan månad höftar jag till med någonting som verkar stämma. Däremot tar jag ALDRIG för mycket frukt ur fruktkorgen. Det finns väl gränser.
När pengarna går till BRIS ska jag betala mer regelbundet. Lovar.

2006-02-24 @ 00:40:54
Postat av: Anonym

satan vad folk är töntiga

2006-02-24 @ 00:44:28
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Stockholmsnotarien: Syftet var inte att "ge juridiska råd" till mina läsare. Jag förklarar hur jag resonerar kring det där med upphovsrätt och bilder på bloggen, MIN policy för MIN blogg. Helt enkelt hur jag går till väga och tänker när jag publicerar bilder från Funpic och offentliga pressrum samt visar bilder på kläder och produkter etc. Varje blogg verkar ha sin egen policy när det gäller bilder, och jag har min. Och det var den som jag presenterade i blogginlägget. De områden som jag inte visste hur de fungerade rent juridiskt och vad som var gällade rätt upplyste jag också om - alltså att jag inte vet. (Och nej, jag tänker inte kolla upp det heller! Jag har tillräckligt att göra med plugg, jobb och blogg.) Jag tänker inte lägga ner lika mycket tid på att ge allmänheten gratis juridisk rådgivning som t ex du gör på att försöka skriva ner mig.

By the way: @->

2006-02-24 @ 00:51:12
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Anonym

Jag hävdar också att Glamourprinsessan har ett hävdelsebehov.

Och för att vara perfektionist -- vilket är en egenskap hon nämner om sig själv på sin blogg - är det intressant hur hon missar att ta fram den egenskapen när hon besvarar frågor!

2006-02-24 @ 03:37:18
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Hej hej mitt namn är Glamour. Som serien på TV4+

hi hi hi hi hi

2006-02-24 @ 07:45:21
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Donjohan

Sten Sture, är du verkligen förvånad över att Karro väcker känslor? Jurister är av tradition försiktiga, nedtonade personligheter och seriösa på ett tråkigt opersonligt sätt. Bara namnet Glamourprincessan är provocerande. Hon har stuckit ut hakan. Antagligen är hon mer livsbejakande än vad som tåls av andra som hämmar sig själva och inte vågar bejaka sina "ytliga" sidor.

Sten Sture kanske också är livsbejakande? Han kanske är en genuint seriös jurist in i själen. Den sortens torrhet provocerar också men det är enligt konventionen -- jurister ska vara torra och "konstnärssjälar" ska klaga på den sortens logiska tänkande som "juristsjälen" står för.

Glamourprincessan är en underdog som väcker sympati, här får hon slåss mot erfarna jurister och förklaras som student som nolla när hon inte har de insikter de specialiserade, erfarna juristerna har. Själv är jag rätt juristtrist och tycker att glamourprincessan är söt. Hon verkar leva ut sin glamourroll som en ung Bowie som Ziggy.
Go Karro go!

2006-02-24 @ 10:05:43
Postat av: Anonym

Jämför inte prinsessan med min husgud, Donjohan!

2006-02-24 @ 10:40:48
Postat av: Fiskal Fis

Juste av "Karolina på Glamourbloggen" ovan att ge gratisreklam till den riktiga Lassbos blogg. Men reklam i Obygdsbloggen tror jag knappast hon kommer att behöva sedan med tanke på den nya extraknäcken som krönikör.

2006-02-24 @ 10:43:10
Postat av: Anonym

Menar du allvar? Vem har anställt henne som krönikör?

2006-02-24 @ 10:57:32
Postat av: Familjerättsjuristen

Mitt favorit-AD-mål, alla kategorier, är "den bastubadande sulfitoperatören" (kommer inte ihåg vad målet heter på juristspråk).

Det målet säger egentligen allt man behöver veta om svensk arbetsrätt.

2006-02-24 @ 10:59:59
Postat av: Anonym

Borde ingen anställa tingsnotarien som krönikör istället? Att lassbo har fått jobb är ju inte klokt. Vilken tidning? HÄnt i veckan eller, haha?

2006-02-24 @ 11:01:49
Postat av: Donjohan

Den "bastubadande sulfitoperatören" läste senare juridik i Göteborg, blev han inte advokat?

2006-02-24 @ 11:04:18
Postat av: Familjerättsjuristen

Donjohan: det blev han säkert...med den arbetsmoralen låter han som klippt och skuren för advokatyrket ;)

2006-02-24 @ 11:08:41
Postat av: SC

donjohan -> Enligt ryktet jag hört läste bastubadaren juridik i Sthlm, nåväl alla studieorter vill väl skylta med pigga studenter...

2006-02-24 @ 11:18:31
Postat av: Anonym

http://www.accessora.se/index.htm?uri=http://www.accessora.se/kronikan_okt.htm

Modigt företag som vågar ta risken. De flesta företag borde rimligtvis vara rädda för att hennes krönikor också innehåller en hel del hon plockat av andra.

2006-02-24 @ 11:19:06
Postat av: Sympatisören

Donjohan: På dig låter det verkligen som du är småtänd på Glamourprissen. Men vet du och ni alla andra vad? Lassbodialogen är sjukt tråkig. Jag finner henne högst ointressant men hade jag tyckt anorlunda hade jag hängt på hennes blogg, inte här. Nu hänger jag på Tingsnotariens blogg och då vill jag inte höra om nån Glamourfjant.

2006-02-24 @ 11:22:39
Postat av: Anonym

accessora heter stället där Lassbo är krönikör. Vågat företag då jag är övertygad om att det kommer blåsa ännu mer om hennes blogg snart. Insiderinformation!

2006-02-24 @ 11:27:09
Postat av: Pebbles

Ni som säger A men inte B kan väl fortsätta till D åtminstone. Vad handlade "den bastubadande sulfitoperatören" om? "Tell me more, tell me more"!


Var är assesor-Anton förresten?

2006-02-24 @ 11:37:20
Postat av: Donjohan

Pebbles, jag drar omständigheterna så får någon ta över och dra juridiken;)

Bastubadaren jobbade natt på en "sulfitfabrik" och påträffades bastubadande på arbetstid.

Knäckfrågan var väl om det utgjorde en försummelse som kunde grunda avskedande; nu får någon ta över.

2006-02-24 @ 11:56:45
Postat av: Donjohan

Försöker minnas lite mer. Bastubadaren blev väl omplacerad till ett astrist jobb som han ville betrakta som likvärdigt till att bli kickad?

2006-02-24 @ 12:12:10
Postat av: Sthlmsnotarien

Karolina på Glamourbloggen - Nä men va fan. Nu får du ge dig. Har du överhuvudtaget läst de inlägg som jag gjort på sistone där jag refererat till dig? Jag har verkligen inte gett mig ut på ett korståg för "att försöka skriva ner" dig. Enbart det faktum att jag (om än omständligt och långt) påpekat att du varit ute och slirat i dina juridiska kommentarer innebär inte att jag är ute efter dig, vare sig som person eller bloggobjekt. Tvärtom, som jag har skrivit i mina inlägg så har min personliga uppfattning varit att du förvisso verkar ha ett legaly-blond komplex, men att du ger ett begåvat och ironiskt/humoristiskt intryck. Även om jag inte läser din blogg på regelbunden basis så har jag varken någon emot den, eller hyser några överdrivna hyllningskänslor till den. Det är en blogg. Kul för dig. Men, sorry, jag föredrar tingsnotariens betraktelser samt några andra bloggar. Dock, som jag sa, med detta inte ment att jag har någon avsikt att "skriva ned dig."

Men, ärligt, du får ta till dig det här. Jag har medgett att jag hade lite roligt på din bekostnad när jag raljerade med den anonyme tjejen/killen som kommenterade din blogg. MEN: du lade själv upp en straffspark för mig genom att helt enkelt ha rätt mycket fel i ditt blogginlägg. Sorry, men så är det. Du var ute och cyklade där. Men, inget fel med det. Vi är jurister och vi lär lämna åtskilliga tusentals råd innan vi får gå i pension. Ibland blir det fel. Och, om det är så som du säger själv, att du inte brytt dig om att kolla upp sakernas tillstånd innan du skrev i din blogg, tja, då blir det garanterat fel.

Vad gäller ditt påstående om att "Syftet var inte att "ge juridiska råd" till mina läsare. Jag förklarar hur jag resonerar kring det där med upphovsrätt och bilder på bloggen, MIN policy för MIN blogg" så känns det lite krystat med tanke på att du presenterade en fråga varpå du under kom mer ett "Svar:..." Du får givetvis ha vilken policy som helst på din blogg, men, det kanske inte är så lyckat att ge sken av juridisk rådgivning till dina läsare när dina råd är uppåt väggarna.

Dock, som jag har sagt tidigare, mitt första inlägg var främst riktigt som ett raljerande inlägg mot den anonyma rackaren som hänvisade till din blogg. Det hade kunnat stanna där, men när du försökte att sopa det hela under mattan så bemötte jag helt enkelt detta (ok att det blev lite väl långt).

I alla fall, givetvis ska du inte behöva "lägga ner lika mycket tid på att ge allmänheten gratis juridisk rådgivning som t ex du gör..." Absolut inte. Men, i så fall så bör du dels inte lägga upp en sida som ger sken av att du har koll på saker och ting, dels definitivt inte försöka att sopa det hela under mattan här. Nu var det jag som lackade ur när du började att snacka skit här inne, men det hade lika gärna kunnat att vara någon annan. OCH: Jag ger inte någon juridisk rådgivning, det enda jag har gjort är att berätta för dig att du har varit ute och cyklat en aning. Sen är det upp till dig om du ändrar dina läsarråd heller inte.

2006-02-24 @ 12:16:00
Postat av: Jureka

Angående Glamourprinsessan så har Jureka.net en tråd om henne. Ligger under "Frågor och svar".

2006-02-24 @ 12:28:05
Postat av: Anonym

Kan det vara så att glamour och juridik inte riktigt går hand i hand?

Kanske dags att välja någon av dem ;)

2006-02-24 @ 12:42:23
Postat av: Anonym

Accessora har nog fått lite om bakfoten: de påstår att Karolina alltid frågor om lov innan hon publicerar bilder. Tänk vad de får saker ifrån!

2006-02-24 @ 12:47:01
Postat av: Anonym

Sthlmsnotarien-Glamourprinsessan borde snart avbrytas på grund av att "verbal och kunskapsmässig överlägsenhet" från den förstnämnda.

Svarar man på juridiska frågor bör man förstå att läsekretsen tror på en "juridisk student" på ett annat sätt än andra som söker svar på mer seriösa ställen.

2006-02-24 @ 13:00:40
Postat av: SC

Om bastubadaren ( AD 1978 nr 89)->

"En arbetstagare var anställd som sulfitoperatör hos ett företag inom processindustrin. Arbetsuppgifterna bestod bl a i att övervaka en ångpanna. Sedan arbetstagaren under arbetstid påträffats medan han badade bastu, omplacerades han till okvalificerade arbetsuppgifter. Detta medförde ändrad arbetstid och sänkta löneförmåner. I målet uppkom bl a följande frågor. Var omplaceringen av arbetstagaren att betrakta som ett avskedande? Hade omplaceringen av arbetstagaren skett i syfte att förmå honom att själv lämna anställningen? Utgjorde omplaceringen en disciplinär bestraffning i strid med 62 § medbestämmandelagen? Krävdes enligt kollektivavtalet godtagbara skäl för att omplacera arbetstagaren och förelåg i detta fall sådana skäl? Hade arbetsgivaren i samband med omplaceringen åsidosatt sin förhandlingsskyldighet enligt 11 § medbestämmandelagen?"

2006-02-24 @ 13:24:42
Postat av: cho-san

Tänkte att det kanske var någon fler än jag som blev intresserad av Jurekas kommentar om att allas vår prinsessas förehavanden diskuteras på Jureka.net. Letade sedan reda på tråden och kan väl ge er andra en vägbeskrivning.

Under "Fråga om" är det "Upphovsrätt" ställt av "Zandra" 2006-02-22. Har blivit flitigt kommenterat, 13 inlägg i skrivandets stund.

2006-02-24 @ 14:05:25
Postat av: IPR

Skall vi försöka glömma Mme Lassbo ett tag nu?
Fokusera på följande frågor exempelvis;

1) Någon som köpt något extra roligt på bokrean?
2) Någon som har info om Södertälje TR?
3) Någon som skall till Åre nu i veckan?

2006-02-24 @ 14:11:07
Postat av: Anonym

Lagmannen i Södertälje är tydligen helt galen. Sitt inte där.

2006-02-24 @ 14:15:22
Postat av: Fröken Lund

Angående Bastubadaren, så tror jag bestämt att han läste juridik i Uppsala.
Enligt skrönan så ska han dessutom under en föreläsning i arbetsrätt, där "bastubadarprincipen" diskuterats, ha rättat sin föreläsare kring detaljerna i målet, varpå denne (något irriterat) till slut skall ha svarat nåt i stil med: "OK, men är det du eller jag som föreläser?" (man kan ju tänka sig att bastubadaren och förstenotarien hade en del gemensamt), varefter bastubadaren skall ha replikerat: "Var det du eller jag som bastubadade?".
Vidare skall bastubadaren sen ha blivit en riktigt slug jurist som för ca 8 år sen var förstasidestoff när han förskingrat en massa pengar från ett stort bolag och därefter försvunnit ur landet. :-)

2006-02-24 @ 14:18:02
Postat av: SC

Fröken Lund -> Jag har hört i stort sett samma skröna berättas av Ronnie Eklund (där han påstod att han själv var var föreläsaren) och att det således skulle ha ägt rum i Sthlm (vem vet bastubadaren kanske rentav pluggade vid alla lärosäten)...

2006-02-24 @ 14:45:27
Postat av: IPR

Talar vi om någon enskild incident--- eller är det av allmän kännedom att lagmannen är......ja, galen?

2006-02-24 @ 14:48:20
Postat av: Fröken Lund

SC: Ja, det är nog bara en skröna. Men sant är i alla fall att bastubadaren läste juridik. Och sant är också att han förskingrade pengar och därefter stack utomlands. :-)

2006-02-24 @ 14:55:14
Postat av: Anonym

Jag har hört att notarier har sjukskrivit sig pga det dåliga arbetsklimatet där. Mer än så vet jag egentligen inte.

2006-02-24 @ 15:04:21
Postat av: Lucas

1) Har beställt några från nätet. Roliga eller inte återstår att se. Har ni läst "Bortom allt rimligt tvivel"? Den köpte jag för några månader sedan..förskräcklig bok! Undertiteln borde vara "Kerstin Korti kan aldrig ha fel". Thelin som var inne och kommenterade här för ett tag sedan har tydligen skrivit en bok, den har jag beställt.

2)Underlättar det inte att vara galen som lagman i Södertälje? Finns det någon normal lagman som skulle vilja vara det där med tanke på allt som händer?

3)Nej, ingen Årevistelse för min del. Har du ätit Årekonfektyr?

2006-02-24 @ 15:13:55
Postat av: IPR

1) Nej, den boken har jag inte ens hört talas om. Men jag gillar din tanke om undertitel! Jag råkade fastna för Kosmos av Gombrowicz, som tydligen likt en svart sabbat vänder upp och ned på kriminalromanens form. Får återkomma med resultatet senare :)

2) Oh, Gud, varför tänkte jag inte på det tidigare när jag fyllde i ansökan (lätt ångest)

3) Givetvis, fjällkonfekt från Åre, varje år - i minst tio - dock ej detta :(

2006-02-24 @ 15:23:44
Postat av: IPR

1) Nej, den boken har jag inte ens hört talas om. Men jag gillar din tanke om undertitel! Jag råkade fastna för Kosmos av Gombrowicz, som tydligen likt en svart sabbat vänder upp och ned på kriminalromanens form. Får återkomma med resultatet senare :)

2) Oh, Gud, varför tänkte jag inte på det tidigare när jag fyllde i ansökan (lätt ångest)

3) Givetvis, fjällkonfekt från Åre, varje år - i minst tio - dock ej detta :(

2006-02-24 @ 15:25:22
Postat av: IPR

1) Nej, den boken har jag inte ens hört talas om. Men jag gillar din tanke om undertitel! Jag råkade fastna för Kosmos av Gombrowicz, som tydligen likt en svart sabbat vänder upp och ned på kriminalromanens form. Får återkomma med resultatet senare :)

2) Oh, Gud, varför tänkte jag inte på det tidigare när jag fyllde i ansökan (lätt ångest)

3) Givetvis, fjällkonfekt från Åre, varje år - i minst tio - dock ej detta :(

2006-02-24 @ 15:25:34
Postat av: Britta

Krönikör på accessora? Nej, var inte det i höstas någon gång hon skrev en grej för dem? Vad jag vet så har accessora olika krönikörer varje månad, och ingen av dem regelbundet.

Fiskal Fis, säg oss var ska hon skriva?

2006-02-24 @ 15:31:50
Postat av: Anonym

Jag är inte fiskal fis, men jag har hört att hon ska skriva för vecko-revyn.

2006-02-24 @ 15:34:46
Postat av: Insider

Bastubadaren ("Mats Å") har inte alls stuckit utomlands - han har en egen advokatfirma med ett par anställda i Göteborg. Naturligtvis är han specialiserad inom arbetsrätt.

2006-02-24 @ 15:50:54
Postat av: Förvånad Förvaltare

Varför sådant agg mot Glamourprinsessan Karolina? Jag kan verkligen inte förstå vad har hon gjort er, eller vad som är så upprörande med henne eller hennes blogg?! En tjej som bloggar glamour blandat med dagbok och lite annat, vem bryr sig? Kan ni inte låta henne vara ifred. Angående bilderna på bloggen så måste jag säga att Karolina sköter det betydligt snyggare än många andra, de är ju många bloggare som stjäl rakt av från både dags- och kvällspress utan att ens nämna källa.

Gnäll på någon annan istället, någon som förtjänar det mer.

2006-02-24 @ 17:08:27
Postat av: Lugn Petra!

Lugn Petra! Det löser sig för de allra flesta. Är du inte helt socialt inkompetent kommer du att få jobb. Tinget varierar ju efter konjukturen, nu tex är det jättelåga poäng. Tror dock inte att man kan räkna med en tingsplats om man har B rakt igenom.

2006-02-24 @ 17:23:03
Postat av: Sten Sture

Donjohan: det enda som jag inte forstar ar hur nagon skulle kunna vara avundsjuk pa Lassbo, som nagon pastod ovan. Att hon star ut och vacker kanslor, pa samma satt som Tingsnotarien och understundom undertecknad (overtecknad?), ar naturligtvis givet eftersom det ar det framsta raison d'etre med vara aktiviteter. Men Lassbo vacker troligen lika litet avundsjuka som BB-Linda och SB-Fadde, tva personer i samma genre. En liten eloge skall anda utga for att Lassbo drar i nagot mer sofistikerade tradar an det senvanliga trashstuket.

Förvånad Förvaltare: om ditt inlagg ovan ar ironiskt ar det ganska roligt. Om det ar helt forfasat allvarligt menat ar det mycket sorgligt. I det senare fallet, menar du alltsa att det ar mer legitimt for dig att gnalla pa Lassbos fullt medvetet framammade antipatiskallar, an for dem att gnalla pa Lassbo? Eller for att anvanda din formulering: vad har de gjort dig?

Det finns inga oforskamda fragor, endast oforskamda svar.

2006-02-24 @ 17:33:57
Postat av: Jurist

Notariebloggen har blivit en följetong i klass med en dokusåpa. Nu får man veta detaljer om toalettbesök. Desutom diskuterades i några inlägg om en fiskal inspireras av Ellos-kataloger under det att han ägnar sig åt självbefläckelse. Jag väntar med spänning på det som komma skall. Var finns Naken-Janne? Han kanske är lagman?

2006-02-24 @ 19:03:01
Postat av: Anton

Käre/kära Pebbles. Jag är här. Är bara så fruktansvärt ointresserad av allt glamourtjat. Gäsp! Trevlig helg!

2006-02-24 @ 19:14:56
Postat av: Helge Hjärtläkare

Jag förundras av insikter och rapporter om vrottsligheten i Dalarna. I min profession har Dalarna aldrig utmärtkt sig i hjärtsjukdoms- sammanhang. Dock måste jag tänka på min mormor: Född 1904, frid över hennes minne, från Medelpad och Indalsälvens stränder. Hon hävdade alltid att folk från Dalarna inte var att lita på. Oärliga och opålitliga. I dessa vittnesbörd om kriminaliteten i Brolänge verkar det som mormor fått vatten på sin kvarn och jag skall lägga detta till mina samlade fördomar.

2006-02-24 @ 19:59:55
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Stockholmsnotarien: Ditt sätt att presentera kritiken på kändes mest som att du endast var ute efter att förlöjliga mig, men okej då, du är förlåten. Och jag tycket att denna diskussion slutar i och med denna punkt ---> .

2006-02-24 @ 21:19:05
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Anonym

Fast lite utmärkande i hjärtsjukdomssammanhang har väl Dalarna varit? De flesta dödliga "Twar"-fall spårades ju till att de drabbade orienterna hade det gemensamt att de hade anknytning till triangelområdet Borlänge/Falun-Sandviken-Ockelbo.

2006-02-24 @ 21:34:22
Postat av: Fröken Lund

Insider: Bastubadaren har kanske återvänt till Svea Rike igen, efter att ha tagit sig en svängom utomlands. :-)

2006-02-25 @ 01:57:48
Postat av: Familjerättsjuristen

Missade jag någonting nu, eller förlät Glamour-Karolina precis Sthlmsnotarien för att han talade om för henne att hon hade totalt fel i det hon skrev i sin blogg?

Heh...

2006-02-25 @ 10:33:56
Postat av: dude

Rättelse: De låga antagningspoängen för tingsmeritering som präglat de senaste tillsättningarna har snarare sin grund i att det vid fyra tillfällen i rad har utlysts ca 60 istället för 30 platser. Dessa extraplatser är de så kallade Persson-notarierna, med allra största säkerhet en politisk åtgärd inför kommande riksdagsval, dvs valfläsk. Konjunkturen har väl tidigare påverkat och gör det väl alltjämnt men inte alls i samma utsträckning. Nu synes dessa extraplatser vara slut och man kan därför förvänta sig en höjning av antagningspoängen.

2006-02-25 @ 11:38:27
Postat av: johan

hade varit skojigt med en applicering av lag om förbud mot bastuklubbar på fallet.

2006-02-25 @ 11:45:46
Postat av: ??

Vid det förra tillfället tillsattes 51 notarier, denna gång blir det 37 st. Är det inte alltid färre som tillsätts i "mellanperioden" än vid dec/jan resp. jul/aug?

2006-02-25 @ 13:18:22
Postat av: Fröken Lund

OS-guld IGEN!!!

2006-02-25 @ 13:37:00
Postat av: el dudo

Ökningen av antalet är de 100 extra notarier som enligt planen skulle komma att tillsättas. Hörde prat om det redan i somras men först vid ansökningen i oktober var det dags att ta in dem. Antalet fortsatte att vara högt vid fyra stycken tillsättningar som jag minns det.

2006-02-25 @ 15:49:26
Postat av: Anonym

Tingsnotarien i all ära, men det finns annan rolig läsning också

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=260797

Vad säger ni om detta?

2006-02-25 @ 17:25:07
Postat av: Sympatisören

Familjerättsjuristen: Haha.. huvudet på spiken. Förvånad?

2006-02-25 @ 17:44:21
Postat av: Lippi

Dude - inte är väl Sveriges notarier så många till antalet att valfläsk riktat till denna väljargrupp på allvar kan komma att påverka riksdagsvvalet?

M a o: även om Sveriges samlade notariekår av pur tacksamhet till T. Bodström lägger sin röst på (s) i höst lär väl inte det hindra "alliansen" från att vinna?

2006-02-25 @ 19:13:32
Postat av: Kattis

Är det någon av alla välinformerade jurister här inne som vet hur sommarnotariande funkar? Är det sommarjobb el praktik, hur lång tid brukar det vara, och hur skral är lönen (eller är det oavlönad praktik?). Vidare undrar jag om de anställer både studenter och färdiga jurister eller enbart något av det? Och vad får man göra? Med andra ord: allt ni vet om att vara sommarnotarie! Hemskt tacksam för all hjälp!

2006-02-25 @ 19:50:38
URL: http://venividiandthenwhat.blogspot.com
Postat av: el dude

Lippi, korrekt iakttagelse. Hörde från något håll att de hundra nya notarierna skulle tillsättas som en följd av den nya asyllagen. Detta ger en ur socialdemokratisk synpunkt gynnsam bieffekt, i form av att något görs för att minska akademiker-arbetslösheten. Men jag är inte konspiratoriskt lagd och tror inte att det senare skulle vara en fullkomlig förklaring.

2006-02-25 @ 23:42:24
Postat av: Anonym

Jag vill inte ta någons parti, men allvarligt, ALLVARLIGT, lägg ner revirpinkandet och sluta stör er på varandras förehavanden.

Titta på lite andra spännande exempel istället. Varför inte www.thomascohn.se för en uppfriskande fläkt i det formella juristsverige, eller http://www.geocities.com/wolf_hb/ om du vill sätta dit din löwwer.

Var inte så jävla anala och sparka på den som är modig nog att avslöja sin person, exhibitionist eller ej.

Nu så, rocka på!

2006-02-26 @ 10:47:36
Postat av: Kattis

Det har ju gjorts fler satsningar på akademikerarbetslösheten från sossarnas sida (mestadels av tillfällig natur kanske skall påpekas). Skatteverket har anställt över 400 akademiker, Försäkringskassan har fått fuskutredare, ett antal olika tjänster på Länsstyrelser har jag sett hänvisa till nån statlig satsning, och så då notarierna till följd av Migrationsdomstolarna.

Ingen som visste nåt om sommarnotarier?

2006-02-26 @ 13:54:41
URL: http://venividiandthenwhat.blogspot.com
Postat av: Familjerättsjuristen

Vi hade en sommarnotarie på vår tingsrätt ett par månader. Han måste ha haft så otroligt långtråkigt. Tror han var med oss i typ 10 veckor, och under den tiden fick han verkligen inte göra ett skit. Det enda han gjorde var att sitta på åhörarplats och skriva egna protokoll som han sedan jämförde med den notarie som hade protokollfört.

Tio veckor är alldeles för kort tid för att man ska kunna lära sig måhs, för kort tid för att man ska hinna vinna något slags förtroende,nför kort tid för att man ska hinna lära sig någonting mer än meningslöst trams.

Men det är säkert en bra sak att ha i sitt CV.

2006-02-26 @ 14:04:28
Postat av: Karl

Är det flera här som är oroliga inför morgondagens resultat?

2006-02-26 @ 17:24:20
Postat av: Anonym

Ja. Och jag har riktiga obygdsbetyg, kan jag säga.

2006-02-26 @ 17:57:41
Postat av: Familjerättsjuristen

Morgondagens resultat?

2006-02-26 @ 18:13:12
Postat av: Kattis

Usch, det lät ju nedslående... :-( Ingen som har nåt mer positivt att säga?

2006-02-26 @ 18:24:01
URL: http://venividiandthenwhat.blogspot.com
Postat av: Anonym

Tingsplatser skall tillsättas imorgon.

2006-02-26 @ 18:27:34
Postat av: Karl

Mmm, jag med, jag har inte vågat ringa DV för att fråga vilken poäng de tilldelat mig......

2006-02-26 @ 18:33:38
Postat av: Anonym

Vi ses i Obygden då, karl. :)

2006-02-26 @ 19:09:00
Postat av: Karl

Ja,,,,, suck!

2006-02-26 @ 19:21:51
Postat av: Anonym

Alkoholisten från Rotebro sköt Palme. Case closed.

Postat av: Blidberg

Case closed?

2006-02-26 @ 19:44:58
Postat av: Storstadsfixering

Det behöver inte vara dåligt att sitta ting i en mindre stad! Själv satt jag på en mindre tingsrätt och veckopendlade hem till Sthlm. I och med att jag inte hade så mycket annat att göra än att jobba lade jag ned mycket tid på detta och lärde mig hur mycket som helst. Vi notarier fick mycket ansvar och jobbade hela tiden med olika saker eftersom vi inte var rotelbundna. Så misströsta inte om ni skulle få en tingsplats i en mindre stad. Det kan faktiskt vara riktigt bra!

2006-02-26 @ 20:48:25
Postat av: Anonym

Storstadsfixering - jag gjorde samma sak och hatade alla söndagar under två år.

2006-02-26 @ 21:30:08
Postat av: Sommarnotarien

Vad en sommarnotarie får göra beror helt på omständigheterna, men gemensamt för alla är troligen att de ordinarie notarierna som sökte men inte fick sommarting under studierna gör allt för att nervärdera sommarnotarien eller dennes möjligheter. För ett förtjänstfullt exempel på detta, se Fonusjuristens inlägg ovan.

En sommarnotarie kan ha oturen att bli tf expeditionsvakt, särskilt på en liten tingsrätt där ingen kan/vill ta över dennes uppgifter, och få till uppgift att låsa upp dörrar, fylla på vattenkaraffer, kopiera tryck och liknande in absurdum, hämta och sortera posten (inbegripet att ställa ner nya volymer av EG-domstolens rättsfallssamling i arkivet utan att ta bort plasten runt dem) och kalla nämnd. Även om det är skitjobb så ger det en bra insikt i hur domstolen är uppbyggd.

Visserligen lär de rent juridiska uppgifterna inte sträcka sig längre än till protokollföring på häktningsförhandlingar och mindre rättsutredningar (förstenotarien hittade tom. på juridiska problem vid ett tillfälle när det fanns litet att göra), men hur mycket man får göra hänger naturligtvis på hur framåt man är och ingen förväntar sig underverk (eller ens att ett förtroende skall skapas) under de 5-10 veckor som sommarnotarien är där. Någon anledning till att lära sig datorsystemen finns inte heller, mer än för att skapa sig en överblick (vilket ju faktiskt är det främsta syftet med sommarnotarieinstitutionen). En fördel är att det saknas anledning att ställa sig in hos rådmännen, vilket ordinarie notarier oftast tror sig behöva göra, eftersom man inte betygsätts mer än med några korta rader i tjänstgöringsintyget.

Mitt råd är emellertid att söka sig till en överrätt, själv satt jag på en kammarrätt, där uppgifterna i allmänhet blir av en mer strikt juridisk karaktär eftersom dessa domstolar har mer resurser och det därför finns mer stringent fastlagda rutiner för de administrativa göromålen än på en liten byhålstingsrätt med mer än halva arbetsstyrkan på semester. Jag och den andra sommarnotarien blev tilldelad akter och uppmanades efter att ha suttit med på några föredragningar och själva dra mål (främst PT-mål, prövningstillstånd). Jag tror nästan att jag hade mer självständiga uppgifter de 10 veckor som jag var på kammarrätten än vad som var fallet under de första 10 veckorna när jag sedemera var notarie på en länsrätt.

Det bästa med att vara sommarnotarie är att man tvingas in i domstolsvärlden på ett sätt som inte annars skulle vara möjligt för en jurstudare. Även om man endast till stor del sitter med som åskådare under förhandlingar, så har sommartinget fördelen jämfört med att okynnesåskåda på fritiden (vilket väl 90 procent av alla som börjat på juristlinjen föreställde sig att de skulle göra en hel del, gick en gång på något trafikmål och sedan aldrig mer), är att man får vara med under överläggningarna.

Det går egentligen inte att jämföra med Lundaenveckaspraktiken eftersom man faktiskt är anställd vid domstolen och därmed kan förvänta sig litet mer än att bara skriva skenprotokoll.

Även om en (eller två eller tre) sommarnotarietjänster aldrig kan ersätta en tvåårig notarietjänstgöring är det verkligen att rekommendera. Om inte annat för att kunna avgöra om man anser det värt det att sedan söka riktigt ting efter examen.

2006-02-26 @ 22:32:19
Postat av: Konrad

Sommarnotarien kan, tillsammans med en annan notarie, sitta med och göra anteckningar på ting, sammanträden för förberedelse och häktningsförhandlingar. Därefter kan sommarnotarien färdigställa protokollet som sedan granskas och undertecknas av den ordinarie notarien. Och MÅHS (numera VERA) måste man lära sig på en vecka som ordinarie notarie på en mindre tingsrätt, så det finns ingen anledning att inte lära sommarnotarien det som behövs. Sommarnotarien är också en utmärkt resurs för rättsutredningar som man annars inte hade hunnit med.

Sommarnotarien ovan har också slagit huvudet på spiken när denne beskrivit de äldre notariernas inställning till sommarnotarien; det brukar i allmänhet krävas högre betyg för att få jobb som sommarnotarie jämfört med vad som krävs för att få vanlig notarietjänst, och detta kan leda till en viss irritation hos de vanliga notarierna.

2006-02-26 @ 23:09:36
Postat av: Anonym

Finns det inga sommarjobb på tingsrätter som man klarar av utan någon utbildning inom det juridiska? Som gymnasielev t ex.

2006-02-26 @ 23:15:20
Postat av: Konrad

Storstadsfixering: "Det behöver inte vara dåligt att sitta ting i en mindre stad! Själv satt jag på en mindre tingsrätt och veckopendlade hem till Sthlm. I och med att jag inte hade så mycket annat att göra än att jobba lade jag ned mycket tid på detta och lärde mig hur mycket som helst."

Du funderade aldrig på att stanna kvar en enda helg? Trodde inte att det kunde finnas något sevärt i småstaden? Inte värt att försöka lära känna de andra notariekompisarna lite mer privat?

Så jävla typiskt notarier från Stockholm. De har bott hela livet i Stockholm, pluggat på Stockholms universitet, och så fort de tvingas bo i en annan stad så rämnar hela tillvaron.

Det är tyvärr såhär det är på de flesta tings/länsrätterna i Sverige. Stockholmarna åker desperat hem varje helg, medan de som kommer från någon annan stad i Sverige (och därmed redan har flyttat ett par gånger i livet) stannar kvar och utforskar den stad som de hamnat i av en tillfällighet. Minns hur rådmännen tyckte det var tråkigt när alla notarier råkade komma från Stockholm; då gick två bilar fullastade med notarier hem till Stockholm varenda jämrans helg. När notarierna kom från andra hålor var det däremot fart på notarieumgänget, och notarierna lärde också känna varandra ordentligt mycket bättre.

2006-02-26 @ 23:17:15
Postat av: Murvel i civilisationen

Jag är fullt medveten om att tingsnotarien med all rätta lagt ut vissa dimridåer i den här bloggen. Dum vore ju h*n/h*n annars och så vidare. Men när det gäller priserna på puben så vet i alla fall jag en pub på en ort som av stockholmare med rätta kan kallas obygden där dessa priser existerar!

2006-02-26 @ 23:28:45
Postat av: Sthlmsnotarien

Oh yes. Äntligen måndag igen då. Lyckligtvis hade jag tillräckligt med jobb på skrivbordet för att rättfärdiga ett nedslag några timmer igår. Skönt. Annars hade man aldrig överlevt helgen.

Konrad - Var inte bitter för att du inte kommer från STHLM!!! Du ska se, en dag kanske du får ett jobb i stan och kan flytta hit du också.

Murvel i civilisationen - Du menar att det finns andra pubar i Sthlm med dessa priser FÖRUTOM de ca 100 sunkhaken på Söder? Jamendåså, jag då bor ju tingsnotarien i stan. Finfin bevisföring där.

Kattis - Av din blog att döma (som du så snyggt har gjort smygreklam för) så ska väl inte du vara sommarnotarie? Du skall väl söka en fast tingsplats om du snart är klar.

Dock, lyssna på "Sommarnotarien", om du ska söka sommarplats, det han skrev verkar vettigt. Dock, så är min personliga erfarenhet att de flesta sommarnotarieplatser är sex veckor. Jag tror att lönen bestäms av varje tingsrätt, den är inte hög men det viktiga är att få sommarjobbet på papperet. Den typen av meriter är guld värda. Också, om du söker fast tingsplats och bifogar sommarnotariemeriten får du några extra poäng (är lite osäker på om det är tre eller sex poäng per sommarting). Också, om man avser att söka gäller det nog att lägga på ett kål, har för mig att det var vid den här tiden ansökningstiden gick ut. Också, sök vitt och brett, på mindre orter är chansen god att de hjälper till och ordnar bostad under sommaren. Och, sommartinget spelar inte någon roll vart man gör, meriten är i princip lika fin ändå. Det är vid den fasta tingsplatsen man måste se upp. Har dock inte upplevt den form av irritation som Konrad beskrev, men visst, har man otur kan man säkert som sommarnotarie hamna bland ett gäng riktiga misantroper. Men det är väl part av juristyrket i sig antar jag, det måste man lära sig att hantera förr eller senare tyvärr.

2006-02-27 @ 08:12:20
Postat av: Valkyrian

Stockholmsnotarien, du skriver; "Och, sommartinget spelar inte någon roll vart man gör, meriten är i princip lika fin ändå. Det är vid den fasta tingsplatsen man måste se upp."
Hur menar du att man skall "se upp" - alla blivande notarier som läser detta forum får ju knappast någon hjälp med den saken-- det enda vi fått veta att lagmannen vid Södertälje TR är galen...?!

2006-02-27 @ 08:52:39
Postat av: Sthlmsnotarien

Jo, där har du en bra poäng. Men om jag säger så här: 1) se upp med att sitta ting överhuvudtaget om du kan undvika det, 2) om du måste, försök att åtminstone hamna inom ett behagligt pendlingsavstånd från Sthlm.

2006-02-27 @ 09:05:23
Postat av: Storstadsnotarien II

Jag satt sommarting på en länsrätt, något jag verkligen kan rekommendera! Mina arbetsuppgifter var exakt desamma som de ordinarie notarierna som inte hade någon behörighet. Det var otroligt lärorikt! Dag 2 fick jag en hel drös med egna (social- och körkortsmål) att handlägga. Jag skrev förslag på dom på handlingarna. Vi fick även föredra mål inför nämnd och vara (ensamma) protokollförare på psykmålen.

Jag tror att en länsrätt är bättre för en sommarnotarie än en tingsrätt, om man nu vill känna att man gör någon nytta. Det är säkert lärorikt och insiktsfullt att vara sommarnotarie på en tingsrätt, men risken att bli rastlös är nog stor...

Lönen låg (år 2002) på 14,500 kr/mån plus semestertillägg och man var anställd i sex veckor.

Har man ingen (pågående) juristutbildning så kan man jobba som vaktmästare, registrator, arkivarie eller liknande. Det är nog dock så att man behöver lite kontakter för att komma innanför väggarna...

Bastubadaren, som var jurist, skulle alltså snuvat ett företag på konfekten och dragit utomlands? Han heter väl inte Joakim Posener? ;-)

2006-02-27 @ 09:13:25
Postat av: Valkyrian

Tack, Stockholmsnotarien - det var vad jag behövde höra!

2006-02-27 @ 09:13:34
Postat av: Anonym

idag smäller det! vem hamnar i gällivare?

2006-02-27 @ 09:52:42
Postat av: Anonym

Jag trodde att sommarnotarieplatserna knappt existerade längre. Har de senaste två åren fått höra att "domstolsverkets extra anslag för sommarnotarier är indraget, och TR/LR vill inte bekosta en sommarnotarie med egna medel".

2006-02-27 @ 10:27:02
Postat av: Sthlmsnotarien

Det finns centrala stålar igen som jag har förstått det (är lite osäker dock). Men 2004 och 2005 frös det inte.

2006-02-27 @ 10:33:06
Postat av: Storstadsfixering

Konrad! Du har ju inte fattat någonting. Det var ju precis tvärt om jag menade. Vad fick dig att tro att min tillvaro rämnade för att jag fick bo i en småstad? Efter att ha växt upp i Stockholm och pluggat i Stockholm tyckte jag tvärt om att det var grymt nyttigt för mig att bo någon annanstans ett tag. Och jag var kvar i den mindre staden ett antal helger och gick på motsvarande "DGG" och gjorde andra saker. Det var helt OK. Men självklart åkte jag hem till Sthlm de flesta helgerna eftersom jag hade min familj och mina vänner där. Det är väl inte så himla konstigt att förstå. Och det hade ingenting med att det just var Stockholm jag åkte till utan att familj och vänner faktiskt bor där. Och om du satt ting i en småstad förstår jag att de notarier som du satt med inte stannade kvar i småstaden på helgerna för din skull eftersom du verkar så vansinnigt osympatisk.

2006-02-27 @ 10:50:32
Postat av: el dude

Vilken märklig diskussion. Vore väl nästan enklast att konstatera att folk har friheten att bete sig som de trivs bäst med. Åka hem till stockholm på helgerna eller lära känna karlskoga, faen vilken kvasidiskussion! varför skulle det ena vara bättre än det andra.

2006-02-27 @ 11:06:24
Postat av: Anonym

Go storstadsfixering! Konrad har småstadskomplex.

2006-02-27 @ 11:10:15
Postat av: Anonym

Ja, Go storstadsfixering!
Jag älskade ditt avslut, @ 10:50:32

2006-02-27 @ 11:13:32
Postat av: Konrad

Storstadsfixering:

Skönt att höra. Det framgick inte av ditt inlägg att du någonsin stannade kvar. Där jag satt (och på andra platser där jag hade polare) var det dock så att folk som kom från Stockholm i princip undantagslöst åkte hem på helgerna, medan folk som läst på andra ställen stannade kvar. Jag satt inte under den period då samtliga notarier kom från Stockholm, men rådmännen pratade om den som en extremt tråkig period just eftersom det inte fanns någon notariesammanhållning då.

Sthlmnotarien:

Numera bor och verkar jag i Stockholm. Det är ju för bövelen den enklaste orten i hela Sverige att få juristkneg i. Tusen miljoner statliga verk, bolag och organisationer samt en affärsbyrå i varenda gathörn. Däremot kan jag villigt erkänna att jag är bitter över att jag inte fått jobb någonstans i Skåne. Men när det begav sig var det en total avsaknad av juristjobb i Skåne förutom på affärsbyrå (där jag inte vill jobba). Detta gjorde att det blev Stockholm. Tråkigt, även om min tillvaro här i stan är ganska trevlig.

2006-02-27 @ 11:16:04
Postat av: Storstadsfixering

El dude: Håller helt med dig! Men detta kom ofta upp under min tingstid och personalen på TR tog det som en personlig förolämpning att notarier lämnade småstaden på helgerna. De utgick från att vi förraktade småstadslivet för att vi kom från Stockholm. Knäppt.

2006-02-27 @ 11:17:10
Postat av: Ex-notarien

Varning för Östersunds TR! (Det var väl någon som frågade) Dålig stämning. Svårt att få bra betyg. Ett riktigt skithål.

2006-02-27 @ 11:30:56
Postat av: Valkyrian

Tack Ex-notarien, det är mer sådan form av information vi vill ha här - inte vad andra bloggar om eller skriver på toaletterna......

2006-02-27 @ 11:39:22
Postat av: ???

NÄR KOMMER RESULTATEN???

2006-02-27 @ 12:19:26
Postat av: Anonym

tidigast kl 15 på tel. svar efter 16 på webben.

2006-02-27 @ 12:21:02
Postat av: Familjerättsjuristen

Sommarnotarien: Har du suttit som riktig notarie? Eller bara som sommarnotarie?

2006-02-27 @ 12:29:20
Postat av: !

Jäkla kärringar i Jönköping, tror ni ärligt talat inte att de räknat ut allt och sammanställt resultaten? - Så svårt kan det inte vara--- dessutom är det väl datorer som söker det mesta.
De njuter av att få låta oss vänta i tre timmar EXTRA!

2006-02-27 @ 12:30:23
Postat av: Sommarnotarien

Familjerättsjuristen: Det framgår med önskvärd tydlighet av mitt inlägg att jag suttit ting på länsrätt. Jag var sommarnotarie vid en byhåletingsrätt (tf expeditionsvakt...) och en kammarrätt. Jag har sedermera även arbetat vid andra domstolar.

2006-02-27 @ 13:20:47
Postat av: Malmönotarie

Ingen varning för Malmö tingsrätt. Grymt bra stämning! Välkomna hit!

2006-02-27 @ 13:47:23
Postat av: Anonym

Jag kan också varme rekommendera Malmö TR. Det var ett tag sedan jag satt ting, men vi hade jättebra sammanhållning och en bra lagman. De flesta rådmän var vettiga och vi förväntades inte utföra sekreteraruppgifter (utöver protokollföringen givetvis, som är oundviklig).

2006-02-27 @ 14:00:33
Postat av: Murvel i civilisationen

Stockholmsnotarien...Det där om den billiga maten och så vidare var nu inte i Stockholm utan i BOLLNÄS! Tranan!

2006-02-27 @ 14:03:41
Postat av: Konrad

Det fattades bara att den saknaskåneångest som blossade upp hos mig i och med den senaste debatten skall accelerera av rapporterna från civilisationen att det är bra att sitta ting på Malmö TR. Suck...

2006-02-27 @ 14:08:04
Postat av: Donjohan

Sten Sture: Kan tänka mig att jurister som inte vågar leva ut sina ytliga sidor (för att de är rädda att bli betrakta dom oseriösa) retar sig på Karro. Även andra tjejer kan säkert reta sig på henne för att hon är snygg och kaxig, tjejer är ofta rätt ogina mot andra tjejer, tyvärr.

2006-02-27 @ 14:13:49
Postat av: Alexandra

Någon som hört något negativt eller positivt om Tingsrätten/Länsrätten i Blekinge? Elaka rådmän, svårt att få bra betyg el dylikt? Vore tacksam för svar!

2006-02-27 @ 14:30:23
Postat av: !!

Nu roppas alla upp på TELEFONSVARAREN!
hahahaha...

2006-02-27 @ 14:39:46
Postat av: Sommarnotarien

Jag hade lagmannen i Blekinge som föreläsare på konstitutionell rätt (termin 1) i Lund, när hon fortfarande var assessor. Hurtig person. Verkade litet bitter pga en skilsmässa, men det var ändå nästan 10 år sedan. Glömmer aldrig följande uttryck som hon myntade: "disciplinerad fritid". En juriststudent skulle enligt henne plugga 10-12 timmar per dag och sedan utöva disciplinerad fritid. Vi skrattade hela vägen till nationen 3-4 gånger i veckan den terminen... Det mest bestående som hon lärde mig var att jurister ibland säger "julli" och att det endast finns ett "d" i "Norstedts". Hon hade även en neurotisk förkärlek för SAOL och godkände inga ord eller förkortningar som inte finns angivna däri (vid en uppsatsgenomgång levererade jag därför följande termin 1-hybrisdänga på hennes fråga om vad "NB" betyder: "Se på sidan X i SAOL!").

Känner till ett drygt översittarmiffo som hade kombotjänstgöring i Blekinge nyligen, men som nu har slutat och börjat på en mindre affärsrättslig byrå vid Norrmalmstorg. Honom slipper du, men han visar att affärsbyråsvängen i den kungliga huvudstaden inte är körd bara för att man suttit byhåleting.

2006-02-27 @ 14:53:32
Postat av: Alexandra

Sommarnotarien: Tack för svaret. Det är mest möjligheten till komboanställning som jag vill åt. Är det fortfarande så att det anses finare att ha suttit ting i Malmö, Gbg, Sthlm än på de mindre orterna? Det krävs ju inte särskilt hög poäng för att komma in på TR i Sthlm nuförtiden menar jag. Man vill ju gärna välja "rätt" om man har möjlighet att välja.

2006-02-27 @ 15:07:52
Postat av: cho-san

Alexandra: Sitter själv i närheten av Blekinge och har kontakt med de anställda och notarierna där nu och då. Lagmannen verkar vara grymt sympatisk och kombinationstjänstgöring verkar vara en riktig höjdare om man inte riktigt är säker på vad man vill göra i framtiden (eller är säker men vill glänsa lite med fina meriter:)). Lokalerna i Blekinge (Karlskrona) ligger i rådhuset och rummen är jättefina men ventilation lämnar mycket övrigt att önska, framför allt på sommaren.

2006-02-27 @ 15:14:56
Postat av: Alexandra

cho-san: Tack för svaret, låter ju jättebra! Man vill ju gärna veta vad man ger sig in på om man söker sig till en mindre ort, långt hemifrån, för 2,5 års tid. För övrigt gillar jag södra Sverige. Hoppas inte antagningspoängen skjuter i höjden nu bara.

2006-02-27 @ 15:21:43
Postat av: Någons mamma-Någons dotter

Nämen! Vissa kommentarer är ju längre än bloggen...!

2006-02-27 @ 15:39:05
URL: http://blogg.expressen.se/souldeep/
Postat av: Fröken Petimäter

Alexandra: enligt statistiska centralbyrån är befolkningen i Blekinge den dummaste i landet. Om det sedan är en fördel eller nackdel får du själv bedöma.

2006-02-27 @ 15:42:31
Postat av: Jöns

Löjligt låga poäng!!

2006-02-27 @ 16:08:27
Postat av: ??

316,79 var genomsnittspoängen och 37 antagna av 183 sökande, SÅ extremt lågt var det väl inte Jöns? Fast du kanske tänker på den ort som nämndes tidigare imorse?? (för att inte nämna några namn...)

2006-02-27 @ 16:19:30
Postat av: Goofy

Snälla Tingsnotarien! Nytt inlägg önskas. Vi börjar bli trötta på oss själva här på kommentatorsläktarn.

2006-02-27 @ 19:34:43
Postat av: Fastighetsjuristen

Bara nyfiken, men vad tjänar egentligen en notarie idag? Jag satt ting 1997-99 och gick in på runt 13 000 kr och slutade på omkring 16 000 kr, om jag nu minns rätt.

2006-02-27 @ 20:01:27
Postat av: Anonym

I dagsläget tjänar en notarie 19 800 kr i månaden första året och 22 200 kr andra året.

2006-02-27 @ 20:03:51
Postat av: Fröken Lund

Vad innebär kombinationstjänstgöring?

2006-02-27 @ 20:21:43
Postat av: Sthlmsnotarien

Fröken Lund - Kombinationstjänstgöring är en kombo, det bästa (alt. det sämsta) av två världar.

Man har en notarietjänst som antingen:
1) Fördelas mellan tingsrätt och länsrätt (då 2½ år och oftast på en mindre ort i Småland där TR&LR finns i samma hus, eller:
2) En kombo på 2 två år där man sitter de första sex månaderna på t.ex. Justitiedepartementet (nådeenheten), Kronofogdemyndigheten etc. och de sista arton månaderna på en TR eller LR.

Anonym just ovan: Stilla dina Fiskals-Ellos tendenser. Det finns andra sidor på internet där kvinnor syns i underkläder. Herregud, du sitter f.n. vid ett verktyg genom vilket du kan ägna dig åt dina mest depraverade pervesioner. En juriststudent i underkläder är i jämförelse mycket, mycket oskyldigt...

2006-02-27 @ 20:44:25
Postat av: Sthlmsnotarien

Korrigering: Den anonyme vännen ovan var inte så annonym vid närmare granskning. En tydlig (sorry, missade den) URL-hänvisning till Glamourprinsessan själv. Ja, då var det inte en perverterad, Ellos-Fiskal då som skrev inlägget. Bara reklam från glamoursessan. My bad.

Glamourblogs-Karolina - Du vill verkligen synas i cyberrymden, eller hur?

2006-02-27 @ 20:47:05
Postat av: Karolina på Glamourbloggen

Hej Tingsnotarien! Kan du vara vänlig att ta bort inlägget ovan om mig, det som är skrivet i versaler, tack. Det vore fabulous.

/Karro

2006-02-27 @ 21:54:23
URL: http://www.glamourbloggen.se
Postat av: Valkyrian

Ja, alla får säga vad de vill om glamourbloggen - men medge att Karolinas bild på bloggen i svartvit är cool!!

2006-02-27 @ 22:04:20
Postat av: Anonym

Vart kan man se den poängen för den aktuella notarieuttagningen och är det någon som vet vad max resp. minimum är? Skulle själv inte ha något emot att hamna i en obygdstingsrätt, så det skulle vara intressant att veta.

2006-02-27 @ 22:07:40
Postat av: Lippi

^^ http://www.dom.se/upload/Verksamheten/Arbeta_pa_domstol/Statistikuppgifter.pdf

2006-02-27 @ 22:16:53
Postat av: Sthlmsnotarien

Då kan vi anta att någon fejkat glamourbloggs-URL:en i sitt inlägg. Dåligt. Men, ett roligt påhitt på något sätt. Dock, det lär ha varit en av dessa mogna fiskaler eller norrmalmstorgsjurister som ljugit ihop det.

2006-02-27 @ 22:46:58
Postat av: Less

LÄGG NER GLAMOURBLOGGSDISKUSSIONEN NU!!!

2006-02-27 @ 22:50:23
Postat av: Sthlmsnotarien

Äh, bara för att du inte vill ha din Ellos-böjning diskuterad i fullt dagsljus...

2006-02-27 @ 22:51:57
Postat av: Fröken Lund

Är det nåt fel på Ellos nu helt plötsligt? ;-)

2006-02-28 @ 00:54:01
Postat av: Anonym

Ett företag som sponsrar fotbollskycklingarna kan aldrig vara bra.

2006-02-28 @ 02:00:01
Postat av: JR-lijn.

Med risk för att låta pretto, men vad för råd skull ni andra verksamma ge oss nyblivna notarier inför första veckan? Jag tänker främst på ifall det är meningsfullt att repetera ngt osv?

2006-02-28 @ 06:54:58
Postat av: road fiskal

JR-lijn: Nej, det är nog inget som du bör repetera direkt. En genomläsning av rättegångsbalken skadar förstås inte om man orkar. Kanske att jag skulle kasta ett öga på ärendelagen som du nog inte har sett förut men kommer att ha mycket att göra med som notarie.

Annars gäller det bara att hålla ögon och öron öppna och att försöka vara noggrann som s-tan. Det kommer inte naturligt för de flesta av oss (för mig är det en daglig kamp) men är viktigt i domstol. Du bör också veta att de äldre notarierna garanterat har en massa gamla protokoll och sådant sparat i sina pärmar. Dem kan du ha mycket hjälp av när du själv skall göra dina första försök.

Lycka till och må din notarietid bli så olik Tingsnotariens som det bara går. /RF

2006-02-28 @ 08:01:26
Postat av: JR-lijn.

Road fiskal, du anar inte hur uppriktigt glad jag blev av ditt svar.
noggrannheten är också ett gissel för min del - ...
Tack igen!


The moment we believe that we have never met
Another kind of love it's easy to forget
When we are all alone then we do both agree
We have a thing in common and this was meant to be

2006-02-28 @ 08:11:57
Postat av: Fastighetsjuristen

Till JR-lijn: Det bästa med tingstjänstgöringen är att man lär sig inse vad som är centrum och periferi i den materiella rätten samt att man lär sig processrätt i praktiken. Om jag vore du skulle jag repetetera processrätten, men inte de avsnitt som läggs störst kraft på under utbildningen, jag tänker närmast på RB 13 och 17. Repetera i stället de mer "praktiska" avsnitten, exempelvis RB 6, 35-36 och 42-46.

2006-02-28 @ 09:19:03
Postat av: Sthlmsnotarien

JR-lijn - Ok. "road fiskal" och "Fastighetsjuristen" kan möjligen ha en och annan poäng. Men, glöm allt de skrev om att repetera. Grabbar, är ni fullstängt galna? Cost/benefit analys här. Visst kan man repetera, men förmodligen så lär man ha användning av 1-2% av repetitionen. Fuck that. Dra på lilla dräkten, knalla in på TR, le inför chefsrådmannen och säg att du har drömt om att sitta ting. That's it. Den perfekta starten. Sen är det ebart fråga om social kompetens, d.v.s. att ducka arbete samtidigt som man håller skenet uppe inför rådmänen (fiskalerna är så upptagna av sitt eget RB-onanerande att de inte märker av notarierna), håller sig på god fot med sekreterarna samtitidgt som man snappar upp lite praktiska detaljer. Sen är man hemma. Det är inte fråga om kärnfysik direkt. Ta det soft innan och bli inte stressad av tingstjänstgöringen, ingen tackar dig om du tar det på allvar.

2006-02-28 @ 09:44:06
Postat av: Fastighetsjuristen

Hm, jag kan hålla med sthlmsnotarien om att man bör "ta det soft" och inte bli stressad. Samtidigt är det viktigt med formalia och enligt min egen erfarenhet hade det varit värdefullt med en repetition. Viktigast är kanske ändå att suga upp så mycket som möjligt av äldre notarier. Även sekreterarna kan vara en guldgruva.

På vår tingsrätt hade vi en förstenotarie som aktivt undanhöll information från oss andra, i syfte att hon själv skulle framstå i bättre dager. En person som knappast någon privat arbetsgivare skulle vilja anställa, men som nu har en framgångsrik karriär i domstolsvärlden.

2006-02-28 @ 09:54:25
Postat av: Social kompetens?

Stockholmsnotairen: Det är skrämmande hur du definierar social kompetens "att ducka arbete samtidigt som man håller skenet uppe inför rådmänen...håller sig på god fot med sekreterarna samtitidgt som man snappar upp lite praktiska detaljer". Jag antar att du inte var särskilt poppis bland dina slavande notariekollegor som fick göra det arbete du ständigt duckade för.

2006-02-28 @ 10:24:52
Postat av: cho-san

JR-lijn: Om man ska göra en sak bra från början så är det att hålla sig väl med sekreterarna! Jag sa något mer lr mindre välgenomtänkt där nånstans i början av min anställning för 6 månader sedan och fick det slängt i ansiktet på fikarasten för en vecka sedan. De är långsinta så det räcker och blir över ibland...

Se även till att bli inbokad på alla kurser så snart det går så att du/det inte glöms bort.

2006-02-28 @ 11:11:17
Postat av: Lycklig exnotarie

Sten Sture --> Hej Andreas!!

2006-02-28 @ 11:42:01
Postat av: Sten Sture

Lycklig exnotarie: vad menar du?

2006-02-28 @ 13:58:38
Postat av: Jöns

Sten Sture: hör du Hitchcock-stråkarna?

2006-02-28 @ 14:08:53
Postat av: Sten Sture

Nej, möjligen gör denne Andreas det, om Lycklig exnotarie tror sig ha identifierat honom som personen bakom Sten Sture.

2006-02-28 @ 14:30:30
Postat av: Jöns

:D.....jo, vore så fallet - att Andreas har kommit till insikt om att någon tror att han är du - så kan jag förstå att han känner skräck. Skulle känna samma sak själv, dock med Hajen-stråkar som soundtrack

2006-02-28 @ 14:39:19
Postat av: Jan

Den ende Andreas som tillnärmelsevis kan förväxlas med SS är Andreas Bader

2006-02-28 @ 16:20:31
Postat av: Jöns

Bader-Meinhoff-Andreas?

2006-02-28 @ 16:40:24
Postat av: Lace

Baader rules?

Postat av: Sthlmsnotarien

Social kompetens? - Slaveri som notarie är ett state of mind, en självpåtagen uppoffring. Man är inte domstolsverkets alt. den lokala tingsrättens ägodel under två år. Det är inte fråga om ett nollsummespel inom notariekollektivet. Att vissa notarier inte förmår att tacka nej till arbete och driver sig själva mot en 60 timmars arbetsvecka innebär inte någon moralisk skyldighet för någon annan notarie att gå utöver de 40h/vecka (exklusive beordrad övertid) som stadgas i kollektivavtalet.

2006-02-28 @ 17:40:20
Postat av: Anonym

Nej, stockholmsnotarien, ingen moralisk skyldighet, men en nödvändighet för att få goda betyg. Vilken värld lever du i egentligen? Varenda gång du söker jobb åtminstone under dom närmaste tio åren kommer arbetsgivaren att fästa stort intresse vid den där trean i notariebetyget, som du fick därför du inte jobbade lika bra som de andra notarierna.

2006-02-28 @ 17:57:13
Postat av: Familjerättsjuristen

Kan vi prata om roligare saker nu?

Jag har ett förslag på samtalsämne: "Roliga misstag som mina notariekollegor gjorde när jag satt ting."

Jag har en som jag tycker borde vara ganska svår att slå.

En notarie på min tingsrätt hade precis blivit sexmånadersbehörig. Som sådan skulle notarien nu få besluta om godmansskap på egen ansökan. Av en olycklig slump råkade en domstolssekreterare lämna ett ärende avseende förvaltarskap på notariens skrivbord istället för på förstenotariens skrivbord där det borde ha hamnat.

Vår käre notarie insåg uppenbarligen inte skillnaden mellan ett förordnande av god man på egen ansökan, och ett beslut om förvaltarskap. Vidare ansåg notarien uppenbarligen att det ej var nödvändigt med ytterligare skriftväxling i ärendet, ej heller borde rätten inhämta mer upplysningar. Notarien letade istället rätt på någon gammal mall, och beslutade obekymrat om förvaltarskap för personen i fråga.

Nu bar det sig inte bättre än att personen som plötsligt fann sig själv ställd under förvaltarskap var tämligen missnöjd med tingsrättens beslut och överklagade detsamma till hovrätten.

Hovrättens undanröjande av tingsrättens beslut (domvilla) i det här ärendet är bland de värsta sågningar på juristspråk jag någonsin sett. Det var ord och inga visor. Hovrätten inledde med att konstatera att tingsrättens beslut fattats av en icke-behörig notarie (förvaltarskap kräver väl alltid beslut av en lagfaren domare om jag inte missminner mig), men man nöjde sig inte med det, utan fortsatte längs en fantastiskt rolig argumentationslinje där hovrätten närmast raljerande slaktade beslutet...typ ÄVEN OM beslutet hade fattats av en behörig lagfaren domare så borde tinsrätten först ha gett den enskilde rätt att yttra sig, inhämtat diverse yttranden, inhämtat läkarintyg samt om möjligt höra den enskilda muntligen osv osv.

Det värsta är att notarien i fråga inte verkade inse exakt hur illa situationen var. Lagmannen på tingsrätten var dock inte direkt nöjd med hovrättens slakt av hans älskade tingsrätt kan jag säga. Kan nån säga "karriärdödare"?

Nån som kan slå detta?

2006-02-28 @ 18:24:10
Postat av: Fröken Lund

Vad innebär det att man blivit sexmånadersbehörig?

2006-02-28 @ 19:47:55
Postat av: Anonym

Man får ligga med lagmannen. Närå, man får fatta vissa beslut på eget tjänsteansvar, främst i ärenden. Exempelvis får man förordna god man. När man sedan är ettårsbehörig utökas det till att man får fatta beslut i fler ärendetyper och man får besluta om konkurser och döma i notariebrottmål.

2006-02-28 @ 20:08:01
Postat av: Anonym

Man kan detta inträffa "innan" det verkligen löpt en period av sex resp tolv månader?
En till fråga - detta med "förstenotarie" - finns det bara EN sådan på varje tingsrätt - eller på varje rotel?
Jag tänker främst på tingsrätterna i storstäderna - där måste ju konkurrensen vara stenhård om att få bli utnämnd till sådan - medan det kanske i Storumans TR..Hmm, jag skall nog avsluta det hela här.

2006-02-28 @ 20:33:08
Postat av: Bollen

Vad är introduktionskurs för notarier - två dagar liksom?
Är det på något posh ställe åtminstånde??

2006-02-28 @ 20:37:25
Postat av: Anonym

Behörigheterna är inte längre tidsbundna, men tidsramarna följs av tradition och kallas fortfarande för sexmånaders- resp ettårsbehörighet till vardags. Förstenotarie är oftast den notarie som är äldst i tjänst och denna får göra en massa administrativt skitgöra som förhandlingsschema och dylikt. Hur man gör på de stora vet jag inte jag har suttit på en liten tr.

2006-02-28 @ 20:46:19
Postat av: Advokat

Det föreligger övervägande sannolikhet för att Fastighetsjuristen fullgjort sin notarietjänstgöring i Eslöv under senare delen av 90-talet. Den kvinnliga förstanotarien som han beskriver har sannolikt ett dubbelt efternamn.

2006-03-01 @ 06:24:29
Postat av: Sthlmsnotarien

På större tingsrätter finns en "förstenotarie" på varje separat, administrativ avdelning. Arbetet innebär, som ovan mycket riktigt konstaterades, "en massa administrativt skitgöra." Veckoschemana med vilken notarie som skall sitta på vilken förhandling, fördelning av inkomna häktningsförhandlingar, arrangerande av diverse avdelningsfester/resor etc. etc. hamnar med fördel på förstenotariens skrivbord.

Vet inte riktigt om det är någon direkt huggsexa om denna post, det är som sagt oftast den längst gångne i notarielidandet på avdelningen som får den något tvivelaktiga äran att axla manteln. Men visst, jag har sett något enstaka fall då det är uppenbart att någon lite streber dreglar över möjligheten att få bli förstenotarie. Men, det verkar som om dessa förstenotarie-wannabes är samma tragiska figurer som under studietiden kastade sig med huvudet före in i olika studieråd, studentrepresentationsposter och dylikt istället för att ägna sin fritid åt sundare sysselsättningar som att dricka momsbefriad pilsner eller t.o.m. ägna sig åt uppbygglig lagsport i nationsidrottsföreningarna.

2006-03-01 @ 07:53:19
Postat av: cho-san

Bollen: Intro-kursen för notarier sker i stockholm på passande hotell och går ut på att man ska få en inblick i vad du ska pyssla med de närmaste 2-2½ åren. Mycket tid går åt till diskussioner och frågor men det finns även plats för att äta och dricka gott i trevligt sällskap.

De övriga kurserna varierar beroende på om du sitter på allmän elller förvaltningsdomstol men de är likväl väldigt givande.

Angående om man kan bli behörig innan 6 mån resp. 1 år, min kompis tillhör skräckexemplen enligt mig där det har gått helt överstyr. Hon fick sin 1-årsbehöighet efter 3 månader på sin tr och hennes notariekollega efter 2 mån. De kom direkt från juristutbildningen båda två och hade inga tidigare erfarenheter av domstolsväsendet eller att överhuvudtaget använda juridiken praktiskt. SJälvklart sade man till dem att "om det inte kändes bra så kunde de vänta" men med tanke på betygen så var dte inte så mycket att säga till om...

2006-03-01 @ 08:23:41
Postat av: Bollen

Tack, cho-san...

;)

2006-03-01 @ 09:03:10
Postat av: Oxå Sthlmsnotarie

Angående Sthlmsnotarien inlägg om mycket jobb som en självpåtagen uppoffring och att vissa notarier inte förmår att tacka nej till arbete.

Du sitter på Stockholms tingsrätt va? Där man varje vecka fördelar olika mål på olika notarier. Där kanske det finns utrymme att tacka nej till arbete, men du glömmer att de allra flesta tingsrätter inte jobbar så.

På min tingsrätt sitter en notarie på varje rotel. Det innebär att man som notarie gör ALLT notariearbete (protokoll, domsförslag, förbereder mål/ärenden, rättsutredningar etc) som ska göras på just den roteln man är placerad på. Finns inget utrymme att tacka nej till arbete eller system för att omfördela arbete till någon notarie på en annan rotel.

2006-03-01 @ 09:15:44
Postat av: Sthlmsnotarien

Oxå Sthlmsnotarie - Nja, förstår vad du menar, men mitt svar mer riktat mot påståendet att jag inte "var särskilt poppis bland dina slavande notariekollegor som fick göra det arbete du ständigt duckade för." Oavsett TR så sker viss överlappning. Dock, som enskilt notarie kan man inte göra mer än att sköta sitt eget arbete under sina 40h/vecka. Oavsett vem man tackar nej till, en förstenotarie eller en rådman så kan man mycket väl säga att "det här är den mängd arbete som jag fixar på 40h/vecka, mer än så är helt enkelt inte möjligt." Det är rådmännens skyldighet att planera arbetet i den takt som är möjlig. Sen att andra notarier med glädje jobbar övertid, tja, det kan knappast vara en av Gud fastslagen norm för notariekollektivet som enhet.

2006-03-01 @ 12:11:21
Postat av: Kattis

Tack för svar om sommarnotariande! Är det verkigen så att det krävs högre betyg för sommarting än vanligt ting? Då kan jag ju lägga ner direkt...

2006-03-01 @ 16:03:18
Postat av: Sthlmsnotarien

Nej, det går inte på betyg, det går på ansökan. Vem som bestämmer om tillsättning av ev. sommarnotarier varierar mellan olika domstolar och kraven är också olika. T.ex. går det ett envist rykte om att Gotlands domstolar enbart tillsätter sommarnotarier som har anknytning till ön. Vet själv ej själv om det är sant då mitt enda intresse av Gotland består/har bestått av Gutekällaren. Att jobba där, ens över en sommar, skulle kännas främmande.

2006-03-01 @ 16:14:17
Postat av: Familjerättsjuristen

På min domstol fick vi notarier gå igenom alla ansökningar till sommarnotarie, sen skulle vi enas om 3 st kandidater. Dessa tre fick förstenotarien sedan presentera för lagmannen, som valde ut den lyckliga vinnaren.

Heh, jag borde kanske inte erkänna detta, men det var superkul att läsa alla ansökningarna mohahahaha...

Sen var det nog ganska nyttigt med nu när jag tänker efter, man märkte ju vilka ansökningar som man ägnade mer tid åt, och vilka som man bara bläddrade igenom.

Det var inte direkt betygen som fällde avgörandet om man säger så.

2006-03-01 @ 17:11:24
Postat av: Kattis

Tack för svaren!

2006-03-15 @ 03:18:01
URL: http://venividiandthenwhat.blogspot.com
Postat av: yahoo

[URL]http://www.yahoo.autorita.org[/URL] http://www.yahoo.autorita.org

2006-10-10 @ 10:13:36
Postat av: google

[URL]http://www.google.sollazzo.org[/URL] http://www.google.sollazzo.org

2006-10-15 @ 16:27:19
Postat av: Anonym

någon som har kommentarer om domstolarna i skellefteå? Har sommarstuga där uppe och funderar på att söka sommarting där...

2007-03-03 @ 02:07:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

P.g.a. spam kommer alla kommentarer innehållande mer än en länk att granskas innan de läggs ut
Tingsnotarien förbehåller sig rätten att citera kommentarerna